Skocz do zawartości
IGNORED

Konsultacje społeczne ws. wieku emerytalnego

Koolo

Rekomendowane odpowiedzi

zmiana wieku to faktycznie nie reforma ale zmiana wieku.Reforma zaczeta w mundurowce i sedziom zaskutkowala protestami i grozba strajkow.Zobaczymy co bedziecie pisac jak biedni sedziowie i prokuratorzy nie beda mieli do do garnka wlozyc przez Tuska a celnicy zejda z granic.Wlasciwie to ja nawet nie wiem po cholere sie Tusk pcha w to gowno, skoro gowno i tak tego nie zauwazy.

jak nie zauwazyło kryzysu a potem jego braku.

A gdzie w Europie system emerytalny się domyka? Jeżeli ktoś chce się powołać na bogatą Szwecję to niech spojrzy z czego dzisiejsi pracujący będą mieć emerytury, bynajmniej nie z systemu publicznego (bo ten został zlikwidowany). Emerytury publiczne, i nakaz składek wypadkowych i zdrowotnych wymyślone przez Bismarcka były tylko środkiem żeby odwieść robotników od komunistów i strajkowania, przeciętny Niemiec jeszcze do lat trzydziestych w ogóle nie dożywał emerytury. To że "wrażliwi" europejscy politycy zaczęli rozdawać publiczne pieniądze na lewo i prawo nie oznacza że taki system ma jakikolwiek sens. Po II wojnie ratowanie systemów opieki i socjalu regularnie prowadziło Francję i Włochy do przyśpieszonych emisji obligacji a w rezultacie fal inflacji i topnienia oszczędności (i wtórnego wzrostu żądań socjalnych :D ).

Zachodni Niemcy skorzystali tutaj na pracowitości i organizacji co się zaczęło psuć jeszcze w latach siedemdziesiątych kiedy wzrosła ilość dni wolnych i regulacji godzin pracy przez rząd centralny musiał coraz bardziej wspomagać społeczne kasy landowe, dzisiaj kiedy emigracja z reguły siedzi na dupie a Niemcom mniej się chce pracować system przynosi szybko rosnący deficyt tak że nawet Schroeder z SPD musiał ciąć socjal (no... najniższy Hartz4 to i tak dla nas dużo ale dla nich...).

Kanada i Norwegia pokrywają dług socjalny dochodem z opodatkowania eksploatacji surowców, nie każdego stać jednak na ratowanie budżetu na sposób saudyjski.

Państwo opieki rozpada się od dawna i nie ma do niego powrotu bo jest po prostu niewydajne - zniechęca do pracy, atomizuje społeczeństwo a rosnące obciążenia podatkowe tworzą kolejne patologie. ZUS i tak upadnie, podobnie jak system niemiecki i francuski tyle że u nas ludzie potrafią sobie póki co radzić kiedy w zachodniej Europie mamy kolejne pokolenia bezradnych niemot i tłumy emigrantów.

Państwo opieki rozpada się od dawna i nie ma do niego powrotu bo jest po prostu niewydajne -

To dla większości tutejszych niezrozumiałe - ma być tak, jak oni chcą, bo inaczej podpala Polskę.

Jak tak widzę, czytając debilno-klakierskie teksty kolegi, które to wali w ilościach niepojetych to zaczynam obawiać się, że jak otworzę lodówkę to tam też będzie toptwenty. Jedno jest pewne, że kolega robi to nie za pieniądze powiększające nasz dochód brutto.

Jak tak widzę, czytając debilno-klakierskie teksty kolegi...

Nieprawda, to Twoje między innymi wpisy są właśnie debilno-krytyczne. A moje tylko ukazuja miałkość Waszych. Im rzadziej będziecie "się podkładać", tym rzadziej będę interweniował. I tyle.

Masz 9 razy więcej wpisów ode mnie. Ale lodówkę otwieram spokojnie, orzeł z niej nie wyleci.

