Skocz do zawartości
IGNORED

tuning cd czy kolumn? a może i to i to?

klosior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mój zestaw to:

Wzmacniacz amplifon 30-wt

odtwarzacz marantz cd 67 mkII OSE

Kolumny Wharfedale Modus Three i kolumna centralna wharfedale valdus centre

i ostatnio znajomy zapoznał mnie z człowiekiem, który zajmuje się tuningiem sprzętu audio

Jego propozycja prezentowała się następująco

tuning odtwarzacza w zakresie:

- wymiany diod na Schottky

- wstawienia stabilizatora niskoszumowego +5V

- wymiany kondensatorów ( Panasonic FC, Sanyo Os-con )

- wymiany wzm.operacyjnych ( OPA627 ew.OPA2604)

- wstawienia Masterclocka z dedykowanym zasilaczem

- pominięcia modułów HDAM i kondensatorów wyjściowych

tuning kolumn w zakresie:

- wytłumienia matami bitumicznymi

- wymiany okablowania wewnętrznego

- modernizacji zwrotnic

- wymiany terminali

I w tym momencie zacząłem się zastanawiać co bardziej pozytywnie wpłynie na brzmienie ogólne, tuning cd czy kolumn? Czy może przeznaczyć nieco wyższą kwotę do cd i wytłumić też "skrzynkę" wrzucić doń IEC z filtrem i dać jakieś dobre złote/złocone gniazda RCA? i czy po tuningu odtwarzacza modernizacja kolumn wciąż będzie potrzebna czy dźwięk będzie zadowalający. Co sądzicie? Co powinienem zrobić? tuningować u niego kolumny odtwarzacz? czy tylko odtwarzacz? czy może tylko kolumny? Co przyniesie największą poprawę dźwięku

Pozdrawiam

Poproś żeby dał ci namiar na kogoś komu zrobił taki tuning i posłuchaj jak to gra. prawda jest taka że takich macherów jest od zaj...... a na rzeczy zna się kilku. kiedyś znajomy też zrobił sobie tuning cd i grał dużo gorzej niż przed grzebaniem a kasy troszkę popłynęło.

cd możesz wykleić sam matami w środku na początek, na zegar możesz się szarpnąć pod warunkiem że jest to dobry zegar, na precyzyjnych niskoszumowych rezystorach, z precyzyjnym kwarcem, ale cała reszta zmian to bóg jeden wie co przyniesie, wstawianie osconów na pałę tylko popsuje brzmienie, zwłaszcza że oryginalne też krowie z pod ogona nie wypadły. Układy HDAM wcale nie są takie znowu złe żeby je omijać i chyba trochę mądrzejszy je wymyślił. Wstawiania filtrów zasilania też jakoś specjalnie nie polecam raczej traci się na tym sporo dynamiki, a efekty dość wątpliwe, często odwrotne jeżeli jest to tani filtr. Z kolumnami to może być kompletnie nieopłacalny interes bo za koszt ich ulepszenia prawdopodobnie po spieniężeniu kupisz dużo lepsze.

Czyli lepszym wyjściem byłaby rezygnacja z tuningu kolumn i w modernizacji cd zrezygnowanie z pominięcia HDAMów i wstawiania IEC a inwestycja w lepszy zegar i kondensatory?

I co do kolumn czy jest w ogóle sens je tunignować?

Panasonic i Os-con tylko popsują tego cedeka. Nie rób tego. Natomiast tuning kolumn, jak najbardziej. Solidny, miedziany kabel, dobrej jakości kondensatory, zamiast pianki czy sztucznej waty - maty bitumiczne, to z pewnością poprawi brzmienie. Przerabiałem to dziesiątki razy, polecam.

