Skocz do zawartości
IGNORED

Audio ze Stanów Zjednoczonych

karlin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę kupić do swojego zestawu stereo subwoofer VELODYNE CHT-8Q. Na amazon.com znalazłem amerykański odpowiednik tego subwoofera - Velodyne DEQ-8R. U nas CHT-8Q kosztuje 1900 zł, a amerykański odpowiednik 281,71$ czyli niecałe 890 zł.

Czy do zasilenia amerykańskiego subwoofera wystarczy sam transformator, zamieniający napięcie 230V na 115?. Czy urządzenie będzie działało prawidłowo skoro w stanach częstotliwość sieci wynosi 60Hz a u nas 50Hz (wzmacniacz subwoofera i tak zasilany jest napięciem wyprostowanym stałym).

Warto w to wchodzić? Co o jakości dźwięku powiedzą osoby, które przekrój i producenta kabla rozpoznają po słuchu?

https://www.audiostereo.pl/topic/91694-audio-ze-stan%C3%B3w-zjednoczonych/
Gość Gość

(Konto usunięte)

Witam

Chcę kupić do swojego zestawu stereo subwoofer VELODYNE CHT-8Q. Na amazon.com znalazłem amerykański odpowiednik tego subwoofera - Velodyne DEQ-8R. U nas CHT-8Q kosztuje 1900 zł, a amerykański odpowiednik 281,71$ czyli niecałe 890 zł.

Czy do zasilenia amerykańskiego subwoofera wystarczy sam transformator, zamieniający napięcie 230V na 115?. Czy urządzenie będzie działało prawidłowo skoro w stanach częstotliwość sieci wynosi 60Hz a u nas 50Hz (wzmacniacz subwoofera i tak zasilany jest napięciem wyprostowanym stałym).

Warto w to wchodzić? Co o jakości dźwięku powiedzą osoby, które przekrój i producenta kabla rozpoznają po słuchu?

Mam Pioneera Elite M-91. Mam do niego zewnętrzny transformator. Końcówka gra super. Żadnych jej uchybień nie słyszę. Trafo lekko buczy. Słychać to tylko w przerwach między utworami. Nic się nie przenosi na głośniki. Właśnie pracuję nad puszką na niego z wygłuszeniem.

Osoby bardziej ode mnie wyrobione w temacie co prawda twierdza że jednak wzmak by lepiej zagrał przy napięciu 110V ale ciężko to sprawdzić.

Pytanie czy warto, i czy nie lepiej spróbować potargować się z jakimś sklepem u nas ?

Do ceny 900zł musisz doliczyć niebagatelne koszta transportu (i to zapewne liczone od objętości, a nie od wagi), do tego cło, bo przy tak dużej przesyłce nie masz co liczyć na to że celnik się nią nie zainteresuje, koszt transformatora, brak gwarancji ... nawet jak ostatecznie wyjdzie 100 czy 200zł taniej, to i tak nie warto. A na koniec co zarobisz to i tak stracisz na odsprzedaży.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pytanie czy warto, i czy nie lepiej spróbować potargować się z jakimś sklepem u nas ?

Do ceny 900zł musisz doliczyć niebagatelne koszta transportu (i to zapewne liczone od objętości, a nie od wagi), do tego cło, bo przy tak dużej przesyłce nie masz co liczyć na to że celnik się nią nie zainteresuje, koszt transformatora, brak gwarancji ... nawet jak ostatecznie wyjdzie 100 czy 200zł taniej, to i tak nie warto. A na koniec co zarobisz to i tak stracisz na odsprzedaży.

Cena zawiera koszt transportu:

link do strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dojdzie cło - nie pomyślałem o tym.

Dużo elektroniki ze stanów ma przełączniki na 220V/110V

Ukryta Zawartość

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Cena zawiera koszt transportu:

Oj, aleś się napalił. A przecież jasno piszą, że:

"We're sorry, but we can not currently ship to any international country".

Czyli "USA only", nawet do Kanady nie wysyłają.

Jeśli nawet by wysyłali, to za $20 możesz do Polski wysłać kurierem list, a nie suba, który waży jakieś 18-20kg.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Firma doma albo polamer z chicago i nowego jorku wyslesz za 30s do polski i malo prawdopodobne zeby oclili. Ale oplaca sie to moim zdaniem przy wiekszej niz ta roznica

Nie polecam. Osobiście pakowałem moje kolumny z "o mnie", każdą jako osobna paczka do wysyłki. Poszło ze 100 metrów folii z dużymi bąbelkami, tyle samo z małymi, do tego paręnaście kilo "foam peanuts" i płyty styropianowe, paczki wyszły ze 3 razy większe niż oryginale pudła. Polamerowi udało się potężnie ubić róg jednej kolumny, nie mam pojęcia jak to zrobili. A kolumna była lżejsza od tego suba.

Najpewniej byłoby zapaletować pudło, ale wtedy koszta czynią całą zabawę nieopłacalną.

Kolega z forum ściągał kolumny KEFa przez polamer - rozwalili kartony, kolumny uszkodzili, a na koniec i tak oclili. Wyszło drożej niż by kupił normalnie w sklepie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ważne dla Polameru sa gabaryty paki , jeśli przekroczysz to płacisz dużo wiecej niz od wagi. Generalnie przy takim kursie dolara nie obawiał bym sie o cło. Jak był po 2.40 pln to praktycznie kazdy kontener rozwalali. Na teraz jak przekroczył 3 zyle nic od tego momentu sie nie dzieje w temacie. A i tak te cła były do przełknięcia.

Pozdr

P.S. A to ciekawe jak użyłem nazwy Polamer w poście dawno dawno temu to mi go skasowano. Liberalizm czy co?

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Następnym razem pakuję kolumny do drewnianej skrzynki, jak napisał RomekXXX. Mam straszną chrapkę na Vandersteeny, całkiem fajne ceny mają w Hameryce. Martin Logany też.

Swoją drogą, jak dolar szedł w górę, to ceny w Polsce też poszły w górę. Teraz dolar spada, a ceny w Polsce nie. Ciekawe...

Nigdy nie wysylam przez polonijne firmy kurierskie. One sa dobre przy wysulaniu kielbasy i sera a nie sprzetu audio. Efekty widzicie sami.

Sprzedane C91/M91 wysylalem do klienta w Danii Fedex'em. $375 za oba klocki calosc prawie 60kg z opakowaniem. Doszlo bez skazy w ciagu 5 dni. Wiem ze drogo ale gosc tak chcial.

A tak w ogole polecam pakowac w 'poduszki'. W Walmarcie sa po $3 za szt. wiec czasem kupuje po 6 na klocek zeby z kazdej strony bylo miekko. No i obowiazkowo cienka sklejka pomiedzy karton i poduche.

Nie ma bata zeby nie wytrzymalo no chyba ze wyslecie poczta kielbasiana.

Sent from my SGH-T989 using Tapatalk

Zdecydowanie odradzam wysyłkę Polamerem lub inną Doma. Tą drogą to tylko cukierki i to też musiałbym się mocno zastanowić. Poza tym uważam, że audio i w ogóle elektronikę najrozsądniej kupić w kraju, w którym się mieszka i jak najbardziej szukać dealu w krajach Unii Europejskiej, a nie za oceanem. Poza tym, wysyłając paczkę z elektroniką przez takie czereśniackie firmy jak polamer należy ją bezwzględnie ubezpieczyć i w tym momencie doliczając tysiąc róznych innych opłat oferta przestaje być atrakcyjna. Bez dodatkowego ubezpieczenia, paczka ma wartość $100 i też ciężko tę sumę wyegzekwować w razie potrzeby od tych fajansiarzy. W ogóle nie ma o czym mówić - polamer jest dobry dla ludu, a nie dla audiofila. Fuck polamer.

Parker's Mood

Pamiętajcie również, że sprzęt, na który jest rachunek do 100 $ nie podlega ocleniu :)

A kto ci udowodni, że nie kupiłeś drożej jak w środku będzie rachunek?

Ponadto sporo sprzętu ma w środku odczepy na trafach na 110 i 220V. Wystarczy tylko przełożyć kable:)

I pierwsze i drugie sprawdzone!

Odnośnie Vandersteenów, rzeczywiście zajebiście grają w amerykańskich drewnianych domach a u nas niekoniecznie, choc nie umiem tego wytłumaczyc dlaczego.

Ja też trochę sprzetów sciągnąlem z USA, Cła mi nie dali nigdy póki co, choć pisałem wartość np 95$ i że coś jest uszkodzone albo kupione na części, w sumie to same STARE klocki może dla tego nie dali cła. :) a i wysyłki nie AZ takie straszne, Zauważyłem że tam gdzie ja wysyłałem nie tyle waga robiła cene co gabaryt, bo to czy paczka miała ważyć 10 czy 20 czy nawet 30kg to tam na cenie wysyłki było wręcz pomijalne :). Ale dodać po 5 Cali do każdego wymiaru to już robiło i to bardzo dużo :)

Sprzedawcy wszystko dobrze zapakowali, ja też w sumie nie koniecznie oszczędzałem bo brałem rzeczy dla siebie, i wszystko póki co mi doszło w nie naruszonym stanie :).

O cenach nie muszę mówić :D

pzdr. Łukasz

Bo liczy się zarówno waga rzeczywista jaki i waga przeliczeniowa (wyliczana z objętości).

Właśnie wysyłam Avantgardy na Taiwan, i z wagi rzeczywistej 269kg, po uwzględnieniu wymiarów, wyszło 540kg. Wszystko oczywiście spakowane na paletach - tylko wtedy mamy gwarancję, że dojdzie w jednym kawałku.

Koszty takiego transportu oczywiście idą już w tysiące dolarów.

Dlatego jak teraz czytam że ktoś sobie coś sprowadzi Polamerem za 5zł i jeszcze sprawi że wielkiego pudła suba mu nie oclą - to śmiać mi się chce. W Polamerze teraz mają taki skaner do paczek (jak na lotnisku) i jak rozładowują paczki to stoi celnik i od razu widzi gdzie jest kontrabanda. Mi ostatnio Kindla Fire oclili - a pudełko było wielkości dużej książki ...

No dobrze a czy ktos moze mi pomoc i polecic jakas firme ktora jest w stanie przeslac moje JBL z Polski do USA? Jak googlam parcel z PL do US to wyskakuja tylko oferty w druga strone. Czas transportu nie jest istotny moze byc i miesiac albo dluzej. Z gory dzieki.

Sent from my SGH-T989 using Tapatalk

Szukaj pod fracht morski. Możesz spróbować w DSV: www.dsv.com/pl/

Tylko pamiętaj - paleta !

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Zdecydowanie odradzam wysyłkę Polamerem lub inną Doma. Tą drogą to tylko cukierki i to też musiałbym się mocno zastanowić. Poza tym uważam, że audio i w ogóle elektronikę najrozsądniej kupić w kraju, w którym się mieszka i jak najbardziej szukać dealu w krajach Unii Europejskiej, a nie za oceanem. Poza tym, wysyłając paczkę z elektroniką przez takie czereśniackie firmy jak polamer należy ją bezwzględnie ubezpieczyć i w tym momencie doliczając tysiąc róznych innych opłat oferta przestaje być atrakcyjna. Bez dodatkowego ubezpieczenia, paczka ma wartość $100 i też ciężko tę sumę wyegzekwować w razie potrzeby od tych fajansiarzy. W ogóle nie ma o czym mówić - polamer jest dobry dla ludu, a nie dla audiofila. Fuck polamer.

jakiś kompleksik?

Bo liczy się zarówno waga rzeczywista jaki i waga przeliczeniowa (wyliczana z objętości).

Właśnie wysyłam Avantgardy na Taiwan, i z wagi rzeczywistej 269kg, po uwzględnieniu wymiarów, wyszło 540kg. Wszystko oczywiście spakowane na paletach - tylko wtedy mamy gwarancję, że dojdzie w jednym kawałku.

Koszty takiego transportu oczywiście idą już w tysiące dolarów.

Dlatego jak teraz czytam że ktoś sobie coś sprowadzi Polamerem za 5zł i jeszcze sprawi że wielkiego pudła suba mu nie oclą - to śmiać mi się chce. W Polamerze teraz mają taki skaner do paczek (jak na lotnisku) i jak rozładowują paczki to stoi celnik i od razu widzi gdzie jest kontrabanda. Mi ostatnio Kindla Fire oclili - a pudełko było wielkości dużej książki ...

Elberoth nie czadź ludziom w głowach - wiem że Cie to boli ale to działa - ja od dawna olewam oficjalną dystrybucje.

>romekxxx

Na jakiej podstawie sądzisz że mam kompleksy? Na podstawie złej opinii o tej marnej czereśniackiej firmie? Nikt o zdrowych zmysłach nie wysyła drogich urządzeń audio/video polamerem. Owszem, można się pokusić na wysyłkę plastikowej wieżyczki z Best Buy za pięć dyszek; to wszystko. Oczywiście nie mówię o kiełbasie i innych salcesonach, bo ten asortyment to jak najbardziej polamerem ;) Chicagowski polamer to przede wszystkim brak profesjonalizmu, szczególnie ten na Belmont. Śmiech na sali ;) Chyba Romku tak zażartowałeś, prawda? Zresztą nie mam zamiaru nikogo przekonywać, wysyłajcie i zamawiajcie polamerem, będzie tanio i pięknie.

Kontenery do Polski - Cennik - Polamer

- Przesyłki duże całokontenerowe.

- Wysyłka mienia przesiedleńczego w całych kontenerach

z Chicago :

- wynajęcie kontenera 40 stopowego $4,280.00

- wynajęcie kontenera 20 stopowego $3,930.00

- możliwość wynajęcia części kontenera - $190 za stopę bieżącą w kontenerze

z NJ :

- wynajęcie kontenera 40 stopowego $3,100.00

- wynajęcie kontenera 20 stopowego $2,700.00

- możliwość wynajęcia części kontenera. - $200 za stopę bieżącą w kontenerze

4055516252_c0a5eff78e.jpg

Parker's Mood

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

>romekxxx

Na jakiej podstawie sądzisz że mam kompleksy? Na podstawie złej opinii o tej marnej czereśniackiej firmie? Nikt o zdrowych zmysłach nie wysyła drogich urządzeń audio/video polamerem. Owszem, można się pokusić na wysyłkę plastikowej wieżyczki z Best Buy za pięć dyszek; to wszystko. Oczywiście nie mówię o kiełbasie i innych salcesonach, bo ten asortyment to jak najbardziej polamerem ;) Chicagowski polamer to przede wszystkim brak profesjonalizmu, szczególnie ten na Belmont. Śmiech na sali ;) Chyba Romku tak zażartowałeś, prawda? Zresztą nie mam zamiaru nikogo przekonywać, wysyłajcie i zamawiajcie polamerem, będzie tanio i pięknie.

Kontenery do Polski - Cennik - Polamer

- Przesyłki duże całokontenerowe.

- Wysyłka mienia przesiedleńczego w całych kontenerach

z Chicago :

- wynajęcie kontenera 40 stopowego $4,280.00

- wynajęcie kontenera 20 stopowego $3,930.00

- możliwość wynajęcia części kontenera - $190 za stopę bieżącą w kontenerze

z NJ :

- wynajęcie kontenera 40 stopowego $3,100.00

- wynajęcie kontenera 20 stopowego $2,700.00

- możliwość wynajęcia części kontenera. - $200 za stopę bieżącą w kontenerze

4055516252_c0a5eff78e.jpg

Podaj prosze cene paczki powiedzmy 50 kg morskiej przez polamer i dome a potem cene przez ups. Ciekawe czy wtedy bedzie ci do smiechu . Ups ocla a domy raczej nie. Co do cen kontenerow przyzwoite. Pewnie powiesz ze kontenerami rzucaja........

Podaj prosze cene paczki powiedzmy 50 kg morskiej przez polamer i dome a potem cene przez ups. Ciekawe czy wtedy bedzie ci do smiechu . Ups ocla a domy raczej nie. Co do cen kontenerow przyzwoite. Pewnie powiesz ze kontenerami rzucaja...

Romku, pierwsza część tekstu nie ma nic wspólnego z cennikiem, który podałem, a czereśniacki polamer po prostu nie jest profesjonalny. To wszystko. Done & 10/4.

Parker's Mood

Ile kosztuje list ze stanów,albo mini paczka z dwiema kopułkami wysokotonowymi? Moglibyście pomóc orientacyjnie?

Ukryta Zawartość

Ztego co zauważyłem to usspeaker wysyłają UPSem.

Ukryta Zawartość

Takie drobiazgi to najlepiej ichnią pocztą - przez usługę EMS. Będzie cię to kosztowało może ze $20. Dochodzi zazwyczaj w 3-4 dni. Tylko niech ci wpiszą wartość $20, bo jak ci wpiszą wartość $200 to nawet najmniejsza paczka nie pomoże :)

Miałem tak kiedyś z płytami CD z Japonii - 4szt. w cieniutkim kartoniku (niewiele większym niż same płyty), ale wartość podana zgodnie ze stanem faktycznym $150 więc od razu cło dowalili.

Nie da się kliknąć zakupów,jakieś error wyskakuje. Tak samo w loudspeakerplus. Napisze albo zadzwonie do nich. Ewentualnie pozostaje mi kopułka Radian za 400pln sztuka w Thomann. Dziwne że tak mało zamienników na rynku na całym świecie.

Z UK - nie zapłacisz cła ani VAT. Przesyłka o wiele tańsza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.