Skocz do zawartości
IGNORED

DAC-jakość ponad cenę! Czy super drogie DAC-i grają lepiej?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Cena tylko 22 900euro :)Nic tylko pozazdrościć kupującym tego daca.Pytanie tylko czego?

Przecież obecnie DSD to nisza , więksość płyt jest na cd.Matrix mini-i też czyta DSD a kosztuje 1500zł.

Widzę, że niewiele rozumiesz. Po 1- to jest zakładka High End. Siłą rzeczy opisujemy tu najlepsze sprzęty a nie najtańsze.Niestety tak to już jest że ceny za najlepsze sprzęty są przywalone. Po- cena tego DAC-a nie wynika z DSD tylko z ogólnego brzmienia. Są równie drogie DAC-a a nawet droższe które w ogóle nie czytają DSD.

A tu co nieco o Nagrze HD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy to jest to o czym ja myślę?

post-874-0-26036400-1389736100_thumb.jpg

post-874-0-80700300-1389736247_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Hej

Rozgladam sie za nowym dac-iem w przedziale do około 7500zl,

Obecnie CA dacmagicplus + zasilacz od tomanka.

Ma to zagrać z sugden a21se i pmc 22

Proszę o jakieś propozycje i sugestje

dariob, ja rozwazam w podobnym budzecie nastepujace dacki:

matrix xsabbre, chordette qute hd +tomanek, eximus dp-1 [sh], B.M.C. Audio PURE DAC, mytek

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

dariob135, xsnailx,

W tej kwocie to zmieści się Wam jeszcze Hegel HD25. Polecam sprawdzenie.

Wtryniamy się Sylwkowi w wątek z klockami poniżej założeń wątku. Sorki.

Taki pomysł mam, żeby każdy użytkownik forum zrobił sobie audiogram. I dał skana w o mnie. Będzie wiadomo, kto których częstotliwości nie słyszy :)

Soulution wypuszcza nowy moduł do obu serii odtwarzaczy 5 i 7 a później osobnego DACa w tym roku. Może być ciekawy, aczkolwiek ta firma winna się raczej wzmacniaczy trzymać. Te produkty z obecnych serii 5 i 7 raczej nie mają startu do top-u tu prezentowanego. Może właśnie dopiero te po liftingu.

Fajny to byłby D-01 Grandioso, ale nikt chyba w Europie jeszcze nie ma i topowy DAC Jadis

Ostatnio pomagałem w zakupie i kupiliśmy właśnie Hegla HD25. Ciekawym elementem całego odsłuchu było następujące porównanie:

MCD 301 -> Pre Primare -> Pass X250 -> Dali Epicon 6

MCD 301 -> Hegel HD25 -> Pre Primare -> Pass X250 -> Dali Epicon 6

MCD 301 -> Grace Design m903 -> Pre Primare -> Pass X250 -> Dali Epicon 6

Muzyka była grana z CD. Nie było pomiędzy tymi zestawami żadnych różnic, a można było szybko przełączać na pre. Nieco inaczej grał DAC Primare, ale to nie znaczy, że lepiej.

Była natomiast różnica na korzyść HD25 w graniu z pominięciem pre. HD25 grał nieco cieplejszym, bardziej soczystym dźwiękiem niż m903. Tak samo było z USB. To zadecydowało o zakupie HD25.

Sprzedawca twierdził, że M51 poległby w przedbiegach, ale nie było tego DAC'a w sklepie.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ostatnio pomagałem w zakupie i kupiliśmy właśnie Hegla HD25. Ciekawym elementem całego odsłuchu było następujące porównanie:

MCD 301 -> Pre Primare -> Pass X250 -> Dali Epicon 6

MCD 301 -> Hegel HD25 -> Pre Primare -> Pass X250 -> Dali Epicon 6

MCD 301 -> Grace Design m903 -> Pre Primare -> Pass X250 -> Dali Epicon 6

Muzyka była grana z CD. Nie było pomiędzy tymi zestawami żadnych różnic, a można było szybko przełączać na pre. Nieco inaczej grał DAC Primare, ale to nie znaczy, że lepiej.

