Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsza karta dźwiękowa Hi-END

Szymon

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie znacie najlepsze karty, których mozna użyć do serwerów muzycznych. Czy jest coś lepszego od RME? Czy istnieją karty z niezależnym zasilaniem (np. akumulatorowym) niezależnym od szyny PCIe?

Jakie są sposoby na eliminację zakłóceń sygnału sterujacego? Proszę o wypowiedzi merytoryczne osób mających doświadczenie w tym temacie.

Asus Xonar Essence One to jedna z propozycji zewnętrznego DAC-a. Sprzęt jest nowy więc trudno o recenzje użytkowników, kosztuje ok 1900zł.

W audio video ostatnio "zrobili" z niego sprzęt z kategorii 10 000zł. Czy to prawda? hmm... Osobiście uważam że może tak być, choć w polskiej prasie podobno są sprzęty tylko dobre i bardzo dobre.

To co powtarza się w różnych recenzjach to rewelacyjne element z jakich został zbudowany (jak tę cenę), duża funkcjonalność oraz niezły wzmacniacz słuchawkowy.

Posiada własne zasilanie - o wiele lepsze niż większość konkurencji w tych pieniądzach

Nie podpowiem jak wypada na tle konkurencji (brzmieniowo bo nie miałem okazji posłuchać).

Do zestawu będziesz potrzebował jeszcze wzmacniacz i głośniki

Jak ma być high end to trzeba sygnał wypuścić na zewnątrz i podłączyć do zewnętrznego DAC-a. Wtedy jest możliwość odseparowania się od zasilania w komputerze.

To bardzo ważne ustalenie. Chciałbym w tym wątku zebrać całą wiedzę dotyczącą możliwie najlepszej aplikacji kart dźwiękowych. Zewnętrzny ekstender z oddzielnym zasilaniem na pewno wpłynie na poprawę. Pytanie tylko jakie połączenie i protokół komunikacji pomiędzy ekstenderem a płytą główną wybrać aby najlepiej odseparował "wszystkie śmieci" i najwierniej przesłał sygnł. Osobny temat to porządny zasilacz do ekstendera. Czy przerabiał ktoś temat zasilania?

Pytanie tylko jakie połączenie i protokół komunikacji pomiędzy ekstenderem a płytą główną wybrać aby najlepiej odseparował "wszystkie śmieci" i najwierniej przesłał sygnał. Osobny temat to porządny zasilacz do ekstendera. Czy przerabiał ktoś temat zasilania?

Separacja galwaniczna załatwia sprawę. Poczytaj o rozwiązaniach na ADUM-ach. Na bazie tych scalaków bazował przetwornik cyfrowo-cyfrowy (USB do SPDIF coaxial, optical oraz AES/EBU) Styleaudio Topaz. Piszę "bazował" bo niestety wypadł z produkcji ze względu na brak jakiś tam komponentów.

Separacja galwaniczna załatwia sprawę. Poczytaj o rozwiązaniach na ADUM-ach. Na bazie tych scalaków bazował przetwornik cyfrowo-cyfrowy (USB do SPDIF coaxial, optical oraz AES/EBU) Styleaudio Topaz. Piszę "bazował" bo niestety wypadł z produkcji ze względu na brak jakiś tam komponentów.

Proszę o rozwiniecie tematu, ewentualnie o jakiś link gdzie można poczytać o tym rozwiązaniu. Wielu kolegów będzie wdzięcznych za dogłębne podejście do tematu i ustalenie najlepszych możliwych obecnie rozwiązań.

Strona Analog Devices o izolatorach iCoupler:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj konkretnie ADUM4160 - izolator USB:

Ukryta Zawartość

I opis konwertera Styleaudio TII używającego właśnie ADUM4160.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Technicznie jest to wzorcowe rozwiązanie. Jedyną (wg mnie nie krytyczną) wadą jest brak obsługi trybu synchronicznego USB, jako odbiornik USB pracuje tam Tenor TL7022L obsługujący tryb izosynchroniczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Strona Analog Devices o izolatorach iCoupler:

Ukryta Zawartość

Tutaj konkretnie ADUM4160 - izolator USB:

Ukryta Zawartość

I opis konwertera Styleaudio TII używającego właśnie ADUM4160.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Technicznie jest to wzorcowe rozwiązanie. Jedyną (wg mnie nie krytyczną) wadą jest brak obsługi trybu synchronicznego USB, jako odbiornik USB pracuje tam Tenor TL7022L obsługujący tryb izosynchroniczny.

