Skocz do zawartości
IGNORED

Nie mogę zainstalować Windows,a XP

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas próby zainstalowania Windowsa XP Pro pokazuje się bluscren z informacją o błędzie: pci.sys-adress F78350BF base at F82E000, Date Stamp 3b7d855c. Występuje to zaraz po tym jak instalator wyświetla info, że kopiuje pliki systemu FAT potem NTSC i koniec !

Próbowałem już różnych sztuczek. Odinstalowałem i wyjąłem karty na PCI (oprócz graficznej). Podmieniłem dyski twarde i przetestowałem Mem Testem pamięć RAM. Komputer działa, ale jest okropnie wolny. Nie wchodzi mi soft z karty dźwiękowej, ale sterowniki wchodzą i dźwięk jest OK. W menedżeże urządzeń mam wszystko OK. Żadnych konfliktów sprzętowych. Po uruchomieniu menedżera zadań i wejściu w "wydajność" widać, że procesor jest bardzo obciążony mimo że nic się nie robi.

Czy może ktoś z Was mi pomóc ? Ewentualnie zapytać się kogoś, kto naprawdę się na tym zna ? Szukałem info w necie, i nawet coś znalazłem. Niestety inni mieli błąd pci.sys, ale reszta sygnatury błędu była inna.

Dodam że konfiguracja sprzętowa jest i była taka sama. I nie grzebałem bez sensu w biosie.

A czy to przypadkiem nie jest błąd zwiazany z instalacja dysków sata? XP niema do nich sterowników.

Też o tym myślałem, bo już kiedyś miałem z tym do czynienia. Ale tak jak pisałem, konfiguracja sprzętowa jest bez zmian. Także wersja Windowsa jest ta sama. Mam ją aktualnie zainstalowaną....

Ciekawostką jest to, że jakieś trzy dni temu instalowałem tego Windowsa. I też był ten sam problem, i dopiero za czwartym razem instalator poszedł dalej.

Ale teraz już nie ma szans. Co to są "opcje pamięci biosu" ? bo na tym bluscrenie można przeczytać info, aby wyłączyć je...

Miałem kiedyś obciążony procesor w 90-95% - winę za to ponosi(przynajmniej u mnie) plik video.

Naciśnij jednocześnie: Alt, Ctrl i Delate a w menadzerze zadań w zakładce proces widać jaki program obciąża.

Wyszukaj w google: wysoke obciążenie procesora.

A zasilacz nie pływa na którymś napięciu? I może zrób kopię systemu na cdr na innej nagrywarce, może płyta jest porysowana lub utleniona warstwa nośnika albo sam napęd szwankuje z odczytem. To nie musi mieć żadnego związku z szyną, czasami sygnalizacje systemowe są totalnie od czapy.

Aj, jeszcze głupia sprawa, czy bakteryjka na płycie jest sprawna, win jest pnp i coś z podtrzymaniem danych biosu nie jest ok?

A zasilacz nie pływa na którymś napięciu? I może zrób kopię systemu na cdr na innej nagrywarce, może płyta jest porysowana lub utleniona warstwa nośnika albo sam napęd szwankuje z odczytem. To nie musi mieć żadnego związku z szyną, czasami sygnalizacje systemowe są totalnie od czapy.

Aj, jeszcze głupia sprawa, czy bakteryjka na płycie jest sprawna, win jest pnp i coś z podtrzymaniem danych biosu nie jest ok?

Bateryjka jest OK. Z resztą mogę dać nową, bo mam. Napędy CD-R są dobre...mam dwa. Płytka nie jest porysowana. Ale może się już utlenia, czy coś w tym stylu. Odkryłem, że SP2 z tej płytki nie odpala z set-upa. Pokazuje się informacja o błędzie wewnętrznym w SP 2.

Płytka jest....no wiecie jaka. A one mają podobno krótką żywotność.

Płytka jest....no wiecie jaka. A one mają podobno krótką żywotność.

I problem się wyjaśnił:D

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

I problem się wyjaśnił:D

Nie wiadomo na 100% czy o to chodzi.

A wtej chwili najbardziej obciążająca dla procka była aplikacja "Tea Timer" czyli część Spybota. Wywaliłem to i jest już lepiej. Ciekawe, czy ta aplikacja mogła powodować problemy z zainstalowaniem softu z karty dźwiękowej Creativa Audigy 2ZS Platinum Pro ?

Nie wiadomo na 100% czy o to chodzi.

