Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie produkty audio-warte zachodu czy nie?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę że wracasz do równowagi!! A już się o ciebie martwiłem. Przykład z ołówkiem dobry!!

Pozdrawiam

Sly

a tam od razu. Sly zamiast teoretyzować trzeba było przyjechać,{ bedziesz miał okazje niebawem} było tyle wspaniałego sprzętu produkowanego przez tylu wspaniałych ludzi ze gdybyś był nigdy byś takiego wątku nie założył. aleee..... Również co do "panów ze służb ameryki FBI etc.... To nie koniec świata, można lepiej albo przynajmniej na takim samym poziomie i to w świetle twórczości jaką deprecjonujesz, czyli małej , naszej , lokalnej.

Ale co ja tam wiem. Mozę na forum się poduczę.

Magnepan. Pan Marek jest moim "mentorem' człowiekiem , którego obdarzam największym możliwym szacunkiem "branżowym".

Testowałem wiele konstrukcji tranzystorowych w życiu { za wiele} i jedno wam powiem . Nigdy Marton nie był gorszy. A jak dało mu się "żyć" pędził tak że Ci piękni zachodni zawodnicy umierali w mękach od przegrzania w trybie "protect" I koniec słuchania.

Ja się mogę tylko domyśleć, dlaczego pan Marek (nie znam, nie słuchałem) nie może się dogadać z nikim z "dystrybucji". I wina nie leży tutaj po stronie p. Marka, a raczej w fakcie, że przy stosunkowo niewielkiej produkcji w dystrybucji wzmacniacz ten musiałby już być o wiele droższy, przez co mniej konkurencyjny, inaczej dystrybutorzy przepychali by inne sprzęty, na których mają sporo większy upust/marżę. Patriotyzm patriotyzmem, ale sprzedawcy muszą niestety patrzeć także, albo głównie na swój zysk.

System gra dobrze, albo nie....

Sly. ostatnio przyfrunął do mnie całkiem sympatyczny przedstawiciel polskiego producenta z zawiniątkiem w postaci kabla Ic.

I znowu nie było gorzej jak u "wielkich" biorąc pod uwagę ten sam poziom ceny. baa nawet było lepiej.

A polski cd... no nie żartuj ze nie znasz.. taki zajefajny odtwarzacz. sly normalnie aż wstyd.

Można kupić,podaj kontakt do siebie.

podaj kontakt do dystrybutora/sklepu

nie interesuja mnie prywatne układy i zakup od konstruktora

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

ale z drugiej strony to sami klienci chcą 20, 30, 50 , 80 , 90 % upustu. Kazdy chce kupić taniej ale po co generować cenową fikcje.

Zycie nauczyło nas ze wszystko co w audio cenniku jest do urwania... w tym aspekcie polscy przedstawiciele sklepów zdeprecjonowali samych siebie, Zawiścią, chorą pozbawioną sensu rywalizacją ceną nie jakością.

W sklepie społemowskim bułka kajzerka kosztuje 50 groszy i chociażbym zdechł zgrywając nie wiem jakiego "vipa" nie dostane 30 % upustu,

a w sklepie audio klient wchodzi i pyta ile dostanie upustu a nie co może kupić. Machina ta generuje fikcje w postaci cen detalicznych na która z politowaniem patrzą i sprzedawcy i klienci. Oczywiście są wyjątki, nie twierdze że nie. ale ja słucham 15 lat tych samych teorii o stabilnej i rzeczowej polityce cenowej. i jak było tak jest,, tyle że coraz gorzej.

Sly. ostatnio przyfrunął do mnie całkiem sympatyczny przedstawiciel polskiego producenta z zawiniątkiem w postaci kabla Ic.

I znowu nie było gorzej jak u "wielkich" biorąc pod uwagę ten sam poziom ceny. baa nawet było lepiej.

A polski cd... no nie żartuj ze nie znasz.. taki zajefajny odtwarzacz. sly normalnie aż wstyd.

Ten wątek założyłem głównie żeby poznać opinnie innych osób.

Sam przekonałem się do kilku polskich firm i jestem zadowolony z ich produktów.

Ale teź gdy ktoś mi mówi że robi coś lepiej niż....a nic na to nie wskazuje to budzi to moje wątpliwości.

