Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jaki klon "nadgramofonu" jest waszym zdaniem najlepszy? Mam gramofon ze stajni PJ ale to manual a chciałbym coś w automacie.

Pozdrawiam

Ze stajni:) a już nie lepiej celować w oryginalny nadgramofon, niż bawić się w półśrodki klasy PJ? taka moja opnia...a co do klonów - to pewnie Audiotechnica.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak najbardziej.

Zresztą, ten model o mało co u mnie nie zagościł by na stałe :)

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ze stajni:) a już nie lepiej celować w oryginalny nadgramofon, niż bawić się w półśrodki klasy PJ? taka moja opnia...a co do klonów - to pewnie Audiotechnica.

Ja się nie bawię w półśrodki,mam gramofon PJ i wcale nie uważam że to zły gramofon.Chcę zmienić na inny tylko dlatego żeby np.podnosił ramię po zakończeniu odtwarzania płyty.

Nawet znalazłem nowy "nadgramofon" w chyba dobrej cenie 1900zł.Pytam bo być może można sensowniej wydać te pieniądze.No i zastanawiam się co wybrać Technics, Reloop,Audio-Technica,Stanton.

Pozdrawiam.

"...No i zastanawiam się co wybrać Technics, Reloop,Audio-Technica,Stanton..."

Wszystko jedno. Maksymalna cena odzwierciedlająca wartość tego typu produktów to, moim zdaniem, około 1500 zł (w porywach!). Wszystko co kosztuje ponad to, jest przewartościowane. Stopień tego przewartościowania jest czasem masywny. Zależy on od tego, ile o danym produkcie nawyplatano legend i mitów oraz ilu dało się na to złapać i jaki wykazują obecnie zapał w dalszym ich podtrzymywaniu. Podłożem oplatania legend i szerzenia mitów z wypiekami na twarzy są względy merkantylne.

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul

Yul >>> Oszczedz sobie bo juz dawno pisalo wielu uzytkownikow Technicsa ze jestes w glebokim bledzie w jego ocenie (nie sadze bys go sluchal u siebie w domu lub kiedykolwiek).

Szukaj modelu Technics 1600mk2 lub 1610mk2 (czarny) a temat o ktory Ci chodzi bedzie zalatwiony definitywnie.

Podrobki sobie odpusc bo to nie ta klasa.

robix

tego Blaupunkta sobie odpuść, nie warto

Za późno :) Miałem okazję odebrać go osobiście więc za takie grosze pomyślałem, że nawet jakby miał okazać się totalną kaszaną to nic się nie stanie, a przynajmniej będę miał zajęcie na jakiś czas. Jak się okazało nie jest taką znowu kaszaną bo jest prawie* w idealnym stanie technicznym i dobrym wizualnym. Waży 10kg. DD i kwarc działają jak należy - obroty trzyma idealnie, nawet nie drgnie. Wkładka z igłą nie jest fabryczna (blaupunkt em 240) tylko wstawiony jest Ortofon VMS-3E (może mi ktoś powiedzieć coś na temat tej wkładki? bo jedyne co znalazłem w google to igły do kupienia po 130zł). Co prawda porównania nie mam, ale gra to przyjemnie. Kanały grają równo (sprawdzane na magnetofonie) więc wkładka jest zamontowania względnie poprawnie.

*prawie, bo jest jedna rzecz która chyba zawodzi - mianowicie talerz nie przestaje się kręcić po zakończeniu odtwarzania i powrocie ramienia na miejsce. Podejrzewam jakąś krańcówkę czy inny czujnik. W najbliższej przyszłości zajrzę do środka i zbadam co w tym gramie piszczy ;)

W każdym bądź razie nie żałuję, a wręcz przeciwnie. Poniżej 2 zdjęcia zrobione godzinę po przyniesieniu do domu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yul >>> Oszczedz sobie bo juz dawno pisalo wielu uzytkownikow Technicsa ze jestes w glebokim bledzie w jego ocenie (nie sadze bys go sluchal u siebie w domu lub kiedykolwiek).

Szukaj modelu Technics 1600mk2 lub 1610mk2 (czarny) a temat o ktory Ci chodzi bedzie zalatwiony definitywnie.