Była natomiast różnica na korzyść HD25 w graniu z pominięciem pre. HD25 grał nieco cieplejszym, bardziej soczystym dźwiękiem niż m903. Tak samo było z USB. To zadecydowało o zakupie HD25.

Sprzedawca twierdził, że M51 poległby w przedbiegach, ale nie było tego DAC'a w sklepie.

he,eh,skąd wie skoro go nie było w sklepie? a zresztą,poczytajmy wypowiedzi ludzi na forach zagranicznych i recenzje polskie i zagraniczne

Wniosek z tego taki, że HD25, a także m903, oba za około 8k PLN grają na poziomie MCD 301 za około 19k PLN, a być może trochę lepiej po USB. To nie znaczy jednak, że można podpiąć takiego DAC'a do byle jakiego transportu, zwłąszcza po spdif.

"Sprzedawca twierdził, że M51 poległby w przedbiegach, ale nie było tego DAC'a w sklepie"

fajny sprzedawca, nie mam to na pewno gorsze, a i nikt nie sprawdzi tu i teraz, bo nie ma jak

co do kolegi 747 to proponuje nie brac go na powaznie-moderacja moglaby cos z nim zrobic, bo moze wiele osob wprowadzac w blad, jesli to sugden to gra b fajnie jak na swoja cene

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

slucham teraz remastera A Trick of a Tail-uprzednio rznal mi uszy szpilOM! I wracal na polke.Teraz slucham tego z przyjemnoscia.NAD humanizuje niejako dzwiek bez utraty przejrzystosci.Bylo to 1sze kryterium wyboru-plyty 60/70's.

Zdaje sie tego ww Hegla oraz Nada recenzowano m.in. grupowym tescie dacow.A ja ufam Labanowskiemu totez wzialem M51 na odsluch.Potem czytalem recenzje w sieci:Stereophile,HiFI News,HiFI World,Hometheaterhifi,WHF.Papierowy AV.

Cena? Bardzo dobra.

Recenzje to niech sobie wsadzą w ...., no dobrze... można je potraktować jako wskazówkę jakie sprzęty w ogóle brać pod uwagę. Myślałem, że o tym wszyscy wiemy. Ja opisałem tylko fakty, opinię sprzedawcy przytoczyłem po to, żeby w ciemno nikt nic nie kupował, a na HD25 zwrócił uwagę. M51 nie słuchałem, ale pewnie ktoś robił osobiście BEZPOŚREDNIE porównania, to niech coś napisze wartościowego, bo powoływanie się w tym kontekście na recenzje nie jest zbyt poważne.

rowniez wybralem NADa po porownaniu z wieloma drozszymi, nie zawsze byl gora, ale zawsze trzymal wysoki poziom, trzeba sobie zdac sprawe, ze wsrod dackow, tzn przyzwoitych dackow, roznice jakosciowe sa stosunkowo niewielkie, brzmienie buduje odp. wzmacniacz z odp. dobranymi glosnikami, dopoty dopoki ktos sobie z tego nie zda sprawy bedzie zawsze bladzil-bedzie podatny na glupoty typu jeden zjadl drugiego, albo odpadl w przedbiegach, padl, polegl etc. Jak ktos uzywa tego typu argumentow mozna od razu mu podziekowac, albo po prostu powiedziec zeby przestal pierdzielic glupoty bo my tego nie lykniemy

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

rowniez wybralem NADa po porownaniu z wieloma drozszymi

Ogólnie to zawsze się wybiera cały zestaw, a nie pojedyncze urządzenie. Ale jeśli słuchałeś, to mógłbyś napisać jakieś szczegóły. Na podstawie takich ogólników trudno budować własną opinię.

1)'decyfryzacja' materialu zrodlowego-dzwieki nabieraja tembru,barwy,harmonicznych-blachy sa kapitalne,da sie sluchac np Stones,Beatles,Stones,Tamla Motown bez fatygi a z przyjemnoscia,wspolczesne 'realizacje' tudziez.

2)dac swietnie wyluskuje kazdy detal ze zbitego mixu podajac to w bardzo 'przyjemny' sposob.Nie ma natloku dzwiekow 'in yer face'.

