Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki upgrade obecnego systemu?

hipgig

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie powiem, ze na razie tylko glosno mysle i chcialbym prosic Was o pomoc w ewentualnej zmianie; dodam, ze moim celem nie jest utwierdzenie sie w przekonaniu jak gra moj sprzet:) tylko raczrej skorzystania z Waszej bogatej wiedzy i rzeczowej porady. Jesli ja otrzymam wowczas bedzie to duza inspiracja (moze takze dla innych forumowiczow) do wykonania zmian wybranych albo wszystkich elementow mojego zestawu. W moim opisie widac jaki posiadam: cd+wzmak+kolumny. Uprzedzajac na razie nie mowimy o akustyce ani kablach choc wiemy, ze sa wazne - chodzi o ruchy w ramach mojego systemu tych 3 elemetow..

Glowny cel ewentualnych zmian to bardzo znaczna poprawa w stosunku do mojego obecnego systemu

Nie chcialbym wykonywac czesciowego przemeblowania, dokonac jakiegos kroku w bok i pozostac na tzw. 'tym samym poziomie'

Nie chce zmienic civica na corolle tylko jesli juz to o klase wyzej; wiec na accorda:) Podsumowujac musialaby to byc duza zmiana - istotny krok do przodu!

Bardzo prosze tez o wypowiedzi osob ktore znaja potencjal mojego sprzetu oraz oczywiscie tych z Was, ktorzy 'otwierajac' mi oczy oraz uszy i podsuwajac swoje pomysly zarekomenduja sprzet, ktorego naprawde sluchali lub sa/byli w jego posiadaniu i dzieki temu rzetelenie wskaza co przyniesie upgrade i czego mozna sie spodziewac..

Na wstpeie ograniczenia czyli tzw. budzet i zalozenia:

- budzet okolo 20 do max 25 tys. PLN (cd+wzmak+kolumny) stan nowy lub dopuiszczam ewentualnie takze opcje uzywana

- muzyka ma grac w ok 30m | rodzaj muzyki praktycznie kazdy - sprzet ma byc uniwersalny | sposob prezentacji przede wszystkim realizm, wiernosc przekazu, szczegolowosc ale i przyjemnosc ze sluchania (tzw. kompromis) ale najwazniejsza jest PRAWDA O NAGRANIU nawet jesli ma byc bolesna, do tego duzy, otwarty dzwiek - z pewnoscia wiecie o co mi chodzi i maja to byc zmieniamy na tzw. 'lepsze'..

Doswiadczenia i ew. sugestie:

Kolumny - szukam tym razem raczej kolumn podlogowych ale absolutnie nie chodzi o obecny brak basu tylko raczej o pelniejsze pasmo i dobra przejrzystosc, lepeszy wglad w nagranie i kreacje duzego lepszego jakosciowo dzwieku, ktory zapewni jeszcze wieksza bliskosc obcowania z muzyka

Zatem odniosnie kolumn to moze np. jakies polskie typu Akkus, inne? albo PMC albo moze ATC40 - podoba mi sie taka szkola przekazu albo jeszcze cos zupelnie innego - mam nadzieje, ze podsuniecie inne ciekawe pomysly

Elektronika czyli temat rownie otwary. Chcialbym pojsc w klasyczny zestaw czyli CD + tranzystorowany wzmacniacz zintegorwany. Calosc najchetniej od jednego producenta - tzw. synergia setu z tej samej polki ktory razem tworzy calosc. Do lampy chyba jeszcze nie doroslem - moze jeszcze nie ten etap, a odnosnie zrodla to typowe streamowanie i przerzucenie sie wylacznie na pliki chyba na razie rowniez jeszcze nie. Mam spora (wzglednie:) kolekcje CD, do tego obecnie w CD 565 posiadam wbudowane USB oraz moge korzystac z wbudowanego DACa ale do tej pory ani razu z tego nie korzystalem...

W elektornice moze napisze czego 'nie chce' badz 'wydaje mi sie, ze nie che' :) primare | hegel | creek | naim - bardzo zacne firmy i dobre chwalone produkty - poza heglem sluchalem ich i mowiac krotko bylo dobrze ale byc moze - mozna lepiej i macie inne sugestie?

W kolumnach podalem jakies przykladowe propozycje wiec tu moze rowniez wybrane sety typu: Musicial Fidelity M6i albo Nad M3+M5 albo jakis Xindak albo wlasnie co? Pamietajac, ze to ma byc calosciowy set: kolumny z dobrana elektronika oraz przede wszystkim jaki bylby budzet .

Na koniec prosba o merytoryczne wpisy osob podchodzacych do tematu w sposob: 'tak znam faktycznie jego sprzet, rozumiem mniej wiece w ktora strone chce pojsc i z moich doswiadczen zaproponuje mu to i to, poniewaz..'. :)) albo moze sprowadzenie mnie na ziemie, ze z takim budzetem to szanse na realna i duza poprawe sa sa nikle, gdyz musialbym wejsc w zupelnie inny poziom cenowy, stad np. lepiej poczekac itp.

https://www.audiostereo.pl/topic/89249-jaki-upgrade-obecnego-systemu/

Porada krotka: zainwestuj jak najwiecej w kolumny. Masz naprawde porzadny, wydajny wzmacniacz, ktory powinien pociagnac wiekszosc kolumn bedacych na rynku.

