Skocz do zawartości
IGNORED

Kaczka (i inne przepisy) czyli...

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Hejo!

Właśnie kończę szykować kaczkę na Sylwkową impressssssssskę. :)

Przepis (autorstwa mojego kolegi po fachu a w dodatku gościa, który kumpluje się z Lipińskim - tym od głośników) znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ta kaczka to pewniak! Robię ją już trzeci raz, zawsze się udaje.

Wymagane podstawowe umiejętności chirurgiczne, ale to naprawdę nic takiego... :)

Kaczkę trzeba sprytnie pozbawić kości!

Podobnie można bawić się z kurczakiem czy z gęsią, jednak kaczka to jest kaczka! Pod zimną wódeczkę nie ma nic lepszego! :)

W tym wątku zachęcam do publikowania fajnych i sprawdzonych przepisów - niekoniecznie własnych.

Osobiście do bejcy daję tylko odrobinę miodu i też troszeczkę syropu klonowego, w sumie może 2/3 łyżki a nie 2 łyżki jak w oryginale, żeby bejca była jednak trochę lepka ale nie słodka, bo słodkie mięso mnie wk*** :)

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/89990-kaczka-i-inne-przepisy-czyli/

Nie, nie... żadnych aluzji! Kaczka jest autentyczna, nie aluzyjna. :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

..geniusz..

Strogonow wg pierwszego przepisu jaki wujcio Google znalazł.

Palce lizać!

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

PiSowcy mają się DOBRZE ! Czego i Wam życzą i oby ten rok był lepszy dla Nas !

U mnie Moja Lady Eva szykuje zapiekankę z makaronu, pieczarek, mięska z kury, sera żółtego. A także koreczki. Będzie ciasto i galaretka z owocami. Oraz sok pomarańczowy z wermutem.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Jakim wypadkiem Tupolewa?

Skąd Kolega Szanowny ma takie interesujące informacje?

Wypadki się wyjaśnia, tu nikt niczego nie zamierza wyjaśnić, tu wiele jak dotąd przeinaczono, wiele ukryto, a najwięcej jeszcze nie wiadomo.

Proszę poczekać na zakończenie pracy zespołu sejmowego.

Błagam! Temat jest o zupełnie neutralnej politycznie kaczce.

Żadnych podtekstów! Przy takiej kaczuszce różnice polityczne zacierają się natychmiast.

Właśnie wyjąłem z piekarnika i jest... nie do opisania! :)

Boże, niech już spóźnieni goście przychodzą, bo kaczka wystygnie. :(

Haha, myśle ze mistrz z Czarnolasu tak by sobie imaginował credo nastajaszczego pisowca:

Kaczki to wszystko cokolwiek czyniemy

Kaczki to wszystko cokolwiek myślemy

Nie masz na świecie ani jednej rzeczy

Którą by kaczka nie dostała w plecy...

A ja dzisiaj dzielnie pracuję. Dlatego sylwestra spędziłem nad wyraz spokojnie.

Szkoda że tak późno się ten zwrot akcji ujawnił, ale pytano mnie gdzie wychodzę na sylwestra.

Okazało się że wprawdzie ja nigdzie, ale za to właśnie na sylwestra wyszedł mi gaz.

Dlatego krewetki czekają na parapecie na jakiś dzień roboczy, który mam nadzieję, wreszcie kiedyś nadejdzie !

przepis ogólnie znany, ciekawym dodatkiem jest własnie zielona pietruszka, bułka do farszu jest niepotrzebna,rodzynki w/g mnie musza byc mimo dodania jabłek

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Oczywiście można go modyfikować na 100 sposobów.

Okres noworocznego lenistwa skończył się jednak i ponawiam prośbę o publikowanie w tym wątku fajnych przepisów - niekoniecznie własnych.

danie jarskie do zrobienia w 15 minut

szpinak liscie -gorgonzola- wszystko razem gotowac dodac na koniec podgotowane kurki

ryż jaśminowy

plus dodatek piers z rusztu takiego 2/3 minuty jak musi byc mięcho

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• 6 miesięcy później...

moje:

tuzin przepiórczych jajeczek na twardo

szczypta soli morskiej plus pieprz czerwony (najlepiej świeżo zmielony)

4 uncje orzeszków macadamia, zmiażdż w tłuczku na okruszki

1 mała łyżeczka majonezu (byle nie hellmans!)

skrawki łososia

rukola poszarpana ręcznie

to pow. to nadzienie do duszonych papryczek zielonych (średnich, nie czuszek!)

nadzienie wkładamy po ugotowaniu/uduszeniu papryczek

popijamy piwem Kingfisher ew. innym jasnym

Fajne - a jajeczka siekasz czy dajesz do papryczek w całości?

Żeby zachęcić Was do walki z kaczym pomiotem - mała fotka. Naprawdę zrobienie faszerowanej kaczki nie jest trudne.

Kaczuszka kilka minut temu opuściła solarium, teraz czeka na porcjowanie, zaraz ma przyjść kolega i się nią czule zajmiemy...

Z braku zimnego Lecha - zimny Carlsberg.

Przez internet nie da się niestety przekazać, jak pachnie...

kaczkao.jpg

Jajka przepiórcze kroję w połówki,

natomiast gdy natrafię na kacze - w Lancaster po 4 szt pakują czasem, to - jajecznica (siekana cebulka ''szczypiorkowa'') - ale mało - pęczek na 3 śniadania (za dużo zielonego psuje bardzo!!!) podsmażana na maśle (Kerry Gold, hehe) i pruszę suchą kolendrą (1/7 łyżeczki do herbaty plus sól (ciekawa jest ta sól z mikroelementami - ciemno-turkusowa albo ta crimson salt (aha, jak znajdę kolendrę - świeżą - nie zbrązowiałą za 10p, to też dam - szarpaną, bo cięta nożem - oczywiście - zmyka aromat wewnątrz.

W zimie kilka ząbków dużego czosnku nadpalonych na kuchni, BLACHA!

Jak cebula do rosołów lwowskich, mocno zbrązowiała, na popiół niemal, to ten czosnek dam, ale koniecznie na początku, przed jajami, na maśło ze szczypiorem jak już bąbelkuje. Pieprz biały, najlepszy świeżo zmielony.

A najgenialniejsza hiszpańska papryka ''wędzona'' , niezbyt ostra, z małych blaszanych puszeczek po 4 funie, czarno-czerwonych z żółtym logo.

U nas we wsi tej papryki nie ma :(

Za mc. będę w Hiszpanii to poszukam.

Dziś słyszałem program radiowy ( chyba jedynka ) , o jakimś konkursie kulinarnym " drobiowym " , wygrała " kaczka dziwaczka " ( poważnie ) , lecz nic nie mogę więcej powiedzieć .

Edytuję :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak wyglądała kaczka już po podzieleniu na porcje. Zostało jeszcze i na jutro.

kaczka3.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.