Skocz do zawartości
IGNORED

OLED; tajniki technologii LG White OLED !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się że krzysiek przy pisaniu pomylił się.

Miałem tylko na myśli że w telewizorze ludzie wyglądają w 3D jak lalki Barbi. Nie chodziło mi wcale o efekt teatru telewizyjnego który powstaje przy większej ilości klatek. Zresztą w moim telewizorze gdy działa 3D to nie działają upłynniacze.

Bo Imax przynajmniej ten co wiedziałem to cztery razy większa rozdzielczość niż obraz kinowy. W telewizji to raczej teatrzyk kukiełkowy.

A nie chciałeś napisać że: "Bo Imax przynajmniej ten co wiedziałem to cztery razy większa rozdzielczość niż obraz w TV"?

Poza tym już w zwykłym kinie ludzie są pomniejszeni nie mówiąc o TV, ale chyba nie o to chodzi w telewizorach 3D - od tego jest IMAX.

A nie chciałeś napisać że: "Bo Imax przynajmniej ten co wiedziałem to cztery razy większa rozdzielczość niż obraz w TV"?

Poza tym już w zwykłym kinie ludzie są pomniejszeni nie mówiąc o TV, ale chyba nie o to chodzi w telewizorach 3D - od tego jest IMAX.

Nie wiem o który Imaxie mówicie. Ja byłem we Frankfurcie i tam reklamowali Imaxa tym że klatka filmu w Imaxie jest kilka razy większa niż klatka w projektorze filmowym. O ile dobrze pamiętam to jedna klatka była wielkości pocztówki.

No to jeszcze jedne ciekawostki z prasy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na marginesie: potwierdza się moja teza, że 3D to bajer i gadżet.

Crystal LED. - Oczy wyjdą z orbit, pocieknie ślina i powiesz znajomym: widziałem przyszłość i to jest Sony - mówił Howard Stringer pokazując 55-calowy prototyp nowego telewizora (w sprzedaży może się pojawić za kilka lat). To LCD na sterydach, które - podobnie jak OLED - nie będzie potrzebowało podświetlenia z tyłu ekranu. W prototypie Sony jest aż 6 mln diod LED.
Ehh, te dziennikarzyny. Ciekawe to to "LCD na sterydach", zważając na fakt, że nie ma tam LCD x-P x-P x-P

Ukryta Zawartość

szczerze to nie widziałem większej różnicy na tym filmiku poza kątami i płynnością (pewnie w starym LED wyłączyli specjalnie upłynniacz bo obraz rozmazany w ruchu ;p)

szczerze to nie widziałem większej różnicy na tym filmiku poza kątami i płynnością (pewnie w starym LED wyłączyli specjalnie upłynniacz bo obraz rozmazany w ruchu ;p)

A co więcej chciałbyś zobaczyć? Lub może ujmę to inaczej: jaką wadę w tym modelu po lewej chciałbyś wyeliminować?

ps. jeśli chodzi o płynność to nie widzę miedzy nimi różnicy (którą Ty widzisz). Jedynie widzę że mniej rozmazuje w ruchu i ma dużo lepsze kąty. Barwy też są bardziej naturalne - ale to akurat jest powiązane z tym jak kłamie mój wyświetlacz + kamera, więc tutaj wolę być ostrożny.

z płynnością chodzi mi o ostrość w ruchu, bo samą płynność to ma prawie każdy nie 50-hz model

choć jestem pewny że specjalnie wyłączyli upłynniacz w tym starym LED, bo nie sądzę aby topowy Sony miał taki niedorobiony system

różnice kolorów trudno stwierdzić, wyglądają identycznie choć z delikatnie innym odcieniem, charakter świecenia ten sam co w LED co nie napawa optymizmem jeśli chodzi o plastyczność obrazu

różnice kolorów trudno stwierdzić, wyglądają identycznie choć z delikatnie innym odcieniem,

No jak mają inny odcień, to nie wyglądają identycznie ;) Konkretnie to te dwa dzbanki przewijające się co jakiś czas np. przy 3:49 mają po prostu inny kolor (np. "czerwony dzbanek" na ekranie po lewej to powiedzmy czerwienie, a na ekranie po prawej owy "czerwony dzbanek" to róże). Biały też jest zimniejszy na ekranie po prawej, czyli inny balans bieli/wyższa temp. barwowa na ekranie po prawej. Ale akurat takie rzeczy to różne ustawienia barw.

ciut inny odcień tak jak piszesz do skorygowania, można ustawić taki sam na obydwu (jeśli są opcje)

mi chodzi ogólnie o charakterystykę wyświetlania, w przypadku plazmy i LED od razu widać który oferuje bardziej "nasycony" obraz i nie chodzi tu o poziom koloru

na tych dwóch nie widać różnic między sobą w tym względzie, w odróżnieniu od np OLED vs reszta

nie wiem na ile filmiki realnie oddają różnicę ale OLED robi w nich duże wrażenie, takie połączenie nasycenia, soczystości obrazu plazmy (w jeszcze większym stopniu) ze stabilnością i "czystością" LED

Patrz wyniki ankiety. To jest stan na dziś i technologie powszechne. Owszem, jest jeszcze Laser Vue dostępny w Japonii, USA i Australii, ale nawet tam to jest tyci-nisza.