A wtej chwili najbardziej obciążająca dla procka była aplikacja "Tea Timer" czyli część Spybota. Wywaliłem to i jest już lepiej. Ciekawe, czy ta aplikacja mogła powodować problemy z zainstalowaniem softu z karty dźwiękowej Creativa Audigy 2ZS Platinum Pro ?

nie powinna ale jak instalujesz kilka rzeczy na raz to system może pójść w pizdu bo to ogólnie kierunek w którym zmierza winda

Focal + Naim

nie powinna ale jak instalujesz kilka rzeczy na raz to system może pójść w pizdu bo to ogólnie kierunek w którym zmierza winda

Odinstalowałem Spybota i zainstalowałem ponownie z wyłączeniem funkcji "Tea Timer" i ochrony przeglądarki "Internet Eksplorer". Tak swoją drogą aplikacja "Eksplorer.exe" również bardzo obciąża procesor. Tylko nie wiem dlaczego, bo mogę korzystać z Mozilli. A w menedżeże zadań i tak widać, że uruchomiona jest aplikacja "Internet Eksplorer" i obciąża procka. Może to dlatego, że mam neostradę. A tam nie ma możliwości zmiany przeglądarki internetowej. Niby jest ta funkcja, ale jako dostępna wyświetla się tylko Internet Eksplorer.

explorer.exe to nie jest IE.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz zabić ten proces, powinien zostać ponownie wywołany. Nie instalowałeś jakichś nakładek (bajerów dla oka)?

Ukryta Zawartość

A w biosie nic nie przestawiałeś przypadkiem?Dla pewności zrób ustawienia domyślne i jedynie ustaw bootowanie z cd (jeżeli systemu nie ma na dysku).Co do niektórych aplikacji to potrafią one wręcz prawie zblokować kompa (tak pochłaniają procka) np "kontener" mozilli czy ten właśnie tea timer.Mi po jakimś czasie takie "zajmowanie" procka przez te elementy samo ustało.Możesz spróbować także skopiować płytkę i z tej kopii wystartować - kopia na użytek domowy :-)

Czy gdyby złodziej pytał Was o poradę jak kogoś okraść, to też udzielilibyście mu na forum wsparcia i pomocy ??? Może wystarczy kupić oryginalnego Windowsa - i wsparcie zapewnione ...

o ile mi wiadomo z oryginalnej winy wolno/daje się zrobić kopię (raz czy dwa razy?) bez utaty zabezpieczeń

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Czy gdyby złodziej pytał Was o poradę jak kogoś okraść, to też udzielilibyście mu na forum wsparcia i pomocy ??? Może wystarczy kupić oryginalnego Windowsa - i wsparcie zapewnione ...

Moze nie wyzywac ludzi od złodziei jak się nie ma pojecia o prawie? Chyba, że kolega się już przygotowuje na stanowisko podpierdalacza znajomych do BSA żeby mogli zarobić na swoje mercedesy po wprowadzeniu ACTA ? Taki trening na forum ?

Moze nie wyzywac ludzi od złodziei jak się nie ma pojecia o prawie? Chyba, że kolega się już przygotowuje na stanowisko podpierdalacza znajomych do BSA żeby mogli zarobić na swoje mercedesy po wprowadzeniu ACTA ? Taki trening na forum ?

+1

Płytę z Windowsem można sobie kopiować 999x tu ważny jest klucz licencyjny.

Kasjel, w BIOSie nic nie ruszałeś (np. ustawienie dysków SATA z Compability na AHCI i odwrotnie może robić takie kwiatki)?

Z ciekawości: odepnij jeden napęd CD-rom i zobacz czy instalator odpali.

Polecam tez program CCleaner to przeskanowania i wyczyszczenia komputera.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Hmmm wczoraj zanim ktoś Koledze odpisał, cichcem obstawiałem albo uszkodzenie oryginalnej płyty, albo bad sektor na HDD.

Jeszcze jedno Czy kolega ma urządzenia SATA i ATA ? Spotkałem się że przy złym ustawieniu w Biosie, urządzenia SATA i ATA się gryzły. Dysk SATA np. nie lubił się z DVD ATA, czy drugim dyskiem ATA - muliło koszmarnie.

Zmiana przeglądarki - przy oryginalnym systemie jest ściągana ze strony MS - jako łatka. Do dysków SATA nie trzeba nic w czasie instalacji klepać - o ile mnie skleroza nie łapie - trzeba do raidu - producenci płyt dodawali dyskietki ze sterownikami.

Weź płytę z WinXP, ludwik (płyn do naczyń) ciepła woda, pucowanie i na koniec miękka szmatka - nie rysująca i nie zostawiająca włókien na CD i instalka - najlepiej jeden dysk póki potraktuj jako testowy. Czasami Ludwik czyni cuda.