Do Twojej listy "do odsluchu", jako fan marki, moge dorzucic cos z Dynaudio: model C2 (jesli zdecydujesz sie na uzywki) lub Focus 260 (nowe).

Największą poprawę da tobie poprawienie akustyki pomieszczenia. To i tak jest koniecznie i nie uciekniesz od tego.

Na drugim miejscu lepsze kolumny.

Obawiam sie, ze masz chyba racje. Moze tu jednak nie byc latwej drogi 'na skroty' i najchetniej zapakowalbym swoj caly sprzet i posluchalbym go u kogos kto ma naprawde dopracowany akustycznie pokoj odsluchowy. Wowczas moze okazaloby sie, ze jednak na nowo bym poznal to co mam..

Jeśli lubisz bolesną prawdę o kiepskich nagraniach to Yamahy NS-1000 albo nawet FX-3...

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Obawiam sie, ze masz chyba racje. Moze tu jednak nie byc latwej drogi 'na skroty' i najchetniej zapakowalbym swoj caly sprzet i posluchalbym go u kogos kto ma naprawde dopracowany akustycznie pokoj odsluchowy. Wowczas moze okazaloby sie, ze jednak na nowo bym poznal to co mam..

W dobrym akustycznie pokoju każdy sprzęt zagra na 90-100% swoich możliwości. Nawet skromny zestaw ledwie załapujący się do klasy high end a nawet zestaw po prostu dobrego stereo potrafi pięknie zagrać.

W pomieszczeniu złym akustycznie a takie mniej lub więcej są wszystkie nie przygotowane akustycznie nawet zestaw za pół miliona nie zagra dobrze i dalsze ładowanie kasy nic nie pomoże.

Natomiast osobną sprawą jest określenie co to znaczy dobre akustycznie pomieszczenie? Wiele salonów odsłuchowych w Polsce, które niby mają zrobioną akustykę to wcale dobre akustycznie nie są!!

Najlepiej niestety zamówić profesjonalną firmę które pomierzy tobie pokój i zaproponuje różne rozwiązania ale to znów kosztuje.

Z drugiej strony wymiana sprzętu na taki wyraźnie lepszy żeby było słychać że jest trochę lepiej to i tak trzeba władować kilkadziesiąt tysięcy. Tak więc lepiej zacząć od akustyki.

Bardzo konkretnie bez dywagacji i biadoleniu o akustyce. Wszystkie te klocki kiedyś odsłuchiwałem, co prawda w różnym zestawieniu. Na pewno dzisiaj jest to namiastka Hi-Endu, jeszcze parę lat temu nim był.

Kolumny Pentagon/Alpha (2800Euro-cena wywoławcza), Gryphon Tabu Century (1800Euro), AVM Inspiration CD6 (1550Euro). To wszystko dostępne na audio-markt. Ceny do zbicia. Temat wymaga tylko dużego zachodu w kwestii logistycznej.

Dziekuje za Wasze dotychczasowe wpisy i sugestie, moze przy okazji powiem, ze jeden z sadze najbardziej zasluzonych uzytkownikow forum podzielil sie ze mna swoja naprawda wrecz przebogata wiedza. Mozna powiedziec, ze przeszedlem przyszpieszony kurs szkoly dobrego dzwieku, dzieki czemu moglem obcowac po prostu dobrym - zdrowym i naturalnym soundem. Dodatkowo pokazal jak optymalnie wykorzystac moj obecny zestaw lub ewentulanie w ktorym kierunku pojsc jesli chcialbym poczynic kolejne inwestycje..

Pisze o tym, poniewaz jestem mile zaskoczony, ze na tym forum mozna poznac osobvy, ktorych audio, a takze muzyka to prawdziwa pasja oraz 'chce im sie' przekazac swoja wiedze w sumie obcym osobom aby nie popelnialy fundamentalnych bledow.

Pisze to takze aby to byl niejako apel do tych, ktorzy stawiaja pierwsze kroki w gaszczu calej masci sprzetu; aby najzwyczajniej pytali bardziej doswiadczonych i nie bali sie tego robic - zaoszczedzicie dzieki temu duzo czasu i chyba tez funduszy oraz przede wszystkim nerwow. Po co sobie utrudniac zycie:)

No i co dalej? Co polecił znawca?

Tak, miedzy innymi dzieki Waszym wpisom oraz poznaniu kilku kolegow z forum i obcowaniu z ich sprzetem juz jest duzo lepiej. Na poczatku przede wszystkim kolumny i wiem juz czego szukac - jest wlasciwy trop; ale uzywajac mojego ulubionego przyslowia: Nie od razu Rzym zbudowano! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.