Skocz do zawartości
IGNORED

Międzynarodowy spisek przeciwko Syrii.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek - piszesz nie na temat, chyba jest gdzieś na forum wątek o USA - czy jest to dobry kraj, czy zły - tam powinieneś się udzielać.

Złożoność problemu Syrii próbujesz sprowadzić do swoich geopolitycznych antypatii.

Taak? Taki uwag oczekuję od założyciela wątku. Także daruj sobie tę iście ormowską czujność.

Nie jestem czujny, po prostu przynudzasz jak stara zdarta płyta - już wiem że nie lubisz USA - ale po co o tym trąbić w kółko? A założyciel wątku to może cię zbanować, gwoli ścisłości, a nie prosić sensowniejsze wypowiedzi.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

dziadekwłodek

Jak widzę Twoją miłość do muzułmanów( a zwłaszcza dyktatorów) to przypomina mi się znane Ci pewnie powiedzenie Lenina o Zachodzie " kapitaliści sprzedadzą nam sznur na którym ich powiesimy"

Wiadomość z ostatniej chwili.Sankcji gospodarczych wobec Syrii,których byłeś zwolennikiem nie będzie.Twoja ukochana Rosja przy pomocy innego demokratycznego kraju czyli Chin zawetowała je na forum ONZ czyli organizacji znanej z operatywności i szybkości działania.Zadowolony?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Jak widzę Twoją miłość do muzułmanów( a zwłaszcza dyktatorów) to przypomina mi się znane Ci pewnie powiedzenie Lenina o Zachodzie " kapitaliści sprzedadzą nam sznur na którym ich powiesimy"

Wiadomość z ostatniej chwili.Sankcji gospodarczych wobec Syrii,których byłeś zwolennikiem nie będzie.Twoja ukochana Rosja przy pomocy innego demokratycznego kraju czyli Chin zawetowała je na forum ONZ czyli organizacji znanej z operatywności i szybkości działania.Zadowolony?

Nie narzucaj mi proszę żadnych obiektów kultu miłosnego. A skoro poruszyłeś temat Chin to proszę: http://gielda.onet.pl/adidas-przenosi-produkcje-z-chin-do-birmy,18726,5193679,1,news-detal! Porządna niemiecka firma zbiera produkcje z Chin i przenosi ja do Birmy. Bo wyzysk chińskiego robotnika przestał się już jej opłacać - w Chinach w ciągu 15 lat zarobki wzrosły 10-krotnie z ok. 155 do 1550 przeliczając na PLN. To jest progres jakiego nie ma nawet w najlepszej gospodarce świata - czyli tuskowej. Ale jak Chińczycy będą mieli pełny dostęp do internetu, to może Zachód przekona ich do demokracji.

Nie jestem czujny, po prostu przynudzasz jak stara zdarta płyta - już wiem że nie lubisz USA - ale po co o tym trąbić w kółko? A założyciel wątku to może cię zbanować, gwoli ścisłości, a nie prosić sensowniejsze wypowiedzi.

Stare płyty często brzmią lepiej niż nowe.

''Według pogłosek, w środowym zamachu na budynek służb bezpieczeństwa w Damaszku miał zostać ranny Baszar al- Assad. Mnożą się spekulacje na ten temat, bo prezydent nie pojawił się od tego czasu w mediach. ''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Premier Izraela zmienił zdanie: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,12160418,Netanjahu__Za_zamachem_w_Bulgarii_stoi_Hezbollah_.html. Widać, że służby Izraela są nieco zdezorientowane. Poza tym, czy to takie ważne, kto faktycznie. Entliczek, pentliczek - na kogo wypadnie - w tego bęc!

A to niespodzianka - "GW" z takim artykułem: http://wyborcza.pl/1,75248,12155516,Obiektywizm_mediow_polegl_na_wojnie_w_Syrii.html!

Zapytam jak Yodzisław (#311) " kto wyłożył pieniądze" na ten artykuł? No widzisz Yodzisław dostałeś nóż w plecy.

Widać, że służby Izraela są nieco zdezorientowane.

To mnie wcale nie dziwi. Od jakiegoś czasu administracja Obamy prowadzi własną grę i mam wrażenie, że nie wtajemnicza w nią swoich dotychczasowych sojuszników. Na przykładzie Syrii widać to ewidentnie.