Jest to jedna z dróg, którą można wybrać. Proszę o dalsze propozycje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co można wyczytać w internecie karty Lynx są uznawane za lepsze od RME.

Na temat RME można czytać też różne opinie. Mam tu na myśli to że w przypadku tej firmy płaci się więcej raczej za bardzo dobre, solidne sterowniki niż za jakąś hardware'ową wyższość kart RME(skupmy się na DAC'u i samej jakości odtwarzania) nad konkurencją np. jakimś Emu. Gdzieś widziałem jakieś porównania, ale jakoś mnie nie przekonywały. Sam z resztą pewnie bym nie usłyszał różnicy. ;P

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

Na innym forum kolega nakupował kart PCI od RME M-Audio E-mu Lynx Esi i wyszło mu że najdroższe z nich czyli RME i Lynx zagrały najsłabiej jako transport. Lepiej w tej roli spisały się M-Audio i E-mu.

Na innym forum kolega nakupował kart PCI od RME M-Audio E-mu Lynx Esi i wyszło mu że najdroższe z nich czyli RME i Lynx zagrały najsłabiej jako transport. Lepiej w tej roli spisały się M-Audio i E-mu.

Jak to "mu wyszło"? Nie wiem ... robił pomiary? Czy po prostu sobie napisał co gust mu podpowiedział?

Mnie ciekawi jak ma się jakość dźwięku porównując Audiotraka Prodigy HD2 vs CD do 300zł, bo mniej więcej za tyle można tę kartę używaną dorwać.

Wątek ma w nazwie Hi-End więc HD2 jako DAC to chyba jednak nie ten wątek. Nawiasem mówiąc nowa HD2 kosztuje 399pln a masz na nią gwarancję w odróżnieniu do używanej.

Wg mnie era kart dźwiękowych do domowego użytku skończyła się wraz z wprowadzeniem na rynek kart graficznych posiadających wyjście HDMI z audio (obecnie większość kart graficznych włącznie z tymi zintegrowanymi na płycie/w procesorach posiada takie wyjście). Sam się kiedyś bawiłem w drogie karty dźwiękowe, już od lat 90-tych (Turtle Beach, Audigy, RME). Wtedy postęp w tej dziedzinie był duży i bardzo słyszalny. :) Obecnie moje HTPC to pecet wielkości routera adsl, oparty o platformę Brazos (AMD E350) ze zintegrowaną kartą graficzną AMD Radeon 6310. Podłączony jest jednym kablem HDMI do Denona 4810 i bez żadnej karty muzycznej dźwięk jest referencyjny, włącznie z DTS HD MASTER oraz Dolby True HD (niestety te dwa ostatnie nie działają w Windows Media Center ale działają dobrze w Windows Media Player Classic Home Cinema). Trzeba przyznać, że nie było łatwo to wszystko skonfigurować (system to Windows 7 Home Premium) - używam pakietu kodeków Shark007 - ma wygodny panel do ustawień FFDShow i innych. Do muzyki Foobar2000 i koniecznie plugin WASAPI aby było bit-perfect (bez tego Windows konwertuje częstotliwość do tej ustawionej w panelu sterowania karty) a z WASAPI na OSD amplitunera pojawia się poprawny sygnał wejściowy (PCM 44,1kHz). Dodam, że mam do tego HTPC podłączony tuner satelitarny poprzez Hauppauge HD PVR (obraz HD po komponencie, dźwięk optycznie i dalej USB do komputera) i TV działa przez Windows Media Center w pełni pass-thru włącznie z dźwiękiem 5.1 Dolby Digital na C+, HBO czy MTV Live HD. Tak więc karta dźwiękowa ma dzisiaj sens chyba tylko dla zapalonych graczy, potrzebujących Dts Connect itp. chociaż zdaje się, że obecnie już nawet zintegrowane karty oferują te kodeki.

