Skocz do zawartości
IGNORED

Subiektywny ranking lamp EL34 / 6CA7 / KT77

Rekomendowane odpowiedzi

@robson_39 jeśli możesz to zdradź nam, co pobiło sławetne lampy z top 1?? sam jestem ciekaw i poszukuję dobrej lampy ( może Sylvania i Fat Boy'e )

Pozdrawiam

i jak wrażenia z małymi psvane??

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Czekałem - pewnie nie tylko ja - tygodnie na wpis forumowicza robson_39, a on po prostu napisał, że sprzedał Treasure i tyle ;-) Rozumiem, że nowym nabytkiem są 6CA7-Z Psvane?

Czekamy na szczegóły: jakie lampy, z której serii, jaka konfiguracja.

Sorry za to że dopiero teraz się odezwałem ale nawał pracy pozwalał mi tylko wchodzić na forum aby przeczytać parę postów. Między tymi lampami nie ma jakiś szczególnych różnic, obie grają świetnie. Miałem do wyboru sprzedać jeden komplet to w tym przypadku sprzedałem ten który miał więcej godzin na liczniku. Poza tym Psvane wyglądają świetnie. Mam je zaaplikowane do Yaqina MS-34D jako źródło laptop + konwerter M2Tech + dac nostromo wolf do tego jeszcze póki co kolumny vienna acoustic haydn.

Trochę obok lamp EL34, ale mam Psvane EL84, które po wygrzaniu zjadają na śniadanie tzw. nową produkcję, bo np. przy nich Gold Liony grają płasko i bezdusznie. Byłem admiratorem 6CA7 Treasures, bo ich słuchałem i w tym wątku chwaliłem, gdy używałem wzmacniacza na EL34. Psvane - także i szczególnie 12ax7 - to top nowej produkcji w kwestii brzmienia. Nie mam żadnych wątpliwości, jeśli chodzi o ich znakomite brzmienie. Po prostu sprawdzają się te lampy bardzo dobrze.

Witam wszystkich.

Jest to mój pierwszy wpis na tym forum , ale śledzę wszystkie wątki i wypowiedzi.

Moje pytanie kieruję do tych wszystkich którzy kupowali lampy nr.one Shuguang 50 Years Black Treasure 6CA7-Z z Honkongu lub z Chin. Czy mieliście jakiś " niespodzianki" w rodzaju niesprawnych lamp , uszkodzeń , dodatkowych kosztów itp. Jeśli było to na forum to widocznie przeoczyłem. Lampy te są także w znanym sklepie, ale trochę droższe. Co proponujecie , zakup w kraju czy Honkongu

Pozdr.

U mnie były po tygodniu, kurierem, ładnie opakowane i bez kosztów. Wysyłający chyba nie wpisał dużej wartości. Gdzieś w tym wątku dawałem link do tego sprzedawcy. Był z Hongkongu.

U mnie były po tygodniu, kurierem, ładnie opakowane i bez kosztów. Wysyłający chyba nie wpisał dużej wartości. Gdzieś w tym wątku dawałem link do tego sprzedawcy. Był z Hongkongu.

Sprzedawcę znalazłem - dzieki. A jak z żywotnością tych lamp?

Witam

Mam pytanie do znawców sprowadzania z HK. Już dawno nic nie ciągnąłem z HK więc nie bardzo wiem jak teraz naszym cłem i vatem i dlatego pytanie lepiej tu i bez opłat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy u producenta

Ukryta Zawartość

wysyłka gratis.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzedawcę znalazłem - dzieki. A jak z żywotnością tych lamp?

Miałem, sprzedałem, nikt się nie skarżył. Ayon czarnych używa i też nikt się nie skarży.

Miałem, sprzedałem, nikt się nie skarżył. Ayon czarnych używa i też nikt się nie skarży.

Witam, widze że jest troszkę ruchu w temacie więc chciałem jeszcze raz zapytać co sądzicie o siemens el34 i może już ktoś słuchał 6CA7-TII

Pozdrawiam

czym się różnią te lampy?

Ukryta Zawartość

od tych

Ukryta Zawartość

Cena 50% wyższa, a jakość?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czym się różnią te lampy?

Ukryta Zawartość

od tych

Ukryta Zawartość

Cena 50% wyższa, a jakość?

Pierwszy link to Factory T-Collection Classic Grade a ten drugi link to prawdopodobnie to samo tylko wyższa cena

Proszę sobie wejść na poniższy link, na dole strony jest pasek proszę rozwinąć go i obejrzeć jakie zestawy są i były dostępne:

Ukryta Zawartość

a odpowiedź nasunie się sama

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

6CA7-TII od pewnego czasu graja u mnie,graja inaczej niz czarny Shunguang,ale obie lampy w mojej opinii, to z pośród testowanych przeze mnie wysoka półka.

6CA7-TII od pewnego czasu graja u mnie,graja inaczej niz czarny Shunguang,ale obie lampy w mojej opinii, to z pośród testowanych przeze mnie wysoka półka.