Przypomina mi to trochę komentarze co niektórych rodaków, szczególnie przy piwie podczas walk bokserskich,

że takiego Kliczkę to ON BY ROZJECHAŁ w 1 rundzie!!...hehehe

Jeśli mówisz o Ancient Audio to znam....z gazetek bo na żywo nigdy, nigdzie nie widziałem.

Ponoć żadne urządzenia.

sly, to tym bardziej temat jest z dziedziny psychologia człowieka., tudzież psychologia sprzedaży.

Każda jaskółka swoje jajka chwali... i tyle.

Jeśli mówisz o Ancient Audio to znam....z gazetek bo na żywo nigdy, nigdzie nie widziałem.

Ponoć żadne urządzenia.

ponoć każdy po piwie kliczkę rozwala....

Pan Marek jest moim "mentorem' człowiekiem , którego obdarzam największym możliwym szacunkiem "branżowym".

Testowałem wiele konstrukcji tranzystorowych w życiu { za wiele} i jedno wam powiem . Nigdy Marton nie był gorszy. A jak dało mu się "żyć" pędził tak że Ci piękni zachodni zawodnicy umierali w mękach od przegrzania w trybie "protect" I koniec słuchania.

Miło to słyszeć.Lepiej jakbyś zrobił to SAM osobiście chyba że MarK już wie że ma fana

w Twojej osobie.

Nowy wzmacniacz miał swoją premierę Jesienią 2011 roku.Wiedzieliśmy już z opinii znajomych

konstruktora że będzie to WYJĄTKOWY PRODUKT który może postawić w cieniu uznane konstrukcje

i być tą kropką nad 'i'.To co usłyszałem 'przerosło moje oczekiwania'gdyż dżwięk nowego

MARTONA to wyższa klasa jakości brzmienia w stosunku do poprzednich konstrukcji p.Marka.

Kiedy włączyłem utwory z moich płyt nie mogłem wyjść z podziwu jak wyśmienicie zagrały

dobrze znane mi kawałki jakby były zaaranżowane na nowo i z większym rozmachem....

Wielogodzinną sesję skończyliśmy wczesnym wieczorem a i tak miałem bezsenną 1 i 2 noc

z powodu 'emocji' dżwiękowych.

Jak się chyba domyślasz czekam cierpliwie na mój egzemplarz...

sly milo się dyskutuje ale rozmawiając ze mną narażasz się na niełaskę, jakiej jeszcze nie doświadczyłeś. {broń Boże z mojej strony,}

lepiej będzie jak się zmyję w porę. tak czy siak jak chcesz to przywlecz swoje wymasowane krelem uszy kiedyś do mnie, zapraszam. Cir Cie chętnie pozna, i chłopaki też. Trzeba w życiu wyluzować.

Nic nie jest bardziej marne i puste jak ludzkie ambicje. Pozostają niespełnione tak ludzkie że arcyludzkie. jeszcze bardziej marne.. i próżne.

aMBICJA ZABIJA, ŁAD I PORZĄDEK TO UMOWNY STAN CHAOSU. Jak tu "produkować" ideały skoro zdechły z pierwszą ludzką kupą. Lać nieuków farbą... zabraknie.

Miło to słyszeć.Lepiej jakbyś zrobił to SAM osobiście chyba że MarK już wie że ma fana

w Twojej osobie

Dobrze wie. bardzo dobrze. jestem "Marton friendly" od początku..

Ale starczy już. Ciesz się czym masz i pozwól cieszyć innym .. tez tym co mają.

sly milo się dyskutuje ale rozmawiając ze mną narażasz się na niełaskę, jakiej jeszcze nie doświadczyłeś. {broń Boże z mojej strony,}

lepiej będzie jak się zmyję w porę. tak czy siak jak chcesz to przywlecz swoje wymasowane krelem uszy kiedyś do mnie, zapraszam. Cir Cie chętnie pozna, i chłopaki też. Trzeba w życiu wyluzować.

Nic nie jest bardziej marne i puste jak ludzkie ambicje. Pozostają niespełnione tak ludzkie że arcyludzkie. jeszcze bardziej marne.. i próżne.

aMBICJA ZABIJA, ŁAD I PORZĄDEK TO UMOWNY STAN CHAOSU. Jak tu "produkować" ideały. Ideały zdechły z pierwszą ludzką kupą. Lać nieuków farbą... zabraknie.