A nie mówiłem,że zamach w Burgas zrobił Mosad?Wiedziałem,że mogę na Was liczyć!Osiągnęliście już szczyty absurdu.

I śmieszności.

Nie udawaj Greka... A bo to pierwszy raz Izrael tak zrobił? Nie jesteś idiotą i wiesz doskonale, że nie pierwszy raz. Więcej - Izrael SPECJALIZUJE SIĘ w takich akcjach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A może jednak? Czasem warto wysilić się odrobinkę i poznać prawdę.- to wartościowe podsumowanie.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Il Dottore

Mnie nie interesują Twoje antysemickie fobie.Gorzej,że masz też inne.Antyunijne i antyamerykańskie.Skoro jesteśmy już przy prawdzie to prawda jest taka,że jesteśmy świadkami konfliktu na linii Zachód-islam.Jest to konflikt polityczny,kulturowy,ekonomiczny i militarny.Czy to się komuś podoba czy nie Europa,Ameryka i Ich forpoczta czyli Izrael jadą tam tym samym wózku.Ekstremiści islamscy dążą do opanowania żródeł ropy i gazu oraz tras ich przesyłania aby rzucić zachód na kolana.Równocześnie w tę grę angażuje się Rosja i Chiny,które mają swoje interesy,często odmienne niż my.Tylko USA są w stanie powstrzymać te potęgi przy pomocy Europy.Wybór jest prosty.Albo my czyli Europa,USA i sprzymierzony Izrael albo Hamaz,Hezbollah,Iran,Baszar czy inny kacyk popierany przez Putina.Bo Chiny opłacają każdego.

EU ze swoimi ostatnimi słabościami raczej się kompromituje. Jeśli chodzi o konflikt polityczny,kulturowy,ekonomiczny i militarny to moim zdaniem nie wchodzą tu w grę ekstremiści islamscy. Raczej głównymi rozgrywającymi są Rosja i Chiny być może któryś z krajów EU z ambicjami. Konflikt w Syrii i cała ta rewolucja w płn. Afryce to blef, przygrywka do czegoś poważniejszego i nie sądzę aby tu szło o konflikt Muzułmanie reszta świata.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Il Dottore

Mnie nie interesują Twoje antysemickie fobie.Gorzej,że masz też inne.Antyunijne i antyamerykańskie.Skoro jesteśmy już przy prawdzie to prawda jest taka,że jesteśmy świadkami konfliktu na linii Zachód-islam.Jest to konflikt polityczny,kulturowy,ekonomiczny i militarny.Czy to się komuś podoba czy nie Europa,Ameryka i Ich forpoczta czyli Izrael jadą tam tym samym wózku.Ekstremiści islamscy dążą do opanowania żródeł ropy i gazu oraz tras ich przesyłania aby rzucić zachód na kolana.Równocześnie w tę grę angażuje się Rosja i Chiny,które mają swoje interesy,często odmienne niż my.Tylko USA są w stanie powstrzymać te potęgi przy pomocy Europy.Wybór jest prosty.Albo my czyli Europa,USA i sprzymierzony Izrael albo Hamaz,Hezbollah,Iran,Baszar czy inny kacyk popierany przez Putina.Bo Chiny opłacają każdego.

Gdyby Chiny zechciały to USA jutro przestaje ekonomicznie istnieć.

Tak - wystarczy im 24 godziny. Gdyby tylko chcieli.

A co ma Rosja do ropy? Nic! Bo Rosja jest niezależna energetycznie - ropa to raczej przyczyna bólu głowy u Chińczyków.

I nie nazywaj pisania prawdy antysemityzmem - antysemityzm to nie jest pisanie prawdy o zbrodniach Izraela, mieszasz pojęcia.

Błagam, nie wmawiaj mi też że jestem antyamerykański. Mogę krytykować ich politykę międzynarodową i kretyńskie posunięcia ekonomiczne ale doceniam prawo do posiadania i używania broni oraz karę śmierci dla zwyrodnialców.

Nie jestem też antyunijny - przeciwnie: jestem wielkim entuzjastą zarówno UE jak i € (w dużych ilościach ;) ).

Krytykuję natomiast KRETYNIZM eurourzędników, debilne przepisy i próby podporządkowania sobie Polski przez Niemcy i Francję w UE.

