Skocz do zawartości
IGNORED

Kupno Yaqina przez e-bay

studioprojekt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych fanów Lampy. Mam do Was pytanie i jednocześnie prośbę. Przymierzam się do kupna Yaqina 100B. Niestety obecnie jest on niedostępny w polskich sklepach. Najbliższy transport ma być pod koniec marca. Przeglądając e-baya widzę wiele ofert tego sprzętu. Oczywiście większość ofert jest z Chin, Kanady i innych Państw nie leżących w Europie. Czy mieliście okazję kupować przez e-baya sprzęt z Chin? Jak to wygląda czasowo? Długo się czeka? Czy ktoś z Was mógłby ewentualnie coś poradzić? Może u kogo najlepiej kupować? Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/90972-kupno-yaqina-przez-e-bay/

Idzie 3-4 tyg. Na wejściu do kraju urząd celny dolicza Ci do ceny Vat + Cło.

Z najbardziej zbliżonych są jeszcze dostępne w polsce MS-88B lub MS-110B.

Co do Yaqin Polska to po nowej dostawie ceny będą wyższe o około 15% z powodu wysokiego kursu dolara.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Płacisz w dzień zakupu np 500 USD na ebayu, kontenerowiec płynie miesiąc. UC bierze średni kurs USD z NBP z dnia poprzedzającego date na fakturze. Tak mi przynajmniej tłumaczyła ostatnio księgowa.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Witam Szanownych fanów Lampy. Mam do Was pytanie i jednocześnie prośbę. Przymierzam się do kupna Yaqina 100B. Niestety obecnie jest on niedostępny w polskich sklepach. Najbliższy transport ma być pod koniec marca. Przeglądając e-baya widzę wiele ofert tego sprzętu. Oczywiście większość ofert jest z Chin, Kanady i innych Państw nie leżących w Europie. Czy mieliście okazję kupować przez e-baya sprzęt z Chin? Jak to wygląda czasowo? Długo się czeka? Czy ktoś z Was mógłby ewentualnie coś poradzić? Może u kogo najlepiej kupować? Pozdrawiam.

Sam kiedyś robiłem takie zakupy w Chinach po przez eBaya i to miało zdecydowanie uzasadnienia finansowe, duża oszczędność.

Dolar był tani po 2.5zł, przy dzisiejszych relacjach złotówka dolar odradzam bo nie jest tak słodko jak Ci się pierwotnie wydaje. Nie chcę się tu wdawać w szczegóły i mając już doświadczenie na DZIŚ się to nie opłaca (przesyłka+vat+cło). Polecam zakupy w Polsce choćby dlatego, że masz gwarancję, sprzęt za dwa dni w domu. Oszczędności może będą, ale tak naprawdę iluzoryczne.

Nie czytacie pytania.

Nie chodzi o kasę a o czas ;)

A w kraju w tej chwili go nie ma.

Dokładnie - nie chodzi mi o kasę i o jakieś minimalne oszczędności, tylko o czas.

W Chinach teraz są święta-większość sprzedawców ma wolne do 1lutego.U tego sprzedawcy kupiłem stolik,w 5dni był u mnie,tutaj nowszy model Yaqina:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W Chinach teraz są święta-większość sprzedawców ma wolne do 1lutego.U tego sprzedawcy kupiłem stolik,w 5dni był u mnie,tutaj nowszy model Yaqina:

Ukryta Zawartość

A widziałeś chorągiewkę? "Ten sprzedający jest niedostępny do 1 lutego 2012. Jeśli dokonasz zakupu, Twoje zamówienie może zostać zrealizowane z opóźnieniem."

Z chińskim nowym rokiem nie ma żartów, tam naprawdę w tym okresie niewiele osób pracuje. Później, gdy wracają do pracy, to przez kolejny miesiąc rozładowują kolejki zamówień.

Ze wzmacniaczami z ebay są związane dwa ryzyka:

- może przyjechać uszkodzony (spadnięty)

- może przyjechać brumiący

Polskie prawo broni konsumenta, ma się gwarancję... Warto poczekać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem czy brzmi lepiej ,ma inne lampy sterujące i nie jest dual mono (jeżeli chodzi o zasilanie) ,jest za to znacznie ładniejszy .

Ukryta Zawartość

Piotr

A co ja napisałem?ebay również chroni kupujących.

Sorki, faktycznie.

Ebay chroni, z tym, że jeżeli wzmacniacz się okaże np. brumiący, to sama przesyłka to ok. 70GBP. Jeżeli wybrałeś opcję płatnej dostawy lotniczej (a nie statkiem), to kupujący ci jej nie zwróci. A zatem kosztuje to 2x 70=140GBP, trochę sporawo.

Sorki, faktycznie.

Ebay chroni, z tym, że jeżeli wzmacniacz się okaże np. brumiący, to sama przesyłka to ok. 70GBP. Jeżeli wybrałeś opcję płatnej dostawy lotniczej (a nie statkiem), to kupujący ci jej nie zwróci. A zatem kosztuje to 2x 70=140GBP, trochę sporawo.

