Skocz do zawartości
IGNORED

DAC-jakość ponad cenę! Czy super drogie DAC-i grają lepiej?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Niewykluczone, że to jest możliwe. Gryphon też jest na kościach Sabre i efekt jest wyśmienity. Jak widać ważna jest aplikacja tej kości. Co prawda aż tak organiczny jak AN nie jest, tylko pytanie czy powinien. Tego nie jestem wcale taki pewien.

Stasiop, ja nie wiem co to jest muzykalny bas. Bas może być niski, szybki, mocny, rozdzielczy, różnorodny, konturowy lub przeciwnie, ale muzykalnego basu nie spotkałem. Chyba że ten przeciwny czyli rozmyty, nie schodzący nisko, mało rozdzielczy, mało różnorodny, kluchowaty itd nazywasz muzykalnym. Bo i tak można. I pytasz czy tak przecież powinno być i o to chodzi? Nie, nie o to chodzi i nie taki powinien być bas.

Bas też potrafi być muzykalny i grać barwowo. Ja tak mam. Pisałem o tym. Tyle, że napędzam zakres do 240 Hz oddzielnym wzmacniaczem korzystając z lampowej zwrotnicy. Do tego dla przypomnienia parametryczna korekcja basu w celu wyrównania charakterystyki i zniwelowanie wpływów pomieszczenia. Sorry za OT.

Co do dźwieku AN5 nie wypowiem się bo go nie słuchałem ale na bazie własnych doświadczeń z AN4 mogę stwierdzić, że wymiana lamp może diametralnie zmienić postrzeganie grania DACa od AN. Jakie sa najlepsze lampy do AN5 podałem. Szkoda, że nie mogłeś tego sprawdzić.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie. Teraz chcę posłuchać Golden Gate Lampizatora.

To może być dobra alternatywa jeżeli poszukujesz takiego grania.

Cena Lampizatora jest uczciwie skalkulowana w przeciwieństwie do AN.

Ja słuchałem tylko BIG7 i nie jest to moje granie choć nie grało to źle.

Spróbuj koniecznie kabli Harmonixa MM.

Na tle innych kabli miedzianych Acrolinka , Shunyaty czy AFM to inny świat.

Nic mi nie przeszkadzało w tym DAC-u. To było świetne granie ale o określonych cechach. Porównując łeb w łeb trudno jednak nie zauważyć różnic.

Tutaj akurat squad05 ma rację, cała zabawa z Audio Note zaczyna się z dopasowywaniem lamp. Szkoda że nie masz w tym kierunku zacięcia bo potrafi być bardzo ciekawie jest bardzo podobnie jak np. z doborem kabli i sieciówek.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Spróbuj koniecznie kabli Harmonixa MM.

Na tle innych kabli miedzianych Acrolinka , Shunyaty czy AFM to inny świat.

SLY ma już inny świat...a nawet wszechświat topowych MITów...:-)

To nie takie proste. U mnie w branży znam takie tematy i na sobie też poznałem. Ludzie przez kilkanaście lat budowali np sieć sprzedaży dla jakiejś firmy, poświęcili życie, czas i sporo kasy. Owszem zarabiali na tym ale też inwestowali w przyszłość i wizerunek danego brandu. Właściciel brandu też na tym zarabiał i sporo korzystał na inwestycjach dealera w wizerunek brandu. Wspólnie osiągali sukces po czym nagle dealer dowiaduje się, że za 3 miesiące kończą dostarczanie towaru i ma spadać, bo oni sprzedają firmę funduszowi inwestycyjnemu, a ten nie chce mieć dealerów bo ma inny model sprzedaży. I nagle dealer, jego rodzina itd wszystko bierze w łeb!! Do tego są podpisane wieloletnie umowy najmu na lokale, a nie będzie towaru. Wszystkie inwestycje w wizerunek i pozycje danego brandu w regionie tym samym idą nagle na śmietnik. No i co dalej? Najczęściej nic nie można poradzić.

He he, widzę że nie tylko ja się tak przewiozłem, w obecnych czasach najważniejsza jest dywersyfikacja bez niej każdy najlepszy interes kiedyś się kończy.

Jest taki myk że na koniec wystawiasz z dobrymi do tej pory wynikami firmę właśnie funduszom jako łakomy kasek a potem one się z tym bujają. Może Twój model biznesowy da tak radę zrobić mój był ciut inny :(

Tutaj akurat squad05 ma rację, cała zabawa z Audio Note zaczyna się z dopasowywaniem lamp. Szkoda że nie masz w tym kierunku zacięcia bo potrafi być bardzo ciekawie jest bardzo podobnie jak np. z doborem kabli i sieciówek.

