Skocz do zawartości
IGNORED

DAC-jakość ponad cenę! Czy super drogie DAC-i grają lepiej?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Na audio-markt.de jest jeden. Proponuję zakupić i sie przekonać., jedyne 27.500 EUR.

:)

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Po dlugich poszukiwaniach znalazlem wreszcie cos godnego monosow na 833 jest to:

VAC statement line preamplifier jako jeden z nielicznych laczy wysoka jakosc wykonania i dzwieku. Godny konkurent przyszlego pre Amplifona.

Ma wszystko czego potrzebujesz czyli wejścia XLR, zbalansowany układ a nawet ultra drogi potek RK50 + pilot! Nie wiem czy ktokolwiek na świecie dorobił do niego zdalne sterowanie. Piękna i skończna konstrukcja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poniżej genialne pre phono.

Ukryta Zawartość

Ponoć mocno szumi... :-( I nie ma tego jak u nas posłuchać.

Wątpię żeby bardzo szumiał, ma małe wzmocnienie i bardzo niskie THD. Do tego ultra niska impedancja wyjściowa jak na lampówkę poniżej 150ohm.

Jakbym miał czegoś słuchać to właśnie tego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak słyszałem od zaufanego audiofila, ale możliwe, że mówił o poprzednim modelu. Natomiast dziwne i podejrzane jest to, że nie podają danych dynamicznych S/N itd, a każda firma jak ma te dane dobre to się nimi mocno chwali, a jeśli ma je marne to ich nie podaje. Zauważyłem już do wiele razy. Na pewno warto by posłuchać ale skąd to wziąć?

Tak słyszałem od zaufanego audiofila, ale możliwe, że mówił o poprzednim modelu. Natomiast dziwne i podejrzane jest to, że nie podają danych dynamicznych S/N itd, a każda firma jak ma te dane dobre to się nimi mocno chwali, a jeśli ma je marne to ich nie podaje. Zauważyłem już do wiele razy. Na pewno warto by posłuchać ale skąd to wziąć?

Ja zawsze miałem chody u Ruskich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale ciężko się w obecnej sytuacji dogadać na granicy :)

W EU:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak znam życie to mają wyłącznie w ZSRR :)

Jak czegoś nie ma to u Putina zawsze się załatwi.

Tutaj brzydal Lamm:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten VAC od dawna podoba mi się wizualnie. Już ruszyłem temat i mój człowiek ma jutro być w mondoaudio i zapyta czy mają i jak to wyjąć na tydzień. Obawiam się, że nie mają... :-(

Ten VAC od dawna podoba mi się wizualnie. Już ruszyłem temat i mój człowiek ma jutro być w mondoaudio i zapyta czy mają i jak to wyjąć na tydzień. Obawiam się, że nie mają... :-(

Piękna rzecz! No i w środku wszystko tak wygląda jak powinno, żadnych paździerzy i takich tam super tuningów. Wszystko pięknie w środku pospinane i ekranowane. Jedynie jak bym miał się czepiać (Ty podajesz że brak podanej dynamiki przez producenta) to trochę nie najwyższe pasmo przenoszenia, przy tej klasie sprzętu chciało by się lepiej gdyż to nie wiem dla czego ;) ale ma wpływ na oddawanie barwy.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Pasmo 4hz do 250'000hz to mało?

Boulder ma to 4x no ale podobno? gra za neutralnie.

Vitusy mają do 800'000hz. Ale co z tego skoro większość lampowych końcówek ledwo osiąga 20'000hz. Monobloki Amplifona i tak są tu mistrzowskie ze swoimi ponad 40'000hz. Po co więc w pre jeszcze więcej? i tak te 250'000 to 6x więcej niż przeniosą monobloki.

Vitusy mają do 800'000hz.

No sam widzisz pre będzie je ograniczać, moze zobacz ile mają monobloki Amplifona może tu styknie? chociaż jest taka niepisana zasada że przy prawidłowym doborze, pre powinno mieć 2x więcej niż końcówka mocy.

VAC ma 6x więcej.

No to szybka piłka, zrób przelew :)

p.s.

Upewnij się jeszcze u właściciela Amplifona bo często podaje się pasmo tak zwane gwarantowane! a w szanujących się firmach po pomierzeniu jest to znacznie wyżej. Taki test pomiarowy dodaje np. Nagra i parametry idą od tych deklarowanych jeszcze ostro w górę!

