Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik wysokotonowy.

Rekomendowane odpowiedzi

<br />u vandersteena sa krązki chamsko przyklejone do tweetera , oraz cała obudowa średniaka też jest okryta filcem<br />wilsony maja wycięcia wewnętrzne w gwiazdeczki, najlepiej popróbowac samemu doklejając do siebie cieniutkie platki filcu i mierzyc odpowiedź.<br />

No widzisz że to pomaga bo stosują to najlepsi :)

Gwiazdeczki Wilson odgapił od Mangera :)

Po prostu taniocha a jakie przebicie w cenie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)

No widzisz że to pomaga bo stosują to najlepsi :)

zależy komu i do czego

lipinski musiał cofnąc vife i jakos wyrównać odbicia od krawedzi

wilson, raczej za mało pochyla ściankę , by nie stracic najwyzszej oktawy dlatego cofniecie tweetera i kawałek filcu

ja długo bawiłem się w optymalizacje frontów, i przynosi to efekty , próbowałem filc gabke na froncie , pokrycie skóra na 5mm gąbce i inne bajery, tak ,ze wiem jak to działa :)

Dalej twierdzę że to tanie i skuteczne rozwiązanie wielu problemów także w DIY

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Fazę reguluja też takie nacięcia jak u Mangera, trochę wyobraźni 3D koledzy ;)

Aha. Nacięcia regulują (czyli dostrajają fazę). Czyli jak będziesz kręcił swoim obrotowym głośnikiem, to będziesz dodawał albo ujmował nacięcia. Tak? Bo ja mówiłem o tym, że jak poruszasz głośnikiem, to zmieniasz relacje fazowe z pozostałymi.

sa tez odwrotne podejścia do tematu

Powiedz mi na co patrzę...

Gość

(Konto usunięte)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sa tez odwrotne podejścia do tematu

Też jakaś droga ale czy to zdzierży Twoja połowica :)

Ukryta Zawartość

wilson, raczej za mało pochyla ściankę , by nie stracic najwyzszej oktawy dlatego cofniecie tweetera i kawałek filcu

Ale jak widać na zdjęciach, Wilson nie cofa wysokotonowego, tylko po całości daje 4-5mm.

Od pewnego czasu myślałem też nad obudową do mojego projektu. Jestem pewien że tylko budowa modułowa dla każdego przetwornika oddzielna. Powstaje tylko problem sztywności, mocowań. Po za tym widzę same plusy.

Tak jak pisze [email protected], możliwość przesuwania, ustawiania kątów (w międzyczasie pomiary). I dla mnie b.ważne łatwa podmiana przetworników.

Edytowane przez hi_aro
<br />Powiedz mi na co patrzę... <br />

Symbole falliczne ;)

Ale jak widać na zdjęciach, Wilson nie cofa wysokotonowego, tylko po całości daje 4-5mm.

A może u Wilsona inaczej wysokotonowy patrząc na słuchacza darł by ryja i dla tego tak podszedł do zagadnienia; może tak na to popatrzmy.

<br />Aha. Nacięcia regulują (czyli dostrajają fazę). Czyli jak będziesz kręcił swoim obrotowym głośnikiem, to będziesz dodawał albo ujmował nacięcia. Tak? Bo ja mówiłem o tym, że jak poruszasz głośnikiem, to zmieniasz relacje fazowe z pozostałymi.<br /><br />

Nawet tak nie myślałem ale pomysł wydaje się dobry tylko jak to w życiu trochę czasu trzeba temu poświecić z konkretnym przetwornikiem no bo z innym może być zupełnie inaczej.

żółwik

Gość

(Konto usunięte)

patrząc po zdjęciu , tweeter jest cofnięty a filc wyrównuje cofnięcie z frontem

post-28119-0-58694000-1415667074_thumb.jpg

Chyba się mylisz.

Ukryta Zawartość

Wszystkie głośniki są podfrezowane głębiej. Na grubość filcu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez hi_aro
Gość

(Konto usunięte)

Powstaje tylko problem sztywności, mocowań. Po za tym widzę same plusy.

nie mam mocowań, moduły leża na sobie na warstwach filcu, problem jest tylko z modułem tweetera, który musi być dobrze zaprojektowany pod kątem cięzkości, lub troszke dociążony z góry, mdf 20mm na wszystkie ścianki to trochę mało, na dół mozna dac metal, ale wszystko zależy od koncepcji;)

http://www.troelsgravesen.dk/ATS-4-cabs.htm

Chyba się mylisz.

ok. nie ma sprawy, mozna to widziec tak jak Ty:)

• 3 miesiące później...
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Oto mój pomiar SPL nie parowanych złotych Audaxów. Niech ktoś dla porównania wrzuci pomiar trzy i pół razy droższych parowanych beryli scana, pośmiejemy się :-)

Dodam, że pomiar jest robiony w obudowie, a nie w ścianie (z przebiegów SPL można nawet odczytać, jakiej szerokości mam obudowę).

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Poniżej charakterystyka modułu średnio-wysokotonowego moich ostatnich kolumn na HM130Z0 i złotej kopułce. Oczywiście pierwsze, co się rzuca w uszy, to idealne zrównoważenie tonalne. Uważam, że złoty Audax ma wszystkie przymioty wysokiej klasy głośnika, czyli rozdzielczość i separację, dynamikę, "body", detaliczność, powietrze i przestrzeń, bardzo precyzyjną scenę. Na szczególne uznanie zasługuje moim zdaniem to, że przy ilości przekazywanych informacji jest niemęczący i można słuchać dowolnie długo. Pewnie jest to zasługa bardzo niskich zniekształceń (różnego rodzaju).

Czyli cięcie tego złotego Audaxa na 2400 Hz powinno wystarczyć.

Tu masz przykład z deutschland jak podchodzą panowie do sprawy

Ukryta Zawartość

fil-pro-17-tds.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez slawek213
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Czyli cięcie tego złotego Audaxa na 2400 Hz powinno wystarczyć.

A z czym chcesz go połączyć, że musisz ciąć tak nisko? Nie żałuj mu średniotonowego, jest tego warty. Ja dzielę na 3,5 kilo, a na 5 kilo też by HM130Z0 dał radę.

Chwała Ci za to. Ja niestety nie mam jeszcze wielu doświadczeń głośnikowych wiec póki co muszę polegać na opiniach innych.

----------------

Ok, ja mam własne, nie polegam na cudzych.

Nie wiem czy miałeś obydwa ale jak miałbyś wybierać to którego Audaxa byś wolał, tytanowego czy magnezowego?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Mam oba, tytanowy przetestowałem bardzo porządnie, ale magnezowego właściwie w ogóle. Porównywać będę mógł nie wcześniej, niż za miesiąc.

Zdania na temat tej vify są bardzo "średnie".

Nie znam osoby, ktorej by sie ta Vifa nie podobala. Najwyrazniej ktos nie umial jej dobrze zaimplemetnowac :) bo przy aktualnej cenie 400-450zł te glosniki sa rewelacyjne. Moze nie graja wysoko i sa wybredne co do kopulki ale maja swoj niepowtarzalny charakter :)

• Pokaż nowe odpowiedzi