Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe amplitunery od Onkyo

studio7

Rekomendowane odpowiedzi

Onkyo wypuściło nowe amplitunery. Ta firma jeszcze dobrze nie zadomowiła się z serią Xxx9 a już jest nowa. Nie wiem jak to się ma u nich marketingowo, ale należy się spodziewać rychłych wyprzedaży sprzętu z serii 9

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/91965-nowe-amplitunery-od-onkyo/

Pytanie jak bedzie z modelami ze sredniej i wyzszej polki czy te zbeda nastepcy czy nie...ale idac tym tropem to raczej powinny byc pytanie kiedy i za ile czy ptzypadkiem znowu cenowo nie wyskocza jeszcze wyzej jak w tym roku..... a wtedy to juz chyba sprzedaz na calego by spadla wyzszych modeli.

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Są to oficjalne dane na strnie niemieckiego Onkyo sa juz te modele. Onkyo co roku jako pierwsze wypuszcza swoje modele. Przeczuwam ze do 2 miesiecy doczekamy sie Denona i Yamahy Pioneer i Harman nieco pozniej. Harman o ile wogole. Mieli wprowadzić podlgad wizji ze wszystkich zrodel HDMI i łaćznosc bezprzewodowa. Nazewnictwo nieco zmienione co moze mylic model 414 bogato wypsazony. 515 z dwoma wyjsciami HDMI!! 7 kanalowy + druga strefa 2 gniazda usb. Procesor obrazu skalujacy do 4k. Technologia WRAt co w zeszlym roku bylo dopiero w seri 6. Na pierwszy rzut oka model 515 bedzie odpowiednikiem 1912 671 i Onkyoskiej 609. Cała nowa seria budowana jak dawniej w WRAT.

KONKURENCJA MA CO NADGANIAC

Modele TX-NR515 i TX-NR616 THX, są amplitunerami siedmiokanałowymi. Oba urządzenia posiadają po osiem wejść HDMI v 1.4 (w tym po jednym na panelu przednim) a także po dwa wyjścia HDMI. Dodatkowo oba amplitunery posiadają po dwa porty USB z możliwością odtwarzania dźwieku cyfrowego z iPod‘a/iPhone’a bądź z dysku flash. Oprócz znanych z modeli tańszych nowych technologii (MP3tunes i InstaPrevue) zastosowano w nich nową funkcję MHL. Dzięki niej przez HDMI możemy przesyłać do amplitunera, a potem do podłączonego telewizora obraz Full HD z iPod‘a/iPhone’a.

Model TX-NR515 posiada wzmacniacze o mocy 130W, a model TX-NR616 dysponuje mocą 165W/kanał. W nim też odnajdziemy certyfikat THX Select 2 Plus. Oba amplitunery mają wyjście głośnikowe i niskopoziomowe na Zone2 a model TX-NR616 także wyjście niskopoziomowe na Zone3. Oba amplitunery posiadają skalowanie do 4k z użyciem procesora Marvell, korekcję akustyki pomieszczenia Audyssey 2EQ, Dolby ProLogic IIz a model TX-NR616 także Audyssey DSX.

przy okazji podniesiono ceny bo. 616 kosztuje 699 E ( 609 cena sugerowana 599 E )

Osobiście przy całym szacunku do marki nie widze istotnych zmian .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

A ja widze. Gdyz od modelu 608 Onkyo chce serie 6 zrownac bardziej z seria 23 denona 7 yamahay 3 harmana. Z tad tez 515 naszpikowane jest funkcjami ktorych pewnie u konkurencji nie uraczymy (aczkolwiek moge sie zdziwic) Mocowo jest odpowiednikiem wlasnie seri 19 denka 6 yamahy i 2 harmana. Jak dla mnie pod wzgledem budowy i funkcji bardzo pozytywnie zaskoczyl. Na dzwiek nie specjalnie licze bo jak powtarzam od dluzszego czasu jest to i bedzie amplituner i tak powinien byc uzywany. Czekajmy na konkurencje

Może coś poprawiają wewnętrznie.... Osobiście czekam na bliższe informacje odnośnie 818 i 1010 ale zapewne przyjdzie mi poczekać.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Wejdą nowe i zaczną się psuć obecne 608,609.Zamiast ztobić porządny amplituner na dłużej to nie lepiej tłuc coraz to nowsze buble.

