Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę niestety stawiam tutaj na psychologię zakupu. Ogromne oczekiwanie wobec nowego wzmaka a tu nic z tych rzeczy. Tez to przerabialem po wymianie całego sprzętu na droższy znacznie. Czekam na oPinię o H300.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Może tak, może nie... nie wiem. Trudno o "prawdziwą prawdę" w tym wypadku.

Ale wiesz, nie ma nic gorszego niż frustracja i rozczarowanie po zakupie czegoś, co ma nas cieszyć, bo przecież tylko dla przyjemności to robimy. Skoro mogłem zwrócić bez konsekwencji (a po to kupowałem w sklepie, aby móc zwrócić), to po co się miałem męczyć? Sklep nie stracił, bo i tak do nich wrócę po DAC, może z po napęd, może po kable. A ja nie mam wyrzutów sumienia, że wydałem 3x tyle co na Hegela H80 a zamiast postępu mam regres.

Wszytko to jest subiektywne, nie przekonałem się, że H160 to dobry wzmacniacz. Dla mnie nie był dobry. Może przed sprzedażą powinni go wygrzewać? Nie moze być tak, że aplikacja nowego sprzętu przez kolejne dni powoduje coraz większą frustrację właściciela. Dla innych może być cudny, może być wzorcem, może być doskonały.

No i co zrobić? Przecież się nie pogryziemy z tego powodu. :)

Lubię słuchać muzyki! :)

Ale ja dokładnie miałem to samo. Skończyło się tym, że sprzedałem wzmak i czekam na nowy rok do powrotu do audio :D

Może też nie ma co się na Hegla zamykać, albo rzeczywiście H200 sprawdzić, bo obecnie chodzą niemal za bezcen vs cena katalogowa.

pozdrawiam

Edytowane przez maciek36

Znaczy tyle że kupując z Norwegii można w Pl. fajnie zarobić .

Pytanie kolego, miałeś z nim do czynienia bo widzę że próbujesz stworzyć zamęt, strasznie wk... mnie wpisy ludzi którzy nie słyszeli, nie widzieli a próbują coś od siebie do dyskusji wtrącić .

Widzisz, miałem do czynienia z H300 i H200 i uczciwie napiszę że gdyby różnica na rynku wtórnym pomiędzy tymi modelami była na poziomie 2.000zł. mógłbym dopłacić wg. mojej skromnej oceny więcej nie warto .

Czy to znaczy, że Hegel tak szybko się uczy, czy, że tak nie szanuje swoich klientów? :D ;)

Chyba żadna firma nie zmieniała tak szybko modeli w tym modeli flagowych.

Wiesz, marketingowo (a znam się na tym trochę) to może i świetne ruchy. Ale klienci mogą czuć się nieco oszukani, gdy czytają, że nowe wzmacniacze to są ooOOO tyyyleeee lepsze od poprzednich.

O Heglu dużo się mówi i pisze, ale może się to czkwaką odbić. Ja wracam do poprzedniego modelu, ale nie wiem już, czy zostanę przy Heglu... teraz jestem na etapie testowania.

A ilu nie kupi już więcej Hegla po takiej utracie wartości sprzętu?

Najlepiej mieć uszy i nie poddawać się marketingowi.

Edytowane przez bagnet

Bagnet zadziałałeś szybko ,znalazłeś inną alternatywę i to jest najważniejsze.Kto nie ryzykuję ten szampana nie pije ;-)

Ja przy zmianie h80 z pewnością będę chciał wypróbować h160 i h300 zobaczymy co pokażą.Tak jak piszesz h80 jest zacnym wzmakiem ,ale przydałoby się zagrać z większym pazurem i dynamiką.

bagnet skoro znasz się na marketingu to doskonale wiesz że nie o szacunek tutaj chodzi tylko o ...

Model H300 z tego co kojarzę pokazał się w 2012r. odpowiedz sobie sam czy wymiana na nowy model była za szybko, tym bardziej że jest na rynku kilka czołowych firm z branży elektronicznej (np. firmy na S) które zmieniają modele niemal co rok .

Konsumenci często pod wpływem R E K L A M Y wydają grubą kasę i nikt tutaj żalu do nikogo nie ma .

Edytowane przez MadMaxx

Spoko, masz rację. Wróćmy do clou wątku.