Wg mnie era kart dźwiękowych do domowego użytku skończyła się wraz z wprowadzeniem na rynek kart graficznych posiadających wyjście HDMI z audio (obecnie większość kart graficznych włącznie z tymi zintegrowanymi na płycie/w procesorach posiada takie wyjście). Sam się kiedyś bawiłem w drogie karty dźwiękowe, już od lat 90-tych (Turtle Beach, Audigy, RME). Wtedy postęp w tej dziedzinie był duży i bardzo słyszalny. :) Obecnie moje HTPC to pecet wielkości routera adsl, oparty o platformę Brazos (AMD E350) ze zintegrowaną kartą graficzną AMD Radeon 6310. Podłączony jest jednym kablem HDMI do Denona 4810 i bez żadnej karty muzycznej dźwięk jest referencyjny, włącznie z DTS HD MASTER oraz Dolby True HD (niestety te dwa ostatnie nie działają w Windows Media Center ale działają dobrze w Windows Media Player Classic Home Cinema). Trzeba przyznać, że nie było łatwo to wszystko skonfigurować (system to Windows 7 Home Premium) - używam pakietu kodeków Shark007 - ma wygodny panel do ustawień FFDShow i innych. Do muzyki Foobar2000 i koniecznie plugin WASAPI aby było bit-perfect (bez tego Windows konwertuje częstotliwość do tej ustawionej w panelu sterowania karty) a z WASAPI na OSD amplitunera pojawia się poprawny sygnał wejściowy (PCM 44,1kHz). Dodam, że mam do tego HTPC podłączony tuner satelitarny poprzez Hauppauge HD PVR (obraz HD po komponencie, dźwięk optycznie i dalej USB do komputera) i TV działa przez Windows Media Center w pełni pass-thru włącznie z dźwiękiem 5.1 Dolby Digital na C+, HBO czy MTV Live HD. Tak więc karta dźwiękowa ma dzisiaj sens chyba tylko dla zapalonych graczy, potrzebujących Dts Connect itp. chociaż zdaje się, że obecnie już nawet zintegrowane karty oferują te kodeki.

No i sprawa załatwiona, zamknijmy wątek, zróbmy tylko odpowiednie kopie zarówno w zakładce "kino domowe" jak i "high-end".

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

• 7 miesięcy później...

Może byłoby warto kontynuować ten wątek. Posiadam kartę Asus Xonar HDAV 1.3 Deluxe. Generalnie karta jest nieobecna już na naszym rynku - nie wiem dlaczego - może nie jest tak dobra, żeby ją ludzie kupowali, może była za droga. Z 3 lata temu kosztowała mnie chyba 1300PLN - czyli chyba rozsądna cena, co do jej możliwości. Jakość dźwięku jest bardzo dobra. Domyślam się, że jest spora szansa, ze są lepsze karty.<br />

<br />

DAC w tej karcie to TI Burr Brown PCM1796. Ma tez wymienne opampy - u mnie na razie fabryczne, niewymieniane.<br />

<br />

Interesuje mnie:<br />

<ol>

<li>Czy istnieją karty z lepszym dźwiękiem? Jeśli tak to jakie?</li>

<li>Czy w dzisiejszych czasach nie lepiej puścić dźwięk z integry cyfrowo do DACa a nie płacić za karty muzyczne (pomijam używanie kart do DJ i/lub tworzenia i obróbki muzyki?  Jeśli DAC zewnętrzny, to jaki Państwo polecacie?</li>

<li>Czy Xonar STX jest w stereo lepszy od HDAV 1.3?</li>

</ol>

<br />

Pozdrawiam

Karta dzwiekowa ma jedna bardzo istotna przewage nad dac - oferuje roznego rodzaju usprawnienia efektow dzwiekowych uzywane m.in. w grach. Trzeba brac pod uwage przeznacznie komputera przy wyborze karty dzwiekowej badz dac.

server unreachable;--

Karta dzwiekowa ma jedna bardzo istotna przewage nad dac - oferuje roznego rodzaju usprawnienia efektow dzwiekowych uzywane m.in. w grach. Trzeba brac pod uwage przeznacznie komputera przy wyborze karty dzwiekowej badz dac.

Chyba niekoniecznie jeśli spdif wychodzi z komputera to generowanie "przestrzeni" czyli wszystkie dźwięki są liczone w domenie cyfrowej. Później jest to kodowane do stereo i wychodzi na dac;'a. Jeśli komuś zależy na wielokanałowym dźwięku to faktycznie karta będzie miała przewagę.

High end... hmm.. to jest ciekawa pod PCI bazująca na podzespołach Asusa

Ukryta Zawartość

i tu mała recenzja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gry pomijamy. Mówimy tylko o audio. Wtedy chyba na prawdę najprościej wyjść cyfrowo na DAC.

