Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie produkty audio-warte zachodu czy nie?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 tygodni później...
Gość passer

(Konto usunięte)

Odpowiadając na pytanie zawarte w temacie:

warto.

W ostatnią sobotę byłem u p. Andrzeja Zawady w firmie ESA. Słuchałem już poprzednio tego zestawu: Marton Opusculum Reference + ESA Revolution No. 9 + pomieszczenie odsłuchowe firmy ESA. Tym razem, ze względu na czas, tylko CD.

W zasadzie odsłuch tego zestawu powinien być obowiązkowy. I nie jest istotne czy nas na to stać, czy mamy warunki by zestaw ten miał gdzie stanąć, czy jesteśmy absolutnymi fanami lamp :).

Posłużę się cytatem z reportażu p. Olszewskiego „ESA - estetyka dźwięku wg Pana Andrzeja Zawady”:

„…Poczynając od pierwszego a kończąc na ostatnim utworze cechą permanentną, natywną i bezdyskusyjną odsłuchiwanego zestawu był niesamowity timing połączony z wyśmienitą barwą i wiernym oddaniem nie tylko samej natychmiastowości poszczególnych dźwięków, ale i gabarytów instrumentów je generujących. …”

Od siebie dodam tylko jedno - ten zestaw w tym pomieszczeniu nie tyle przekazywał info o pomieszczeniu, w którym zostało dokonane nagranie co pomieszczenie to było wręcz kreowane, „było rzeczywistością”.

W trakcie odsłuchów często zamykam oczy, Wam pewno też się to zdarza. Gdy została włączona płyta „Matthias Goerne:Arias” zupełnie odruchowo je otworzyłem aby sprawdzić czy przede mną nie znajduje się scena operowa. Na szczęście :) nie, byłem u p. Andrzeja, ale sala ta cały czas była obecna w obrazie akustycznym jaki odbierałem.

Mogę z całym przekonaniem potwierdzić WARTO.

• Redaktorzy

Warto ale trzeba brać pod uwagę, że niskie tony kolumn ESA (nie twierdzę, że wszystkich modeli) wypadają bardzo dobrze w pomieszczeniu referencyjnym, jednak w normalnym pokoju zdarza im się dominować. Trzeba posłuchać u siebie.

<br />Od siebie dodam tylko jedno  -  ten zestaw w tym pomieszczeniu nie tyle przekazywał info o pomieszczeniu, w którym zostało dokonane nagranie co pomieszczenie to było wręcz kreowane, „było rzeczywistością”.<br />

Bardzo dużo daje od siebie Nagra CDC słuchałem jej w trzech systemach; na takich sobie kolumnach napędzanych 180W Sonym ES,Solidnym zestawie słuchawkowym, jak i Von Schweikertach VS-5 za 25K$ pędzonych Accuphase A-60 i w każdym z tych systemów było o dziwo kapitalnie!

Takie hokus pokus :) Tylko chciało się wkładać kolejną płytę i kolejną.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość passer

(Konto usunięte)

Warto ale trzeba brać pod uwagę, że niskie tony kolumn ESA (nie twierdzę, że wszystkich modeli) wypadają bardzo dobrze w pomieszczeniu referencyjnym, jednak w normalnym pokoju zdarza im się dominować. Trzeba posłuchać u siebie.

Rovolution No. 9, których słuchałem jest nietypową konstrukcją p. Andrzeja. To dipol / odgroda, a ze względu na swoją konstrukcję jak i wielkość wys. 156cm, szer. 72cm krytycznym jest pomieszczenie. W moim 18.5 m2 pokoju nawet fizycznie by się nie zmieściły :(. Innym problemem jest wzmacniacz. Nie wyobrażam sobie żeby No. 9 dobrze zagrały ze wzmacniaczem lampowym. Bardzo niski współczynnik tłumienia wzm. lampowych nie pozwoli na "zapanowanie" nad tą powierzchnią membran sekcji niskotonowej. Marton z DF 5000 przy 24Hz doskonale sobie z nimi radzi, a pozostałe walory Martona pozwalają uzyskać rzadko spotykane rezultaty przy odtwarzaniu muzyki i to niezależnie od źródła - cyfrowe, analogowe.

Nagra CDC

?

W słuchany zestawie tor cyfrowy to pamięci Genesis Technologies Digital Lens, transport Mark Levinson No.37 i DAC Mark Levinson No.36S.

Dla zainteresowanych dodam:

"tor analogowy za to oparty został na gramofonie Avid Volvere rozbudowanym do modelu Sequel ... i uzbrojonym w ramię SME Series IV zakończone wkładką Lyra Titan i, oraz przedwzmacniacza gramofonowego Avid Pellere, czyli nomen omen Pulsare, w którym poprawiające ergonomię gałki znajdujące się na płycie czołowej zastąpiono mikroprzełącznikami na spodzie urządzenia."