Jak firma oferuje coś za 75000 EURO to MUSI być to skończony produkt. Jeśli są na Świecie lepsze lampy niż te które zamontowali to SKANDALEM jest, że ich nie zastosowali. Każdy DAC kosztujący powyżej 25-30 tyś EURO powinien być produktem skończonym.

Ktoś słuchał DACa od KONDO? Na jakim jest on poziomie w porównaniu do AN? To odpowiednik DAC5 czy niżej?

SLY ma już inny świat...a nawet wszechświat topowych MITów...:-)

Ale ja pisałem tylko o kablach AC a przy Harmonix - ie kable AC MIT-a to .... mit ;)

Mam takie same kable MIT-a jak Sylwek ale nie zasilające i tu się zgodzę to są b. dobre kable.

U mnie wypadły najlepiej i tak już chyba pozostanie.

Chociaż jeden topowy IC MIT-a zmieniłem na Siltecha.

Srebro + miedź u mnie sprawdziło się najlepiej .

.

Jak firma oferuje coś za 75000 EURO to MUSI być to skończony produkt.

Proszę Cię nie pisz takich rzeczy, wszystko można poprawić nawet człowieka ;)

Ale ja pisałem tylko o kablach AC a przy Harmonix - ie kable AC MIT-a to .... mit ;)

Bez przesady... w swojej realnej cenie sprzedażowej (ok. 2500 PLN) taki Oracle ZIII jest porządnym kablem. Na wielu amerykańskich wystawach audio prezentacje topowych IC i głośnikowych MITów były prowadzone z wykorzystaniem sieciówek MITa i obciachu ,,lepszym" kolegom nie robiły...

Bez przesady... w swojej realnej cenie sprzedażowej (ok. 2500 PLN) taki Oracle ZIII jest porządnym kablem. Na wielu amerykańskich wystawach audio prezentacje topowych IC i głośnikowych MITów były prowadzone z wykorzystaniem sieciówek MITa i obciachu ,,lepszym" kolegom nie robiły...

Ależ na wystawy nie kupuje się do jednorazowej prezentacji kabli za pierdylion.

Ależ na wystawy nie kupuje się do jednorazowej prezentacji kabli za pierdylion.

Jaka wystawa takie kable;-)

W Vegas na prezentacjach wielu topowych zabawek grają topowe IC i głośnikowe MITa za dwa pierdyliony zestawione z sieciówkami MITa...i nie ma wstydu...

U mnie wypadły najlepiej i tak już chyba pozostanie.

Chociaż jeden topowy IC MIT-a zmieniłem na Siltecha.

Srebro + miedź u mnie sprawdziło się najlepiej .

Teraz pojawiły się nowe Transparenty - Generation 5...dają czadu z cenami ale i z jakością dźwięku...są już pierwsze sztuki Reference w Polsce...a właściwie były;-)

Jaka wystawa takie kable;-)

No cóż nie mieszkamy w Vegas ale popytaj Elberotha to Ci powie że parę systemów co roku za pierdylion do naszej Warszawki jednak trafia. Moim zdaniem kazdy dystrybutor dalej daje to co ma w swojej ofercie i stąd te nieporozumienia że taki wypaśny sprzęt a nie gra.

Wracając do Audio Note to jednak na miejscu Sylwka bym pożyczył na szybko trochę lamp do testów. Dogadał się na przykład z jakimś specem lampowym żeby czegoś głupiego wymianą lamp nie zrobić bo nie musimy się znać na wszystkim i rozumiem go że sam nie grzebie w sprzęcie bo tak jest bezpieczniej; sam z resztą tak mam :)

Jak firma oferuje coś za 75000 EURO to MUSI być to skończony produkt. Jeśli są na Świecie lepsze lampy niż te które zamontowali to SKANDALEM jest, że ich nie zastosowali. Każdy DAC kosztujący powyżej 25-30 tyś EURO powinien być produktem skończonym.

Ktoś słuchał DACa od KONDO? Na jakim jest on poziomie w porównaniu do AN? To odpowiednik DAC5 czy niżej?

To nie jest takie proste z tymi najlepszymi lampami. Firma oferując taki produkt za taką cenę musi świadczyć serwis. Czyli mieć dostep do części zamiennych w tym i lamp. A z lampami NOS jest problem. Wspomniany przeze mnie Bendix 6900 w stanie NOS pojawia się raz, dwa, może ze trzy razy na eBayu na rok. Tungsole z black ribbed plates podobnie.

I jak sobie wtedy wyobrażasz ofertę z takimi lampami?

oooo, akurat dzisiaj są:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przy cenie 75 tys EUR cena tych lamp nie zrobi na nikim wrażenia. Ze trzy miesiące temu para NOS poszła za 500 funciaków.