Wolno mi.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Znowu niespodzianka w sprawie zamachu: http://wiadomosci.onet.pl/swiat/zamachowiec-z-burgas-jest-obywatelem-szwecji-i-byl,1,5194170,wiadomosc.html! Al-Kaida?

(...)Skoro jesteśmy już przy prawdzie to prawda jest taka,że jesteśmy świadkami konfliktu na linii Zachód-islam.Jest to konflikt polityczny,kulturowy,ekonomiczny i militarny.Czy to się komuś podoba czy nie Europa,Ameryka i Ich forpoczta czyli Izrael jadą tam tym samym wózku.Ekstremiści islamscy dążą do opanowania żródeł ropy i gazu oraz tras ich przesyłania aby rzucić zachód na kolana.Równocześnie w tę grę angażuje się Rosja i Chiny,które mają swoje interesy,często odmienne niż my.Tylko USA są w stanie powstrzymać te potęgi przy pomocy Europy.Wybór jest prosty.Albo my czyli Europa,USA i sprzymierzony Izrael albo Hamaz,Hezbollah,Iran,Baszar czy inny kacyk popierany przez Putina.Bo Chiny opłacają każdego.

Ciekaw jestem jakie jest Twoje uzasadnienie tezy, że trzeba powstrzymywać Rosję i dlaczego? Jak na razie Rosja eksportuje gaz, a nie wielka rewolucje proletariacką! Rosja broni siebie i Europę przed Islamem. Nie uważam, żeby wybór był taki prosty.

Rosja jest niezależna energetycznie

Od wielu lat nie potrafią tam produkować wierteł do szybów wydobywczych, niezależnością bym tego nie nazwał :D Sensowne maszyny rolnicze, młyny w przetwórstwie, technologie chłodzenia przemysłowego, dodatki do produkcji cementu, przetwórstwo aluminium itd. Bez zachodnich i obecnie chińskich inwestycji Rosja musiała by się cofnąć o kilkadziesiąt lat. Kto tam dostarcza ciągi technologiczne do mleczarni, piekarni, skąd biorą cały przemysł tworzyw sztucznych? :D

Sama produkcja surowców i odlanej surówki metali nie oznacza że państwo jest samowystarczalne. Tam się wszystko rozpadło bo ich przemysł lekki był kompletnie niewydajny a wygląda na to że ich oligarchowie nie chcą inwestować w tym sektorze - wolą transferować pieniądze z "branż energetyczno-surowcowych" za granicę. To jest w jakimś sensie tragedia Rosji - nie ma klasy średniej a bogaci za nic nie będą inwestować w rozwój normalnego przemysłu co robią za nich inwestycje europejskie, amerykańskie a chińscy producenci zalewają rynek dosłownie wszystkim. Trochę jak kraje kraje arabskie ale z zupełnie innych powodów.

Oczywiście, Putin i Miedwiediew pochylają się nad problemem tłumacząc z poważną miną że Rosja traci kadry techniczne, za bardzo polega na imporcie więc należy coś robić. Z poważną miną ogłaszają że państwo będzie inwestować w młodych, rodzimą naukę i przemysł. To nie znaczy że będą to robić ale... że mówą :D To trochę tak jak Mieczysław Rakowski w starych czasach tyle że on rzeczywiście coś zrobił.

Ciekawie wyglądają realne posunięcia rosyjskiej władzy w przemyśle - chyba rezygnują już z rozwijania własnych technologii nawet w wojsku bo zaczynają kupować coraz więcej licencji których wiadomo że sami nie rozwiną. To trochę tak jak carska Rosja na początku XX wieku. Czy przyjdzie w końcu Stołypin którego sami nie zabiją? Putin próbował nawet grać na Stopłypina, powiedział że podziwia i tego... wielki człowiek był z wizją i coś jeszcze. Mówił :D

Swoją drogą muzełmanie mają największą dzietność w Rosji, za nimi w przyroście jest ludność azjatycka. Tylko tych ugrofińsko-słowiańskich Rosjan coraz mniej (Władimir i Dmitri nad tym też się pochylali i poważnie mówili w telewizji).

No sami we dwóch chyba nie sprostają...