Mysle juz czym napędzić wzmacniacz. Troche sie boję tego LKS na allegro, Audio GD wyglada obiecujaco ale mają tyle modeli, że zgłupialem. Black Dragon to troche za drogo. A może przetwornik z lampką? Tylko jaki?

Spoko, masz rację. Wróćmy do clou wątku.

Mysle juz czym napędzić wzmacniacz. Troche sie boję tego LKS na allegro, Audio GD wyglada obiecujaco ale mają tyle modeli, że zgłupialem. Black Dragon to troche za drogo. A może przetwornik z lampką? Tylko jaki?

Warko kupić LKS MH-DA003, ponieważ cena dobra i jakość świetna. Audio GD NFB1 to niezły model. Ja NFB1 zmieniłem na LKS'a. Z zakupem LKS'a nie było żadnych problemów, ale trzeba uważać i minimalizować ryzyko poprzez płacenie kartą kredytową.

Witam. Panowie zapytam jeszcze raz, bo moje pierwsze zapytanie zmarło w zalążku, czy ktoś sterował dacem Hegla HD20 końcówkę mocy, jak się ma w nim ta cyfrowa regulacja głośności, czy mocno degraduje dzwięk przy niskich poziomach głośności?

Przeczytałem kilka ostatnich postów i pomyślałem sobie, ale jaja. Jeszcze rok, dwa lata temu, takie wpisy byłyby nie do pomyślenia a ich autorzy zostaliby bardzo szybko zlinczowani. Zawsze wiedziałem, że to tylko norweski Chińczyk w dobrym opakowaniu i z dobrym marketingiem. Ale czas totalnego zachwytu i napalania się się na Hegla chyba już minął. No i dobrze, bo potrafimy w końcu wyciągnąć konstruktywne wnioski.

Post bagnet-a #4115 też daje wiele do myślenia...

Wydajesz kupe siana na wzmacniacz, a na zrodle chcesz oszczedzac. Powinno byc na odwrot.

No właśnie, różne są szkoły. Moja oldschoolowa podpowiada mi, żeby 40% wydać na kolumny, 35% na wzmacniacz i 25% na źródło. Mówię oczywiście o bazowym budżecie, bez kabli i akcesoriów.

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Widzisz, już po 4 minutach znalazł się obrońca obozu Hegla:)

Zresztą Twój avatar wiele mówi, podobnie jak i mój, ale gdzież Heglowi do Dynaudio???

Raz słuchałem H80 i nie chcę mi się pisać elaboratów, ale dla mnie ta firma buduje swoją siłę na marketingu, to nie jest Naim czy Cyrus czy Leema. Moim zdaniem of course:)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

40% wydać na kolumny, 35% na wzmacniacz i 25% na źródło

a skad gwarancja,ze jak zaplacisz 40% budzetu na kolumny to to cos bedzie super gralo?? nie lapie tego czesto powtarzanego algorytmu na super system...

ja bym raczej dopasował kolumny do pomieszczenia więc "procenty" budżetowe same wyjdą z tego mariażu,a dopiero wtedy szukałbym dalszych szczegółów w muzyce z odpowiednim do kolumn wzmakiem i zródłem....I tak o to wyjdzie sam rozklad procentowy w systemie.

Jak mozna poczytac tu i tam, ludziska czesto kupują klocki 'zdalnie' i pozniej dziwia sie ze nie gra.

Inna sprawa, ze co poniektorzy musza sobie odpowiedziec na pytanie czy juz wyszli z etapu audiofila: Bass&Power..... Hegle to nie wzmaki do grania typu lomot&lomot. To trzeba zrozumiec i wtedy szukac odpwiednio.

To nie jest tak, że Hegel jest zły. Te urządzenia nieźle grają, niektóre są wybitne w swojej cenie (dla mnie H80), niektóre pewnie nie (ale nie śmiem się wypowiadać o tym, czego nie słuchałem).

Teraz kupuję H300 (tylko kurierzy się nie spisali), ale już wiem, że to będzie ostatni z Hegli. Jak nie podpasuje, to będę szukał, ale już inaczej. Tak jak kiedyś włócząc się po salonach. Tylko czas... czas... mieć na to czas.

dfx5 - kupiłem LKS :)

Widzisz, już po 4 minutach znalazł się obrońca obozu Hegla:)

Zresztą Twój avatar wiele mówi, podobnie jak i mój, ale gdzież Heglowi do Dynaudio???