Tuningowałem w Q Audio CD. Tj. OPA 2604 i zegar. Efekt bardzo dobry, ale dla mnie. Czasem słuchaczowi wydaje się, że lepiej znaczy więcej, nie wiem, basu, szczegółów, średnicy. Otóż nie. Zasadniczą, jak dla mnie różnicą po tuningu jest brak agresywności dźwięku i więcej powietrza, natomiast na pierwszy rzut ucha można uznać, że jest gorzej. Mniej agresji czyni wiele aspektów dźwięku mniej oczywistymi, łagodniejszymi. Pozwoliło mi to na transparentne kable typu solid czy taśma, i wcale nie spowodowało kłucia w uszy. Zależy, czego się od dźwięku oczekuje, bo wielu właśnie po tuningu było mocno rozczarowanych. Trzeba się dobrze zastanowić, o co mi chodzi i najważniejsze, posłuchać już stuningowanego. Co do kolumn, możesz sprawdzić jakość kondensatorów i kabli do HF, tam można dać elementy dobrej jakości (poliester)i kabelki np. typu solid o małym przekroju plus oczywiście wytłumienie wg. porad kolegów; czasem nowe strojenie BR.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

wszystko zależy ile ma cię to kosztować, bo może bardziej opłaca się dołożyć trochę i kupić dużo lepszy sprzęt, dobry zegar na pewno wart jest grzechu i tu nic nie wpłynie zbytnio na barwę tylko na rozdzielczość, reszta to w zależności od poszukiwanego rezultatu.

wszystko fajnie tyle że wciąż nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi/opinii

co polecilibyście mi zrobić?

Witaj,

krótko zyjesz na tym swiecie.

Wtopisz kase ktora nie bedzie proporcjonalna do przyrostu jakosci w stopniu do wydanych pieniedzy.

Po jakims czasie i tak pozbedziesz się tego sprzetu bo apetyt rosnie w miarę jedzenia i dojdziesz do wniosku ze trzeba zmienic sprzęt na lepszy ,drozszy?.Gdybys sam robil modyfikacje znal sie na tym i mial doswiadczenie to OK, nie wyjdzie to drogo, ale uslugi sie cenia ,patrz wpis na poczatku..

Podstawa to KOLUMNY, wierz mi że znajomy ktory ma firme i projektuje kolumny po zapytaniu co by w nich zmienic w kolumnach za 2,6 kzł odpowiedzial zebum dal sobie spokój. Pozdr.

Dobra, zacznijmy od tego, że nie będę kupował nowego sprzętu. Nie ma na to żadnej szansy. Tuning samego odtwarzacza wyjdzie około 600-700 zł a kolumn jeśli odbywałby się w pełnym zakresie (czyli kable, zwrotki i tłumienie) to 200 za sztukę. i pojawia się pytanie

facet wydaje się znać na rzeczy i być rzeczowy. i pytanie jest takie co zrobić?

czy tuningować i cd i kolumny? czy tylko odtwarzacz i ew. dołożyć jeszcze trochę, żeby dopieścić do naprawdę dobrze (zastosować lepszy zegar, kondziory itp.) czy też poprawa nie będzie taka duża niż jakby poprawiło się mocniej kolumny?

co sądzicie?

wtopisz kolego kasę.będziesz mógł kupisz coś innego jeśli nie to trudno.żeby tuning miał sens to "istota" tuningowana musi być tego warta jeśli chodzi o cd to jeszcze ale kolumny...

Gość rydz

(Konto usunięte)

<<Tuning kolumn jak najbardziej ale jest wiele znaków zapytania,

na ile da się zmieniać brzmienie samych głośników poprzez

wymianę części w zwrotnicy i jej strojenie.

Fachowiec musiałby robić to na miejscu drobnymi kroczkami,wtedy być może trafił by w twoje gusta:)

Żmudna długotrwała robota,gdyby okazało się że nici z dżwięku,zapłacić coś pewnie i tak trzeba.

Ale gdyby się udało,jest tych ale i gdyby,niestety:)

czyli rozumiem rydzu, że tuningu kolumn nie da się przeprowadzić "na odległość"? czy taki problem istnieje też przy odtwarzaczu???

czy wstawienie masterclocka, stabilizatora niskoszumowego itp. procesy nie dadzą obiektywnej poprawy? to jak w takim razie w ogóle tuningować sprzęt, przecież nie da się być obecnym cały czas przy gościu który się tym zajmuje i mówić "dobrze", "źle" "lepiej" "gorzej". Niech ktoś kto się zna na temacie wyda jakąś w miarę obiektywną opinię

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ależ da się,dlaczego nie,tylko że co? wytłumaczysz że ma Ci dodać średnicy,ując góry czy basu?

Na jakim sprzęcie będzie ten tuning kolumn przeprowadzał i porównywał,na swoim?:)

To loteria i być może wyrzucenie grosza w błoto:(

Jest sens coś takiego robić jak opisałem w poście wcześniej.