:D

Miedwiediew to wieczorami woli sobie Led Zeppelin na swoich szwajcarskich zabawkach posłuchać. :)

Ekstremiści islamscy dążą do opanowania żródeł ropy i gazu oraz tras ich przesyłania aby rzucić zachód na kolana.Równocześnie w tę grę angażuje się Rosja i Chiny,które mają swoje interesy,często odmienne niż my.Tylko USA są w stanie powstrzymać te potęgi przy pomocy Europy.Wybór jest prosty.Albo my czyli Europa,USA i sprzymierzony Izrael albo Hamaz,Hezbollah,Iran,Baszar czy inny kacyk popierany przez Putina.Bo Chiny opłacają każdego.

No ale to przecież europa (krażyła plotka że Francja miała za to ponoć obiecane 30% z wydobycia ropy a jeśli to prawda to ciekawe ile inni ? ) i USA pomagała bractwu muzłumańskiemu (to chyba są ekstremiści islamscy ?) obalić Gaddafiego który był nawet przez pewien czas ateistą a potem stworzył system polityczny oparty na nacjonalistycznym socjaliźmie połaczonym ze zmodyfikowanym islamem. Z tego co się orientuję to dla ekstremitów islamskich był śmiertelnym wrogiem. W Libii ponoć ma być już niedługo ustanowiony szariat. Zresztą samo z siebie operowanie pojęciem ekstremizmu islamskiego w kontekście rewolucji w Syrii jest błędne, no bo np taki Iran jest fundamentalistyczny a fundamentalistyczne bractwo muzłumańskie uznało go za swojego wroga tak jak i Syrię która jest sprzymierzeńcem Iranu a sama jest wrogiem fundamentalistów syryjskich i bractwa muzłumańskiego.

-------------------------

Wynotowałem sobie takie cytaty z ponizszego artykułu :

Ukryta Zawartość

''Syria 2012 r. Ludowa rewolta przeciwko dyktaturze rozpoczyna wojnę domową. Po jednej stronie jest antyamerykański, represyjny reżim syryjski, który był orędownikiem rewolucyjnego islamizmu; jego sojusznicy — Iran; i Hezbollah. Po drugiej stronie jest koalicja demokratów, regionalnych nacjonalistów i islamistów. Demokracje zachodnie ogłosiły embargo: żadna broń nie może być sprzedawana buntownikom. Szyicki, islamistyczny Iran i Rosja pomagają jednak reżimowi, podczas gdy Turcja i Bractwo Muzułmańskie pomagają islamistom, wzmacniając ich siłę w koalicji buntowników. Ostatecznie albo zwycięży reżim, albo islamistyczny składnik wśród rebeliantów......

''...... Reżim irański pomaga jednej stronie olbrzymimi ilościami pieniędzy i broni, a reżim turecki i Saudyjczycy pomagają trochę drugiej stronie, ale dają nieproporcjonalnie duże wsparcie Bractwu Muzułmańskiemu...,. W rzeczywistości także polityka USA wspiera Bractwo Muzułmańskie''

''mimo całej, zadowolonej z siebie, „pro-demokratycznej" retoryki administracji prezydenta Obamy i innych, nikt nie pomaga umiarkowanym''

''Kiedy dyktatura pokona opozycję i setki ludzi będą masakrowane, albo — jeśli islamiści zamienią Syrię w kolejny reżim totalitarny w sojuszu, którego celem jest zniszczenie zachodnich interesów w tym regionie, nie miejmy wątpliwości, kto także jest odpowiedzialny. Będzie to porażka o wymiarach zarówno strategicznych, jak i humanitarnych. ''

------------------------

Ukryta Zawartość

dziadekwłodek

Oczywiście,że Rosja eksportuje gaz a nie importuje.Rosja prowadzi politykę wielkomocarstwową mającą na celu rozbicie i osłabienie UE bo ta ją powstrzymuje w Europie.W tym celu pragnie rozszerzać swoje wpływy w na Bliskim Wsch. aby osłabić tam pozycje Zachodu.Równocześnie jest znaczącym eksporterem gazu do Europy.Co chce osiągnąć?Osłabić UE,zamieszać na Bliskim Wsch. i pozbyć się konkurentów gazowych,sprzedawać broń.Znaczącym graczem w tej zabawie stają się Chiny,które będą potrzebowały coraz więcej ropy i gazu,głównie z rejonu Zatoki.W tym celu inwestują ogromne środki w kraje Bliskiego i Środkowego Wsch.nie patrząc na prawa człowieka,sposób sprawowania władzy czy dyktatury.