Myślałem, że od swieta bzdury piszesz, a Ty jednak na codzień.

Ty myślisz? Oksymoron.

Wracaj, natręcie, skąd uciekłeś. Cieć Cię wpuści, jak zwykle.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

zapytalem, powiedzial ze robi to dla idiotow bo sami tego nie zrobiom..nigdy.Nawet na to nie wpadnom..jak to idioci.

Wątpię, abyś pytał!

Idioci to ci, którzy zaufali Tuskowi i ci, którzy dalej mu wierzą!

A cos ci obiecal czego nie masz ?renta dla syna 17 letniego ,mirafiori czy wakacje roczne na majorce.podwyszka dwa razy z trzykrotna obnizka ceny benzyny?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A cos ci obiecal czego nie masz ?renta dla syna 17 letniego ,mirafiori czy wakacje roczne na majorce.podwyszka dwa razy z trzykrotna obnizka ceny benzyny?

Nie interesuje mnie "podywszka". Obiecał normalność i dobre rządzenie! Uważasz, że dotrzymał słowa? Bo ja nie!

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 12 Kwietnia 2012 - pyskówka
Ukryte przez misiomor, 12 Kwietnia 2012 - pyskówka

Wątpię, abyś pytał!

Idioci to ci, którzy zaufali Tuskowi i ci, którzy dalej mu wierzą!

Chory człowieku! Nienawiść Cię zżera, ale młodszy już nie będziesz, ani madrzejszy. Pretensje miej do swojego KD PZPR w szpitalu dla nerwowo chorych.

Nie interesuje mnie "podywszka". Obiecał normalność i dobre rządzenie! Uważasz, że dotrzymał słowa? Bo ja nie!

Chory człowieku! Nienawiść Cię zżera, ale młodszy już nie będziesz, ani madrzejszy. Pretensje miej do swojego KD PZPR w szpitalu dla nerwowo chorych.

rzadzenie to jest wykorzystanie mozliwosci .Jesli ci to cós mówi.A nie wyobraznia bogata zresztom.
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

rzadzenie to jest wykorzystanie mozliwosci .Jesli ci to cós mówi.A nie wyobraznia bogata zresztom.

Oczywiście: władza ponad wszystko!

Twojego tatusia nawet do Partii nie przyjęli, a ciebie na to forum tak! Wówczas wymogi były nieco większe! Ćwoku!

Do PZPRu należał twój idol Leszek B. więc daruj sobie...

Ale już nie należy, a swoja działalnościa pokazał, jak trzeba słuzyć krajowi. A dziadunio vel bidecik oraz Ty dalej do pzpr należycie i potajemnie składki płacicie.

Oczywiście: władza ponad wszystko!

Nie dla psa kiełbasa, mędrku.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(....) A dziadunio vel bidecik (....)

Nie dla psa kiełbasa, mędrku.

Dla dziadunia bidecik ma większe znaczenie, niż stękanie ćwoka!

Dla dziadunia bidecik ma większe znaczenie, niż stękanie ćwoka!

Logika iście platońska. Twoje bidecikowe IQ mniejsze od zera i dalej opada. Wnuki musza być dumne z takiego dziada.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Logika iście platońska. Twoje bidecikowe IQ mniejsze od zera i dalej opada. Wnuki musza być dumne z takiego dziada.

W bidecie najważniejsza jest dobra bateria z ruchomą końcówką, a nie IQ! Ćwoku!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Skonsultujcie się z psychiatrami.

Na temat wieku, ile macie latek.

Ja więcej od ciebie - pojebie!

rzadzenie to umiejetne wykorzystywanie nadarzających sie mozliwosci a nie zaspakajanie marzen i pomysłow domoroslych obywateli.Jesli cós z tego rozumiesz.Nadarzających sie mozliwosci i wykorzystywanie sytuacji przy jednoczesnym akceptowalnym przez reszte pozostawaniu na widowni.Tobie daje dwa dni, a nie dwie kadencje.Reszte czasu przeznacz na marzenia i opisywanie ich.