Ok - ale pomyślmy o kartach godnych uwagi:

1. Asus Xonar ST/STX - nigdy nie słyszałem
  2. Asus Xonar HDAV 1.3 (lub wersja deluxe) - nie wiem, czy ST/STX jest lepsza czy gorsza od HDAV w stereo. Wiem, że ma dobrego DACa, opampy wymienne i zasilanie zewnętrzne (na upartego można pokusić się o zasilanie z innego zasilacza)
  3. Cantatis Overture 192 - niby dobra... ale muszę to zbadać
  4. Esi Juli@ - jak wyżej
  5. RME jakieś modele - na razie jestem zielony :)
  6. Lynx 2B - jak wyżej :)

Coś jeszcze?

Z DACów doczytałem się, że warto przetestować:

1. Audiotrack Prodigy cube tani na wolfsonie i ponoć dobry
  2. Audiotrack Dr.Dac2 DX Muses
  3. Musiland różne modele
  4. Jakieś Motu
  5. RME na firewire/USB - do wielokanałowego DACa - ale na razie nic nie powiem, bo nie wiem :)
  6. Steinberg MR816 - jak wyżej

Może ktoś poda jeszcze jakieś karty i DAC godne uwagi. Chcę zrobić listę na prawdę dobrych. Zależy mi na samym DAC - bec słuchawek i innych wodotrysków.

Trzecią kategorią (która powinna być połączona z drugą) są DACki "HiFi" - czyli w ładnej obudowie, do postawienia koło sprzętu HiFi, nie nawiązujące pośrednio lub bezpośrednio do komputerów.

1. Dacki Cambridge Audio (na Wolfsonie)
  2. Chiński Yaqin Dac-9 oraz np. XiangSheng

Ukryta Zawartość

3. itd... nie wymieniam, bo się nie znam i to już wykracza poza wątek:P

To tylko propozycje.

Może fajnie by było tą listę modyfikować i sugerować, co jest godne uwagi.

@15220 nie wiem jak ze wsparciem przy takim produkcie :) sterowniki to przecież "życie" karty - bez nich można sobie ją w ...... :)

Ukryta Zawartość

napisałem do producenta Cantatis Overture192 z zapytaniem, czy posiadając Asus HDAV 1.3 deluxe jest sens wymiany na Overture 192 (oczywiście chodzi tylko o stereo).

Generalnie otrzymałem długą, wyczerpującą i chyba bardzo rzeczową odpowiedź.

W skrócie (oczywiście wspominam tylko o użytku stereo analog)

1. Asus Xonar HDAV 1.3 Deluxe to bardzo dobra karta - ale generalnego użytku - z tym się zgadzam
  2. Dodatkowe zasilanie jest jej potrzebne w związku z limitami PCIe - Overture tego nie potrzebuje - tu się nie znam :)
  3. Osłona dla Asusa jest marketingowym wow (upraszczam - autor podał bardziej konkretne wytłumaczenie, że Asus ścieżki analogowe i cyfrowe poprowadził na pcb - żeby było zautoamtyzowane - a Overture jest ręcznie robiony)
  4. PCM1794 jako podwójne mono jest w Overture najlepszym z możliwych rozwiązań. Co daje 132 dB SNR - Przyznam nigdzie nie widziałem większej cyferki SNR - ST i STX mają chyba 126, HDAV ma tylko 123
  5. Chwali opampy asusowe, ale oczywiście Overture ma lepsze - ale przecież w Xonarach opampy się wymienia. Ja jeszcze tego nie zrobiłem.

Najbardziej przekonywuje mnie tekst:

Will it be better for you [Asus HDAV]?? Well, only YOU can decide. We're so confident in the Cantatis Overture192 that we offer a 60-day money back guarantee, so why not buy now and try it for yourself and join the ranks of Overture192 users worldwide who are delighted with the performance.
- myślę, że autor się nie pogniewa, że cytuję akurat ten fragment:)

Hmm. Karta kosztuje tysiacza. W tej cenie (600) jest Audinst na Wolfsonie... Skoro tacy pewni są tej karty...hmmm i ciekawe, czy ten 60-o dniowy okres zwrotu działa.

Czy ktoś posiada tą kartę ?

