Skocz do zawartości
IGNORED

Utwór jaki włączylibyście chcąc zaprezentować walory swojego sprzętu

fabularasa

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o propozycje ;) najlepiej z odnośnikiem do youtube

Moje to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Charly Antolini - "Knock Out 2000"

Każdy track z tej płyty!!!

charlyantolini1.jpg

Może jeszcze Pepe i "Flamenco" - tak jak wyżej, każdy utwór z tej płyty.

51ayIjAN7FL._SL500_AA300_.jpg

Parker's Mood

Tak na marginesie - z drugiej strony rownie dobrze mozna by tez powiedziec, ze dobry sprzet (czytaj - niekoniecznie zlozony z najdrozszych elementow) powinien zagrac DOBRZE prawie kazda plyte - a jesli nie kazda to powiedzmy 90% plyt dostepnych na rynku i sie spokojnie obronic. (pomijam ekstremalne przypadki systemow, ktore graja wybitnie ale np. tylko jeden gatunek muzyki) Ale to prawda - kazdy z nas ma zazwyczaj swoje rzeczy, ktore najlepiej zna i lubi posluchac np. u kogos, zazwyczaj sa to tez te same, ktore prezentujemy u siebie

Tak na marginesie - z drugiej strony rownie dobrze mozna by tez powiedziec, ze dobry sprzet (czytaj - niekoniecznie zlozony z najdrozszych elementow) powinien zagrac DOBRZE prawie kazda plyte - a jesli nie kazda to powiedzmy 90% plyt dostepnych na rynku i sie spokojnie obronic. (pomijam ekstremalne przypadki systemow, ktore graja wybitnie ale np. tylko jeden gatunek muzyki) Ale to prawda - kazdy z nas ma zazwyczaj swoje rzeczy, ktore najlepiej zna i lubi posluchac np. u kogos, zazwyczaj sa to tez te same, ktore prezentujemy u siebie

Oczywiście, że tak ale idąc na imprezę typu Audio Show, uczestnicy dobierają utwory tak, aby pokazać sprzęt z najlepszej strony, a dopiero potem można sobie posłuchać swoich nagrań. Najpierw zachęcamy, tak aby ktoś się zainteresował.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

A mnie by interesowala raczej odpowiedz na pytanie odwrotne zupelnie :

jaki sprzet wykorzystalibysmy aby zaprezentowac walory muzyki, ktorej sluchamy, w sposob najlepszy z mozliwych.

Bo inaczej mozna dojsc do wniosku, ze muzyka to takie bzdety sluzace do prezentacji klockow -

no i prezentowac go wszystkim naokolo, a po wykonanej ciezkiej pracy, z podbudowanym ego siasc przed TV, wlaczyc

mecz/telenowele/teleturniej czy inny oglupiacz, wylaczyc myslenie i sie "uszczesliwiac".

Wybaczcie zlosliwosc - slucham teraz "Moanin'" Arta Blakeya, jestem w 7-mym jazzowym niebie i jesli cos by mnie

interesowalo to ewentualnie wlasnie to - na jakim sprzecie moglby zagrac jeszcze piekniej (i czy mnie na taki sprzet

stac po to aby go sluchac) - a nie odwrotnie ....

adrenaline trafiłeś w mój przedział zainteresowań, a tego zespołu nie znałem.

Słucham sobie Florence & The Machine - 2011 - Ceremonials i całkiem niezłe ;)

jaki sprzet wykorzystalibysmy aby zaprezentowac walory muzyki, ktorej sluchamy, w sposob najlepszy z mozliwych.

Bo inaczej mozna dojsc do wniosku, ze muzyka to takie bzdety sluzace do prezentacji klockow -

no i prezentowac go wszystkim naokolo, a po wykonanej ciezkiej pracy, z podbudowanym ego siasc przed TV, wlaczyc

mecz/telenowele/teleturniej czy inny oglupiacz, wylaczyc myslenie i sie "uszczesliwiac".

Wybaczcie zlosliwosc - slucham teraz "Moanin'" Arta Blakeya, jestem w 7-mym jazzowym niebie i jesli cos by mnie

interesowalo to ewentualnie wlasnie to - na jakim sprzecie moglby zagrac jeszcze piekniej (i czy mnie na taki sprzet

Popieram. Sprzet sluzy do prezentacji muzyki, a nie odwrotnie.

Tak na marginesie - z drugiej strony rownie dobrze mozna by tez powiedziec, ze dobry sprzet (czytaj - niekoniecznie zlozony z najdrozszych elementow) powinien zagrac DOBRZE prawie kazda plyte - a jesli nie kazda to powiedzmy 90% plyt dostepnych na rynku i sie spokojnie obronic.

Rozumiem, że dobrze zagra również wszystkie ofiary loudness war, czyli 90% płyt dostępnych na rynku...

Najlepszym przykładem są płyty Florence + the Machine wspominane w tym wątku. Te płyty są tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , że ich słuchanie to męka dla uszu.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

loudness war

W takim wypadku odpada np: Sting – Brand New Day :( . Ale zgadzam się co do jednego większość współczesnej muzyki to hałas, a wyszukiwanie w nich przestrzeni, muzykalności czy stereofonii mija się z celem. Nie wyobrażam sobie pokazu Audio Show w rytmach np Rihanna :)

ja chętnie bym to: Elton John - Wouldn't Have You Any Other Way

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma lepszego testu dla sprzętu audio niż Wagner. Dla przykładu "Ring" pod batutą Soltiego, znakomicie zrealizowany przez Dekkę.

JazzyFan

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

Rany... Maszynowa Florencja to chyba aby pokazać jaką kupę ma się zamiast sprzętu. To jest książkowy przykład, jak płyty nie powinny brzmieć. Z drugiej strony rozumiem, jak sprzęt ładnie zagra te płyty, to musi być ok, wszystko zagra ;)

Ja, gdy słucham

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (trzeba nacisnąć dużą strzałkę na środku ekranu i sekundkę poczekać) to mam ochotę paść przed moim sprzętem na kolana... :)

Szczerze to nie sądzę, by takie bel canto wielu na tym świecie jeszcze ruszało... a dla mnie to jest esencja tego, co potrafią moje zabawki.

Cecylia i Juan Diego po prostu mnie odwiedzają... :)

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Moje ostatnie odkrycia:

- Breaking Benjamin – Break My Fall. Można poczuć, że jest się gdzieś na mini koncercie, taka jest scena.

Inne utwory tego wykonawcy też są spoko – dynamiczny, okraszony soczystymi hi-hatami, zwarty rock, np. Blow Me Away, Diary of Jane, I Will Not Bow, Evil Angel, What Lies Beneath, Sooner Or Later, Lights Out. Zależy od utworu ile ma sceny. Blow Me Away ma super zejście basu, czuć na Dynaudio DM 2/8.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Niewiele to ma wspólnego z ambitnymi propozycjami podanymi przez kolegów ale mnie ostatnio urzekła taka pozycja:

do tego mogę jeszcze polecić jak ktoś lubi coś takiego:

Gość romeksz

(Konto usunięte)

http://www.youtube.com/watch?v=evTEIrJ7-No

http://www.youtube.com/watch?v=LQEgZNqa8jE

no tak, tylko że o tym to są akurat prawie wszystkie inne zakładki ;-)

natomiast tu, można sobie wrzucić na swój sprzęt słuchane przez innych utwory i przekonać się jak to zagra.

Ukryta Zawartość

A w poprzednim poście przez przypadek podałem dwie takie same. Jedna miała być ta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość romeksz

(Konto usunięte)
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.