Ale to jest tylko moje zdanie na ten temat.

na Twoim miejscu zapomnial bym o tuningu a pieniadze wydal na nowe kolumny.

masz bardzo dobry wzmak ktory z tymi kolumnami pracuje na 50 proc, mozliwosci,pozdrawiam.

ps,nie rozumiem masz stereo z glosnikiem centralnym?

już pisałem, że nie kupuję nowego sprzętu.

Mam przez to rozumieć, że powinienem wykonać tuning kolumn.

Powoli dochodzę do wniosku, że wykonam tuning i kolumn i cd.

p.s.

tak mam kolumny stereo i kolumnę centralną, ale nie jest ona podłączona na stałe, czasem tylko w niektórych płytach "pomaga" ona "zaczarować" muzycznie...

• Moderatorzy

z kolumnami możesz pokombinować sam, przeczytaj wątek diy : wymiana kondensatorów na MKP

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Przy rozwazaniach tuningu wez pod uwage ze kiedys NAPEWNO pojdziesz dalej, i bedziesz zmienial sprzet, a wtedy rzeczy tuningowane NAPEWNO bedzie trudniej sprzedac, nie mowiac ze NAPEWNO nie odzyskasz wlozonych pieniedzy.

Tymniemniej, jezeli ktos lubi sam majsterkowac i ma lub jest w stanie zdobyc taka wiedze warto zajc sie malym tuningiem, oczywiscie w sprzetach tanszych,

Gość czubsi

(Konto usunięte)

ja również uważam, że można coś podrasować natomiast wiem też z własnej autopsji jak bardzo jest to trudne jeśli naprawdę chce się osiągnąć bardzo dobre efekty ! To są dzioesiątki godzin prób i odsłuchów. Nie ma złotej recepty i niech kolega się nie łudzi, że jak wstawi pare innych części to Pana Boga za nogi złapie - takie bajki to w Erze ... Ja zabierając się za jakiekolwiek zmiany stawiam sobie zawsze dwa cele : po pierwsze utrzymać za wszelką cenę oryginalne cechy urządzenia (ogólny sposób prezentacji muzyki z nastawieniem na koloryt) po drugie dążę zawsze w kierunku neutralności i swobody przy jednoczesnym utzrymaniu właściwych proporcji. Aby zabierać się za takie rzeczy trzeba mieć niestety duże o tym pojęcie.

Dla przykładu podam, że wymiana np dwóch sztuk BG o pojemności 470 uF da ostetczny efekt po ... miesiącu i to przy założeniu , że naprawdę często

słuchamy ... Huśtwkę jaką nam ta zmiana zaserwuje w trakcie czasu układaniu się tego kondensatora wytrzymają nieliczni ... Temat jest bardzo rozlegly ...

Czyli tuning kolumn (jeśli w ogóle się za niego brać) to najlepiej samemu. a jak się to ma przy tuningu odtwarzacza. bo jeśli tak samo, to wasze zdania są jakoś nie logiczne, bo jest sporo firm które zajmują się tuningiem audio i nie wierzę że ich klienci przyjeżdżają codziennie i przesiadują tam po kilka godzin coby dobrze naprowadzić "tuningowców" jeśli tak to nikt nie robi takiego tuningu? bo już nie ogarniam. z tego co zrozumiałem (wasz przekaz jest dziwnie niejasny) tuningu kolumn nie opłaca się zlecać zewnętrznej firmie. a co z cd?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Chłopaki troszkę podjechali w kategorię, nazwałbym bym ją "tuning pod siebie". Zaczęli w stylu, a ja bym chciał tak i tak. I to rzeczywiście w małym budżecie ciężko jest zrobić bo jak z grajka za tysiaka, wrzucając w części 5oo zł uzyskać szlif grajka za 5 tys i to jeszcze pode mnie ułożonego :) Żmudna, trudna robota, a zamawiąjący z reguły ma krzywą minę. Haśło reklamowe daj 500zł a zagra jak za 5 tys między bajki wkładamy.

Ale jest też tuning bezosobowy,uniwersalny, mający trafić do możliwie szerokiej grupy, kiedy sprzęt oddany do tuningu obiektywnie po operacji gra lepiej, choć konkretny zamawiający może mieć wątpliwości czy poszło to w jego kierunku.