Ciekawi mnie dlaczego to 67 jest takie dobre? A nie 68 czy 66? Są jakieś "naukowe" wyliczenia?

No i interesuje mnie skąd pogląd, że za 20 lat nie będzie miał kto pracować, czyli jakie są podstawy do założenia, że wtedy będzie brakować rąk do pracy. Czy są dane gdzieś ile będzie wtedy dokładnie miejsc pracy?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ciekawi mnie dlaczego to 67 jest takie dobre? A nie 68 czy 66? Są jakieś "naukowe" wyliczenia?

No i interesuje mnie skąd pogląd, że za 20 lat nie będzie miał kto pracować, czyli jakie są podstawy do założenia, że wtedy będzie brakować rąk do pracy. Czy są dane gdzieś ile będzie wtedy dokładnie miejsc pracy?

Jest to błędne PR założenie, które nie było poprzedzone ani rzetelna analizą oraz uzasadnione rzetelnym dowodem. PR funkcjonuje dzięki hasłom, rząd Tuska zbyt mocno utożsamia rządzenie z PR!

Jest to błędne PR założenie, które nie było poprzedzone ani rzetelna analizą oraz uzasadnione rzetelnym dowodem.

A sądzicie, że tu jakieś "naukowe" wyliczenia są możliwe? Rzetelna analiza? Rzetelny dowód?

A kto jest w stanie przewidzieć, ile młodziaków ucieknie ZUSowi w następnych latach? A kto przewidzi, ilu wróci z emigracji, żeby dzielnie zasuwać na wasze emerytury?

To tylko takie obstawianie. Nie wystarczy, podwyższy się jeszcze bardziej. Albo sięgnie do naszych kieszeni w inny sposób.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

A sądzicie, że tu jakieś "naukowe" wyliczenia są możliwe? Rzetelna analiza? Rzetelny dowód?

A kto jest w stanie przewidzieć, ile młodziaków ucieknie ZUSowi w następnych latach? A kto przewidzi, ilu wróci z emigracji, żeby dzielnie zasuwać na wasze emerytury?

To tylko takie obstawianie. Nie wystarczy, podwyższy się jeszcze bardziej. Albo sięgnie do naszych kieszeni w inny sposób.

To po co dodatkowa kasa z budżetu na kampanię "reklamową". Bez sensu. Jeśli nie ma realnych podstaw i założeń to idiotyzmem jest wymagać od ludzi zrozumienia. Tak więc nie jest to żadna reforma. To dodatkowy podatek, który państwo będzie zrzynać. Bardziej zrozumiałe w tym przypadku jest wprowadzenie dodatkowego progresywnego podatku od osób, ktróre dożyły do wieku emerytalnego. Idąc dalej, kolejny krok, to opodatkować bezrobotnych. Przecież jak nie pracuje i żyje to musi z czegoś...

Jeśli nie ma realnych podstaw i założeń to idiotyzmem jest

Podstawy do działań/reform/zmian są - brakuje kasy w systemie - trzeba coś robić.

Założenia też są:

1. zwiększenie dopływu kasy przez wydłużenie okresów składkowych

2. zmniejszenie wypływu kasy przez zmniejszenie okresu pobierania emerytury przez statystycznego emeryta.

To chyba oczywista oczywistość.

Niestety mniej oczywiste jest to, że lepiej byłoby nie walczyć z problemami, które w ustroju bez powszechnego systemu ubezpieczeń (bez systemu powszechnej grabieży) nie istniałyby.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Zapytaj Toptwynky, pisał, że wie i widział takowe wiarygodne wyliczenia.

Sufit>okno>drzwi=67.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zapytaj Toptwynky, pisał, że wie i widział takowe wiarygodne wyliczenia.

Sufit>okno>drzwi=67.

Dorośnij, ksywanksie. Ośmieszasz się każdym wpisem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.