Skocz do zawartości
IGNORED

Automatyczny resampling wybranych częstotliwości w foobar2000

nedj

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam zewnętrzną kartę dźwiękową opartą na układzie Tenor TE7022L. Karta ta służy mi jako transport, wspiera natywnie 44,1, 48 oraz 96 kHz i ma tę zaletę, że automatycznie przełącza parametry wyjścia cyfrowego w zależności od właściwości odtwarzanego właśnie pliku audio.

Problem pojawiał się przy próbie odtworzenia pliku o innej częstotliwości próbkowania, niż akceptowanej przez kartę. Mam kilka plików 88,2, 176,4 oraz 192 kHz i niestety przy nich foobar2000 z Kernel Streaming "się wywalał" - wyskakiwał komunikat, że KS nie obsługuje tej częstotliwości próbkowania. Pomagało ręczne włączenie w ustawieniach DSP programu jakiegoś resamplera i ustawienie go na wspieraną przez kartę częstotliwość próbkowanie. Rozwiązanie skuteczne, ale wyjątkowo niewygodne.

Od jakiegoś czasu szukałem więc wygodnego i automatycznego rozwiązania, które pozwoliłoby na resampling tylko tych nie obsługiwanych przez kartę dźwiękową częstotliwości próbkowania. 44,1, 48 oraz 96 kHz miałyby "przechodzić" bez ingerencji. Kiedyś na audiostereo natknąłem się na wypowiedź

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , która nawet dawała szansę na rozwiązanie mojego problemu. Niestety - nie udało się (zły OS ;)

Wczoraj dzięki uprzejmości krisa_k (jeszcze raz dziękuję!) udało mi się problem rozwiązać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można znaleźć resampler, który potrafi dokładnie to, czego potrzebowałem. Wersja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zawiera dwa resamplery. Pierwszy umożliwia wybranie, które częstotliwości próbkowania nie mają zostać poddane resamplingowi, w drugim ustawia się tylko te częstotliwości, które zostaną zresamplowane.

Rozwiązanie proste i skutecznie, po jednorazowej konfiguracji wszystko działa automatycznie. Nieobsługiwane częstotliwości próbkowania są faktycznie resamplowane do wybranej częstotliwości i bezproblemowo odtwarzane. Częstotliwości obsługiwane natywnie przez kartę "przechodzą" bez ingerencji (sprawdziłem).

Dzięki temu mój komputerowy transport działa wreszcie dokładnie tak, jak sobie tego życzyłem.

post-2580-0-42009600-1328434412_thumb.gif

post-2580-0-12182900-1328434424_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Mam podobny problem. Mam już te resamplery. Mógłbyś napisać krok po kroku jak je ustawić ? W moim przypadku mój dac odtwarza tylko 44,1, 48, 96. Zależy mi na 88,2 , 176,4, 192.

1. Musisz posiadać w miarę nową wersję foobar2000.

2. Ściągnij plik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i rozpakuj go przy pomocy np. darmowego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

3. Skopiuj plik "foo_dsp_resampler_mod.dll" do folderu "components" w katalogu foobar2000 (przeważnie jest to katalog "c:\Program Files\foobar2000\components"). Uruchom foobar2000.

4. Kliknij na "File" (->A), a następnie na "Preferences" (->B).

5. W oknie "Preferences" kliknij na "DSP Manager" (->C). Następnie w oknie "Available DSPs" kliknij 2x na "Resampler (SoX) mod" (->D). W tym momencie powinien się on dodać do listy "Active DSPs". Kliknij na niego w tym oknie (->E), a następnie na "Configure selected" (->F). Wyskoczy Ci wtedy okno "Resampler settings". Skonfiguruj resampler jak na obrazku. Dzięki temu wszystkie częstotliwości, z wyjątkiem 44,1, 48 oraz 96 kHz (czyli tych natywnie obsługiwanych przez Twojego DAC-a) zostaną poddane resamplingowi do 96 kHz.

post-2580-0-44909200-1328523442_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Czy przeliczanie z pliku 44.1kHz na 48kHz jest zupełnie bez wpływu na jakość..? (Karta ustawiona na 48kHz zamiast 44.1kHz)

Czy to tylko dodatkowy, nic znaczący proces dla procka którego nawet nie odczuwa..?

Jak patrze w obciążenia mojego E8500 C2D to nie ma różnic żadnych, ale zapytać nie zaszkodzi..

Czy przeliczanie z pliku 44.1kHz na 48kHz jest zupełnie bez wpływu na jakość..? (Karta ustawiona na 48kHz zamiast 44.1kHz)

Oczywiście, że taki resampling może mieć wpływ na jakość dźwięku.

Tylko dlaczego masz kartę ustawioną na 48 kHz?

Długa historia z tym 48kHz.

KMPlayer + ReClocker same sobie przełączają panel od M-Audio 24/96 i 192 z 44.1 na 48. Takie mamy próbkowanie w AVI i MKV.

Niestety ale Foobar + Wasapi pomimo tego samego trybu wyłączności i przejmowania wyłączności nad urządzeniem nie umie zbić z powrotem do 44.1

Nigdy nie narzekałem na support w M-audio ale po raz kolejny panel kontrolny od dźwiękówki się zepsuł, i po kliknieciu ikonki pojawia się tylko pasek w pasku zadań, ale nie można się dostać do długości bitów, bufora i próbkowania. Pomaga regedit oczywiście ale po którymś razie mi się już poprostu niechce. Stąd resampler akurat PPHS ale na stałe w Foobar.

1. Musisz posiadać w miarę nową wersję foobar2000.

2. Ściągnij plik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i rozpakuj go przy pomocy np. darmowego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

3. Skopiuj plik "foo_dsp_resampler_mod.dll" do folderu "components" w katalogu foobar2000 (przeważnie jest to katalog "c:\Program Files\foobar2000\components"). Uruchom foobar2000.