Drugie z mojej listy też są:

Ukryta Zawartość

Zwracam uwagę, że tu chodzi tylko i wyłącznie o Tung Sole z takim anodami jak na zdjęciu. Inny kształt to już podobno nie kaman.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem pod wrażeniem twojej dezynwoltury.

Powtórzę zatem.

To co ma u siebie squad05 ma się Ni Jak dźwiękowo do tego co ma u siebie Sly.

Jakbyś kiedyś miał okazję posłuchać, a zwłaszcza usłyszeć...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Lampy bardziej wpływają na dźwięk niż kable, więc SLY nie słyszał AN5 w optymalnej jakości.

oooo, akurat dzisiaj są:

Ukryta Zawartość

Te nie są najlepsze, lepsze są z czerwonym logo "Bendix 6900" ze złotymi pinami.

Ukryta Zawartość

Lampy bardziej wpływają na dźwięk niż kable, więc SLY nie słyszał AN5 w optymalnej jakości.

Te nie są najlepsze, lepsze są z czerwonym logo "Bendix 6900" ze złotymi pinami.

Zgadza się, takie jak z tej drugiej cytowanej aukcji ale tam dostępna tylko jedna sztuka.

BTW dzisiaj wstawiłem do swojego AN DAC4 lampy ECC88 Bugle Boy D-Getter z 1959 roku. Super. Bardzo podobne w brzmieniu do moich aktualnie używanych Brimarów. Ale lepsza góra, bardziej aksamitna ale i dokładniejsza. Choć bas był lepiej kontrolowany w Brimarach.

A słuchałem tam już w tym DACu i E88CC Siemens CCa (1969) i zwykłych Siemensów E88CC i Philips Miniwat i Bugle Boy O-Getter i Mullardów O-Getter.

Ten DAC, a zapewne i 5-ka również ma niesamowitą cechę pozbawiania naleciałości cyfrowych w muzyce źle nagranej i źle zrealizowanej. Wszelkiej maści nieaudiofilskie wydania brzmią naprawdę znakomicie. Niezależnie czy słuchamy popu, elektroniki, metalu, klasyki, jazzu czy metalu.

Jesli miałbym na szybko podsumować DACa AN to muzykalność, uniwersalność i analogowy przekaz.

Jesli 5-ka jest lepsza od 4-ki, a byc musi, to uważam że musi być rewelacyjna. Nie mam zamiaru sprawdzać bo to nie mój pułap "cenowej głupoty" czyli marketingu.

Pozdro

Ten DAC, a zapewne i 5-ka również ma niesamowitą cechę pozbawiania naleciałości cyfrowych w muzyce źle nagranej i źle zrealizowanej. Wszelkiej maści nieaudiofilskie wydania brzmią naprawdę znakomicie. Niezależnie czy słuchamy popu, elektroniki, metalu, klasyki, jazzu czy metalu.

To nie jest kwestia nagran, to wynik tego ze graja z dobrego DAC-a

Powiedziałbym, że jakość w 80% pochodzi z nagrań. Te dwadzieścia procent, które zostaje, to sprzęt i warunki w domu. Ktoś, kto uważa, że prawie cała jakość jest zasługą elektroniki i gośników powinien po prostu słuchać więcej płyt.

Parker's Mood

To nie jest kwestia nagran, to wynik tego ze graja z dobrego DAC-a

większość DACów gra z cyfrową naleciałością, nawet te super drogie, AN5 wydaję się super analogowy,

dopóki nie posłucha się prawdziwego analogu.

większość DACów gra z cyfrową naleciałością, nawet te super drogie, AN5 wydaję się super analogowy,

dopóki nie posłucha się prawdziwego analogu.

Tez tak sadze po sluchaniu AN2.1, AN5 te efekty tylko pewnie poteguje.

Jestem pod wrażeniem twojej dezynwoltury.

Powtórzę zatem.

To co ma u siebie squad05 ma się Ni Jak dźwiękowo do tego co ma u siebie Sly.

Jakbyś kiedyś miał okazję posłuchać, a zwłaszcza usłyszeć...

Nie pochlebiaj sobie nie byłeś u Sly to co możesz powiedzieć? To że lampy mogą dużo, to wiem od dawna tylko kwestia czy idą w dobrym kierunku? Kiedyś słyszałem u właściciela lampek które uważał za optymalne a w tamtej konfiguracji wiolonczela brzmiała jak skrzypce i moim zdaniem nie była to referencja :)

Powiedziałbym, że jakość w 80% pochodzi z nagrań. Te dwadzieścia procent, które zostaje, to sprzęt i warunki w domu. Ktoś, kto uważa, że prawie cała jakość jest zasługą elektroniki i gośników powinien po prostu słuchać więcej płyt.