Podrobki sobie odpusc bo to nie ta klasa.

robix

Robixie, sądzić sobie możesz co chcesz, mi nic do tego. A z błędu wyprowadzać cię nie ma sensu, bo powszechnie wiadomo, że wiesz najlepiej. Nadgramofon gra jak gra, to dobra pepesza russka do odtwarzania blastów i klubowego łomotu. Gra tak, że 1500 zł za nowego możnaby dać, ale to też pod warunkiem, że się chce koniecznie mieć nalepkę dawno nie istniejącej firmy Techniks. To całkiem tak, jak byś pod piramidami w Egipcie kupił "zabytek archeologiczny" z epoki faraona Cheopsa, ale zrobiony wczoraj w warsztacie jakiegoś arabskiego przekupnia. Znanay numer, Polak legendy chętnie nakupi :) bo będzie mógł później przed znajomymi pokozakować jaki to z niego "znafca" i Indiana Jones.

Generalnie: nadgramofon ładniej świeci niż gra. No i wiesz - jest owiany...hehe.

Pozdro,

Yul

No coz zapewniam ze gra nawet lepiej niz swieci (moj 1600mk2 swieci jeszcze lepiej niz 1200:).

Mialem tone gramiakow a druga sluchalem u kolegow i roznego rodzaju imprezach im poswieconych wiec pisze z autopsji a nie zaslyszanew opinie.

PJ znam na wylot i w wiekszosci przypadkow wole Technicsa za ergonomie ,wyglad oraz dzwiek i naprawde nie chce sie z Toba spierac.

robix

>>>robix,

"...PJ znam na wylot i w wiekszosci przypadkow wole Technicsa za 1) ergonomie, 2) wyglad oraz 3) dzwiek i naprawde nie chce sie z Toba spierac..."

A nie, no to zgoda. Jeśli dźwięk dopiero na trzecim miejscu, to chodzi Tobie o co innego niż mi.

Pozdro,

Yul

Yul >>> Nie lap mnie za slowa bo to ze sobie wyczytales iz dzwiek jest u mnie na 3 miejscu jest dzielem porzypadku.

Moim zdaniem kazdy powinien sobie ustalic priorytety i wiedziec czego mu potrzeba (ja wiem i wybor byl sawiadomy-pisalem to wiele razy).

Obecnie nie mam czasu ani glowy do testow ale jak bedzie okazja to zrobie kilka wyjazdow z Technolem celem porownan z gramiakami za naprawde konkretne pieniadze leb w leb wtedy zobaczymy czy taki od macochy jak piszesz (wynik znam ale co mi tam)bedzie zabawa zima dluga:)

robix

Witam po raz pierwszy na forum:

Mam takie pytanie - ponieważ chciałbym wymienić swój gramofon, gdyż stary po prostu niszczył mi płyty.

Co sądzicie od takim zestawie:

- Project Debiut III (tutaj pytanie - czy ramię, które on posiada nie niszczy płyt przy samych końcach? Czy lepiej poszukać czegoś z ramieniem w kształcie S)

- Wkładka Grado Blue (raz, pod te już podniszczone płyty, dwa pod muzykę w stylu stoner rock/metal (Kyuss, Electric Wizard, Ghost, Jex Thoth), Sludge metal (Zoroaster), hard rock (Motorhead, ZZ Top) i inne zespoły raczej ciężkie - np Mastodon, Black Sabbath etc. brzmienie inspirowane latami 60 - 70, raczej wolne i ciężkie.

Ewentualnie - jaki zestaw polecacie do 2 - 2,5 tysiąca złotych?

Także, chciałbym w najbliższym czasie wymienić wzmacniacz pod to, jakieś sugestie?

i czy całość będzie pasowała do:

kolumny: Tannoy Mercury M 2.5

wzmacniacz: onkyo cr-70r

- Project Debiut III (tutaj pytanie - czy ramię, które on posiada nie niszczy płyt przy samych końcach? Czy lepiej poszukać czegoś z ramieniem w kształcie S)

Najpierw zapoznaj się z zagadnieniem "IGD" (inner groove distortion). Bez tego nie ruszysz i jakiego gramofonu nie kupisz to każdy będzie Ci niszczył płyty ;)

pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam, mam problem i chciałbym prosić o pomoc. To będzie mój pierwszy gramofon. Mój budżet to 1200 zł, nie wiem co mógłbym mieć za tą cenę. Moglibyście mi coś zaproponować?? Byłbym bardzo wdzięczny.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Witam, mam problem i chciałbym prosić o pomoc. To będzie mój pierwszy gramofon. Mój budżet to 1200 zł, nie wiem co mógłbym mieć za tą cenę. Moglibyście mi coś zaproponować?? Byłbym bardzo wdzięczny.