Dobrze wie. bardzo dobrze. jestem "Marton friendly" od początku..

Ale starczy już. Ciesz się czym masz i pozwól cieszyć innym .. tez tym co mają.

A dlaczego rozmawiając z tobą narażam się na (nie twoją) nie łaskę? Czyją i dlaczego? Jakiś public enemy z ciebie?

climax same ambicje nie sa przecież złe

złe sa połaczenia ambicji z np beztalenciem, głupotą -tak sie rodzą fanatycy

widze ze dzis jestes skłonny popisac troche ?

podaj kontakt do dystrybutora/sklepu

nie interesuja mnie prywatne układy i zakup od konstruktora

Cir jesteś chyba jedyną osobą która tak chce. wszyscy chcą do producenta, od dystrybutora, do kochanki producenta,, byle taniej było. a Ty chcesz do sklepu, jak Ci nie wstyd.

zanim mnie usuną.. mówisz?

Cir a budowanie pokracznych opinii na kanwie "ponoć" Ciebie nie denerwuje?

Ponoć masz romans z brazylijskim transwestytą... jak śmiesz a ja taki zagubiony,,, sam na forum

Wieczorem jak skończą szychtę i tak wykastrują temat.

Cir jesteś chyba jedyną osobą która tak chce. wszyscy chcą do producenta, od dystrybutora, do kochanki producenta,, byle taniej było. a Ty chcesz do sklepu, jak Ci nie wstyd.

zanim mnie usuną.. mówisz?

odpowiedz jest prosta mam dosyć zabaw z poducentami :) chce jawnych reguł gry opartych na tych obowiązujacych w handlu

A dlaczego rozmawiając z tobą narażam się na (nie twoją) nie łaskę? Czyją i dlaczego? Jakiś public enemy z ciebie?

i to co najmniej..

dostałem gratisową prenumeratę playboya ... haaa. idę poczytać o Marysi złotocipskiej.

climax same ambicje nie sa przecież złe

złe sa połaczenia ambicji z np beztalenciem, głupotą -tak sie rodzą fanatycy

widze ze dzis jestes skłonny popisac troche ?

Też uważam że ambicje w rozsądnej formie są twórcze i napędzają świat podobnie jak chciwość, która też nie jest zła jeśli nie idzie za nią krzywdzenie innych i chamskie numery.

Bo jak inaczej nazwać kogoś kto chce mieć więcej, lepiej,lepsze wakacje, lepsze auto, lepszy sprzęt itd.

To jest chciwość ale jeśli za tym idzie większa działalność gospodarcza tegoż delikwenta, więcej inwestuje bo chce więcej zarabiać to ja nie widzę w tym nic złego.

A tak poza tym to gdzie można zobaczyć i posłuchać dzieł Martena? Strony WWW nie znalazłem. To może być ciekawe. Jakiś namiar?

PS...Zaczynam rozumieć o czym śpiewał Markowski..."Martenowski stawiał piec"...to już wtedy były te piece...tzn wzmacniacze?...hehehe

• Użytkownicy+

Albedo bardzo mnie ciekawi. Opinie o Versusie słyszałem różne, jedne że super kabel, inne że niezły ale bez rewelacji.Teraz jest nowa wersja Versusa, ponoć wyraźnie lepsza no i jest topowy

Metamorphosis i tego też bym chętnie spróbował ale szef firmy na jeden mail mi odpowiedział, na drugi już nie a strona WWW jest w przebudowie...od 3 lat!!!

Nie wygląda to zachęcająco.

Właśnie rozmawiałem z Grzegorzem. Mam nadzieję, że wszystko wyjaśni i podeśle kable do porównań.

MARTONA.

a po co chcesz słuchać. Masz wzmacniacz jesteś z niego zadowolony. takim pozostań.