132dB SNR biore w ciemno ;)

Szkoda że gość Ci nie napisał żebyś od nich nie brał bo konkurencja ma lepsze i lepiej grające urządzenia za połowe tej kasy ;)

A poważnie to kość VIA ENVY 24 HT nie jest czymś wybitnym, i stosuje sie je głównie w low cost kartach udających sprzet studyjny, albo w prostych i tanich kartach do home recordingu.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Miałem Cantatisa, kupionego zresztą tutaj z ogłoszenia forumowego. Idea dobra, dual mono itd, wykonanie obleci, jakość dźwięku... rozczarowująca. Dramatu nie ma, ale spodziewałem się więcej po "flakach" jakie tam siedzą. Duża przestrzeń, ale ogólnie zimno i cyfrowo. Nie wiem na karb czego to zrzucić, ale przypuszczam, że jednak konkretnego zasilania tam brakuje. Jak potrzebujesz zmian tego typu, to kup sobie STXa, gra lepiej od HDAV. HDAV jest na poziomie dźwiękowym Xonara d2/d2x. Cantatis, po tym co oferuje dźwiękowo, nie powinien kosztować sklepowo więcej jak 500-600zł. mnie więcej za tyle go kupiłem, za podobne pieniądze sprzedałem. Ale więcej to szkoda kasy, na dziś jest sporo alternatywnych, a przede wszystkim lepszych, rozwiązań do wyboru. Decybele w folderach to nie wszystko niestety.

EDIT

Żeby nie było, że ściemę walę i piszę o czymś czego w rękach nie miałem:

1862109399_352x8a.jpg

1862109399_2pya1x.jpg

Bardzo mało jest zdjęć "live: tej karty, poza marketingowymi, więc dołączam wyżej, własnej produkcji, niech sobie Google zaindeksuje, a co ;-).

@rambo54

To może Pan poda coś godnego polecenia. Te 132 SNR też wydaje mi się nierealne. Przeczytałem sobie ich "ultokę promocyjną" - Czyli "publikację" nt. 7 "błędów" w audio + to drugie w pdf :) Generalnie dobrze prawią - ale to takie.... naciągane informacje...

Interesuje mnie Audinst - cena 600 PLN - niby na Wolfsonie - tym samym, co Stream Magic 6 Cambridge Audio..

Ten Audinst jest interesujący. Generalnie coraz bardziej dochodzę do wniosku, że rzeczywiście najlepiej puścić dźwięk po optyku z bylejakiej zintegrowanej karty do DACA - albo kupić streammagica.

Testowałem po raz 100 "różnice między integrą(optyk) a Xonar HDAV HDMI - 0 różnic.

Między analog Xonar i analog integra jest taka przepaść, że nie warto się o tym rozpisywać :)

Nie wiem, czy to w tym, czy innym wątku - ale nawet na audiostereo ludzie twierdzą, że lepiej odejść od kart muzycznych gdy myśli isę o stero bardzo dobrej jakości.

Robię resercza z zestawieniem DAcków. Zastanawiam się, czy jest w ogóle sens - skoro CA stream Magic 6 ponoć bije wszystko do 10000 - nie testowałem - nie wiem - to jest opinia z internetu i od sprzedawców. Ponoć ten Wolfson jest bardzo dobry. Ponoć.

Tą samą kość ma Audinst za 600 - mała poręczna puszka.

Ale tak się zastanawiam - gdyby starać się zrobić najlepszego PC na karcie lub DAC, to i tak ciężko by było pobić cenowo, a tym bradziej wyglądem i funkcjonalnością Cabridge Audio Stream magic 6

Właśnie przeczytałem manuala - robi wrażenie - Brytole o wszystkim pomyśleli - brakuje mi tylko "odtwarzania od ostatniego punktu" - ale to chyba jest możliwe w trybie idle.

W tym miesiącu może uda się to przetestować.

@SlawekR - dziękuję :) przekaz dotarł do mnie - Tak właśnie się domyślałem, że ST/STX będą lepsze w stereo od HDAV. Ale chyba lepiej pozbyć się karty i kupić DACA :)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Może byłoby warto kontynuować ten wątek. Posiadam kartę Asus Xonar HDAV 1.3 Deluxe. Generalnie karta jest nieobecna już na naszym rynku - nie wiem dlaczego - może nie jest tak dobra, żeby ją ludzie kupowali, może była za droga. ..

