Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Dobrze, że w nowych modelach Hegla trafa nie buczą. <br />

w jak nowych?

U mnie H100 tez brumi i z wszystkich klockow tylko to jedno trafo Hegla sobie pogrywa....Czyli jest cos na rzeczy, tak mysle.Czy ktos z problemem probowal reklamowac??

Przlaczalem Hegla z linii zasialnia dedykowanej na 'zwykla' bez zmian.Na listwie Gigawatt'a lub bez tez nie ma efektow poprawy.

Zakupilem Blocker'a Tomanka i generalnie jest lepiej,ale dalej od czasu do czasu i tak pogrywa;tyle ,ze ciszej....Jak dla proby testowalem w salonie hifi to nie brumilo...

Czyzby kwestia brudow sieci w mojej okolicy i dobrej listwy/kondycjonera w salonie ze zla instalka trafo w Heglu?

Piszecie jakby każde urządzenie było testowane w idealnych warunkach,

"Problem" tkwi w jakości naszych lokalnych linii enegetycznych, w instalacjach w budynkach. Nie pomogą kondycjonery, ani filtry.

U mnie h200 nieco głośniej chodzi w godzinach popołudniowych (chodzące pralki. piekarniki w aglomeracji itp. ) Jeśli to nie przeszkadza w odsłuchach nie traktowałbym tego jako problemu, chyba że macie za dużo pieniążków.

Miałem wzmacniacze, w których trafa były bardziej słyszalne (nawet mały Naim 5i.)

Najważniejsza jest cisza w głośnikach.

Edytowane przez macson

Generalnie sie z Toba zgadzam:)

Nie dopisałem we wcześniejszym wpisie, ale zauważyłem iż trafo Hegla zaczyna czasami brumic, choć nie za każdym razem, (Tomanek wpięty, bez Gigawatt'a) w momencie jak załącza sie 3fazowa PC (14kw mocy). Czasami jak PC sie załącza jest takie obciążenie w moim domu, ze jak słucham muzy to na sekundę wszystko siada:))

Natomiast wątpliwość moja wzbudza dlaczego tylko trafo Hegla nie radzi sobie z brudami sieci i brumi??? Inne klocki i ich trafa nawet na tej samej linii zasilającej "radzą" sobie z problemem??

Mało tego, dac H11 nie brumi tylko h100...

Edytowane przez will66

Wzmacniacz ma największe trafo Kupisz Krella, Naima też będzie sobie mruczał, lampa tym bardziej. Niestety nie żyjemy w Europie, trzeba się z tym pogodzić.

Linie wysokiego napiecia, transformatory są już nowocześniejsze - ale cała reszta ...

w jak nowych?

U mnie H100 tez brumi i z wszystkich klockow tylko to jedno trafo Hegla sobie pogrywa....Czyli jest cos na rzeczy, tak mysle.Czy ktos z problemem probowal reklamowac??

Przlaczalem Hegla z linii zasialnia dedykowanej na 'zwykla' bez zmian.Na listwie Gigawatt'a lub bez tez nie ma efektow poprawy.

Zakupilem Blocker'a Tomanka i generalnie jest lepiej,ale dalej od czasu do czasu i tak pogrywa;tyle ,ze ciszej....Jak dla proby testowalem w salonie hifi to nie brumilo...

Czyzby kwestia brudow sieci w mojej okolicy i dobrej listwy/kondycjonera w salonie ze zla instalka trafo w Heglu?

Cichutko było w H80, grał pół roku, teraz gra H160 i też jest cicho.

Problem "buczenia" trafo nie dotyczy w Polsce wyłącznie Hegla, ale także i wielu innych wzmacniaczy. Związane jest o z tym, że mamy w Polsce i na Słowacji najgorszą jakość sieci energetycznych w EU. Stare transformatory, instalacje często pamiętające Niemca, etc. Dużym problemem jest obecność prądu stałego w sieci prądu zmiennego, którego nie powinno być. To on odpowiada za tzw. buczenie, czy syczenie transformatora we wzmacniaczu, który jest zaprojektowany na odbiór prądu zamiennego, a nie stałego. Mówiąc kolokwialnie "zapycha się". Doskonałym rozwiązaniem i remedium na to zjawisko jest DC-Blocker. Nie ma innej rady. I to nie jest wina ani Hegla, ani Naima, czy Cyrusa, że tak w polskiej sieci elektrycznej dzieje się.

Niedawno uczestniczyłem w tzw. Warsztatach prądowych w Gdańsku. Ekspert ds. zasilania sprzętu audio hi-fi tak wypowiedział się o tym zjawisku:" W sieci pojawia się także składowa stała, czyli prąd stały w instalacji prądu zmiennego. W sieci AC może być nawet około 80 Wolt prądu stałego. Prąd stały powoduje zaś zbędne nasycenie transformatorów urządzeń audio. Jak rdzeń się nasyca prądem stałym (a jest zaprojektowany na prąd zmienny) to się wzbudza. Pojawiają się przydźwięki, brzęczy, buczy. A jak transformator buczy to oznacza, że nasycił się prądem stałym i nie ma fizycznej możliwości, aby całą dostarczoną energię przerobić". Całość tekstu do odnalezienia na mojej stronie.

