Skocz do zawartości
IGNORED

OLED; tajniki technologii LG White OLED !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

LG zainwestowano już 226 milionów dolarów, aby utworzyć nowy zakład produkcyjny OLED TV.

NOWY KOMUNIKAT LG:

Cztery sub-pixele !!! 4 mm grubości, a zaledwie 7,5 kg,

LG Electronics (LG) will present the future of TV technology at the Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas with the unveiling of the world's largest OLED TV with a display size of 55 inches. By incorporating the company's 4-Color Pixels and Color Refiner features with LG Display's advanced OLED (organic light-emitting diode) panels, LG OLED TV generates the most natural colors of any TV set at a much lower price point than could have been achieved using the standard manufacturing process.

"Współpracując ściśle z LG Display, mamy produkt, który nie tylko dostarcza na wszystkie zalety OLED nad LCD ale przy znacznie niższych kosztach niż to, co można osiągnąć przy użyciu istniejących technologii produkcji OLED", powiedział Havis Kwon, prezes i dyrektor generalny LG Electronics Entertainment Company Home. "OLED is clearly the future of home TV entertainment and LG is very focused on making this exciting technology as easy as possible for consumers to embrace." "OLED jest wyraźnie przyszłość domu TV rozrywki i LG jest bardzo koncentruje się na zapewnieniu tej ekscytującej technologii jak najłatwiejsze dla konsumentów do przyjęcia."

Mamy więc oficjalną deklarację LG że technologia produkcji LG OLED TV jest TANIA !!!

Jak naucza Wałęsa: nie sztuka produkować jajko za 100 zł. Szutka to 1oo jajek za 1 zł.

Powoli żegnamy SONY, PANAS z ich gniotami.

Czym wyróżnia się obraz LG TV od innych telewizorów OLED jest 4-kolorowa pikseli Refiner Kolor które wspólnie generują naturalne i dokładne odwzorowanie kolorów, które są ostre i konsekwentne. 4-kolorowa funkcja pikseli pozwala na dokładniejsze przedstawienie kolorów za pomocą zestawu czterech kolorów (czerwony, zielony, niebieski i biały) w porównaniu do konfiguracji RGB używany przez innych producentów telewizorów OLED. Color Refiner zapewnia spójność kolorów z szerszy kąt widzenia za pomocą algorytmu, LG, który poprawia i udoskonala barw i dźwięków. Jest to, w przeciwieństwie do innych telewizorów OLED, które często wykazują istotnych zmian w odcieniach z różnych kątów widzenia i zaburzenia gamę kolorów.

Oferujący nieskończoną współczynnik kontrastu, LG OLED TV wykazuje żywe kolory i najdrobniejsze szczegóły, niezależnie od ogólnej jasności obrazu na ekranie. Z kolei kolory i szczegóły całej całego obrazu są zachowane z największą wyrazistość i ostrość obrazu, nawet podczas wyświetlania scen z ciemnymi oświetlenia. Takie możliwości koloru są technicznie niemożliwe z LED i panele LCD.

I przy 1000 razy szybciej niż LED / LCD, LG OLED TV pokazuje krystalicznie czysty ruch bez rozmycia lub krwawienia.

LG zainwestowano już 226 milionów dolarów, aby utworzyć nowy zakład produkcyjny OLED TV.

NOWY KOMUNIKAT LG:

Cztery sub-pixele !!! 4 mm grubości, a zaledwie 7,5 kg,

Mamy więc oficjalną deklarację LG że technologia produkcji LG OLED TV jest TANIA !!!

Jak naucza Wałęsa: nie sztuka produkować jajko za 100 zł. Szutka to 1oo jajek za 1 zł.

Powoli żegnamy SONY, PANAS z ich gniotami.

podniecasz się jak nastolatek :)

Focal + Naim

Zobaczymy co z tych szumnych zapowiedzi marketingowych zmaterializuje się w postaci konkretnej oferty rynkowej:

- jakie modele

- kiedy

- jaka cena.

Wielkość kasy, jaką LG w to zainwestował, nie dowodzi niczego. Sharp również wyłożył niemałe kwoty na technologię Quattron. Korzyści z niej są mocno wątpliwe. Nie brak opinii, że jest to droga do nikąd.

Zamieszczona teza o "gniotach" jest wielce dyskusyjna. Mikson trafnie to podsumował.

Żadnej ekscytacji.

Wykrzyknik pojawił się jedynie przy info o 4 sub-pixelach.

Reszta to powielenie (cytowanie) treści od PRODUCENTA.

Z drugiej strony trudno się nie podniecać na tydzień przed pokazem 55" OLED-ów.

Czekaliśmy na to wiele lat.

Czekam na OLED-a, ale jek będzie "lustro" (a wszystko na to wskazuje) to bedzie zonk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

226 milionów to nawet na waciki w tym biznesie nie wystarczy.