Co ja bym zrobił? Opchnął i kolumny i CD, dołożył kasę przeznaczoną na tuning i kupił lepsze elementy.

Czyli tuning kolumn (jeśli w ogóle się za niego brać) to najlepiej samemu. a jak się to ma przy tuningu odtwarzacza. bo jeśli tak samo, to wasze zdania są jakoś nie logiczne, bo jest sporo firm które zajmują się tuningiem audio i nie wierzę że ich klienci przyjeżdżają codziennie i przesiadują tam po kilka godzin coby dobrze naprowadzić "tuningowców" jeśli tak to nikt nie robi takiego tuningu? bo już nie ogarniam. z tego co zrozumiałem (wasz przekaz jest dziwnie niejasny) tuningu kolumn nie opłaca się zlecać zewnętrznej firmie. a co z cd?

Kolego spokojnie. Ludzie nie piszą Ci sprzecznych instrukcji, tylko każdy ma inny pogląd na sprawę. Ot wszystko. Co do klientów tunigowanych sprzętów to a) na pewno nie są oni dopszuczani do procesu tunigowania (chyba, że to jakies super drogie konstrukcje) b) niekoniecznie są zadowoleni z efektów (tylko mało kto się przyzna).

Co do tuningu CD to bym sobie odpuścił. Za 800 spokojnie dostaniesz DACa, np. używanego V-DACa a to moim skromnym zdaniem da dźwiękowi więcej niż wymiana masterclocka. Zostaje Ci oryginalny CD i Dac, którego sprzedaż w razie chęci upgrade'u.

Co do kolumn, to nie widze znaku równości między wyklejaniem matami (usztywnianie obudowy) a wywalaniem materiału tłumiącego, bo o ile się orientuję, to sa to dwa różne działania.

Powrót po dłuższej przerwie...

czyli jednak obiektywny tuning jest możliwy? wiem, że ten sprzęt nie jest najwyższej klasy ale ten odtwarzacz jest jednym z najczęściej tuningowanych na świecie a tuning go pode mnie jak sami twierdzicie jest ciężkim kawałkiem chleba więc nie widzę sensu, a wstawienie lepszych elementów powinno dać OBIEKTYWNĄ poprawę. tylko znów pytam czy lepszą OBIEKTYWNĄ poprawę da OGÓLNY tuning odtwarzacza czy OGÓLNY tuning kolumn? ogólny czyli wstawienie lepszych elementów, bo oczywiście firmy tworzą sprzęt z fachowcami akustykami itp. ale potem przychodzi księgowy i tak uszczupla projekt żeby był przyzwoity brzmieniowo i przede wszystkim tani

więc co się bardziej opłaci? a może nie ma co przebierać i tuningować oba elementy? Bo jak już mówiłem nie będę kupował nowego sprzętu przynajmniej przez parę lat i nie piszcie mi, żebym sprzedał ten i kupił SE nowy bo tego nie zrobię

zaraz zaraz, bo widzę, że ten wątek zaczyna zmieniać się w taki co ludzie pomagają przy tuningu. a ja chcę ten sprzęt tuningować ale zlecić to firmie a nie samemu chałupniczą metodą. nie będę wstawiał zdjęć zwrotnicy ani niczego takiego bo chciałem się tylko dowiedzieć czy tuningowanie takiego sprzętu przez firmę opłaca się dźwiękowo i czy tuningować tylko kolumny czy tylko cd czy i to i to. a tu zaczynają pisać że żeby osiągnąć idealny efekt trzeba to robić samemu albo z kimś kto się zna a zaraz to będzie że musisz zmienić to i to na to i tamto to zagra dobrze. albo wracamy do tego o co zapytałem i ktoś mi w końcu odpowie albo stwierdzamy że nikt na tym forum nie ma kompetencji mi na moje (proste wydawałoby się) pytanie odpowiedzieć

czy tuningować tylko cd czy tylko kolumny czy to i to? i chodzi mi o tuning ogólny, już pisałem kilka razy wyżej. Proszę

Szkoda kasy na tuning !

5-6 lat temu zleciłem pewnej znanej warszawskiej firmie totalny tuning cd-02 Rotela ,kosztowało mnie to prawie tyle co zapłaciłem za nowego Ck-ka,

nie powiem zmiany były ale nie wiem czy na lepsze. Przy sprzedaży nie odzyskałem tych pieniędzy .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.