No cóż ale cała reszta toru już może nie ograniczać nagrania i zaczynamy mieć świadomość że z formatem CD doszliśmy do ściany,

A ja proponuję, żeby nie pisać w tym wątku aż wygaśnie niesłusznie nałożony ban na jego założyciela.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Nie pochlebiaj sobie nie byłeś u Sly to co możesz powiedzieć?

No proszę Cię...Czy ja coś takiego napisałem?

(…) to wynik tego ze graja z dobrego DAC-a

Powiedziałbym, że jakość w 80% pochodzi z nagrań. Te dwadzieścia procent, które zostaje, to sprzęt i warunki w domu.

Z moich skromnych doświadczeń w wielkim skrócie (sic!) wynika, że od "pewnego już poziomu jakościowego dźwięku" im lepszy system, tym więcej płyt sprawia przyjemność wyczulonemu na cyfrowe naloty etc.uchu… ;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Kiedyś słyszałem u właściciela lampek które uważał za optymalne a w tamtej konfiguracji wiolonczela brzmiała jak skrzypce i moim zdaniem nie była to referencja :)

viola, violin czy violoncello - kto by się rozwodził w ich fonetycznej różnicy:)))

Z moich skromnych doświadczeń w wielkim skrócie (sic!) wynika, że od "pewnego już poziomu jakościowego dźwięku" im lepszy system, tym więcej płyt sprawia przyjemność wyczulonemu na cyfrowe naloty etc.uchu… ;)

Tak jest zaiste...przychodzi tez moment ze zaczynaja grac wszystkie absolutnie wszystkie plyty i dochodzimy wtedy do takiego momentu ze te plyty ktore uwazalismy za zle nagrane, zrealizowane, te ktore zawsze 'kroily' uszy a bas dudnil byl jakis nieokreslony, ze to wlasnie te plyty to sa najlepsze nagrania jakie powstaly...okazuje sie ze perkusja gra jak perkusja jest metaliczna i ostra jak swiezo naostrzona brzytwa, a bas jest piekny nisko brzmiacy i ciagle moze zmieniac sie jego barwa, a jaka jest przestrzen na tych plytach i oddech...Tak wlasnie powinny grac dobre DAC-i tak wlasnie!

Sam DAC sprawy nie załatwia ale zgadzam się z tą opinią.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość

(Konto usunięte)

Tak jest zaiste...przychodzi tez moment ze zaczynaja grac wszystkie absolutnie wszystkie plyty i dochodzimy wtedy do takiego momentu ze te plyty ktore uwazalismy za zle nagrane, zrealizowane, te ktore zawsze 'kroily' uszy a bas dudnil byl jakis nieokreslony, ze to wlasnie te plyty to sa najlepsze nagrania jakie powstaly...okazuje sie ze perkusja gra jak perkusja jest metaliczna i ostra jak swiezo naostrzona brzytwa, a bas jest piekny nisko brzmiacy i ciagle moze zmieniac sie jego barwa, a jaka jest przestrzen na tych plytach i oddech...Tak wlasnie powinny grac dobre DAC-i tak wlasnie!

Stasiula ... ja jak zwykle ;-)...podaj może przykład takiego albumu...bo coś mi się wydaje, że na niektórych jest takie pomieszanie h*a z palcem, że dac za milion $ tego nie poprawi...Chyba, że uśrednia na maksa ... Wtedy to i Diora gra dobrze wszystko...nawet złe realizacje ...

Pozdrawiam :-)

podaj może przykład takiego albumu...bo coś mi się wydaje, że na niektórych jest takie pomieszanie h*a z palcem, że dac za milion $ tego nie poprawi...Chyba, że uśrednia na maksa ...

Proszę bardzo:

- "The Hours" Philipa Glassa, zrealizowana w Abbey Road Studios i Air Studios w Londynie. Teraz to jedna z moich "żelaznych" pozycji do sprawdzania możliwości systemu.

Stasiula ... ja jak zwykle ;-)...podaj może przykład takiego albumu...

Pat Metheny - As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls

Sade - The Best

King Crimson - In The Court Of The Crimson King

Cesaria Evora - Best of

Chodzi mi o pierwsze wydania tych plyt zadne remastery i Hi-resy.

bo coś mi się wydaje, że na niektórych jest takie pomieszanie h*a z palcem, że dac za milion $ tego nie poprawi...Chyba, że uśrednia na maksa ...

O jakie plyty Ci chodzi? Bedzie prosciej w ta strone. ;)

Ale juz Ci mowie nie ma pomieszanych plyt, sa tylko DAC-i ktore przedstawiaja ten material w sposob pomieszany!

To oczywiste ale problem zaczyna się po zweryfikowaniu przez innych; ich smak nie musi się dokładnie zgadzać z naszym i wtedy inne płyty sprawiają przyjemność :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.