Skocz do zawartości
IGNORED

Zbigniew Wegehaupt nie żyje

chick

Rekomendowane odpowiedzi

Co za wielka strata! 57 lat - to przecież tak nie dużo w artystycznym życiu. Zasłabł na ulicy w centrum Warszawy.

Niestety, nie zdołano go uratować mimo półgodzinnej reanimacji. Był wspaniałym muzykiem i wspaniałym człowiekiem.

wegehaupt_zbigniew_owczarczyk.jpg

Parker's Mood

Żegnaj Zbyszku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Powiem wam coś - jestem sceptycznie nastawiony do tytułów o śmierci kogoś z zagranicy, ale gdy umiera ktoś bliższy, z tego kraju, z niedalekiej ulicy, kogo na dokładkę słuchało się na żywo więcej niż raz, a gdy jeszcze do tego umiera przedwcześnie - jest powód żeby coś napisać. Poza tym rozmawiałem z Nim.

Tak wielka strata ale zanosiło się na to od pewnego czasu( doniesienia medialne o złym stanie zdrowia,koncert charytatywny).Chyba największy polski kontrabasista mainstreamowy.Podziwiałem Go wielokrotnie na żywo.

Będąc na przyznaniu nagród Jazz Forum w Zakopanem rok temu podsłuchiwałem rozmowę Zbigniewa Wegehaupta z Maciejem Sikałą. Nigdy wcześniej nie słyszałem człowieka opowiadającego z taką pasją o Muzyce. Potem był koncert, wspaniały koncert. ON, Herdzin i Czarek Konrad zagrali tak, że zapamiętam te chwile na zawsze.

Zapamiętam go jeszcze z Projektu Namysłowskiego z Góralami, gdzie zagrał z wyjątkową pasją i pazurem.

Ze Zbyszkiem studiowaliśmy w tym samym czasie w Katowicach. Byłem na jego recitalu dyplomowym.

Wielki pasjonat i bardzo pracowity Muzyk.

Zbyszek pochodził ze Ślaska , po studiach zamieszkał w Warszawie, parę razy miałem przyjemność ze Zbyszkiem grać ( m.in w Filharmonii Olsztyńskiej z Orkiestrą Symfoniczną - to było ća 2000roku.)

Dokładnie policzyłem, gra w 6 moich kompozycjach lub aranżach,(wszystko jest wrzucone na YT ), a raz nawet gramy razem. Od czasu do czasu grywał również na gitarze basowej, tak jak tu w mojej piosence.

... w na kontrabasie w moim aranżu:

Ukryta Zawartość

.... i w mojej kompozycji:

Ukryta Zawartość

Niech odpoczywa w pokoju.

Zapamiętam go jeszcze z Projektu Namysłowskiego z Góralami, gdzie zagrał z wyjątkową pasją i pazurem.

Parę dni temu wrzuciłem wszystkie utwory (7 klipów) z koncertu Namysłowskiego z Góralami. Tam widać i słychać wyraźnie jak gra Zbyszek Wegehaupt.

Niech odpoczywa w pokoju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze stosunkowo niedawno, gdy regularnie chodzilem do Tygmontu, widzialem p. Zbigniewa z kilkadziesiat razy jak gral glownie z Czarkiem Konradem tworzac niesamowita sekcje. Czuc bylo, ze uwielbia swoj instrument..

Płyta Live in Tygmont, to moim zdaniem jedna z lepszych polskich płyt Live. Pisze tam Herdzin:

Jakiś czas temu, czas dla mnie bardzo szczęśliwy, poczułem, że znalazłem swój „Dream Team”, bowiem Zbigniew Wegehaupt i Cezary Konrad okazali się brakującym ogniwem do stworzenia tria moich marzeń. Gramy wspólnie od trzech lat, dostarczając sobie wzajemnie wielkiej radości, satysfakcji i ładując sobie nawzajem akumulatory. Jest między nami ten ulotny rodzaj porozumienia i intuicji, która na scenie pozwala bez wcześniejszych ustaleń i prób, rozgrywać utwory w kierunku dla nas wszystkich (a zwłaszcza dla słuchaczy) zaskakującym.

Był moim mistrzem.Pamietam na warsztatach w Chodzieży, z jaka pasją opowiadał o muzyce.Pamiętam jak podszedł do mnie cały rozdygotany, że jego Mistrz, Bronisław Suchanek przyjechał do Chodzieży.To było prawie 30 lat temu...Nigdy go nie zapomnę.Ja już dawno nie gram na kontrabasie, ale to On zaszczepił we mnie miłość do tego instrumentu.Żegnaj Mistrzu.Zawsze będę słuchał Twojej Muzyki.

Nie miałem przyjemności posłuchać Go na żywo, w domu mam jedynie Sake na vinylu, nie znam wielu innych Jego dokonać, ale jak usłyszałem w radiu, że zmarł od razu skojarzyłem muzykę z tej płyty. Wielka strata.

18 grudnia w Capitolu odbył się koncert, który rozpoczął się od występu zespołu złożonego z kontrabasistów - uczniów Wege. A potem przez ok. 4 godziny ponad 50-ciu muzyków grało przy nabitej sali, aby wspomóc materialnie i duchowo leżącego w szpitalu po operacji przyjaciela.

W poniedziałek 16 stycznia Wege miał grać ze swoim zespołem w Tygmoncie, ale już Go tam nie usłyszycie. Przyjdźcie jednak o godz. 20-tej na jam session poświęcone Jego pamięci. Grać będą członkowie jego zespołu oraz zaproszeni goście, a m.in. Jerzy Małek - tp, Łukasz Poprawski - as, Dominik Wania - p, Michał Barański - b, Michał Miśkiewicz - dr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.