Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym nic nie zmieniał , ale jeśli chcesz koniecznie zmianę to zmień tylko Ic i przylutuj go bezpośrednio do kabelków wychodzących z ramienia .

W dniu 21.12.2018 o 20:49, Krzysztof_70189 napisał:

Hej,

Czy warto robić rzeźbę w gramofonie i zrobić w nim żeńskie wejścia rca z tylu? 

Kolega kiedyś tak zrobił w Dualu. Powstały brumienia. Zna się on dobrze na DIY i zastosował dobre kable i gniazda RCA. Wrócił do kabla z wtykami. Możesz wymienić kable i zastosować firmowe wtyki.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miał ktos styczność z tym wynalazkiem?

warto toto kupić?

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, biniek napisał:

Ukryta Zawartość

miał ktos styczność z tym wynalazkiem?

warto toto kupić?

A nie lepiej za taką kwotę dużo płyt  cd kupić :)

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich forumowiczów! 

Jest to mój pierwszy post na forum, w temacie audio jestem początkujący więc z góry proszę o wyrozumiałość ;)

Przechodząc to sedna, stałem się niedawno posiadaczem następującego zestawu:

- gramofon Pioneer PL-225

- wzmacniacz DENON D-100 (UPA-100)

- 2x kolumna głośnikowa SONY SS-RG11

Co sądzicie o takim składaku na początek przygody?

Od czego zacząć, żeby wydusić maks. brzmienia z gramofonu? Podejrzewam, że najsłabszym ogniwem będą kolumny. 

Jakie konkretne elementy byście ewentualnie polecili? 

• 3 tygodnie później...

Witam.Mam pewien problem.Dostałem w prezencie kilka starych płyt.Są w różnym stanie,ale jedna ,na której są nagrania niedostępne nigdzie indziej jest bardzo już zużyta.Nie przeskakuje,ale mocno trzeszczy.Mam zamiar przegrać te nagrania na taśmę korzystając z wysokiej klasy magnetofonu szpulowego.Płytę oczywiście spróbuje oczyścić z tłuszczu ,kurzu itd.

Mam też pytanie:Czy jest szansa,ponieważ płyta była odtwarzana na sprzęcie raczej słabej klasy,że głębiej w rowku zachował się sygnał nieuszkodzony igłą.I jakiej igły ewentualnie użyć,aby coś z tego uratować.

4 godziny temu, Marek-41 napisał:

Witam.Mam pewien problem.Dostałem w prezencie kilka starych płyt.Są w różnym stanie,ale jedna ,na której są nagrania niedostępne nigdzie indziej jest bardzo już zużyta.Nie przeskakuje,ale mocno trzeszczy.Mam zamiar przegrać te nagrania na taśmę korzystając z wysokiej klasy magnetofonu szpulowego.Płytę oczywiście spróbuje oczyścić z tłuszczu ,kurzu itd.

Mam też pytanie:Czy jest szansa,ponieważ płyta była odtwarzana na sprzęcie raczej słabej klasy,że głębiej w rowku zachował się sygnał nieuszkodzony igłą.I jakiej igły ewentualnie użyć,aby coś z tego uratować.

Uszkodzenia zawsze będą ale jak dobierze odpowiedni szlif we wkładce to może być dobrze .

No i płytę najpierw trzeba dobrze umyć :)

Gdzieś na zagranicznych forach czytałem, że ludzie niekiedy używają wkładek AT ze szlifem Micro Line do czyszczenia bardzo brudnych płyt (?!). Być może, ostry szlif i niepotrzebna wkładka pomogą wyskrobać jakieś pokłady syfków... Uważam jednak, że lepiej i bezpieczniej jest jednak porządnie umyć taką płytę, nawet 2-3 krotnie. To powinno usunąć wszelkie zabrudzenia, tłuszcz i pleśń. (pisząc o porządnym umyciu, mam na myśli gruntowne odessanie pod ciśnieniem tego, co zostanie wyciągnięte z dna rowków - myjki typu Knosti tego nie uczynią)

Jeśli zaś płyta jest porysowana mechanicznie, to raczej nie ma szans, aby ją odtworzyć bez trzasków. Pojedyncze i niezbyt długie rysy można jeszcze naprawić, lub choćby zminimalizować szkody. Jednak przetarcia i głębokie uszkodzenia są zwykle nieodwracalne, wręcz odtwarzanie takich płyt może uszkodzić igłę.

Liczę na fakt,że płyta była odtwarzana na sprzęcie,który raczej nie posiadał igły dochodzącej do dolnych warstw rowka i mam nadzieję,że tam ostał się oryginał.Płyta była nagrana pod koniec lat 50-dziesiątych i jest jeszcze monofoniczna.Oczywiście mycie i to kilkukrotne będzie konieczne.

Lecz te górne rowki też posiadają informacje :(

Coś za coś .

Edytowane przez Bartek Bartoszewski

Witam,

po ojcu odziedziczyłem parę jego sprzętów, dokupiłem część swoich i chciałbym spytać Was o opinię co w pierwszej kolejności warto ulepszyć.

Gramofon: Unitra Gs-472 z wkładką ATH91 i przedwzmacniacz Analogis Easy Phono (lepiej gra wejście phono z wzmaczniacza więc jest nieużywany)

Wzmacniacz: Diora WS502

Monitory: Acoustic Energy Evo 1

Ogólnie sprzęt nie gra w mojej ocenie źle, problemy pojawiają się przy nowszych płytach gdzie słychać przestery itd. dodatkowo często brakuje góry w utworach.