Za 1200zł ma być z wkładką i pre czy sam napęd?

Jaki jest pozostały sprzęt?

Jaka muzyka będzie grana?

Jakie preferencje brzmieniowe?

Jest to raczej początek mojej przygody więc prosiłbym o wyjaśnienie kilku pojęć. Na początek pre znaczy przedwzmacniacz? (proszę o cierpliwość i pomoc) Jeśli chodzi o wkładkę to istnieje możliwość zakupienia osobno, oczywiście w granicach rozsądku. Jeśli chodzi o resztę myślałem o późniejszym dobraniu pod gramofon. Muzyka, hmm... głównie mocniejsze brzmienia i rock. Preferencje brzmienia, naprawdę nie mam pojęcia jak na to pytanie odpowiedzieć nie ośmieszając siebie, nie jestem audiofilem jest to raczej początek mojej (mam nadzieję) ciekawej przygody z muzyka analogową. Mając troszkę czasu znalazłem kilka pozycji jednak dane techniczne niewiele mi mówią, były to między innymi: Marantz TT-42, Thorens MINI TD i Silver. Proszę o wyrozumiałość i szybką odpowiedź

Witajcie,

planuję zakup swojego pierwszego gramofonu

moje typy:

Thorens TD 170 EV

Denon DP-300F

Music Hall mmf 2.2

RELOOP RP-6000MK6B

PRO-JECT RPM-1.3

a może nic z tych tylko coś innego?

jakieś za/przeciw, uzasadnienia mile widziane :)

z góry dziękuję za wszelkie sugestie

pozdrawiam

Krzysiek

Odpuść wszystkie z tych modeli, dobrze radze:)naprawde lepiej szukać używanych gramofonów,wszyskie modele które wymieniłeś mają bardzo słabą konstrukcje. Można znaleźć gramofon który jest wciąż na gwarancji, chociaż prawda jest taka że wiele nie może się zepsuć w gramofonie, chyba że masz automat.

Polecałbym:

Thorens 318/320 ew.160+SME 3009

Pro-ject RPM 5.1

Rega - nie wiem która w tej cenie

Linn Basik/ axis

+kilka innych sprawdzonych modeli

Jeżeli bierzesz pod uwage Direct drive:

Technics 12xx

Kenwood KD990

2000 zł to przyzwoity budzet na gramofon, pamiętaj że część musisz przeznaczyć na wkładke. Kupując thorensa 170 wyrzucisz pieniądze w błoto. Myśle że większość z forumowiczów ma podobne zdanie, zgoogluj modele które podałem, zobacz który Ci się podoba, poczytaj co jest ważne przy wyborze.

Witajcie,

moje typy:

Thorens TD 170 EV

Denon DP-300F

Music Hall mmf 2.2

RELOOP RP-6000MK6B

PRO-JECT RPM-1.3

pozdrawiam

Krzysiek

Niedawno wyszedł najnowszy model Pro-Ject

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) całkiem niezły model z tego co wiem. Myślę, że za jakis czas i on będzie mój. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Jest to raczej początek mojej przygody więc prosiłbym o wyjaśnienie kilku pojęć. Na początek pre znaczy przedwzmacniacz? (proszę o cierpliwość i pomoc) Jeśli chodzi o wkładkę to istnieje możliwość zakupienia osobno, oczywiście w granicach rozsądku. Jeśli chodzi o resztę myślałem o późniejszym dobraniu pod gramofon. Muzyka, hmm... głównie mocniejsze brzmienia i rock. Preferencje brzmienia, naprawdę nie mam pojęcia jak na to pytanie odpowiedzieć nie ośmieszając siebie, nie jestem audiofilem jest to raczej początek mojej (mam nadzieję) ciekawej przygody z muzyka analogową. Mając troszkę czasu znalazłem kilka pozycji jednak dane techniczne niewiele mi mówią, były to między innymi: Marantz TT-42, Thorens MINI TD i Silver. Proszę o wyrozumiałość i szybką odpowiedź

