Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa panela absorbującego na bazie wełny mineralnej

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo to najpopularniejsze źródło tej wełny (Isover PT 80) znajduje się właśnie w Bydgoszczy przy ul. Towarowej 36.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Faktycznie. Że to w Bydgoszczy.

Jednak cały czas chodzi mi po głowie ten steprock hd z castoramy. Ma 60 cm szerokości co lepiej by mi pasowało i jest tańsza.

Co o niej myślicie, sprawdzi się?

Ukryta Zawartość

.

Witam wszystkich.

Jestem na etapie planowania wykonania takich paneli i mam pytanie odnośnie obicia.

Czy wykładzina tzw. budowlana (Malta) może posłużyć do obicia takiego panelu?

wykladzina-remontowo-budowlana-malta-600-ziele.jpg

SPECYFIKACJA:

WYSOKOŚĆ CAŁKOWITA: 2,5 mm

POCHODZENIE: BELGIA

WAGA RUNA: 300 g/m2

WAGA CAŁKOWITA: 320 g/m2

SKŁAD: WŁÓKNO 100% POLIPROPYLEN

tylko takie informacje udało mi się uzyskać jeżeli chodzi o specyfikację.

Czy panele o grubości 15cm (10cm - wełna, 5cm - pustka powietrzna) zdadzą egzamin?

z góry dziękuję za odpowiedź :)

czy może posłużyć i czy zdadzą egzamin - to zależy do czego i z czego, wszystkie te czynniki wpływają na akustyczną charakterystykę panelu

proszę przeczytać wątek i zapoznać się z linkowanymi informacjami

• 3 tygodnie później...

czy po prostu gotowy panel powiesić np. 10 cm od ściany ?

Można i tak, w niczym to nie przeszkadza.Lub zrób skrzynki o głębokości 20 cm, i pustkę zostaw z tyłu, za watą. :)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Zabieram się za budowanie własnego panela bazującego na PT80, zaimpregnowanej odrobiną kleju w sprayu. Ramki mam, o wymiarze wewnętrznym 500x1000 więc idealnie bez docinania wełny. Grubość to niestety 50mm - ale dzięki temu będzie to "normalnie" wyglądać wisząc w salonie :) Jeśli chodzi o obicie, to znalazłem firmę która wykonuje nadruki cyfrowe na wielu różnych gatunkach materiałów. Można zamówić dowolny wymiar. Namiar na firmę :

Ukryta Zawartość

Teraz najważniejsze. Wykonuję jedną sztukę tego absorbera, a PT80 sprzedają w opakowaniach po 8 szt płyt. Pytanie, czy ktoś z forumowiczów nie ma do odsprzedania arkusza wełny 500x1000 gr. 50 ? Może być PT80, może być też inna, podobna.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Panowie, czy ktos probowal wykonac panel absorubujacy z miekkich plyt pilsniowych? Czy ktos ma jakis dane lub doswiadczenie jakimi parametrami dysponuja te plyty? Czy panel wykonany z "kanapki" takich plyt z przestrzenia powietrzna miedzy nimi moglby dzialac na nizsze czestotliwosci?

Panowie, czy ktos probowal wykonac panel absorubujacy z miekkich plyt pilsniowych? Czy ktos ma jakis dane lub doswiadczenie jakimi parametrami dysponuja te plyty? Czy panel wykonany z "kanapki" takich plyt z przestrzenia powietrzna miedzy nimi moglby dzialac na nizsze czestotliwosci?

Wedle wzoru na ustroje przeponowe. Policz masę powierzchniową i podstaw do wzoru, reszta z książki.

• 3 tygodnie później...

melov8 nie doczytałem że chcesz zrobić dylatację pomiędzy nimi. Dla mnie nie ma w tym żadnej korzyści wręcz rodzi problemy. Ustroje przeponowe są stosunkowo tanie bo płyt używa się o stosunkowo małych grubościach. Więc ja zrobił bym klasycznie.

• 2 tygodnie później...

Ostatnio kupiłem 3 takie "panele binarne" do salonu, bo zależało mi na zmniejszeniu pogłosu i poprawieniu wyrazistości mowy. Zamontowałem je na ścianie przeciwległej do tej przy której mam ustawione kolumny głośnikowe. Efekt dość porażający jak na tej wielkości panele. Tylko 3 sztuki, a mój salon nie jest mały bo ma 32 m2. Natknąłem się na producenta tych paneli w sieci gdy szukałem informacji co tam w środku tych binarnych jest. Okazuje się że można zrobić adaptację akustyczną bez ingerowania w wygląd pomieszczenia i bez zmieniania jego funkcjonalności. Polecam bo to bardzo ciekawa technologia jest ;)

Najlepiej z tego co Ci będzie się najbardziej podobało. Grubość kilka milimetrów. A czy to będzie sklejka, plexi, HDF, MDF, dibond, poliwęglan lity to już zależy od Ciebie. Ogólnie ma to być perforowane i tak zamocowane do ramy żeby nie drgało i nie wydawało z siebie dźwięków.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Mam pokój 18m2 w którym jest goły sufit i pusta połowa powierzchni ścian ale za bardzo nie mogę w niego ingerować żeby zmniejszyć pogłos. W jaki najmniej rzucający się w oczy sposób mógłbym poprawić akustykę tego pokoju?