Odpowiedź jest prosta, połowa ceny HDAV to była możliwość wypuszczenia gęstych formatów audio z płyt BR. To było w czasach kiedy mało które urządzenie komputerowe to potrafiło. Teraz potrafi to każde złącze HDMI w byle zintegrowanej karcie graficznej. Stąd HDAV straciła rację bytu, przynajmniej w cenie w jakiej była sprzedawana. Dźwiękowo to jest półka Xonara d2/d2x, jak już wspominałem i jak ktoś celuje w ten segment, to kupuje właśnie któregoś z Xonarów serii d2. HDAV skończyła się z nastaniem epoki gęstych formatów audio w integrach i wszelkich nowoczesnych kartach graficznych. Nie jest więc dziwne, że zniknęła z rynku.

A jako ciekawostka, o ile dobrze pamiętam, to żeby wykorzystać tę szczególną właściwość HDAV, trzeba było dokupić soft (odtwarzacz programowy BR), który w komplecie był tylko demo.

@rambo54

To może Pan poda coś godnego polecenia. Te 132 SNR też wydaje mi się nierealne. Przeczytałem sobie ich "ultokę promocyjną" - Czyli "publikację" nt. 7 "błędów" w audio + to drugie w pdf :) Generalnie dobrze prawią - ale to takie.... naciągane informacje...

Interesuje mnie Audinst - cena 600 PLN - niby na Wolfsonie - tym samym, co Stream Magic 6 Cambridge Audio..

Ten Audinst jest interesujący. Generalnie coraz bardziej dochodzę do wniosku, że rzeczywiście najlepiej puścić dźwięk po optyku z bylejakiej zintegrowanej karty do DACA - albo kupić streammagica.

Testowałem po raz 100 "różnice między integrą(optyk) a Xonar HDAV HDMI - 0 różnic.

Między analog Xonar i analog integra jest taka przepaść, że nie warto się o tym rozpisywać :)

Nie wiem, czy to w tym, czy innym wątku - ale nawet na audiostereo ludzie twierdzą, że lepiej odejść od kart muzycznych gdy myśli isę o stero bardzo dobrej jakości.

Robię resercza z zestawieniem DAcków. Zastanawiam się, czy jest w ogóle sens - skoro CA stream Magic 6 ponoć bije wszystko do 10000 - nie testowałem - nie wiem - to jest opinia z internetu i od sprzedawców. Ponoć ten Wolfson jest bardzo dobry. Ponoć.

Tą samą kość ma Audinst za 600 - mała poręczna puszka.

Ale tak się zastanawiam - gdyby starać się zrobić najlepszego PC na karcie lub DAC, to i tak ciężko by było pobić cenowo, a tym bradziej wyglądem i funkcjonalnością Cabridge Audio Stream magic 6

Właśnie przeczytałem manuala - robi wrażenie - Brytole o wszystkim pomyśleli - brakuje mi tylko "odtwarzania od ostatniego punktu" - ale to chyba jest możliwe w trybie idle.

W tym miesiącu może uda się to przetestować.

@SlawekR - dziękuję :) przekaz dotarł do mnie - Tak właśnie się domyślałem, że ST/STX będą lepsze w stereo od HDAV. Ale chyba lepiej pozbyć się karty i kupić DACA :)

Tak naprawdę, to wszystko zależy czego oczekujemy od systemu. odtwarzacz strumieniowy to tak naprawdę tylko audio. Karta zintegrowana, da nam możliwość, włączenia DSP do wirtualizacji wielkoanałej w filmach, puszczanych na zestawie 2.0. Jeśli takiej funkcjonalności oczekujemy, to Stream Magic się nie sprawdzi. Wtedy lepiej kupić Dac MAgica Plusa, dźwiękowo pewnie będzie identycznie, a cenowo, to łatwo sobie sprawdzić :).

Tak poza tym, to sama kość przetwornika, to jeszcze mało. Audinst wcale jakimś cudem nie jest, pommo że ma kość DACa jak w drogich urządzeniach, tak samo Cantatis. Przez analogię do samej kości przetwornika, trudno więc wyciągać wnioski. Wiele, jeśli nie większość, zależy też od sekcji analogowej DACa, jak i jego zasilania.