Co to zmieni czy mają 45khz czy 60khz. Nie ma to znaczenia. Jest jak jest.

Może masz rację ale jak to mówią diabeł śpi w szczegółach.

Kiedyś w początkach High Endu był taki trend że sprzęt ogranicza pewne instrumenty i np. dla skrzypiec to powinno być pasmo do 80kHz. No ale sam pomysł upadł przez studia nagraniowe bo mało które studio miało tak dobry mikrofon nie wspominając o pozostałym torze nagraniowym.

No ale gwoli jasności dalej rozmawiamy o topie a nie popierdułkach. Być może przy plikach wysokich gęstości coś się w tym kierunku poprawi :) no i wtedy masz jak znalazł.

A teraz patrz wpis wyżej i puść przelew :)

Nawet używając metody StasioP-a gra to zarąbiście-np.wokal (ostatnia część filmiku jak kamera się zatrzymała)

p.s.

pamiętaj o tych stolikach z filmiku ;)

:-))

Wiem, wiem chodzą ci po głowie, zrób to! Wiem jestem perfidny bo wiem że możesz ale się boisz ;)

No i dostęp do kabli wtedy na tych stolikach przy takiej organizacji sprzętu miał byś lepszy.

Boulder ma to 4x no ale podobno? gra za neutralnie.

Panowie , tu nie ma się co rozpędzać - nasze ucho wychwyci tylko do 20khz ale o dłuższym słuchaniu bez bólu dla uszu

w tych rejestrach nie ma mowy.

VAC faktycznie gra ładnie nawet z YT słychać klasę brzmienia, no i utworek bardzo fajny ( mamy w razie czego gdyby ktoś

pytał )

Czy ktoś z forum miał u siebie Audio Note DAC 5 Special albo Signature?

Miałem okazję słuchać speciala przez prawie 3 dni.Sercem systemu był Kondo Ongaku. Mówiąc krótko - Fizjologia...:)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Fizjologia...

Czyli dźwięk mało rozdzielczy i zaokrąglony?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Jak to każdy Audio Note ;)

----------------------------------------------------

Dla melomana finezja dla audiofilskiego wyczynowca tak jak napisałeś :-)

Ale o czym tu dyskutować,słuchałem u squad05 jego AN i na prawdę kawał muzyki nie ograniczanej przez DAC-a. Po przepięciu lamp można sobie jeszcze dopieścić dźwięk pod swój gust, po prostu fantastycznie! Na prawdę dziś problem to wybitne źródło które niestety jest poza budżetem wielu z nas.

Miałem okazję słuchać speciala przez prawie 3 dni.Sercem systemu był Kondo Ongaku. Mówiąc krótko - Fizjologia...:)

Dalej chodzisz struty ;)

Rafael może żle się wyraziłem ,AudioNote to mój prawie ideał brzmienia ,chidziło mi o to,że wyczynowcom zawsze mało :-)

Dodając do AN jeszcze trochę wyczynu dali byśmy odbicie w krzywym zwierciadle a to już by była karykatura muzyki!

Moim zdaniem wszystko tam jest na swoim miejscu; tylko to przerzucanie lampkami trochę stresujące i kosztowne zaczyna wtedy być :)

Z tego, co się orientuję, słowo „fizjologia” w nomenklaturze audiofilskiej oznacza połączenie bardzo wysokiej rozdzielczości z naturalnością brzmienia, czyli umiejętnością oddania naturalnej barwy instrumentów i wokali wraz z ich skalą dynamiczną. Słowo klucz – synestezja. A ja, nie bez kozery napisałem fizjologia przez duże "F"...

Ale o czym tu dyskutować,słuchałem u squad05 jego AN i na prawdę kawał muzyki nie ograniczanej przez DAC-a. Po przepięciu lamp można sobie jeszcze dopieścić dźwięk pod swój gust, po prostu fantastycznie!

Masz rację. Nie ma tu o czym dyskutować. Pomijając pewne kuluary ustawiania dźwięku u squada, jego DAC jakością dźwięku ma się praktycznie nijak do 5-tki special. Tak. Nie ma tu o czym dyskutować. :D

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.