Impreza zaczyna się od 3-4 miliardów rocznie.

Powtarzam... nie egzaltować się LG i ich "przełomowymi" rozwiązaniami.

226 milionów to nawet na waciki w tym biznesie nie wystarczy.

Impreza zaczyna się od 3-4 miliardów rocznie.

Powtarzam... nie egzaltować się LG i ich "przełomowymi" rozwiązaniami.

Z tymi kwotami to może i racja, ale nie uogólniajmy.

IPS im się udało. Pasywne 3D również.

Gdy LCD pojawiły się jako alternatywa dla plazmy wszyscy okrutnie podniecali się. I co z tego wyszło?

Dlatego widać, że LG nie zastosował OLED w czystej formie a jedynie wzorem LED kombinuje jakby to po najniższych kosztach wcisnąć ludziom kolejny produkt zamienny o szumnej nazwie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gdy LCD pojawiły się jako alternatywa dla plazmy wszyscy okrutnie podniecali się. I co z tego wyszło?

Na początku faktycznie niewiele. Obraz z pierwszych LCD był żałosny.

Jednak gwoli przyznać trzeba, że technologia LCD została (zwłaszcza ostatnio) znacząco dopracowana. Współczesny LCD potrafi dać bardzo dobry obraz.

Ukryta Zawartość

Z życzeniami żeby wreszcie w tym lub przyszłym roku ukazał się na rynku długo oczekiwany ideał TV (może to będzie ten z linku ?).

Pozdrawiam wszystkich i życzę SPOKOJNEGO ROKU 2012.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czekam na OLED-a, ale jek będzie "lustro" (a wszystko na to wskazuje) to bedzie zonk.

Ukryta Zawartość

Nie ma problemu by wyprodukować model z matową powierzchnią.

Ukryta Zawartość

Z życzeniami żeby wreszcie w tym lub przyszłym roku ukazał się na rynku długo oczekiwany ideał TV (może to będzie ten z linku ?).

Pozdrawiam wszystkich i życzę SPOKOJNEGO ROKU 2012.

LG USA says that the TV will launch around Q4 2012.
Czyli sprzedaż pod koniec roku 2012.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli sprzedaż pod koniec roku 2012.

Tu miałbym poważne wątpliwości po wyczynach z LW9800 (LW980).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jakie to były wyczyny? Rozjaśnij nieco please. Nie śledziłem tematu.

Temat jest głośny na wszystkich forach w Europie (znaczące uproszczenie wersji europejskiej - zamiast 288 stref/55' w Europie jest 96 stref w USA i Azji 288) i oczywiście potężne opóźnienie w terminie wprowadzenia na rynek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miłośnik AV cieszy się z zapowiedzi produktów w nowych technologiach reprodukcji obrazu.

LG ostatnio (2011) wielokrotnie dało pokaz, że nie ma "zlityj się" nad SONY PANAS i Samsung.

Ciągnie samodzielnie rozwój technologii, które Wielka Trójka olała.

Na czele z pasywnem 3D Cinema.

Teraz czas na W-OLED.

Wygląda, że znowu są pierwsi.

Dziwi więc sceptycyzm tu panujący.

To nienaturalna reakcja.

Zwłaszcza przed datą pokazu w Las Vegas. 09.01.2012 - ten poniedziałek.

Jak widać z przebiegu wątku sama technologia WOLED w wersji (4 pix = RGB-W) interesuje tu nielicznych.

Dominuje biadolenie a w tle czarny PR (na zamówienie ?).

Karawana będzie jechac dalej.

a czym tu się cieszyć jak czegoś nie ma jeszcze na rynku nikt nie widział nie porównywał i nie wiadomo jak to wygląda? :)

Ja sam się trochę cieszę - ponoć nadzieja matką głupich, ale (kontra) każda matka kocha swoje dzieci. :)

jak to nie wiadomo jak wygląda - wiadomo. (któryś link wyżej)

Doświadczenie z firmą LG uczy, że będzie jak zawsze.

Ja tam w prawdzie nie mam LG ale z tego co widziałem w sklepie to całkiem fajne telewizory. Zresztą ze swoim pasywnym 3D są faktycznie najlepsi na rynku.

CES w Las Vegas jest dla wielu producentów miejscem chwalenia się "czego to my nie mamy". W ostatnich kilku latach pokazywano tam: 42" OLED (jeśli dobrze pamiętam: Samsung), telewizor podwajający ilość linii do 2160p (Toshiba), system dźwięku surround 22.5 (nie pomnę kto) i wiele innych. Pikanteria polega na tym, że nic z tych fajerwerków technicznych nie znalazło się potem w bezpośredniej ofercie rynkowej. Takie obwoźne eksponaty dla demonstrowania potencjału swoich konstruktorów.