" szczęśliwi tylko Ci co nieświadomi"

Nie ma strony? nie ma skąd ściągnąć obrazków i wkleić we foruma.

wpisz opusculum marton może Pan gugel napełni Cie wiedzą.

palton napisz co jeszcze mozesz załatwić i u kogo :)

to własnie ma byc tak aby nie trzeba było nic załatwiać, wtedy mozna zacząc konkurowac z towarem ktory realnie istnieje w sklepie u dystrybutora

sly30, Marten Audio to firma szwedzka. Na pewno wiesz od dawna co produkują, bo już z pierwszego wpisu w tym wątku powiewa klasą i znawstwem, którego nawet ortografia nie przyćmi. Teraz wyobraź sobie taką sytuację - słuchałem Acrolinków DA5000 i DA6300 w zestawach mocno sześciocyfrowych w cenie, i w tychże zestawach, a także w innych, według mnie chyba ze trzy różne konfekcjonowane w Polsce komplety IC analogowych grały wyraźnie lepiej, a na pewno znacznie normalniej. Wiadome jest też, a nawet empirycznie raz zaobserwowane, że nawet w tym samym systemie ktoś może mieć zupełnie inne zdanie niż moje. I w tym punkcie kończą się dywagacje o tym, co myśli konstruktor, a co myśli odbiorca. Ważne, żeby konstruktor był w zgodzie sam ze sobą, bo Ci co chcą zadowolić wszystkich na zasadzie pełnego asortymentu warzyw i owoców, z reguły ofertę mają średnio lub mało atrakcyjną. Np. dla jednych Ancient Audio to hi-end, dla innych nie. System Wing to chyba dla wszystkich powinien być hi-endem. Niemniej przykładów podzielonej opinii na ten sam temat znajdzie się więcej nie tylko na naszym podwórku. Oby każdy konstruktor znalazł swoją niszę i grono odbiorców. Czasami jest ona tak mała, że się nie wychodzi poza działalność jednoosobową, choć rozwoju w tej kwestii sobie i innym gorąco życzę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu Panowie tez mnieli rozterki

ale to była stara wersja. kiedyś.

Cir nie uprzedzaj... samo wyjdzie chronologicznie jesteśmy na "A"

Ukryta Zawartość

Witam

Jest jeszcze jeden wątek dotyczący polskiego sprzętu. A mianowicie stałość oferty i powtarzalność produkcji. Dwa przykłady.

Ze dwa lata temu wybierałem ze znajomym sprzęt dla niego i zainteresowaliśmy się kolumnami pewnej polskiej firmy. Pod odsłuchu konkretnego modelu zamówiliśmy egzemplarze docelowe. Okazało się, ż kolumny będą z innym głośnikiem niskotonowym, bo producent - nie zmieniając nazwy kolumny - stosuje inny przetwornik niż w modelu demo. Kolega kupił więc inne głośniki.

Przykład drugi, zasłyszany. Jeden z naszych forumowiczów był zainteresowany pewnym polskim wzmacniaczem, był to model dość nowy. Otrzymał egzemplarz demonstracyjny. posłuchał i podobało mi się. Zamówił wzmacniacz. Ale okazało się, że gra on znacząco różnie od tego demo (były robione bezpośrednie porównania). Nie pomogło wygrzewanie. Wzmacniacz pojechał do producenta na jakieś przeróbki. Wrócił, ale dalej grał inaczej niż ten demo. Kolega nie kupił wzmacniacza.

Mieliście podobne doświadczenia?

• Użytkownicy+

to własnie ma byc tak aby nie trzeba było nic załatwiać, wtedy mozna zacząc konkurowac z towarem ktory realnie istnieje w sklepie u dystrybutora

Cir, prośba o wyjaśnienie sprawy, to coś złego ? Z Grzegorzem, nic nie trzeba "załatwiać". Wysyła kable każdemu chętnemu, o ile taki posiada na stanie. Mam z nim kontakt, bo będę testować niedługo jego kable. Przy okazji, wspomniałem o tej "dyskusji" i to tyle w temacie.

Prawdziwe układy, to trzeba mieć w wielkim audiofilskim świecie, kolorowych zagranicznych magazynów. Polskich produktów, nie dopuszcza się do niego... Duże firmy, mają sztab ludzi od marketingu i na tym polega ich sukces, a nie na jakości.

Witam

Jest jeszcze jeden wątek dotyczący polskiego sprzętu. A mianowicie stałość oferty i powtarzalność produkcji. Dwa przykłady.

Ze dwa lata temu wybierałem ze znajomym sprzęt dla niego i zainteresowaliśmy się kolumnami pewnej polskiej firmy. Pod odsłuchu konkretnego modelu zamówiliśmy egzemplarze docelowe. Okazało się, ż kolumny będą z innym głośnikiem niskotonowym, bo producent - nie zmieniając nazwy kolumny - stosuje inny przetwornik niż w modelu demo. Kolega kupił więc inne głośniki.