Chiny chcą te ropę i gaz transportować do siebie poprzez Pakistan i Birmę i w tych krajach budują ogromne porty i rurociągi.Chcą ominąć zatłoczone cieśniny ( i łatwe do zablokowania) typu Ormuz i Malakka.W tym momencie do akcji wkraczają Indie jako rywal Chin.Rysuje się sojusz Indyjsko-amerykański wymierzony przeciwko Chinom.Amerykanie już w tej chwili przerzucają flotę z Atlantyku na Ocean Indyjski.-polecam książkę która już jest bardzo głośna na Zachodzie Robert Kaplan "Monsun".

Ale wracam do Twojego pytania dlaczego trzeba powstrzymywać Rosję?Dziwię się Tobie jako Polakowi,że zadajesz takie pytanie.Rosja nigdy nie pogodziła się z utratą imperium w Europie Wsch.I będzie robić wszystko aby je odbudować.A to jest sprzeczne z interesem Polski.To nie są fobie antyrosyjskie ale fakty.Rosja będzie starała się odzyskać np. Ukrainę i Azję Środkową.Z Rosją powinniśmy utrzymywać poprawne stosunki ale ze świadomością jej imperialnej polityki.I powinniśmy przyciągać Ukrainę.A Ty proponujesz coś dokładnie odwrotnego.Zrażanie sobie Ukrainy i pozostawienie wolnej ręki Rosji.Ja Putinowi nie ufam.

Krak_on

O Libii pisałem już w osobnym wątku i nie chce mi się powtarzać.W skrócie.Francja i Włochy miały bardzo dobre stosunki z Kaddafim i nie miały powodu aby z nim walczyć.Regularnie dostarczał im ropę i odpalał łapówki politykom.Gdy zaczęła się rewolucja w Libii Zachód robił co mógł aby nie interweniować.Czemu zmienił zdanie?Z kilku powodów.Po pierwsze presja opinii publicznej,która nie mogła znieść jatek pokazywanych przez TV.Po drugie wizja tysięcy uchodźców szturmujących Hiszpanię,Włochy i Francję była nie do przyjęcia no i zbliżające się wybory we Francji i we Włoczech.Politycy chcieli pokazać stanowczość.Natomiast co do śmierci Kaddafiego ( którego nie żałuję) to mam pewne podejrzenia.Zabito go z pewnym pośpiechem.Czyżby niektórzy politycy europejscy bali sie jego zeznań(Berlusconi,Sarkozy).Sytuację obecną w Libii oceniam jako zadowalającą.Nie sprawdziły się przepowiednie jakoby po obaleniu reżimu dojdzie tam do ogólnej masakry.Natomiast niewykluczony jest podział tego kraju na Trypolitanię i Cyrenajkę co ma uzasadnienie historyczne.

il Dottore

Z tymi Chinami i USA to nie jest tak do końca.Oba kraje są tak samo od siebie zależne.Bo bez Ameryki gospodarka chińska by się zawaliła.Potrzebują siebie nawzajem i rywalizują ze sobą.

Jak ten Kozak i Tatarzyn.

Możemy mieć nadzieję , że Putin umrze , co nie oznacza iż przyhamuje to zapędy imperialistyczne Rosji .

A czy nie uważacie , iż Rosja powinna się obawiać Chin ?

Piotr

Cytat :

''

I co dalej?

- Ktokolwiek mówi dziś, że wie, co będzie dalej, jest zwykłym głupcem. Niestety, nikt nie ma dobrego planu dla Syrii. Opozycja jest silna, ale podzielona i niegotowa do przejęcia władzy. Zresztą cały kraj jest podzielony, trwa regularna wojna domowa.

Prawda jest taka, że po Asadzie Syrię czeka ponury los. Walki, chaos, przemoc mogą trwać jeszcze bardzo długo. Pojawi się masa pytań, których dzisiaj nikt nie zadaje. Co będzie z syryjskimi Kurdami, którzy nie chcą walczyć, a nawet blokują rebeliantom dostęp do Aleppo, by chronić swoje tereny? ///Co się stanie z dwoma milionami alawitów (szyicka sekta), którzy na ogół są wierni reżimowi i nie wyobrażają sobie przyszłości pod rządami sunnitów? Czy okopią się w okolicach Latakii, skąd się wywodzą? Czy będą dalej walczyć, mimo braku przywódcy? Opozycja nie ma im nic do zaproponowania, nie jest w stanie przeciągnąć ich na swoją stronę.''