Nie podniecałbym się więc a priori za bardzo tymi WOLED-ami autorstwa LG. Pożyjemy, zobaczymy.

Ja tam w prawdzie nie mam LG ale z tego co widziałem w sklepie to całkiem fajne telewizory. Zresztą ze swoim pasywnym 3D są faktycznie najlepsi na rynku.

Krzysiek, pasywne 3D nie jest najlepsze technicznie. Jest jedynie najzdrowsze. Nie ma skutków ubocznych, tak zwanych odłożonych, dla naszego wzroku (to wbrew pozorom bardzo ważne). Te skutki uboczne wyjdą u fanów dopiero po latach (no chyba, że aktywne 3D zniknie z rynku za jakiś niezbyt długi czas). A TV LG rzeczywiście są całkiem fajne (jak Wiesz jednego mam) tylko ten niski kontrast statyczny trochę je deklasuje (dlatego kupiłem z "local dimming"). Przypuszczam, że LG jest już technicznie z tego względu (ten kontrast) trochę "pod ścianą" stąd przyśpieszenie (prawdopodobnie) we wdrożeniu WOLED-a. Ja trzymam kciuki bo to naprawdę może być interesujące (jeżeli zostanie zrealizowane oczywiście).

Nie wyobrażam sobie abyśmy byli w dalszym ciągu skazani tylko na LCD i plazmy.

Krzysiek, pasywne 3D nie jest najlepsze technicznie. Jest jedynie najzdrowsze. Nie ma skutków ubocznych, tak zwanych odłożonych, dla naszego wzroku (to wbrew pozorom bardzo ważne).

Ten system jest taki sam jak w kinach IMAX, a co chwilę słychać że kogoś po seansie lub nawet w trakcie głowa boli etc.

Rozmawiałem kiedyś z mądrym człowiekiem i powiedział mi że te bóle, łzawienia itd. są spowodowane wadami wzroku.

Przypomniał mi się jeszcze jeden eksponat z CES, którego potem nie można było nigdzie i za żadne pieniądze kupić: telewizor 3D bez okularów. Również Toshiba niezrównana w prezentowaniu technicznych ciekawostek, z których następnie nic dla przeciętnego klienta nie wynika.

Nie wyobrażam sobie abyśmy byli w dalszym ciągu skazani tylko na LCD i plazmy.

Ten system jest taki sam jak w kinach IMAX, a co chwilę słychać że kogoś po seansie lub nawet w trakcie głowa boli etc.

Rozmawiałem kiedyś z mądrym człowiekiem i powiedział mi że te bóle, łzawienia itd. są spowodowane wadami wzroku.

Z tego powodu ja nie tęsknię do 3D w obojętnie jakiej by nie było formie (jest to tylko "bajerek/gadżecik" w mojej opinii mało potrzebny).

Krzysiek, pasywne 3D nie jest najlepsze technicznie. Jest jedynie najzdrowsze. Nie ma skutków ubocznych, tak zwanych odłożonych, dla naszego wzroku (to wbrew pozorom bardzo ważne). Te skutki uboczne wyjdą u fanów dopiero po latach (no chyba, że aktywne 3D zniknie z rynku za jakiś niezbyt długi czas). A TV LG rzeczywiście są całkiem fajne (jak Wiesz jednego mam) tylko ten niski kontrast statyczny trochę je deklasuje (dlatego kupiłem z "local dimming"). Przypuszczam, że LG jest już technicznie z tego względu (ten kontrast) trochę "pod ścianą" stąd przyśpieszenie (prawdopodobnie) we wdrożeniu WOLED-a. Ja trzymam kciuki bo to naprawdę może być interesujące (jeżeli zostanie zrealizowane oczywiście).

Ja widziałem 3D na Samsungu, Panasonicu, Toshibie i LG i jeżeli chodzi o jakość obrazu tu chyba LG odpowiadało mi najlepiej. Chodzi mi przede wszystkim o jasność i nasycenie kolorów. Trochę widać linie ale to i tak mniej przeszkadzało nić n.p. ciemnica na innych.

Przypomniał mi się jeszcze jeden eksponat z CES, którego potem nie można było nigdzie i za żadne pieniądze kupić: telewizor 3D bez okularów. Również Toshiba niezrównana w prezentowaniu technicznych ciekawostek, z których następnie nic dla przeciętnego klienta nie wynika.

Ale Bobcat ten TV jest na Skąpcu oferowany przez jakiś sklep (~25.000). Tylko po opiniach z netu lepiej go nie kupuj :-).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego powodu ja nie tęsknię do 3D w obojętnie jakiej by nie było formie (jest to tylko "bajerek/gadżecik" w mojej opinii mało potrzebny).

Jak to sie dzieje że od czasu do czasu ktoś napisze coś takiego jak w cytacie.

Masz od uradzenia 3D, zrób sobie mono na wizji jak Cię nie interesuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.