P.S. W kioskach chyba leży jeszcze jakaś gazetka za bodajże 6,5 zł z DVD ze wszystkimi łatkami do Win. maści wszelakiej i Offica - tez maści wszelakiej. Jak ktoś ma słabe łącze, kocha XP (2014 koniec wsparcia) pozycja obowiązkowa.

Konfiguracja sprzętowa w tym komputerze jest prawidłowa. Tak jak pisałem na samym początku, na identycznej zawsze wszystko działało bardzo dobrze. Wszystkie ewentualne przyczyny, które podajecie są mi znane i brałem je pod uwagę.

Ja stawiam na uszkodzenie płytki. Płyta główna powinna być OK, skoro działanie bieżącej instalacji systemu nigdy nie zostaje przerwane nagłym wyświetleniem bluscrenu z informacją o błędzie. Używam również C Cleaner,a od lat, oraz narzędzi systemowych do konserwacji.

Dzięki Panowie za pomoc !

explorer.exe to nie jest IE.

Ukryta Zawartość

Możesz zabić ten proces, powinien zostać ponownie wywołany. Nie instalowałeś jakichś nakładek (bajerów dla oka)?

jak ktoś nie ma pojęcia explorer.exe co to za proces to powinien zostawić tuning windy w spokoju,,,

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Windows i kompy to zło - jak coś się sypnie to potem człowiek szuka....godzinami....

Mam teraz linuxa mandrive i też nie jest łatwo:) to moja pierwsza dystrybucja "na poważnie" isporo problemów. Proces odpowiedzialny za obsługę ekranu zrzerał mi 50% procesora i mimo 2 tygodni walki nie doszedłem dlaczego aż tu nagle samo przeszło. Temperatura procka sięgała 90stopni! Windows poza tym jest dużo bardziej przyjazny i intuicyjny. Ale nie poddaję się:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Pewnie przez efekty, typu compiz i brak akceleracji sprzętowej. Możliwe, że wystarczy zainstalować sterowniki od producenta karty graficznej, np. fglrx i sprawdzić działanie. A tak wysoka temperatura procesora świadczy o złym chłodzeniu, procesor w stresie nie może przekroczyć dopuszczalnej temperatury. Chociaż też jest możliwe, że ten odczyt jest niepoprawny, temperaturę trzeba by mierzyć na samym rdzeniu, a to najczęściej tylko w erze. Według mnie nie ma również co się zrażać, warto spędzić czas z kde, gnome i mniejszymi środowiskami. Sam przez wiele lat z klasycznym gnome żyłem i dało się, a ostatnio jak nowe unity zobaczyłem, to pomyślałem o przeroście formy nad treścią. Trochę czasu poobcowałem z tą "nowością" i wydaje mi się coraz bardziej fajna, może przyciągnąć nowych użytkowników, szczególnie z ekranami dotykowymi.

W marketach sa teraz takie komputery (chyba komputery?) sie to chyba tablet nazywa? Wygląda jak ramka do zdjęć a ceny zaczynają soe poniżej 500zł. System operacyjny chyba z telefonu jakiś Android? Wiecie co to jest warte? CO mozna na tym robić ponad oglądanie internetu?

Przepraszam że podpinam się pod temat mam komputer z naklejoną licencją OEM ale nie mam do tego płyty instalacyjnej. Nie wiecie może gdzie można ściągnąć dysk instalacyjny Windowsa XP Home Edition OEM? Nie chodzi mi o profesional bo tego w sieci jest od zatrzęsienia.

OEM do ściągnięcia = już scrackowane wersje ;)

Podejrzewam że wystarczy pobrać zwykły XP Home Edition ale ważne żeby nie był modifikowany.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

A na początku wprowadznia winXP chodziły wersje które nie łaczyły sie z serwerami ms i nie wymagały rejestracji klucza i nie były to zadne cracki. Ale było to w czasach kiedy w co drugim podwórku działała firma komputerowa montująca sprzęt pod własną marką.

W Polsce był wtedy nawet producent płyt głównych.

Niesamowite jak szybko ten sektor upadł zamieniąjac sie tylko w handelek z chińskiego kontenera.

OEM do ściągnięcia = już scrackowane wersje ;)

Podejrzewam że wystarczy pobrać zwykły XP Home Edition ale ważne żeby nie był modifikowany.

No właśnie chyba nie. Wersja OEM jest preinstalowana przez producenta kompa i każda kopia i klucz są przypisane do konkretnej płyty głównej. Gdy padł mi laptop to serwisant powiedział, że jeśli nie zrobiłem kopii zapasowej na zewnętrznym nośniku to prawdopodobnie nie zainstaluje nowego systemu na podstawie mojej licencji OEM. Chodzi o Vista, nie próbowałem ściągnąć z sieci i rejestrować swoim kluczem bo przesiadłem się na Linuxa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.