Korci mnie zakup tych 6CA7-TII możesz coś więcej napisać o nich?

jak zawsze wiele zależy od systemu i gustów.Ogólnie u mnie psvane sa szybsze i dynamiczniejsze w całym pasmie,bas bardzo fajny impuls i lepiej pokazuje krawedzie dzwieku,brzmienie bardzo otwarte. Czarny Shunguang świetne mocne czarne tło i sugestywna głebia,dzwiek bardziej zaokrąglony i wygładzony.Bas mocno podkresla rozciagniecie, choc impuls i kontur złagodzony. To tak z grubsza. Najlepiej u siebie próbowac. Czesto ludzie maja wzmaka na el34 a kolumny równiez ocieplone i potem to nie gra,szuka sie kt77 ,bo to całkiem inne granie blizsze kt88,które mi nie pasuja. Te obie lampy daja dobry kompromis zalet obu lamp,ale odpowiednie głosniki powinny byc podstawa dopasowania,to tak według mnie ;)

jak zawsze wiele zależy od systemu i gustów.Ogólnie u mnie psvane sa szybsze i dynamiczniejsze w całym pasmie,bas bardzo fajny impuls i lepiej pokazuje krawedzie dzwieku,brzmienie bardzo otwarte. Czarny Shunguang świetne mocne czarne tło i sugestywna głebia,dzwiek bardziej zaokrąglony i wygładzony.Bas mocno podkresla rozciagniecie, choc impuls i kontur złagodzony. To tak z grubsza. Najlepiej u siebie próbowac. Czesto ludzie maja wzmaka na el34 a kolumny równiez ocieplone i potem to nie gra,szuka sie kt77 ,bo to całkiem inne granie blizsze kt88,które mi nie pasuja. Te obie lampy daja dobry kompromis zalet obu lamp,ale odpowiednie głosniki powinny byc podstawa dopasowania,to tak według mnie ;)

Bardzo dziękuję za szybką i ciekawą odpowiedź , chyba zaryzykuję i skuszę się na na te Psvane ( mam psvane 12ax7 i jest super) Mam jeszcze jedno pytanie sprowadzałeś sam czy moze gdzieś można kupić na miejscu?

Lampyelektronowe... polecam,nie musisz nawet w ciemno kupować,bo własciciel ma czasem egzemplarze demo wiec mozna sobie osobiście porównać nie topiąc kasy.

• 2 tygodnie później...

Bardzo "sympatycznie" się odnosisz wobec innych forumowiczów.

Powiem więc, że na stronie www sklepu nie ma - i nie pamiętam kiedykolwiek, a zaglądam ostatnio dosyć regularnie - oferty odnośnie lamp 6CA7-T marki Psvane. Są natomiast naturalnie Treasure 6CA7-Z.

jedyne prawdziwe 6CA7 to fat boy GE i Sylvania, reszta to lipa

ale żeby to wiedzieć trzeba wpierw wydać 400 dolków za kwadrę a to gawędziarzy już boli

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

jedyne prawdziwe 6CA7 to fat boy GE i Sylvania, reszta to lipa

ale żeby to wiedzieć trzeba wpierw wydać 400 dolków za kwadrę a to gawędziarzy już boli

psvane 6ca7-tII też kosztują podobnie i są dostepne a tych lamp w dobrym stanie i od pewnego sprzedacy nie mogę namierzyć więc nie jest to kwestia ceny

Słuchał ktoś tych lamp:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Witam,

czy określenie czarny Shunguang dotyczy lampy Treasure 6CA7-Z?

Zapytam inaczej: co poleciłbyś z tych trzech lamp:

- Treasure 6CA7-Z

- PSvane 6CA7-T

- PSvane 6CA7-T Mark Ⅱ

do wzmaka na 6-u EL34 (UR S6, SE, klasa A) z lampami NOS na wejściu (srebrny Siemens, black plates RCA lub Mullard w zalezności od "nastroju" gdzie kolumny to dwudrozny Harbeth HL Monitor z tekstylną kopułką Audaxa?

Zalezy mi bardziej na dźwieku miękkim i ciepłym (muzykalnym) nawet kosztem denamiki niż analitycznym i szczegółowym ale wolałbym aby bas się nie rozłaził za bardzo. Nie musi schodzic bardzo głęboko. Jak chcę posłuchać żyletki i super kontroli na basie to włączam Krella.

Sądząc po tym opisie "Treasure Z-series were originally developed to after the New Old Stock laid back tube sound" z cytowanej strony to własnie Treasure 6CA7-Z powinny mi bardziej podpasować. Czy mam rację?

W tej chwili uzywam 6CA7 EH.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Cze

pmcomp a zmieniałeś wejściowe Siemensy? Zostaw srebrną anode a wsadź coś czarnego RCA , Raytheona, Ge lub coś ze stajni angielskiej Mullard Brimar

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

• Pokaż nowe odpowiedzi