Edytowane przez Violet

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Wszystko rozumiem, ale nie jest jednak tak, że to w przypadku Hegla i h100, czy h200 ludzie się wypowiadają o trafo, a w przypadku innych marek już zdecydowanie mniej o ile w ogóle ?

Nie to, że hejtuję, pytam jako osoba zastanawiająca się na h200. Tym bardziej też mam wątpliwości bo jednak sporo ich się pojawia na rynku wtórnym. Dlaczego ?

Wpadles w watek gdzie dwie osoby co jakis czas powtarzaja jak mantre ze trafo buczy i zaraz ludzie sie wypowiadaja. Ja mialem w domu h200, h100 i h80. Zaden nie buczal. Jak masz slaba instalacje to kazdy wzmak bedzie buczal mniej lub bardziej.

Nie bardzo wiem co kto powtarza... zresztą to co dla jednego jest buczeniem dla innego jest niesłyszalnym szumem.

Mogę napisać od siebie, że od pewnego czasu słyszę Hegla H80 już z odległości 5m jak jest włączony /w cichym pokoju, gdy inny sprzęt jest wyłączony.../ nie jest to głośny dźwięk/brumienie ale jednak słychać, że sprzęt pracuje... obok mam wzmacniacz słuchawkowy od Audio Gd Phoenix oraz DAC do niego - one są niesłyszalne nawet z 10 cm... po zamknięciu oczu nie stwierdzę czy pracują czy nie... ale tam /w Audio GD/ są trafa r-core wiec może w tym jest rozwiązanie...

Mi osobiście ów przydźwięk nie przeszkadza raczej na początku irytował... bo w dużo tańszym NADzie tego nie było... ale widocznie na 100 urządzeń jedna ma problem z trafem /źle nawinięte, coś się obluzowało - nie wiem... nie znam się.../ aha mam listwę TAP 8 z DC Blockerami do Tomanka - jak szumiało szumi... Zrobię video w sobotę i wrzucę na YT każdy będzie mógł się przekonać czy to dla niego byłby problem - czy nie... dla mnie to nie jest problem, aczkolwiek to nie jest wzmacniacz za 1000 zł... i pewne rzeczy drażnią...

<br />dwie osoby co jakis czas powtarzaja jak mantre ze trafo buczy<br />

pudlo, wypowiadam sie po raz pierwszy w tym klubie chociaz mam H100 od jakiegos czasu,wiec to nie moja mantra....

<br />Jak masz slaba instalacje to kazdy wzmak bedzie buczal mniej lub bardziej.<br />

czyli jak mam linie zasilajaca na dedykowanym/firmowym kablu, z listwami i DC-blockerami to mam ciagle za slaba linie?

U mnie zapewne problemem jest 3-fazowa PC i zapewne bede musial z tym zyc. Troszeczke irytuje fakt,ze inne trafa w klockach na tej samej linii sobie z tym "radza", a akurat w H100 nie...

Edytowane przez will66

Problem "buczenia" trafo nie dotyczy w Polsce wyłącznie Hegla, ale także i wielu innych wzmacniaczy. Związane jest o z tym, że mamy w Polsce i na Słowacji najgorszą jakość sieci energetycznych w EU. Stare transformatory, instalacje często pamiętające Niemca, etc.

Byłoby to jakieś wytłumaczenie, gdyby wszystkie inne buczały, natomiast prawda jest taka,że ktoś w Heglu spieprzył sprawę i trzeba to jasno powiedzieć. Testowałem parę piecyków i w żadnym poza tym H100 tak nie było, nawet w 3 razy tańszym Denonie. Wszędzie panowała wzorowa cisza. Poza tym bardzo fajnie grał H100, choć to nie do końca moje brzmienie. Tam gdzie jest super, trzeba o tym pisać, są to na pewno dźwięk, jakość obudowy. Nie można jednak zwalać na Niemca, ze piec brumi, skoro nawet moja lampówka jest znacznie cichsza, a wszystkie inne tranzystory które posiadałem w domu milczały jak grób.

Czyli zmienić na h160:))

To raczej nie ta droga. Myślę, że jednak nakładają się dwa procesy. Jeden to rzeczywiście kiepska jakość sieci energetycznych w Polsce. A drugi, że Hegel radzi sobie z tym najsłabiej. Choć dziwi mnie, że dotyczy to tylko H100 i H200 (takie głosy na forum).

To raczej nie ta droga

zartowalem ze zmiana na 160:)) H100 wybralem z "premedytacja", po ilus tam odsluchanych wzmakach najbardziej mnie "ujal" i do dzisiaj nie zaluje. Dla mnie w tej polce cenowej oferuje najwiecej: czystosc, scene stereo, 3D, fajnie kontrolowany i dociazony bas- tego szukalem.