- tak pre to znaczy przedwzmacniacz, w dawnych czasach wszystkie wzmacniacze były wyposażone już fabrycznie w takie pre, wejście "phono" pod które podłączało się gramofon - chodzi o to, że nowoczesne wkładki dynamiczne dawały na wyjściu sygnał o niskim napięciu i dodatkowo o nierównomiernej charakterystyce w zakresie częstotliwości akustycznych - przewaga wysokich tonów - sygnał ten należało skorygować elektronicznie aby wyrównać poziom wszystkich częstotliwości /tzw. krzywa RIAA/ i wzmocnić. Niestety później nastały czasy cd i gramofon odzsedł w częściowy niebyt, pre przestało być potrzebne i firmy nie montowały go we wzmacniaczach. Dźwięk z cd miał być lepszy i jakoś nikomu nie przyszło do głowy żeby wtedy powiedzieć jak w pokerze: sprawdzam ! Dopiero teraz po wielu latach zaczęliśmy sprawdzać i wyszło szydło z worka ! Jak już tu ktoś napisał, największą różnicę in plus odczuwa się bezpośrednio po przesiadce z cd na gramofon, późniejsze ulepszenia nie są już proporcjonalne do wydanej kasy. Co do pre zewnętrznego, to te wszystkie tanie "wynalazki" typu vivanco są oczywiście nic niewarte, Cambridge 640, 540 czy phonobox to już minimum 600 zł. - może dużo lepszym i tańszym wyjściem byłoby zakupienie starego wzmaciacza z wejściem "phono" - jak się dobrze trafi, to taki wzmacniacz potrafi zagrać, że zdziwiłby się nawet Stary Audiofil ! Życzę powodzenia.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Wielkie dzięki, twoja odpowiedź zawiera wiele przydatnych wiadomości i wskazówek dotyczących dźwięku analogowego. Prosiłbym teraz o jakieś konkretniejsze propozycje odnośnie samego sprzętu. Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi.

A więc chyba mamy zwycięzcę, proponowany model wydaje się być naprawdę ciekawą propozycją. Z tego co wyczytałem gramofon ten ma wbudowane pre jednak czy jest ono wystarczające? Bardzo dziękuje za waszą wyrozumiałość i chętną pomoc, bez waszej pomocy nie udało by mi się zgłębić tajników magii muzyki analogowej. Tak na zakończenie jaką wkładkę należałoby wybrać to tego sprzętu ?

Ma solidny napęd, ramię w pełni regulowane - za te pieniądze nie ma raczej alternatywy. Preamp cudem świata nie jest ale jest.

Lepiej można ale będzie drożej, sprzęt używany ... ale o tym to poszperaj sobie na forum.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jaka? Taka ktora sie Wam podoba hehe (zart) ,najlepiej MM ke jesli ma byc muzykalnie to Ortofon a jak bardziej zadziornie to Audiotechnica ,zmulonego ,,szczura 97xe nie polecam.

Generalnie do tej klasy gramofonu nie ma co szalec i przedzial cenowy od 300-500zl to max zeby nie bylo przerostu formy nad trescia:)

robix

Witajcie,

moje typy:

Thorens TD 170 EV

Denon DP-300F

Music Hall mmf 2.2

RELOOP RP-6000MK6B

PRO-JECT RPM-1.3

pozdrawiam

Krzysiek

Gramofon UNITRA G-1100 fs "Daniel". Jest to najlepszy model jaki wyprodukowany został w Polsce, jestem bardzo zadowolony, Fuuuul automat, nic nie trzeba robić, samo się robi, nigdy się nie psuje. Około 25 lat całkowicie bezawaryjnej pracy. Elegancko trzyma obroty. ZERO plastiku, Wystarczy delikatne muśnięcie opuszkiem sensorka, dotyk, koniec kropka. Gdzie? czasem na Allegro, trochę

ciężko znaleźć coś w stanie idealnym, WIELKA cierpliwość. Ceny 500zł do 800 zł. Z papierami bywają droższe Waga 10,5 kg. Igły jak i paski łatwo dostępne. Przy zakupie Unikaj wiejskich elektryków jak i miejskich cwaniaków. Inaczej wywalisz kasę w błoto, kalibracja nie jest tania i trudno znaleźć kompetentne serwisy naprawcze. Zapraszam do mojej Galerii. Bardzo dobre nie zawsze musi być bardzo drogie... pozdr.

Mam pytanie na temat awaryjności takich staruszków 20-sto, do 30-sto letnich? Elektronika , piaski,to pryszcz ale np. łożysko, silnik. Czy to się psuje często i jak z dostępnością części? Silnik może nie ulega tak zniszczeniu ale już łożyska i to zaniedbane na pewno. Jak przy kupnie dostrzec ze gramofon już daje znaki zużycia tych elementów.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

• Pokaż nowe odpowiedzi