Żeby zmniejszyć czas pogłosu potrzebne są pochłaniacze. Żeby możliwie jak najmniej rzucały się w oczy najlepiej jakby były z przezroczystej plexi. Właśnie pracuję nad takimi ustrojami. W czerwcu powinienem mieć konkrety.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Witam, czy taki panel zadziała lepiej w zamkniętej skrzyni ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W środku jest wełna pt80 10cm, są do kupienia w dobrej cenie, trochę bez sensu że otwarta skrzynka.

Edytowane przez Alpinek

Nie wiem skąd tyle dywagacji na ten temat.

Jest to zwykły panel z wełny mineralnej w wiórowej ramie.

Rama jest stosunkowo głęboka by poprawić pochłanianie w najniższych składowych.

To że nie jest zabudowany nie ma znaczenia. To nie jest ustrój membranowy a przy płaskiej ścianie ta konstrukcja jest wystarczająca.

Ale w przypadku umieszczenia go w rogu pokoju zadziała lepiej w zamkniętej obudowie ?

Edytowane przez Alpinek
  • 2 tygodnie później...

Witam,

Czy ktoś z kolegów wie czy folia stretch ma negatywny wpływ na właściwości panela na wełnie mineralnej który jest nią zabezpieczony?.

Chodzi o ograniczenie ew pylenia przy rozkładaniu i chowaniu paneli.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

W środku jest wełna pt80 10cm, są do kupienia w dobrej cenie, trochę bez sensu że otwarta skrzynka.

do kupienia gdzie?

Czy ktoś z kolegów wie czy folia stretch ma negatywny wpływ.....

Przeczytałem cały temat. Już wszystko dla mnie jasne.

Wełna przyszła, ale śmierdzi niemiłosiernie. Wystawiłem do wietrzenia pod daszkiem. Mam nadzieję, że wywietrzeją.

Witajcie, jakiś czas temu piałem z zapytaniem odnośnie alternatywnego wypełnienia paneli akustycznych. Tak się składa, że chciałem zrobić dwa takie panele, jednak nie ukrywam, że priorytetem był dla mnie jako-taki efekt wizualny. Postawiłem więc na kompromis pomiędzy efektywnością akustyczną a wyglądem. Jako wypełnienie zastosowałem gruby prasowany filc "Poroso" w ilości 3 warstw po ok. 10-12mm każda, przedzielone cienkimi płatami czarnego twardego filcu wykorzystywanego jako "podłoga" w bagażnikach samochodowych. Wszystko to osadzone w ramach klejonych z płyty wiórowej, o wymiarach 1000x500x40, z pleckami z perforowanego HDF, sklejone klejem uniwersalnym. Otwory są po to, aby odbity od ściany dźwięk ulegał powrotnemu pochłanianiu, oraz by sama struktura perforowanej płyty stanowiła sama w sobie element rozpraszający. Otwory wywiercone zostały wiertarką wyposażoną w rozwiertak fi30. Problem polegał tylko na tym jak wykonać obicie nie wydając grubej kasy na wydruki cyfrowe na materiale. Wpadłem na pomysł, by kupić gruby porządny kawał surowej bawełny (często występuje pod nazwą surowe nieimpregnowane płótno malarskie), a następnie nanieść na nie wzór za pomocą zwykłego szablonu malarskiego, farbą akrylową. Poniżej wklejam zdjęcia z każdego etapu produkcji, moim zdaniem efekt jest fajny, minimalistyczny, pozostało mi to tylko powiesić na ścianie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-12979-0-42515400-1403464340_thumb.jpg post-12979-0-18336400-1403464361_thumb.jpg post-12979-0-98464300-1403464551_thumb.jpg post-12979-0-27626500-1403464578_thumb.jpg post-12979-0-43661400-1403464589_thumb.jpg post-12979-0-01811500-1403464597_thumb.jpg post-12979-0-85583000-1403464604_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo mi się podoba wykończenie tych absorberów.

Zastanawiałem się nad nadrukami na płótnie Canvas ale jakościowo z bliska wygląda to bardzo średnio.

Czy ten materiał jest bardzo gęsty ( jak z przepuszczaniem wysokich częstotliwości ) ?

Czy jest mocno uciągliwy ?

Czy kupowałeś go w jakieś dużej sieci ?

Koniec pytań :-)

Dobra robota wizualnie, napisz jak dźwiękowo.

Pozdro.

Żeby zmniejszyć czas pogłosu potrzebne są pochłaniacze. Żeby możliwie jak najmniej rzucały się w oczy najlepiej jakby były z przezroczystej plexi. Właśnie pracuję nad takimi ustrojami. W czerwcu powinienem mieć konkrety.

Jak idą prace nad tą plexi ?

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Dokładnie, dobra robota ale podziel się wrażeniami z odsłuchu :)

Ja zapytam jeszcze czemu nie wełna w środku ? Odstąpiłeś od tego pomysłu i dlaczego filc ?

• Pokaż nowe odpowiedzi