Co jest w tym zestawieniu największym problemem i na co warto go zmienić?

• 3 tygodnie później...

Witajcie Szanowni forumowicze

Postanowiłem również rozpocząć swoją przygodę z analogiem proszę Was o radę odnośnie doboru gramofonu i przedwzmacniacza do posiadanego wzmacniacza Atoll in80 oraz kolummy Audio Academy Hyperion 4, słuchana muza to wyłącznie rock i metal niemam pojecia bladego co dobrać aby to brzmiało . Gramofon raczej automat może być używany jak i nowy kwota jaką chcę przeznaczyć to ok 3000 PLN . dziękuję bardzo za podpowiedzi i porady pozdrawiam

A co daje zdjęcie z wkładki ubranka?

Na początku był kłopot bo ubranko nie miało guzików:

Ukryta Zawartość

Gdy jednak coraz więcej osób chciało wkładkę rozbierać, twierdząc że czuje się ona wtedy dużo lepiej, producent dołożył do ubranka guziczki:

139260958_OrtofonQuintetRedjpg.thumb.jpg.c5cc9577d43486039b81e0eafa26ecd7.jpg

Bez ubranka wygląda tak:

052014-Ortofon2-600.thumb.jpg.383e07989abd821bc35f7a4bc8fef4a4.jpg

Nie wiem czy ładniej, ale są tacy którzy twierdzą że lepiej jej się wtedy oddycha?

Może jest tu ktoś, kto już tak postąpił i ma na ten temat zdanie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szybkie pytanko.

Dobry preamp gramofonowy do pro-ject rpm 1 carbon + 2m red to ?

Powiedzmy tak do 800 zl.

W planach przeskok na 2m bronze.

18 godzin temu, Bartek Bartoszewski napisał:

PJ Ds .

Bierz nowy jak ci nie przypasuje to zwrócisz :)

A ktory to dokladnie ?

Jest bez wyświetlacza jak i z :)

Stówa różnicy 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bedzie duzy przeskok z infery mini? Aktualnie taki preamp posiadam i gra to dla mnie calkiem fajnie .... jednak czlowiek dazy do zmian na lepsze.

5 godzin temu, kwasior21 napisał:

Bedzie duzy przeskok z infery mini? Aktualnie taki preamp posiadam i gra to dla mnie calkiem fajnie .... jednak czlowiek dazy do zmian na lepsze.

Nie słuchałem Mini za to miałem Ds-a i mi się bardzo podobał .

Wiadomo najlepiej to posłuchać u siebie :)

• 1 miesiąc później...

Panowie podpowie ktoś, bo w gramofonach jestem nobem :)).

Jestem w posiadaniu wkładki: "ortofon M20FL super" (to pisze na wkładce igły), dodatkowo kartridż posiada napis "ortofon 210"(na wciskanym kondensatorze).
-kartridż wizualnie perfekt, a wydaje się OK od strony elektrycznej tzn są przejścia i wykazuje opór  na lewej i prawej stronie wyjść ~800 Ohm.
kartridż jest złoty i posiada także capacitor 210pF, aby system widział kartridż jako ~400pF.

Natomiast o igle wyczytałem, że FL to rodzaj szlifu diamentu(Flat Line ?), igła wygląda na padniętą.

Domyślam się, że "M20" w napisie na igle to rodzaj gniazda, które jest kompatybilne z danym kartridżem?

Prosiłbym, aby ktoś rozszyfrował, jaką igłę mogę zastosować do tej wkładki(kartridża).

A generalnie czy wkładka(kartridż) jest warta zachodu i zastosowania oryginalnej igły ? (igłę znalazłem w kwocie ~250 EUro)

Dzięki, pozdrawiam.

Edytowane przez czekin1

Witam Wszystkich - jak zwykle, co kupić na początek? Czy Rega Planar 3 wystarczy, czy iść w kierunku innych. Na razie kupiony tani Pro-Ject Pre i to tyle

1 godzinę temu, symik napisał:

Witam Wszystkich - jak zwykle, co kupić na początek? Czy Rega Planar 3 wystarczy, czy iść w kierunku innych. Na razie kupiony tani Pro-Ject Pre i to tyle

Jak tanie te pre PJ ?

Tak na początek to Rega 2 wystarczy ?

16 minut temu, symik napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , m

To nie szalej i kup Regę 2 tylko z lepszą wkladką niż Carbon .

Ukryta Zawartość

Myślę nad tym Rega Planar 3 Turntable with GOLDRING 900 IGC CARTRIDGE (worth £195) - sorry - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , tylko nie jestem pewien czy ta wkładka jest coś warta, pewnie by się dało wziąć za jakieś 260-270 funtów z przesyłką

Ukryta Zawartość

10 minut temu, symik napisał:

Myślę nad tym Rega Planar 3 Turntable with GOLDRING 900 IGC CARTRIDGE (worth £195) - sorry - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , tylko nie jestem pewien czy ta wkładka jest coś warta, pewnie by się dało wziąć za jakieś 260-270 funtów z przesyłką

Tanio nie jest tym bardziej że możesz w UK coś takiego trafić 

Ukryta Zawartość

I wiele innych okazji przy odbiorze osobistym .

I nie tylko ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi