Skocz do zawartości
IGNORED

Subiektywny ranking lamp EL34 / 6CA7 / KT77

Rekomendowane odpowiedzi

W tym temacie niewiele sie zmienia, najlepsze lampy zostaly wyprodukowane w zeszlym stuleciu, takze nie liczyl bym na objawienie.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Co chcesz uzyskac, jakiego dzwieku szukasz a najwazniejsze to ile chcesz wydac??

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Oczekuje bardziej stabilnego basu niż w obecnej firmowej wersji lamp Yaqina. Reszt pasma może być na tym samym poziomie. Cena rozsądna, 600-800 pln. Mniej mile widziane. A jak ze sterującymi? Chyba też warto wymienić.

co to znaczy bardziej stabilny bas ?? jeśli szukasz lampy, która ogarnie trochę dół pasma i odchudzi dźwięk, to KT77 należy spróbować, pożycz od kogoś i słuchaj

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Jesli nie wymieniales strrujacych i siedza tam oryginalne to wywal je do kosza. Nie potrafie ci wskazac jakie zamienniki bo nigdy nie mialem tych lamp aczkolwiek, zanim zaczniesz wymieniac el34 to pobaw sie sterujacymi, a gdyby to nie pomoglo na tyle ile oczekujesz to polecam el34 rft. Powinny zalatwic sprawe.

P.S. Kt77 zabije bas calkowicie i rozjasnia calosc przekazu.

Edytowane przez hubertrs

Jesli nie wymieniales strrujacych i siedza tam oryginalne to wywal je do kosza. Nie potrafie ci wskazac jakie zamienniki bo nigdy nie mialem tych lamp aczkolwiek, zanim zaczniesz wymieniac el34 to pobaw sie sterujacymi, a gdyby to nie pomoglo na tyle ile oczekujesz to polecam el34 rft. Powinny zalatwic sprawe.

P.S. Kt77 zabije bas calkowicie i rozjasnia calosc przekazu.

Niczego nie zabije, wszystko zależy od całego toru, a RFT nie są lekarstwem na dół pasma, to gruba lampa o grubym i dużym dźwięku, bez konturu na dole, ale należy przesłuchać, nie znam toru kolegi, jego akustyki w pomieszczeniu, a szczegóły są ważne.

I zgadzam się, że lampy sterujące należy wymienić w pierwszej kolejności, lampy mocy to taki szlif tylko ;)

Edytowane przez Elmero

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Kolega Elmero ma calkowita racje, to szlif ostateczny, ale trzeba pamietac, iz kolega KotD napisal, ze reszta pasma mu odpowiada a kt77 rozjasnia mu calosc, takze nie jest to dobry pomysl, na dodatek jesli kt77 to tylko gold lion genalex a te do najtanszych nie naleza, stad polecilem rft, daleki jestem od twierdzenia, ze to lekarstwo na cale zlo.

A według mnie tym chińskim "cukierkowo" wyglądających lamp daleko do EL34 RFT

Al;e jeżeli ktoś lubi wyrzucać pieniądze do przysłowiowego kosza to jego sprawa.

Potem płacz że Psvane padły po niesterana roku eksploatacji a co gorsz nowe wydają z siebie nieokreślone szumy trzaski i tp. efekty czasami nawet pirotechniczne :-)

Ja mam lampy EL-34RFT i wbrew opinii innych, ja sobie te lampy chwałę :)

A według mnie tym chińskim "cukierkowo" wyglądających lamp daleko do EL34 RFT

Al;e jeżeli ktoś lubi wyrzucać pieniądze do przysłowiowego kosza to jego sprawa.

Potem płacz że Psvane padły po niesterana roku eksploatacji a co gorsz nowe wydają z siebie nieokreślone szumy trzaski i tp. efekty czasami nawet pirotechniczne :-)

Dokladnie tak, a RFT sa niesmiertelne, moja prywatna preferencja to rft short base, kwintesencja el34 czyli to za co ja kocham lampy.

Edytowane przez hubertrs

Ok. Dzięki za propozycje. Może ma ktoś na sprzedaż rft 34? Najpierw jednak muszę wymienić sterujące. Chcę spróbować AEG, tylko gdzie je nabyć?