Błąd (albo wprowadzanie w błąd), ponieważ zawsze jak wchodzi nowy model amplitunera to poprzedni model przestaje być automatycznie produkowany. Więc obecne modele nię będą się w produkcji coraz bardziej psuć bo ich po prostu nie będzie. Jedynym poczytalnym sposobem wyjaśnienia na logikę takiego sposobu rozumowania może być sytuacja gdy ktoś kompletnie nieznający tematu, odwołuje się do analogii z dziedziny maszynek do golenia gdzie firma gilette po wprowadzeniu nowego modelu maszynki nadal produkuje poprzednie modele maszynek ale według opinii te poprzednie modele już nie oferują tej jakości jaką oferowały kiedy były najnowszymi modelami.

Kolego o czym napisałem to raczej wszyscy wiedzą.Problem ten sam.Onkyo robiło swietne amplitunery do modelu powiedzmy 803,804.Potem zrobili dwa 805,905 teoretycznie kapitalne amplitunery.Problem polegał na tym że sporo z nich bardzo się psuło szczególnie płytki hdmi,oraz procesory,nawkładali wszystko co możliwe,lecz kiepska była wentylacja.Jak ktoś trafił dobry model i zapewnił mu odpowiednie warunki pracy,to ma wielko pożytek bo te modele grają świetnie.Modele nowsze 806,807,808,kolejne dodatki nie poprawiono nic z chłodzeniem i te 807 psują się najbardziej.809 to praktycznie model jednoroczny,nie wiadomo jak się będzie sprawował.A tu kolejne ,kolejne.Wszystko po to aby natłuc jak najwięcej kasy.Wnioski nie są wyciągane wcale.Kryzys robi swoje i to że nowe amplitunery są coraz gorsze staje się oczywiste.Jest parę audiofilskich firm które jeszcze trzymają klasę,ale to już wyjątki.

Kolego o czym napisałem to raczej wszyscy wiedzą.Problem ten sam.Onkyo robiło swietne amplitunery do modelu powiedzmy 803,804.Potem zrobili dwa 805,905 teoretycznie kapitalne amplitunery.Problem polegał na tym że sporo z nich bardzo się psuło szczególnie płytki hdmi,oraz procesory,nawkładali wszystko co możliwe,lecz kiepska była wentylacja.Jak ktoś trafił dobry model i zapewnił mu odpowiednie warunki pracy,to ma wielko pożytek bo te modele grają świetnie.Modele nowsze 806,807,808,kolejne dodatki nie poprawiono nic z chłodzeniem i te 807 psują się najbardziej.809 to praktycznie model jednoroczny,nie wiadomo jak się będzie sprawował.A tu kolejne ,kolejne.Wszystko po to aby natłuc jak najwięcej kasy.Wnioski nie są wyciągane wcale.Kryzys robi swoje i to że nowe amplitunery są coraz gorsze staje się oczywiste.Jest parę audiofilskich firm które jeszcze trzymają klasę,ale to już wyjątki.

co roku każdy pisze że kolejne serie ( roczniki ) coraz gorsze , ale obiektywnie jakby tak było to nie powinny pracować zaraz po wyjęciu z boxa...

ps tzw. audiofilskie firmy nie produkują sprzętu AV a jeżli tak to za ceny z sufitu jednocześnie nie różniące się od lepszej masówki

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Dodkladnie jak kolega pisze az smiac mi sie chce bo to sie czytac czasemn nie daje co roku wszystkie niemalze firmy robia gorszy sprzet tak nalezy rozumeic co niektorych.... a tak naprawde to wszystko kwestia roznych czynnikow wplywajacych na to czy dany sprzet bedzie bez awaryjny. Na jednym z forum nie pamuietam na ktorym ktos pisal ze wlasnie chyba ta plytka hdmi sie spalila i wielce kolega byl zdiwiony, na pytanie gdzie trzymal amplituner padla odpowiedz w szafce zamknietej :-) sa jakies pytania ?????? wyraznie dystrybutor jak i producent pisze ze nalezy zapewnic odpowiednia wentylacje.... czyz nie tak????? Wiec jesli ktos kupuje amplituner na niego stawia dvd czy cos w tym stylu, a do tego jeszcze to wszystko jest w zamknietej szafce to wybaczcie jak to ma sie nie spalic .... A co do 609 to znam kilka osob osobiscie ktore kupily i jak na arzie nic sie nie dzieje, oczywiscie nie maja ich wsadzonych do szafki :-) wiec nie mozna generalizowac ze wszystko co nowe to be a co stare to fajne bo jakbysmy zatrzymali sie na etapie amplitunera 905 to chyba nie musze mowic gdzie bysmy byli teraz...... A onkyo podejrzewam ze w cale by nie musialo robic nowych amplitunerow gdyby nie to ze inni tez zaraz powypuszczaja nowe amplitunery wiec dla mnie logiczne jest ze oni tez chca zmienic cyferki i co niektorym amplitunerom cos dolozyc ..... taki ten swiat, a jak ktos nie chce nie musi kupowac gdyz nikt nikogo nie zmusza. A tak jeszcze nie ma na rynku sprzetu a juz co niektorzy mowia bedzie do kitu i w wogole - czy Polak ciagle musi tylko biadolic a najgorsze ze biadolic do czegos czego jeszcze nie widzial nie slyszal i nie mial nikt w uzytkowaniu.

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Tak masz rację.Dla mnie ostatnimi dobrymi amplitunerami był 805,i 905 Onkyo oraz 1800,1900,3800,3900 Yamahy,6003 Marantza i to co mają w sobie jest wystarczające,po co dodatkowe bajery,o strasznie słabej jakosci dzwięku.Flac z 609 to smiech na sali wsadzili to po co dla naiwniaków.Wszystko mające amp grają słabo ,a kto chce niech je kupuje,jest demokracja i wolny wybór tylko,po co te głupie pytania,jakie kable,kolumny,co poprawić itd.Słaby sprzęt jest po prostu słaby i nic się w nim nie poprawi,ani kolumnami,żródłem czy czymś innym.I takie pytania są bez sensu.Kup[ujmy co się podoba,i nie biadolmy potem.W MM czy Saturnie na peweno coś swietnego wcisną.Powodzenia.

ciekawie prawisz. mialem do czynienia z 809 ktora chodzila 7 dni w tygodniu po 10 godzin. Przez okres ok. 6 miesiecy. Nic jej sie nie stalo. Mysle ze kwestia awaryjności modelow roznych firm jst na podobnym poziomie. Dlatego dobrze ze jest 3 lata gwarancji. Jeśli nie uda się go naprawic masz zwrot kasy i idziesz po nowy. Jeśli przezyje 3 lata, to przezyje i wiecej. Zgadzam się ze felerne modele się zdarzaja. Onkyo Denon Yamaha produkuja ich ilościowo znacznie wiecej niż marantz Aram Nad czy inni. Po prostu wieksze prawdopodobieństwo na niedopatrzenie na jakis element

Zapomniałeś tylko dodać że najcześciej tak pisze ten każdy, kto ma na zbyciu starsze roczniki ;) .

niemam na zbyciu żadnych starszych roczników kolego

ps sprzęt zawsze kupuje nowy i pracuje u mnie 2-4 lat ( nie dotyczy kolumn )

niemam na zbyciu żadnych starszych roczników kolego

ps sprzęt zawsze kupuje nowy i pracuje u mnie 2-4 lat ( nie dotyczy kolumn )

To nie było powiedziane w sensie tego że to ty sprzedajesz, tylko dodałem swoją rozszerzającą uwagę do twojej wypowiedzi odnośnie tych co zawsze bez względu na wszystko trąbią naokoło o tym że '' co roku kolejne serie ( roczniki ) są coraz gorsze''. A z tym jest oczywiście różnie a nie że zawsze coraz gorzej. Tak że zawsze przy porównaniach nowego ze starszym używajmy konkretnych argumentów a nie twierdźmy od razu z góry że nowe na pewno będzie gorsze. Zresztą zaczyna się pojawiać coraz więcej sygnałów że do Japończyków zaczyna coraz bardziej docierać argument że europejczycy jednak bardziej patrzą na jakość niż bajery.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak masz rację.Dla mnie ostatnimi dobrymi amplitunerami był 805,i 905 Onkyo oraz 1800,1900,3800,3900 Yamahy,6003 Marantza i to co mają w sobie jest wystarczające,po co dodatkowe bajery,o strasznie słabej jakosci dzwięku.Flac z 609 to smiech na sali wsadzili to po co dla naiwniaków.Wszystko mające amp grają słabo ,a kto chce niech je kupuje,jest demokracja i wolny wybór tylko,po co te głupie pytania,jakie kable,kolumny,co poprawić itd.Słaby sprzęt jest po prostu słaby i nic się w nim nie poprawi,ani kolumnami,żródłem czy czymś innym.I takie pytania są bez sensu.Kup[ujmy co się podoba,i nie biadolmy potem.W MM czy Saturnie na peweno coś swietnego wcisną.Powodzenia.

Onkyo TX NR 5007 łapie się jeszcze w miarę na jakość??Mam takowy... Na kilku rzeczach w nim zaoszczędzono ale nie jest że czytałem

905 lepsza- chcialem zmienic i cale szczescie, ze nie dalem ogloszenia- mam ja chyba juz piaty rok a model 5007 poszedl do innego wlasciciela po 2 miesiacach....

zostanie poki nie zemrze pewnie nie szybko;]

A co do awaryjności i klepanych wiecznie tych samych frazesów polecam pod rozwagę poniższe zadanko.

Firma A sprzedaje 1000 amplitunerów rocznie, z czego psuje się statystycznie 5% sprzedanych modeli

Firma B sprzedaje 200 amplitunerów rocznie, z czego szlag trafia 10% sprzedaży

Która firma będzie bardziej awaryjna z punktu widzenia serwisanta obsługującego obie firmy, który nie zna powyższych założeń, tylko przyjmuje sprzęt do serwisu?

A co do awaryjności i klepanych wiecznie tych samych frazesów polecam pod rozwagę poniższe zadanko.

Firma A sprzedaje 1000 amplitunerów rocznie, z czego psuje się statystycznie 5% sprzedanych modeli

Firma B sprzedaje 200 amplitunerów rocznie, z czego szlag trafia 10% sprzedaży

Która firma będzie bardziej awaryjna z punktu widzenia serwisanta obsługującego obie firmy, który nie zna powyższych założeń, tylko przyjmuje sprzęt do serwisu?

Boeeingów najwięcej się rozwaliło ,bo lata ich najwięcej ( tak słyszałem ).

Edytuję:

Domyślam się , że Onkyo ma największy udział w sprzedaży , co najmniej pięciokrotny ( 1000 -- 200 , haha hahaha ) od marki zajmującej drugie miejsce . Poproszę o jakieś statystyki sprzedaży i awaryjności wszystkich marek ( jeśli to możliwe ).

Chcę znać w końcu prawdę o awaryjności Onkyo . Bez tych danych jakiekolwiek przeliczenia nie mają sensu .

Witam bardzo dobre zdanie i dajace do myslenia, zreszta pamietam ze byl taki rok tylko nie pamietam dokaldnie ktory czy to byl 2009 czy 2010 rok to byl ten pierwszy rok gdzie onkyo a wlasciwie EIC dalo takie ceny ze nie oplacalo sie juz kupowac ludziom za granicy amplitunerow bo w Polsce praktycznie na to samo wychodzilo a gwarancja byla na miejscu. I wtedy onkyo od diabla sprzedalo amplitunerow to byl lider wsrod sprzedazy amplitunerow i to byl przyklad jak mozna zrobic zeby ludzie kupowali u nas a nie za granica, szkoda tylko ze EIC nie uczy sie na dobrych pomyslach i znowu ceny poszly w gore tylko juz i na zachodzie ceny nie sa jakies zbytnio duzo tansze od tych naszych. Ale nawet wtedy to jakos specjalnie na maxa tych sprzetow sie nie psulo w porowaniu do tego jak bardzo duzo sprzedali w tym roku opiwywanym przez moja osobe. To bylo na fotum tylko nie pamietam czy tutaj gdzies czy na hdtv.

lolek

Witam bardzo dobre zdanie i dajace do myslenia, zreszta pamietam ze byl taki rok tylko nie pamietam dokaldnie ktory czy to byl 2009 czy 2010 rok to byl ten pierwszy rok gdzie onkyo a wlasciwie EIC dalo takie ceny ze nie oplacalo sie juz kupowac ludziom za granicy amplitunerow bo w Polsce praktycznie na to samo wychodzilo a gwarancja byla na miejscu. I wtedy onkyo od diabla sprzedalo amplitunerow to byl lider wsrod sprzedazy amplitunerow i to byl przyklad jak mozna zrobic zeby ludzie kupowali u nas a nie za granica, szkoda tylko ze EIC nie uczy sie na dobrych pomyslach i znowu ceny poszly w gore tylko juz i na zachodzie ceny nie sa jakies zbytnio duzo tansze od tych naszych. Ale nawet wtedy to jakos specjalnie na maxa tych sprzetow sie nie psulo w porowaniu do tego jak bardzo duzo sprzedali w tym roku opiwywanym przez moja osobe. To bylo na fotum tylko nie pamietam czy tutaj gdzies czy na hdtv.

lolek

To był piękny 2008 rok jak dziś pamiętam lipiec, latałem po całej Wawie żeby jeszcze gdzieś znaleźć znikające Onkyo 805 albo 905. To były czasy 1 USD = 2.00 zł 1 CHF =2 zł. Udało się nabyłem 805 za całe 2650 zł i gra bezawaryjnie do dziś :).

Dokładnie ten czas, kumpel w tym czasie (bodaj w sierpniu 2008) kupił też 805 i już na drugi dzień wysłaliśmy go do producenta (awaria). Za trzy dni dostał już nowy. Ale twierdził, że żałuje zakupu, bo jego stary Pioneer 908 jak dla niego grał o wiele lepiej...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Dokładnie ten czas, kumpel w tym czasie (bodaj w sierpniu 2008) kupił też 805 i już na drugi dzień wysłaliśmy go do producenta (awaria). Za trzy dni dostał już nowy. Ale twierdził, że żałuje zakupu, bo jego stary Pioneer 908 jak dla niego grał o wiele lepiej...

Dlatego lepiej najpierw posłuchać później kupować.

Gość Gość

(Konto usunięte)

To był piękny 2008 rok jak dziś pamiętam lipiec, latałem po całej Wawie żeby jeszcze gdzieś znaleźć znikające Onkyo 805 albo 905. To były czasy 1 USD = 2.00 zł 1 CHF =2 zł. Udało się nabyłem 805 za całe 2650 zł i gra bezawaryjnie do dziś :).

Ja kupiłem chyba pod koniec 2009r 905 za 3800. I też na razie nie widzę następcy. No chyba że procesor. Na razie gra bezproblemowo.

To ja Pamiętam jak Onkyo TX-Nr 805 na ceneo było w tym czasie za 2300zł szok..!!!

905 lepsza- chcialem zmienic i cale szczescie, ze nie dalem ogloszenia- mam ja chyba juz piaty rok a model 5007 poszedl do innego wlasciciela po 2 miesiacach....

zostanie poki nie zemrze pewnie nie szybko;]

Każdy tak pisze że lepsza jest 905.Mi tez polecali i zapewniali.Na każdych forach tylko nie potrafią powiedzieć dlaczego lepsza...bo tak i już...905.906 i jeszcze 5007(mój) te modele wygrywały co rok w testach na niemieckim areaDVD model 5008 przegrał z Pioneerem i od tego modelu skończyły się dobre onkyo.. Trzeba znowu czekać na nowe przełomowe formaty dzwięku jakie się ukażą może kiedyś i znowu Onkyo wypuści jako pierwszy nowe Aplitunery z nowymi dekoderami i będą to najlepsze modele...a następne to już będą produkty od księgowych:) Nic wam się nie obiło o uszy o nowych Formatach dzwięku??Następca DTS HD i DolbyHD......Nowa jakość obrazu 4K jest już na horyzoncie trzeba to będzie jakoś zapisać następcy Blu-Ray nie widać.Nowy nośnik to i nowa jakość dzwięku czyż nie tak..:)..?

Gość Gość

(Konto usunięte)

To ja Pamiętam jak Onkyo TX-Nr 805 na ceneo było w tym czasie za 2300zł szok..!!!

Każdy tak pisze że lepsza jest 905.Mi tez polecali i zapewniali.Na każdych forach tylko nie potrafią powiedzieć dlaczego lepsza...bo tak i już...905.906 i jeszcze 5007(mój) te modele wygrywały co rok w testach na niemieckim areaDVD model 5008 przegrał z Pioneerem i od tego modelu skończyły się dobre onkyo.. Trzeba znowu czekać na nowe przełomowe formaty dzwięku jakie się ukażą może kiedyś i znowu Onkyo wypuści jako pierwszy nowe Aplitunery z nowymi dekoderami i będą to najlepsze modele...a następne to już będą produkty od księgowych:) Nic wam się nie obiło o uszy o nowych Formatach dzwięku??Następca DTS HD i DolbyHD......Nowa jakość obrazu 4K jest już na horyzoncie trzeba to będzie jakoś zapisać następcy Blu-Ray nie widać.Nowy nośnik to i nowa jakość dzwięku czyż nie tak..:)..?

Te przewaga 905-ki, nad późniejszymi modelami, chyba polega na tym, że jest na pewno nie gorsza, a można ją było za 3800zł nową kupić. Z późniejszymi modelami, którym dodano trochę,, wodotrysków" ale nie podniesiono jakości dźwięku czy obrazu, to już było niewykonalne. Cały czas twierdzę że w cenie do 4tzł nowa i do trzech obecnie używana, nie ma konkurencji. W wyższych, ale sporo kwotach oczywiście znajdzie się lepszy amp.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.