Trzeba pamiętać o terminach.Jeżeli otrzymałeś przedmiot niezgodny z opisem,wadliwy-wchodzisz w spór ze sprzedawcą,blokujesz płatność-z reguły można odzyskać część kasy.Dlatego przesyłka morska,pomimo że znacznie tańsza jest niezbyt bezpieczna.Płatność w ebay jest chroniona przez 45dni.Sama gwarancja jest raczej nie do wyegzekwowania-ze względu na koszty przesyłki.

• 2 tygodnie później...

Typowy Polak, jak tu zakombinować a na bocznicy płaczą jak to w kraju źle, że dziury w drogach, służba zdrowia itd.

Jak ma być dobrze w wiecznie okradanym państwie ?

Pieniądze nie grają !

Witam.

Mam nadzieję, że nie urażę nikogo dołączając swoje pytanie.

W jaki sposób załatwia się odbiór przesyłki z Chin (po kupnie poprzez ebay)?

Czy kurier dostarcza sprzęt do domu i płacę mu cło i vat?

Czy muszę sam załatwiać formalności w urzędzie celnym?

Jeśli tak, to czy urząd celny zawiadamia mnie o nadejściu przesyłki czy musze sam dowiadywać się o dostawę?

Proszę o rzeczowe odpowiedzi osoby które już otrzymały sprzęt z Chin.

Typowy Polak, jak tu zakombinować a na bocznicy płaczą jak to w kraju źle, że dziury w drogach, służba zdrowia itd.

A widziałeś jak w "polsce" legalnie upodla się ludzi za 1500 na rękę po przepracowanych 240 godzinach miesięcznie. Zastanawiam się czy można za tyle wegetować nie mówiąc o przeżyciu.

Sorry za offtop ale szlak mnie trafia jak czytam takie banialuki ktoś kogoś prostuje że jak zapłacisz podatek to będziesz miał dobrze. Ja płacę podatki od wielu lat i co? gówno.Wyjdź Kolego na ulicę i zobacz jak ludzie żyją i nie mam na myśli tu patologi.

NIESTETY TO "państwo" OKRADA SWOICH OBYWATELI.

Pozdrawiam,

Paweł

Witam.

Mam nadzieję, że nie urażę nikogo dołączając swoje pytanie.

W jaki sposób załatwia się odbiór przesyłki z Chin (po kupnie poprzez ebay)?

Czy kurier dostarcza sprzęt do domu i płacę mu cło i vat?

Czy muszę sam załatwiać formalności w urzędzie celnym?

Jeśli tak, to czy urząd celny zawiadamia mnie o nadejściu przesyłki czy musze sam dowiadywać się o dostawę?

Proszę o rzeczowe odpowiedzi osoby które już otrzymały sprzęt z Chin.

Kupujesz na Ebayu klikasz płacisz i czekasz i masz nadzieję czy Wujek Donald zauważy przesyłkę czy nie. Urząd celny Cię powiadomi i upomni się o cło i podatek lub jak będziesz miał szczęscie zapłacisz tylko koszty obsługi celnej. U mnie kilku przypadkach było różnie ale za każdym razem po opłaceniu kosztów przesyłkę dostarczył kurier pod drzwi. UC powiadomi cię jeszcze w jaki sposób i ile masz do zapłacenia. Całkiem proste i przejrzyste.

>>>>>>starylas

To nie zawsze wygląda tak pięknie czasami jest tak że Wujek Donald chce całą kasę i to Ty musisz udowodnić że to co napisane na paczce jest prawdą.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Poczytaj może tu znajdziesz jakąś sensowną odpowiedź ja nie pamietam ile to było:

Ukryta Zawartość

Przypomniała mi się jeszcze jedna sprawa, czasem mogą z UC do ciebie zadzwonić z powiadomieniem że mają twoją przesyłkę i zapytać co tam jest. Do mnie kiedyś zadzwonili jak kupiłem listwę Operę powiedziałem że przedłużacz do komputera i stare CD z naprawy. Zapłaciłem sto parę za obsługę celną. Nie wiem przypadek czy tłumaczenie.

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Typowy to może nie. Nie zarabiam w końcu średniej krajowej nawet a TYPOWY Polak zarabia. Czy nie tak? Kolego. No i jeszcze nie oglądam telewizji a przecież TYPOWY Polak ileś tam godzin tygodniowo siedzi przed "pudłem'. A może ty wyrabiasz normę przewidzianą dla mnie w obu przypadkach? Kolego.

Nie chodzę tak często do lekarza więc czuję że mam jakąś drobną nadpłatę w budżecie, którą mógłbym odebrać :D

PS. nie masz nic ciekawego do powiedzenie w temacie to oszczędzaj klawiaturę, bo ci państwo nowej nie kupi.

Oczywiście liczę się z doliczeniem VAT-u ale zastanawiam się prawdopodobieństwem zapłacenia takiegoż. Wszak nawet jeśli zapłacę VAT to i tak wyjdzie mniej niż jakbym kupował w Polsce.

Mam liczne doświadczenia w kupowaniu na chińskim eBay. W zasadzie w większości pozytywne. Kupowałem także i wzmacniacz Yaqin MS-34D, którego zakup wyszedł w ostatecznej cenie (doliczając VAT i cło) podobnie jak i w polskim sklepie (lub ciut taniej). Jednak ewentualne egzekwowanie praw gwarancyjnych w Polsce jest znacznie prostsze niż w Chinach, bo koszt przesyłki to może być równowartość kosztu samego wzmacniacza.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.