Więcej...

Ukryta Zawartość

EDIT:

Teraz na TVN 24 był jakiś reportaż o Syrii, i powiedzieli tam taką ciekawą rzecz że tak naprawdę nie ma konkretnej wiedzy kim tak naprawdę są i skąd pochodzą uzbrojeni rebelianci no bo nie ma żadnej ewidencji tego kto tam uczestniczy.

Ukryta Zawartość

Z tymi Chinami i USA to nie jest tak do końca.Oba kraje są tak samo od siebie zależne.Bo bez Ameryki gospodarka chińska by się zawaliła.Potrzebują siebie nawzajem i rywalizują ze sobą.

Oczywiście, że Chiny mogą ząłatwić gospodarkę USA w 24 godziny ale tego NIE ZROBIĄ, gdyż, jak słusznie zauważyłeś, popyt na chińskie trampki z napisem Converse jest wyższy niż na chińskie trampki bez takowego napisu. Podobnie chętniej kupujemy iPady niż tablety Shunglung ;) choć powstają one w tej samej fabryce Foxxcona. Na marginesie: Foxxcon zatrudnia MILION PRACOWNIKÓW. To jest chińska skala obecnie.

Więc Chiny będą trzymać amerykańskiego gospodarczego zombie w pozycji pionowej tak długo, jak długo BĘDZIE IM SIĘ TO OPŁACAĆ.

A potem Amerykańska gospodarka się zwinie - w 24 godziny.

Cytat :

''I co dalej?

- Ktokolwiek mówi dziś, że wie, co będzie dalej, jest zwykłym głupcem. Niestety, nikt nie ma dobrego planu dla Syrii. Opozycja jest silna, ale podzielona i niegotowa do przejęcia władzy..."

Bractwo Muzułmańskie przejmie władzę.

Islamiści przejęli władzę w Iranie w latach 70' obalając łagodnego prozachodniego "dyktatora" Szacha Iranu. Teraz przejmują ją w krajach "arabskiej wiosny" - tak samo jak 35 lat temu w Iranie na fali ruchów wolnościowych.

Nie mówi się o tym nic, ale następna w kolejce jest Turcja - powoli słabną tam wpływy wojska, gwarantu prozachodniego ustroju państwa, a rosną wpływy islamistów.

Polecam obejrzenie filmu "Syriana" z Clooney'em. Proroczy film pokazujący ten proces i towarzyszące mu tło polityczne. Film był prawdopodobnie inspirowany historią upadku Szacha Iranu.

Poczytajcie popularne artykuły z przed roku na temat "arabskiej wiosny" - pisano pierdoły o tym że rodzi się tam wolność i demokracja, chyba nawet porównywano ją do wybuchu Solidarności w 80'. I co?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Szach Iranu Mohammad Reza Pahlawi był rzeczywiście dobrotliwym władcą - szczególnie widać to było w zachodnich telewizjach. Utworzona przez niego tajna policja polityczna SAVAK - też była uosobieniem łagodności.

Ów szach miał tytuł doktora honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego w dziedzinie prawa, a Obama ma więcej bo Pokojowego Nobla - co pokazuje jak gówno warte są to zaszczyty.

23031970

Oczywiście,że Rosja powinna obawiać się Chin.Zwłaszcza na Dalekim Wschodzie.Nad graniczą rzeką Ussuri sytuacja wygląda następująco: po rosyjskiej stronie bezludzie ( kilka mln ludzi na Syberii) i marazm gospodarczy po chińskiej kilkadziesiąt mln. i rozwój gospodarczy.Chiny mają ludzi,pieniądze,technologię i zapał Rosjanie jedynie bogactwa naturalne.Kwestią czasu jest opanowanie ekonomiczne Syberii przez Chiny.Kiedyś miała to uczynić Japonia teraz widać już,że zrobią to Chiny.

Co do Iranu.Rzeczywiście monarchia Rezy Pahlawiego była autorytarna i na użytek wewnętrzny okrutna.Ale były to czasy zimnej wojny i Zachód ją popierał bo stabilizowała sytuację w Zatoce.Ponadto szach prowadził politykę westernizacji,która wydawała się skuteczna.