A brumienie wyszlo po jakims czasie, ale z Tomankiem jest ok. Napisalem o tym, bo akurat trafilem na ten watek...

witam i wpisuje sie do klubu , dorażnie jest h100 ma byc h200 , co do h100 przesiadka z nad c372 z pre 917 , jest przepasć bez opadu szczeny ale jest progress , i chyba w kazdym aspekcie , przedewszystkim juz pomijając tzw lukier audiofilski , podoba mi sie ta wyrazność słowa w końcu słysze dokładnie i wyraznie słowa i ich zakończenie bez nie domówień i zastanawiania sie , tu jest to wyrazne do bólu i to jest mega fajne , co do brumienia trafa ,to przyznaje że czasem jak się ryja wsadzi do piecyka to troche go słychać , w nad c372 było go jak by mniej słychać , aczkolwiek nie zwracałem na to takiej uwagi , ale po tylu postach zacząłem zwracać i porównując oba nad chyba wygrywa , bo słychac go było mniej , ale to na granicy percepcji , całokształt biorąc hegel to jest naprawde wyższa półka bo tu naprawdę to gra i kocyk jest zdjety i to gruby kocyk

:) siejecie panikę - w narodzie podatnym na sugestię od razu to się przerodzi w histerię (nieprzespane noce,wielogodzinne odsłuchy transformatorów :), falę ofert sprzedaży, )

H200 u mnie jest tak przezroczysty że już go nie "zauważam", mam wrażenie, że charakter systemu jest zdefiniowany raczej przez źródło. Dobre źródło = gra muzyka.

:) siejecie panikę - w narodzie podatnym na sugestię od razu to się przerodzi w histerię (nieprzespane noce,wielogodzinne odsłuchy transformatorów :), falę ofert sprzedaży, )

H200 u mnie jest tak przezroczysty że już go nie "zauważam", mam wrażenie, że charakter systemu jest zdefiniowany raczej przez źródło. Dobre źródło = gra muzyka.

tak jak mówisz hee , muzyka jest naj naj , i myśle zeby porównywac do tego co sie miało , hegel to naprawde dobry sprzęt a juz troche osłuchany jezdem :)moim zdaniem wciąga nosem harmany nady itp..

tak naprawdę słysze go tylko rano , jka jest tzw czarne tło , myśle zże to norma jest , kyurde faktycznie ktoś śrube wkręcił hee , bo mi to wogóle nie przeszkadza

chłopaki to naprawde dobrze gra , do nada porwunując , jest przepaść na korzyść hegla , kurde to gra żywo daje takie emocje bez porównania , gada to przepęknie

Drogi Freju,

Nie wiem czy rozumiem Twoje poczucie humoru, przepraszam jeśli Cię jakoś uraziłem,

Tak na poważnie - trochę za dużo jest biadolenia na AS, Idealnie nie będzie i Violet fachowo wyjaśnił dlaczego, Z tych samych przyczyn, każdy wzmacniacz może czasami lekko "zamulić" scenę, Raczej trzeba z tym żyć.

Edytowane przez macson

Drogi Freju,

Nie wiem czy rozumiem Twoje poczucie humoru, przepraszam jeśli Cię jakoś uraziłem,

Tak na poważnie - trochę za dużo jest biadolenia na AS, Idealnie nie będzie i Violet fachowo wyjaśnił dlaczego, Z tych samych przyczyn, każdy wzmacniacz może czasami lekko "zamulić" scenę, Raczej trzeba z tym żyć.

przecież , ja tu nic o scenie nie napisałem , więc nie bardzo rozumiem o co mam się tu obrażać , tudzież, urażać , pisze to co ja słyszę ,dorażnie porównuje to do nada bo tego ostanio słuchałem , i tak jak pisałem hegel gra lepiej zdecydowanie , ale mam wrażenie ze trafo jest minimalnie głośniejsze niż w nadzie , tak samo uwazam że cena za h100 w tej pierwotnej cenie 11tys to zdecydowanie za dużo, ale to moje zdanie

W moim h100 nic nie bruni,tak samo było W H70,H80 i osłuchiwanym H200 również.

Może rzeczywiście to kwestia jakości linii przesyłowych.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

pytanie kto i co nazywa brumieniem , ja napisałem ze tylko rano słyszę , ale to moim zdaniem standart , bo to jest na granicy percepcji , ty masz rozumiem czarną cisze , zupełnie czarne tło tak ?

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

a czy ktoś zauważył, że strona domowa http://www.hegel.com/ trochę się zmieniła ?

H100 dalej w podstawowej ofercie ! to prawdziwy HIT !

Niestety nie posłuchali się moich osobistych sugestii z AudioShow o umieszczeniu zakładki z wycofanymi produktami :(

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.