4. Kliknij na "File" (->A), a następnie na "Preferences" (->B).

5. W oknie "Preferences" kliknij na "DSP Manager" (->C). Następnie w oknie "Available DSPs" kliknij 2x na "Resampler (SoX) mod" (->D). W tym momencie powinien się on dodać do listy "Active DSPs". Kliknij na niego w tym oknie (->E), a następnie na "Configure selected" (->F). Wyskoczy Ci wtedy okno "Resampler settings". Skonfiguruj resampler jak na obrazku. Dzięki temu wszystkie częstotliwości, z wyjątkiem 44,1, 48 oraz 96 kHz (czyli tych natywnie obsługiwanych przez Twojego DAC-a) zostaną poddane resamplingowi do 96 kHz.

Dzięki serdeczne :)

Czy w mod2 mam ustawić 88200;176400;192000 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy w mod2 mam ustawić 88200;176400;192000 ?

Jeśli masz już mod, to nie potrzebujesz odpalać mod2.

Jeśli zaś chcesz zamiast mod używać mod2, to ustawienie 88200;176400;192000 jest jak najbardziej prawidłowe.

Mój DAC dziadek jest 24/48 to w resamplerze ustawiam każdą częstotliwość z listy powyżej 48kHz.

Poniżej zatem też. Mam trochę muzyki mono 22050kHz i Dac na surowo jej nie odtwarza.

w resamplerze ustawiam każdą częstotliwość z listy powyżej 48kHz.Poniżej zatem też.

Dlatego w tym momencie moim zdaniem lepiej użyć "mod" i wpisać tylko te częstotliwości, które nie mają zostać zresamplowane (czyli te, które natywnie wspiera DAC). W przypadku Twojego DAC-a byłyby to zapewne tylko 44100;48000.

Może to trochę okrężna metoda, ale udało mi się zmusić trybem wyłączności i przejmowania kontroli nad urządzeniem by Reclocker wysyłał na końcu 44.1 i tą częstotliwość wymuszał na M-Audio. Potem foobar już działa bez resamplingu na plikach16/44. Dziwne że reclokera nie da się skutecznie podłaczyć do foobar, a w zasadzie to odwrotnie. Bo reclocker widzi foobara, ale na odwrót już nie. Jest coś z Wasapi na takiej zasadzie jak reclocker, ale pod programy o architekturze foobara ale nie wtyczki same..?

Edit

Wiec w trybie wyłaczności firefox potrafi wymusić zmianę próbkowania przez M-audio z 48 na 44 czego dalej nie umiem nauczyć foobara.

Ktoś się tym bawił..?

Jeśli masz już mod, to nie potrzebujesz odpalać mod2.

Jeśli zaś chcesz zamiast mod używać mod2, to ustawienie 88200;176400;192000 jest jak najbardziej prawidłowe.

Dzięki nedj, to bardzo użyteczna porada - duże uznanie.

Za cały wątek, nie tylko za tę konkretną - dzięki.

Cała przyjemność po mojej stronie :)

Stąd resampler akurat PPHS ale na stałe w Foobar.

a czy on jest gorszy od tego wymienionego w tym temacie ?

pytam bo widzę że mam władowany PPHS w foobarze (96khz + ultra mode), a skąd go mam i dlaczego tego nie wiem, ustawiałem to wszystko parę lat temu więc niewiele pamiętam :)

oprócz tego moje dodatki to:

winamp dsp bridge (izotope ozone)

noise sharpening

resampler PPHS

advanced limiter

advanced limited powinien być na końcu, po resamplerze, czy przed ?

może coś ciekawego z dodatków dsp jeszcze polecacie ?

oprócz tego moje dodatki to:

winamp dsp bridge (izotope ozone)

noise sharpening

resampler PPHS

advanced limiter

advanced limited powinien być na końcu, po resamplerze, czy przed ?

może coś ciekawego z dodatków dsp jeszcze polecacie ?

Ja nie mam w DSP nic, pusto :) , tylko czasami, do płyt nagranych z preemfazą używam convolve :) .

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Słuchałem różnych resamplerów i nie zauważyłem ani w pracy PC ani na słuch różnic. Kolega piszę że nie ma żadnego tam w DSP. No i chwała Bogu! :)

Nie każdy tak ma dobrze. Stare DAki obsługują tylko max standart z DVD. Ale coś jeszcze mają poza parametrami do przekazania ;)

• 1 rok później...
Posiadam zewnętrzną kartę dźwiękową opartą na układzie Tenor TE7022L. Karta ta służy mi jako transport, wspiera natywnie 44,1, 48 oraz 96 kHz

Jako że mój obecny konwerter USB->SPDIF obsługuje natywnie dodatkowo 88.2kHz, postanowiłem trochę pokombinować z ustawieniami resamplingu.

Do dzisiaj wszystkie nieobsługiwane częstotliwości (czyli w rzeczywistości w sumie tylko dwie najczęściej "występujące w przyrodzie": 176.4 oraz 192kHz) były resamplowane do 96kHz. W przypadku nagrań 192kHz (i odpowiednio: 384 oraz 768kHz) jest to teoretycznie najlepsze możliwe rozwiązanie, dla 176.4kHz (a także 352.8 i 705.6kHz) już nie - tutaj lepszy byłby resampling do 88.2kHz.

Łatwo udało mi się ten efekt uzyskać poprzez równoczesne wykorzystanie obu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) resamplerów do foobara.

post-2580-0-75861000-1363190298_thumb.png

post-2580-0-60585300-1363190303_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.