Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

to płyn według takiego problemu z wpisu będzie ok?

nie będzie, te proporcje są z dupy wzięte

skoro koszulki zamówiłeś za 22gbp, to zakładam, że siedzisz na Wyspach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 1 miesiąc później...

Witam, ostatnio zainteresowałem się tematem odnowienia małej kolekcji czarnych płyt.

Generalnie nie wiem w jakim stopniu mnie to wciągnie, więc nie chciałbym mrozić niepotrzebnie dużej ilości gotówki.

Sprzęt ma być dopasowany do Denona 2020ae i głośników KEF R700.

Ile trzeba wydać i co kupić by wykorzystać możliwości reszty toru?

Za tysiąc złotych z pomocą doświadczonego analogowca kupisz świetny sprzęt (gramofon i pre) oczywiście używany .

• 3 tygodnie później...

jak w tym tysiącu ma być jeszcze wkładka to za taka sumę można się tylko zniechęcić ..

na start 1000 jest OK z nową wkładką np. Ortofon OM-10

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

• 3 tygodnie później...

Panowie, krótka piłka...

Ad Fontes czy Musicall Hall MF 7.1 z wkładką Goldring 2500? Cena ta sama...

Przedwzmacniacz Yaqin MS 23b, wzmacniacz marantz pearl lite, muzyka od rocka przez filmową do jazzu ale również soundtracki a tam już wszystko... Pomożecie?

Pierwszy ponoć świetny ale upiardliwy w obsłudze drugi za cienki i za drogi - to tylko moje zdanie .

świetny ale upiardliwy w obsłudze

Możesz rozwinąć?

za cienki i za drogi

3200 nowy z gwarancją i wkładką... wciąż nie warto?

Ja skłaniam się do Ad Fontes tylko czy słusznie?

Edytowane przez marekw 76

A no chyba że 3200 to już bdb cena , Ad fontki grają ponoć świetnie ale jakieś kwiatki tam wyskakują , słabo z doborem wkładki chyba że konstruktor zmienił na bardziej uniwersalne a to obroty nie te itp . najlepiej poczytaj wątek na As o fontku . Mimo wszystko wielki szacun dla twórcy AF .

Wątek znam na pamięć :) I w zasadzie bym się nawet nie zastanawiał ale dziś cenę na tego Music Halla dostałem...

Dylemat wielki , sam bym nie wiedział co bardziej jest wartościowe i przyszłościowe . Fajnie jak by koledzy głosy oddali .

Możesz rozwinąć?

Słuchałem Ad Fontesa. Są miłośnicy tego produktu. Ja go nie kupiłem i nigdy raczej bym nie kupił, bo nie cierpię zamęczać się niekończącymi się ustawieniami gramofonu. Jeśli to faktycznie Twój pierwszy gramofon (bo w takim temacie piszesz), to już na pewno nie kupiłbym kredensa jako pierwszego gramofonu.

Jeśli wpiszesz w gugla Ad Fontes forum, na trzecim miejscu masz dyskusję na innym forum na temat tego gramofonu. Tam się wszystkiego dowiesz od kolegów.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Nie, nie będzie to mój pierwszy gramofon ale pierwszy poważny... Lata temu był Adam a akualnie jest AT LP 120.

Pytanie jest takie - który według Was będzie lepszy? Albo inaczej... Który wolelibyście zakupić :) Taka maleńka ankieta (może być z uzasadnieniem gdyby komuś się chciało:))

Edytowane przez marekw 76

Miałem ze dwieście tt , ale biegać do nowego i co chwile go regulować to nie dla mnie - MH mnie przekonuje tym bardziej że Goldring na pokładzie a to zacna wkładka .

Edytowane przez Bartek Bartoszewski

Te Music Halle to nie są czasem tak na prawdę ProJecty? Zdanie na temat ich gramofonów są podzielone, zobacz sobie wątek analogowe faq.

Super, dzięki za podpowiedź... Może jeszcze ktoś?

A gdzie można w takiej cenie kupić tego Music Halla ?

Kolega z forum szuka czegoś takiego w UK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bartek Bartoszewski
  • 2 tygodnie później...

Nie przesadzajmy, AF wcale nie jest upierdliwy. Dobry olej i obroty sie trzymaja jak zloto

Ciekawe jak długo . Oby wszystkie tak miały :-)

Niestety muszę potwierdzić ,że Fontek nie jest dla każdego. Co delikatniejszych analogowcow może zniechęcić. Znam osobiście Andrzeja - konstruktora, to wspaniały facet i zrobił kawał gramofonu ,ale jak ktoś nie może się w 100 % " oddać " Fontkowi, to nie jest to gramofon dla niego......

A ja to nawet rozwinę myśl Kolegi robiza:

- Gdy ktoś nie jest w stanie oddać się w 100% winylowi - gramofony nie są dla niego.

Takim niecierpliwym zostają CDs i jak im tam? - plicquesy!:)

A ja to nawet rozwinę myśl Kolegi robiza:

- Gdy ktoś nie jest w stanie oddać się w 100% winylowi - gramofony nie są dla niego.

Takim niecierpliwym zostają CDs i jak im tam? - plicquesy!:)

w rzeczy samej ;)

• 4 tygodnie później...

Niby nic odkrywczego ale zebrane nowe patefony poniżej 500$ jakby ktoś szukał porównania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• 2 tygodnie później...

Panowie pomóżcie. Szukam gramofonu w okolicach 250 zł. Wiem, że to niewiele, ale to ma być zakup na najbliższy rok jak sądzę. Potem chciałbym Regę RP1 - też nic nadzwyczajnego ale sądzę, że mi wystarczy. Znalazłem takie aukcje. Co o tym sądzicie? Któryś warto wziąć? a może jakiś inny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pomóżcie please :)

aha, gramofon będzie grał ze wzmacniaczem Fisher CA2320 i kolumnami Klipsch RP 16

Post przeniosłem do innej części forum. Przepraszam moderatorów za zamieszanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jashu

Panowie pomóżcie. Szukam gramofonu w okolicach 250 zł. Wiem, że to niewiele, ale to ma być zakup na najbliższy rok jak sądzę. Potem chciałbym Regę RP1 - też nic nadzwyczajnego ale sądzę, że mi wystarczy. Znalazłem takie aukcje. Co o tym sądzicie? Któryś warto wziąć? a może jakiś inny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pomóżcie please :)

aha, gramofon będzie grał ze wzmacniaczem Fisher CA2320 i kolumnami Klipsch RP 16

Post przeniosłem do innej części forum. Przepraszam moderatorów za zamieszanie.

Wiesz, w zasadzie każdy w tym budżecie to może być " wielka mina " i jeszcze większa niewiadoma. Najlepiej samemu " pomacać " taki sprzęt, czy on aby z niemieckiego śmietnika nie był wyjęty... :) Albo kupić tam , gdzie jest opcja zwrotu .

W wątku " Analogowe FAQ, masz podane na jakie sprzęty mozna zwrócic uwagę. Osobiście te podane przez Ciebie nic mi nie mówią. Sa tam jakieś automaty czy półautoamty, w których popsuć sie może w zasadzie wszystko .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robiz
  • Pokaż nowe odpowiedzi