Przykład drugi, zasłyszany. Jeden z naszych forumowiczów był zainteresowany pewnym polskim wzmacniaczem, był to model dość nowy. Otrzymał egzemplarz demonstracyjny. posłuchał i podobało mi się. Zamówił wzmacniacz. Ale okazało się, że gra on znacząco różnie od tego demo (były robione bezpośrednie porównania). Nie pomogło wygrzewanie. Wzmacniacz pojechał do producenta na jakieś przeróbki. Wrócił, ale dalej grał inaczej niż ten demo. Kolega nie kupił wzmacniacza.

Jakbyś czytał wydruki katalogów dużych firm to wyczytałbyś, że producent zastrzega sobie zmiany konstrukcyjne. To co, malutkich to nie dotyczy?

Wiadomo że świat bazuje na kooperacji, jeśli jeden dostawca nawali bierze się innego i stara się aby nie było narzekań.

Osobiście daję możliwość zwrotu do 10 dni moich kabli, moim zdaniem i u mnie! jest fair play! i żaden księgowy tu nie tnie kosztem klienta z kosztów!

Z drugiej strony jak byś się na moim miejscu zachował jakby kabel przyszedł od klienta rozbebeszony i nieudolnie złożony?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Z zachodnich firm o upgrade to słyszałem przy Lyngdorfie, Burmesterze, Berkeley Audio, Linn i kilku innych ale nie słyszałem o upgrade Krella, Esoterica, Accuphase, Ayre i wielu firm z USA choćby ze względu na problemy z odsyłką sprzętu do USA.

Jak jest w polskich firmach to nie wiem bo nie słyszy się o tym. Jako potencjalny klient powinienem dostać takie info w każdym sklepie audio ale nigdy nie dostałem.

Mam wzmacniacz SoundArt Jazz, który trzy razy przeszedł upgrade (co najciekawsze, tylko za jedno musiałem zapłacić - reszta była w ramach dbania firmy o klienta :). Przed zakupem zastanawiałem się nad Macintoshem (cena była prawie ta sama, tyle że Mac był używany, w idealnym stanie) i wybrałem Jazza.

A np. co do Krella - za upgrade do stanu używalności SACD Standard musiałem zapłacić prawie tyle, co za niezły (wprawdzie używany) odtwarzacz płyt kompaktowych. To mnie skutecznie wyleczyło z przekonania, że jak amerykańskie i firma legenda, to musi być to coś dobrego. Prawda jest taka, że duże zachodnie firmy mają z reguły w d...e klienta z Polski, natomiast krajowi wytwórcy starają się o niego dbać. Oczywiście od tej reguły są wyjątki w obie strony. Kable mam też polskie i nie zamierzam niczego zmieniać.

Pozdrawiam

Palton może wszystko załatwić............nawet może Cię wysłać na wakacje przymusowe))

Mam wzmacniacz SoundArt Jazz, który trzy razy przeszedł upgrade (co najciekawsze, tylko za jedno musiałem zapłacić - reszta była w ramach dbania firmy o klienta :). Przed zakupem zastanawiałem się nad Macintoshem (cena była prawie ta sama, tyle że Mac był używany, w idealnym stanie) i wybrałem Jazza.

Pozdrawiam

To są opowieści wątpliwej treści-bo Pan Pasqual na ciśnieniu to sie może i zna bo firmy Macintosh to niema!!

Natomiast gwoli ścisłosci własciwym byłoby podanie swoje systemu w tym wypadku i określenie precyzyjne do jakiego modelu mcintosha Pan się przymierzał.

Pozdrawiam.

Witam

Znam też jeszcze drastyczniejsze przypadki producentow rodzimych...tzn.prezentacja cacy-bo ok.części-natomiast dalej po wpłaceniu kasy na sprzęt na zamowienie

po prostu nazwijmy to tak-różna i inna wartość użytych komponentów i całościowo gorsze brzmienie urządzeń.