No teraz Gwardia Rewolucji Islamskiej to humaniści, oczytani w Koranie, pilnujący po równo wojska i cywili, profesorków, kupców, literatów, studentów innej niepewnej ideowo hołoty. Oferują pełen asortyment usług od wyrywania paznokci i przypalania po kamieniowanie i rozstrzelania. Osobno działa cenzura mediów drukowanych, radia i telewizji krajowej.

Niestety materiał ludzki się nie sprawdza bo montuje zdradziecko anteny satelitarne w domach pod markizą, nielegalnie rozprowadza zagraniczną prasę erotyczną a młodzi to po kryjomu imprezują jak w Europie. Ale aktyw czuwa...

Szach Iranu Mohammad Reza Pahlawi był rzeczywiście dobrotliwym władcą...

Nie obyło się bez trzech groszy od Dziadka - czy napisałem gdzieś że Szach był dobrotliwym władcą? Mądrości zdartej płyty?

Ale nas robją w konia z tymi informacjami, najpierw podawali że rosja ponownie wysłała zawrócony wcześniej stetek ze śmigłowcami, chwilę potem była informacja że na jakiejś ważnej wystawie militarnej rosyjski przedstawieciel przyznał że śmigłowce już są dostarczone a amerykanie nazwali to skandalem dyplomatycznym, a teraz właśnie pojawiło się info że Syria jednak nie dostanie od Rosji tych śmigłowców :

''Rosja postanowiła odroczyć dostarczenie do Syrii wyremontowanych śmigłowców bojowych do czasu normalizacji sytuacji w tym kraju - poinformowała agencja Interfax powołując się na źródło wojskowo-dyplomatyczne. ''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie obyło się bez trzech groszy od Dziadka - czy napisałem gdzieś że Szach był dobrotliwym władcą? Mądrości zdartej płyty?

Napisałeś dosłownie tak: "Islamiści przejęli władzę w Iranie w latach 70' obalając łagodnego prozachodniego "dyktatora" Szacha Iranu." Jego rządy były tak łagodne, że jego poddani w końcu ich nie wytrzymali, odrzucili dobra zachodniej cywilizacji wprowadzane przez tego władcę i opowiedzieli się za islamskimi fundamentalistami pod przywództwem ajatollaha Chomeiniego.

Przymiotnikowi łagodny odpowiadają takie synonimy: dobroduszny, dobrotliwy, dobry, łagodny, łaskawy. Poducz się trochę sam, zanim zaczniesz pouczać innych. Dyskusja w wątku polega na tym, że każdy przedstawia swoje stanowisko na konkretny temat. Dlatego przemyśl sobie uderzenia w klawiaturę, zanim znowu z zamiarem zaatakowania dyskutanta napiszesz o trzech groszach.

Cóż, są łagodni dyktatorzy (Mubarak) i okrutni (Stalin, Wujek Sekretarz czyli Pol Pot) - nie wiem czy jesteś w stanie to ogarnąć. Daleko w obu przypadkach do "dobrotliwego władcy", chyba przyznasz.

O Iranie i broni atomowej dr hab. Ryszard Machnikowski (pewnie syjonista, agent mossadu):

Większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że między Izraelem a Iranem toczy się wojna. Nie jest to jednak póki co konwencjonalny konflikt. Dowiadujemy się o nim co jakiś czas, przy okazji bardziej spektakularnych wydarzeń.

W Iranie w ciągu kilku lat zginęła w zamachach dość spora liczba osób, które zajmują się irańskim programem atomowym. Doszło też do kilku aktów dywersji, czy też jak to określili Irańczycy "zamachów terrorystycznych" na instalacje wojskowe. Tam też zginęli wysocy rangą wojskowi irańscy, w tym należący do tzw. Sepahu "strażników rewolucji". To oni ochraniają irańskie instalacje atomowe.

Doszło też do przypadków sabotażu elektronicznego, gdzie pojawiły się wirusy, które destrukcyjnie wpłynęły na program atomowy w Iranie. Ta cicha wojna toczy się od wielu lat, być może to kolejny epizod. Być może zamachu w Bułgarii dokonała któraś z palestyńskich organizacji, ale ten konflikt w ostatnim czasie nieco wygasł, więc raczej nie przypuszcza się, żeby byli to Palestyńczycy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.