Te wszystkie OLED, WOLED, Crystal LED - to są wszystko prototypy. Zobaczymy co z tego znajdzie się w bezpośredniej ofercie rynkowej. CES w Las Vegas jest znane z pokazywania technologicznych fajerwerków, których potem nigdzie, nigdy i za żadną kasę nie można kupić.

OLED i LED jestem pewien, że będą znacznie lepsze od LCD i plazmy.

Jest taka szansa, pod warunkiem że się wreszcie ukażą jako powszechna oferta rynkowa po cenie akceptowalnej dla szerokich rzesz klientów. Jak na razie podniecamy się do prototypów a termin pojawienia się w regularnej ofercie jest co chwila przesuwany w coraz dalszą przyszłość.

Czyli wychodzi na to że ten SONY to niespodzianka bo wszędzie pisali że będzie LG.

SONY jest chyba matowy a LG ma lustro, cholera chciałem tańszego LG a "lustra" nie mogę mieć. :(

Obawiam się że ten Sony będzie "na dzień dobry" kosztował jakąś astronomiczną kwotę, albo jeszcze więcej. Powtarzam do znudzenia: jeśli się wogóle ukaże na rynku.

Obawiam się że ten Sony będzie "na dzień dobry" kosztował jakąś astronomiczną kwotę, albo jeszcze więcej. Powtarzam do znudzenia: jeśli się wogóle ukaże na rynku.

A ja myślę że jak LG wypuści OLED'a to Sony nie będzie miało zbyt dużego wyboru.

A reszta obudzi się z ręką w nocniku.

1. OLED-a czy WOLED-a?

2. A jak LG też będzie kosztował majątek?

Bobcat WOLED LG moim zdaniem powinien być najtańszy z tych zapowiedzi LG, Samsung, Sony (biały OLED powinien niedługo być wszechobecny w oświetleniu domowym - już kiedyś o tym pisałem i podawałem linki). Powinien, tak się przynajmniej deklaruje, być tańszy od LCD i plazmy. Ale czy tak będzie czas pokaże. Musimy być cierpliwi.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

LaserVue cały czas trzyma cenę choć jest na rynku (prawda: wyłącznie trzech wymienionych powyżej krajów) od ładnych kilku lat.

Z tą ceną nie jest tak najgorzej. W USA 75" LaserVue kosztuje w granicach 3,700$, więc podobnie jak 65" plazmy Panasonica.

Jeśli pojawi się OLED 65" w podobnej cenie, to biorę w ciemno;)

Cena będzie pozycjonowana.

Znaczy, że jeżeli parametry obrazu będą lepsze od LCD/PDP to cena musi być wyższa niż odpowiedników.

Ale dopiero w sytuacji zrównania podaży i popytu.

Zatem na starcie przewiduję wersję "sufitową".

Obstawiam 25k za 55".

Przy cenie sufitowej na astronomicznym poziomie popyt będzie znikomy. Tylko fanatycy nowości i szpanerzy się na to skuszą.

jeżeli parametry obrazu będą lepsze od LCD/PDP to cena musi być wyższa

Może dokładnie: które parametry? Marketingowa propaganda wmawia, że LCD daje obraz lepszy niż PDP. Trzeba się dopiero "na własnej skórze" przekonać (jak nie wskazując palcem: ja), że to nieprawda.

Może dokładnie: które parametry?

Kąty (szczególnie wzgl. PVA), czas reakcji, równomierność, poziom czerni/kontrast (szczególnie wzgl. IPS, wygaszanie lokalne z nawet 1000 stref nie jest idealnym rozwiązaniem).

Ale cena nie powinna być wyższa od LCD, bo komplikacja budowy OLED jest znacznie mniejsza. Jedyny problem to patenty trzymane przez Kodak + "podatek od nowości", który wywinduje ceny pierwszych OLED w kosmos.

ps. patrzcie co znalazłem (LG OLED 15" za 5 tys. zł)

Ukryta Zawartość

... SONY było droższe chyba

Ukryta Zawartość

Marketingowa propaganda wmawia, że LCD daje obraz lepszy niż PDP. Trzeba się dopiero "na własnej skórze" przekonać (jak nie wskazując palcem: ja), że to nieprawda.

Uczcie się wszyscy, to jest forumowicz roku 2011 działu Kino domowe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.