Na odmulenie basu Yaqina polecam mały tuning wymiana kondensatorów w torze audio ewentualnie okablowanie i sprawdzenie punktów pracy lamp regulacja oraz przy okazji sprawdzenie lutów . Kondensatorki polecam Mundorfy Supreme ale długo trzeba je wygrzewać więc można je wygrzać przed tuningiem i to jest dobry pomysł . Nie wiem jak 30L ale 10L po takim zabiegu gra dużo lepiej no i bas już nie jest taki wolny i dominujący ogólnie dźwięk jest bardziej zrównoważony w każdym paśmie . Lampki EL 34 Electro Harmonix też grają lepszym szybszym basem z lepszą kontrolą ale niestety ich dźwięk traci już to ciepełko jest bardziej szklisty ostry i wokale też już mniej nasycone ale lampki tanie więc warto posłuchać .

Tung Sol EL34 te też mają dosyć sprężysty bas dużo lepszy niż oryginalne chińskie a i wokale i góra ładna i ciepełko piękne jest w nich :)

Edytowane przez sebolx

ebay, ale pamietaj zeby sprawdzac historie sprzedawcy, musi byc dluga i pozytywna ;) raczej omijaj detalistow.

P.S. Sebolx dobrze prawi, ale do tego predzej lub pozniej sam dojdziesz, bo to prawidlo jest powtarzane jak mantra przez kazdego wlasciciela yanka

Edytowane przez hubertrs

Ok. Dzięki za propozycje. Może ma ktoś na sprzedaż rft 34? Najpierw jednak muszę wymienić sterujące. Chcę spróbować AEG, tylko gdzie je nabyć?

Nie myśl sobie że zachwalam RFT bo je chcę sprzedać, zrobiłem kiedyś ten błąd i je sprzedałem. Mam ich jeszcze trochę ale zastanowię się czy Ci sprzedam :-)

Słyszałem rft 34 w yaqinie zbynia razem z aeg jako sterujacymi. zagralo to bardzo dobrze. Na all..o jest kwadra tych lamp. Warto? Tylko co ze sterujacymi?

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Wiesz dobrze tu piszą bo to podstawa w yaqinie. Trzeba wywalić te śmieszne kondensatory sprzęgające, bo to badziewie chińskie, które psuje ten wzmacniacz i grają kiepsko.

Edytowane przez zbyniu 360

Witam,

dopiero wczoraj zamontowałem i grałem zbyt krótko, żeby cokolwiek powiedzieć. Na pewno jest lepiej, ale szczegóły po dłuższym odsłuchu.

• 2 tygodnie później...

Witam

6CA7EH padły w sposób opisany tu na forum w innym wątku (brumienie + zerowy bias na pomiarze) po 120-150 godzinach grania, czyli u mnie w 2 miesiące, skandal

Kupiłem teraz TAD EL34-STR, oby te pożyły trochę dłużej. Jak wygrzeję to napisze jakieś porównanie tych 2 rodzajów lamp które miałem (fabryczne, EH, TAD)

Widocznie kupiłeś jakieś używane. U mnie 6CA7 EH grają ponad pół roku czasami kilka godzin dziennie i nic się nie dzieje.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zgadzam sie z powyzszym to musialy byc uzywane. Moje 6CA7 EH siedza w yaqinie od marca 2012. Nadal graja choc czesto od jakiegos czasu musze korygowac bias.

Moje 6CA7 EH grają F.A. Wiliam już 500h i na razie jest O.K.

Lampka ma "miękki start" lamp i autobias.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

odszczekuję wszystko, co napisałem o 6CA7-Z Black Treasure, przestrzegając przed ich zakupem. Do dziś nie wiem, co było przyczyną pogorszenia jakości dźwięku, szczególnie w zakresie barw. Sypię głowę popiołem - czasami trzeba dać sobie więcej czasu by zbyt pochopnie nie wydawać opinii. Po krótkim okresie grania na innych lampach przeprosiłem się z Treasurami, ponieważ ciągle czegoś mi brakowało. Na dzień dzisiejszy lampkom stuknęło dwa lata i nic niepokojącego się nie dzieje. Z tydzień temu jednej z lamp musiałem minimalnie podkręcić bias, poza tym lampy przez dwa lata trzymają bias idealnie. Wzmacniacz posiada miękki start i regulację biasu z wskaźnikiem wychyłowym.

6H8C i EL34 w układzie PP. Electro Harmonixy w końcówce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4ec834d73f4cf14fd55f516b8bd87516_1452429074.jpg

6b85f3e2b54b546aa0912894ccd2ea4b_1452429073.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• Pokaż nowe odpowiedzi