Jeśli chodzi o sprzęty tego typu, to mam swój typ, stosunkowo mało popularny u nas, widać mało marketingowego sianka ktoś sypnął ;-). A jest nim Nuforce Icon HDP. Dźwiękowo zadziwiająco dobry i a funkcjonalnie również. Można też rozważyć Shiita Bifrosta, Audioquesta Dragonfly, coś z Audio-GD i kupę innych sprzętów. Jest tego trochę. z kart wewnętrznych, to bez kombinacji, Xonar STX. Będzie też stanowić bardzo dobre źródło sygnału cyfrowego.

A jeśli rozmawiamy o przedziałach cenowych Stream Magica, to wybrałbym Audiolaba M-DACa na Sabre 9018. Bardzo lubię brzmienie przetworników na Sabre.

wszystko jasne mam mamuta i muszę znaleźć na to jelenia - albo jakąś babcię "na wnuczka" złapać :)

Dodawali wersję oem - totalna klapa. Dzięki.

Ale nie lepiej kupić DACa? Nie wiem - nie znam się - ale chyba DAC zewnętrzny będzie lepszy od ST/STX - zresztą wyczytałem tez, że ST jest lepszy od STX. Czyż podpięcie optykiem zwykłej karty z płyty głównej do DACa (np Audinst, czy Audiotrack, Czy Cambrige Audio) nie wyciągnie dźwięku na szczyty możliwości? Czy może ten Xonar ST/STCX to już taki poziom, że nie usłyszy się różnicy. Pytam - bo na prawdę nie wiem :) A chcę przetestować kilka opcji - musze je tylko zebrać :)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

wszystko jasne mam mamuta i muszę znaleźć na to jelenia - albo jakąś babcię "na wnuczka" złapać :)

Dodawali wersję oem - totalna klapa. Dzięki.

Ale nie lepiej kupić DACa? Nie wiem - nie znam się - ale chyba DAC zewnętrzny będzie lepszy od ST/STX

To wszystko kwestia ceny, generalnie STX za cenę jaką trzeba za niego zapłacić oferuje baaardzo dużo. Żeby otrzymać ten poziom jakości dźwięku, trzeba w zewnętrznym urządzeniu dopłacić 50%. Oczywiście to wszystko do pewnego momentu jakościowego, wchodzimy na wyższy poziom to i STXa braknie.

- zresztą wyczytałem tez, że ST jest lepszy od STX.

Teoretycznie lepszy, bo ma układ kondycjonujący zegar. Ale w praktyce, przynajmniej ja tak to odczuwam, akurat nie wyszło mu to na dobre. Jak dla mnie gra hyperanlitycznie, aż do bólu i z pewnym odczuciem braku naturalności. Ale to moje zdanie, najlepiej samemu posłuchać.

Czyż podpięcie optykiem zwykłej karty z płyty głównej do DACa (np Audinst, czy Audiotrack, Czy Cambrige Audio) nie wyciągnie dźwięku na szczyty możliwości? Czy może ten Xonar ST/STCX to już taki poziom, że nie usłyszy się różnicy. Pytam - bo na prawdę nie wiem :) A chcę przetestować kilka opcji - musze je tylko zebrać :)

Jeśli mowa o podpięciu kablem cyfrowym (coaxial, optyk, HDMI), to wleie zależy od wrażliwości interfejsu wejściowego w DACu na jakość sygnału wejściowego. Różnice mogą być małe, jeśli DAC jest mało wrażliwy, patrz Sabre 9018. Mogą być bardzo duże, jeśli interfejs nie lubi kiepskiego sygnału na wejściu, patrz DAC Spencera. Przy Sabre praktycznie wystarcza wyjście cyfrowe z byle Integry na płycie głównej. Dla takiego Spencera, to im lepsze wyjście tym lepiej, poziom wyjścia cyfrowego STXa będzie już ok.

Jeśli chodzi o przetworniki z wejściem USB, to tutaj z kolei ważna jest jakość i implementacja samego konwertera USB/spdif/I2S. . Przyzwoitą jakość, z tych tańszych, trzymają V-linki asynchroniczne. Ale i taki Tenor 7022l zaimplementowany w HDP, pomimo że Isochronous, gra na poziomie V-Linka. Jak widać, nie można generalizować.

A jeśli rozmawiamy o Audinście, bo często się widzę przewija w rozważaniach, to moim zdaniem, nie umywa się jakością dźwięku do STXa. W żadnym razie, to nie ta liga. Ale to moje zdanie oczywiście.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.