Witam

Znam też jeszcze drastyczniejsze przypadki producentow rodzimych...tzn.prezentacja cacy-bo ok.części-natomiast dalej po wpłaceniu kasy na sprzęt na zamowienie

po prostu nazwijmy to tak-różna i inna wartość użytych komponentów i całościowo gorsze brzmienie urządzeń.

Taka polityka ma krótkie nogi, fakt zdarza się. element ludzki jest nieprzewidywalny

A jak byś nazwał taki drastyczny przypadek że do klienta idzie wyrób upgradowany i nie jest o tym informowany?

Głupotą czy filantropią?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mialem dosc dlugo , bo na przestrzeni 8 lat sprzet Amplifona - to raczej lampowe hifi , a nie hiend, ale zarowno dobry kontakt z producentem ,jak i bardzo sympatyczne forum Amplifona prowadzilo mnie do poszukiwania czegos lepszego. Tak zaczalem kupowac NOS'y , lampy Mullarda graja do dzis w odtwarzaczu Amplifona TACD 1( naped Philipsa Pro II) u mojego doroslego syna.

Nikt nie wspomina tu firmy Argentum , producenta b. dobrych srebrnych kabli ( Ryszard Szafraniec). Wg Filipa Kulpy jego ic oraz glosnikowce to jedne z najlepszych kabli w swojej klasie.

Mam zle wspomnienia ze Strussem - pozyczylem Chopina IV do odsluchu, a producent probowal wywierac na mnie presje, abym go kupil. Robil to natarczywie , po odeslanieu przez mnie sprzetu nie zwrocil calej kwoty - musialem dochodzic sadownie.

No i tak kupilem Accuphase E 450.

Na ostatnim Audio Show sluchalem b. dobrego zestawu w Studio 16 HZ ( tez raczej b. dobre hifi). Wspanialy dzwiek z pewnoscia hiendowy slyszalem w Ancient Audio , ale Sly ma racje - braki w zakresie designu i jakosci wykonania ( kolumny ) sa niewybaczalne przy tej cenie.

Sound Art ma wyglad dyskwalifikujacy w salonach, gdzie liczy sie estetyka - az sie prosi o zatrudnienie designer'a.

Mlodszy syn uzywa Audio Academy Phoebe II - kupione za ok 2 k pln graja swiezo, dynamicznie i sprawiaja duza frajde - super relacja jakosci do ceny.

Bardzo zainteresowal mnie Bonasus, o ktorym pisal ktorys z kolegow , ciekaw jestem jak zagralby z Avantgardami.

No i mam jeszcze Neel Gold 14e, teraz zasila Oppo 93 eu w kinie domowym , swietne wykonanie i dzwiek przy tej cenie.

Reasumujac, polskie produkty umilaly mi dlugie godziny w audiofilskiej pasji. Sadze, ze bronia sie w kategorii dobrego hifi.

Jesli chodzi o hiend, to klienci nie oczekuja wylacznie niskiej ceny : produkt - bedac wybitym sonicznie - musi miec piekny wyglad, musi byc starannie zrobiony z wysokiej jakosci materialow, udzial designera przy projektowaniu jest niezbedny!

W przeciwnym razie sprzet nie bedzi mial marki, ktora gwarantuje trzymanie ceny . Watku marketingowego i struktury cenowej w dystrybucji nie rozwijam , bo koledzy dosyc napisali.

marslo

Konto w trakcie usuwania

Nie ma strony? nie ma skąd ściągnąć obrazków i wkleić we foruma.

wpisz opusculum marton może Pan gugel napełni Cie wiedzą.

Mnie tam szukanie dużo czasu nie zajęło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cir, prośba o wyjaśnienie sprawy, to coś złego ? Z Grzegorzem, nic nie trzeba "załatwiać". Wysyła kable każdemu chętnemu, o ile taki posiada na stanie. Mam z nim kontakt, bo będę testować niedługo jego kable. Przy okazji, wspomniałem o tej "dyskusji" i to tyle w temacie.

sęk w tym, że cywilizowany proces zakupu jakiegoś urządzenia na określonym rynku nie powienien zawierać etapu typu "telefon paltona do Grzegorza", i nie o "załatwianie" tu chodzi, tylko o tą zaściankowość, niszowość o której w tym wątku mowa od dłuższego czasu

Mnie tam szukanie dużo czasu nie zajęło

Ukryta Zawartość

jedyny kontakt do firmy to komórka - bez komentarza...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.