3)na ww plycie dowiedzialem sie wreszcie co gra bas a takze o nakladkach elementow perkusji.I ta stopa! Basu nie ma w nadmiarze,czasem moze chcialoby sie wiecej,ale dla mnie to nie wada.Powoli szukam docelowej amplifikacji-koncowka lampowa.Tranzystor generalnie znacznie tanszy.

4)Wrazen przestrzennych nie oceniam,poniewaz dla mnie nie stanowi waznego kryterium.

5)na pilocie-odwracacz fazy,fajowa opcja!

6)mozliwosc ustawienia poziomu 'fixed'

7)2 wejscia hdmi

8)cena

9)'rewolucyjna' konstrukcja -AV,pomiary 'beyond reproach'-Stereophile

Na prawdę nie rozumiem: dla mnie konkretem jest porównanie w tym samym czasie i na tym samym sprzęcie z innym DAC'iem.

Takie peany jak wyżej są nic nie warte jak nie ma punktu odniesienia.

porownywalem(ja i kolega) z bricasti i accu 75, bricasti byl nieznacznie lepszy na pewnych fragmentach muzycznych, mial troszeczke lepsza precyzje, wybrzmienia i scene- roznica niewielka i nie na kazdym materiale, accu byl juz troche slabszy, moze bardziej muzykalny, chociaz tez nie koniecznie, sprzet towarzyszacy to accu 560 i dynki 25s, potem jeszcze cyfrowy NAD z dackiem(m51) w srodku, generalnie nad nalezy do tych b precyzyjnych(chociaz muzykalny tez jest), takze cos cieplego(ale bez przesady)-wzmak lub kolumny wydaja sie najlepszym partnerem

ps generalnie jest to b dobry dack i dziwi mnie tak mala popularnosc na forum, moze nad nie jest w modzie, i tyle, podejrzewam ze w konfrontacji z ww moglby wiele namieszac, ale nie slyszalem hegla ani primare, takze nie moge sie wypowiadac

Teraz masz dwie żony i jest z górki :)

Dzięki za M51 w końcu coś napisałeś.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell

Dziś wywołano mnie do tablicy pieprzeniem jakiegoś subiekta nt sprzętu,którego nie ma u siebie.

Nie chciałem pisać w tamtym wątku,bo DAC zasługuje na miano omal hiendu( i tak go nazwano w konkluzji recenzji HFN),a tutaj także nie,ponieważ mój aktualny piecyk- integra lampowa z lekkopółśredniej półki(acz nienajniżeszej brzmieniowo),którą steruję z preampu to nie najlepsze towarzystwo dla tego daca. Zacznę rozglądać się za poważną końcówką.

Rafaell

Dziś wywołano mnie do tablicy pieprzeniem jakiegoś subiekta nt sprzętu,którego nie ma u siebie.

Nie chciałem pisać w tamtym wątku,bo DAC zasługuje na miano omal hiendu( i tak go nazwano w konkluzji recenzji HFN),a tutaj także nie,ponieważ mój aktualny piecyk- integra lampowa z lekkopółśredniej półki(acz nienajniżeszej brzmieniowo),którą steruję z preampu to nie najlepsze towarzystwo dla tego daca. Zacznę rozglądać się za poważną końcówką.

Powinieneś się cieszyć, mnie dziś subiekt któremu wytknąłem ze nie przygotował dobrze dla mnie oferty jeździł po mnie jak po burym psie, nawet wieczorem się dobijał na prywatny telefon! Co za szczęście mnie spotkało jak bym coś od niego nabył to pewnie później pluł bym sobie w twarz.

:-):-)

Tak so myslo, Rafaell, myślę,że dac na podobieństwo rzeczonego Nada przydałby się w niejednym studio,z którego wychodzą "realizacje" powodujące ból uszów. IMHO to taki SM 58 po przejściu z 545/565 na estradzie :-)

:-):-)

Tak so myslo, Rafaell, myślę,że dac na podobieństwo rzeczonego Nada przydałby się w niejednym studio,z którego wychodzą "realizacje" powodujące ból uszów. IMHO to taki SM 58 po przejściu z 545/565 na estradzie :-)

Studia są niereformowalne cała nadzieja w paru świrach dobrego brzmienia :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.