• 3 miesiące później...
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Myślę, że w najbliższych czasie będzie ją można przeczytać również w Magazynie Audiostereo. A odpowiadając w skrócie na pytanie w temacie wątku - zdecydowanie warte zachodu... Podzielam pogląd Elberotha, który określił tez wzmacniacz krótko - klasa światowa.

He,he

Od razu wiedziałem kto jest recenzentem ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kto w Polsce tak kocha dzielony zestaw ARC ;-) , poza tym kable zasilające wykorzystane w teście ... gdzieś już o nich słyszałem ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Chciałem poczytać o polskich produktach, polskich producentach, polskich konstrukcjach i sprzęcie.

Zastałem potyczki osobiste, pełno złośliwości, niekończące się off-topy.

Niedobrze się robi.

Ale jedno wiem na pewno.

Na pewno przydałby się na tym forum 24 godziny na dobę dyżurny terapeuta.

Może nawet nie jeden.

O czym Ty mówisz papaja ?

Akurat kilka ostatnich postów jest jak najbardziej merytorycznych i wprost związanych z tematem wątku...

Nie pisałem o ostatnich postach.

Tutaj się z Tobą zgadzam.

Pisze o całym wątku.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie pisałem o ostatnich postach.

Tutaj się z Tobą zgadzam.

Pisze o całym wątku.

Józwa Maryn założył osobny wątek poświęcony Martonowi oraz opublikował recenzję w Magazynie AS. Czyli mamy postęp merytoryczny;-)

Kolejny produkt polski, z którego możemy być dumni - AbysSound:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Panowie, a który z polskich producentów robi przedwzmacniacz na XLRach, min. dwa wejścia i dwa wyjścia zbalansowane ?

Może być z pilotem. Bez znaczenia na razie lampa czy tranzystor.

Najlepiej aby można go było posłuchać przed zakupem i aby nie kosztował 30 czy 40 kilo PLN :)

Bardzo niewielu producentów w ogóle robi przedwzmacniacze spełniające założenia ilości wejść i wyjść XLR. Ja z głowy nie potrafię sobie przypomnieć żadnego. Standard to jedno wyjście XLR i jedno RCA.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kolejny produkt polski, z którego możemy być dumni - AbysSound:

Porozmawiaj na ten temat z Paltonem..............macie odmienne zdanie na ten temat-więc jaka jest prawda?

Kiedyś pewien autorytet w audio powiedział mi, że najtrudniej jest zrobić dobry preamp, że klasę firmy High Endowej poznaje się po klasie ich preampa. Po latach patrząc na ten rynek to myślę sobie, że jest coś na rzeczy, że miał dużo racji. Mało jest wybitnych pre, nawet w tej bardzo drogiej lidze. W Polsce ledwo co mamy kilka końcówek mocy. Na pre trzeba będzie jeszcze poczekać.

• Redaktorzy

SoundArt-WILE Jazz ktorego od lat słucham u siebie, ma full wypas super-duper lampowy przedwzmacniacz z własnym zasilaniem na dwóch toroidach i w ogóle, wszystko w ramach integry. Złego słowa o nim nie powiem, ale jakoś firmie też nie udało sie zrobić wolnostojącej wersji tego urządzenia. A zapowiadany od lat hi-andowy pre wciąż nie dochodzi do skutku.

Gość passer

(Konto usunięte)

Kiedyś pewien autorytet w audio powiedział mi

Kiedyś pewien autorytet ( dla mnie ) w audio powiedział mi, że najtrudniej jest zrobić b. dobre pre w integrze. Reszta to tylko obudowa. :)

Od dawna mam ochotę taką integrę sprawdzić z pre Burmester'a. :)

mnie natomiast jeden autorytet powiedział że w Polsce najtrudniej jest zrobić dobra obudowe :) w ilości kilka sztuk rocznie, nastepnie miec przynajmniej jednego chętnego na takie topowe pre, w dodatku chętnego do zakupu w ciemno , pokryciu znacznych częsci kosztów na wstępie przy czasie realizacji bliżej nieokreślonym , odsprzedawalnośc nieprzewidywalna itd

nic się nie zmienia od lat

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość passer

(Konto usunięte)

Integrę z zew.pre? Po co?

Przecież w integrze jest też pre. Czasami w postaci modułu, który można odłączyć i podłączyć zew. pre.

Many wówczs możliwość porównania. :) chyba :)

jeden autorytet powiedział że w Polsce najtrudniej jest zrobić dobra obudowe :) w ilości kilka sztuk rocznie

To wręcz niewykonalne, taki kraj...

To droga przez mękę. Dla wytrwałych.

To nie jest kraj dla starych ludzi...

No, dzięki, to starzy do piachu? A wieloletni dorobek i doświadczenie? Wiem że przyszłość należy do ludzi młodych, ale żeby tak od razu...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.