Raz słuchałem H80 i nie chcę mi się pisać elaboratów, ale dla mnie ta firma buduje swoją siłę na marketingu, to nie jest Naim czy Cyrus czy Leema. Moim zdaniem of course:)

Z czym masz polaczone swoje Dynaudio?

H1 H100 i H80 to wzmacniacze z którymi można miło spędzić czas. A H160, no cóż Violet napisał stronę wcześniej że trzeba go ratować kablami typu harmonix czy cardas. Ludzie którzy przerzucili kilka kabli tych firm wiedzą o co chodzi.

H1 H100 i H80 to wzmacniacze z którymi można miło spędzić czas. A H160, no cóż Violet napisał stronę wcześniej że trzeba go ratować kablami typu harmonix czy cardas. Ludzie którzy przerzucili kilka kabli tych firm wiedzą o co chodzi.

Nic takiego nie napisałem. Napisałem, że głośnikowiec QED Silver świetnie nadaje się do H80, ale już H160 lubi mieć bardziej zaawansowane kable, czyli np. Cardas albo Harmonix. W moim przekonaniu to optymalne marki do H160, choć dobrych kabli jest oczywiście o wiele więcej.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Nic takiego nie napisałem. Napisałem, że głośnikowiec QED Silver świetnie nadaje się do H80, ale już H160 lubi mieć bardziej zaawansowane kable, czyli np. Cardas albo Harmonix. W moim przekonaniu to optymalne marki do H160, choć dobrych kabli jest oczywiście o wiele więcej.

Zaawansowane czytaj maskujące ostrość wzmacniacza.

moniek jak oceniasz swoje kolumny? .

Udane połączenie, jak z przekazem wysokich tonów?.

tomek 11 jak piszesz "raz słuchałeś" H80 zakładam że w sklepie przez 20min. dlatego na jakiej podstawie szkalujesz całą markę nie mając okazji posłuchać któregoś z większych braci H80 nie mając do czynienia z żadnym DAC-iem czy CD .

Twojej opinii nie można brać na serio i doskonale zdajesz sobie z tego sprawę.

Oceniasz sprzęt audio po obrazkach? - bo na pewno nie na podstawie odsłuchów .

Udane połączenie, jak z przekazem wysokich tonów?.

Góry jest sporo , ale wszystko się równoważny jest przyjemnie dźwięcznie i czytelnie.

Edytowane przez moniek

Wczoraj zawitał u mnie H160 . Jeśli będzie dalej tylko lepiej to nie mam nic przeciwko temu bo już teraz jest nieźle :)

Słychać od razu że sprzęt sporo poważniejszy niż te które całkiem dobrze wspominam (h100 ,h80) i 160 wreszcie powinien nadrobić to czego mi w tamtych brakowało ( min. zdolność cichego grania , energii , wybornie prowadzonych niskich tonów) Po za tym H160 ma funkcje airplay na której nie ukrywam mnie zależało. Mam dosyć przewalania wynalazków w postaci mniej lub bardziej udanych odtw. strumieniowych . AirPlay na H160 po prostu gra dobrze , przyjemnie a jakże komfortowo.

Tymczasem niechaj się wygrzewa , raczej długa droga przed nim ;)

Edytowane przez Luk77

Ciekaw jestem Twojej opinii, bo też miałem taki skok z H80 na H300 plus LKS :)

Ja używałem Hegla H80 z Audio GD NFB1. Było to bardzo fajne połączenie. Wewnętrzny DAC'a grał słabo. Teraz z LKS'em wraz OPA 301 gra bardzo dobrze. Dźwięk jest lepszy od poprzedniego zestawu w każdym aspekcie. Określiłbym ,że całość gra ciepło. LKS gra najlepiej przy ustawionym parametrze DPLL bandwidth na LLBW. Niestety DAC musi być ciepły (15 minut grania z tym ustawieniem), bo inaczej są unlock'i i przerwy w graniu. Pliki DSD 128 polecam do testów. Np. "jazz at pawnshop". Hegel H300 to niezły wzmacniacz potwierdzają to choćby test parametrów technicznych w magazynie AUDIO. Niestety mam jeszcze niezbyt dobre warunki akustyczne w pomieszczeniu w którym gra sprzęt. Pewnie mogło by być jeszcze lepiej.

A tymczasem test Hegel HD30 z SoundStage! - z wczoraj, czyli jeszcze gorący:

http://www.soundstagehifi.com/index.php/equipment-reviews/923-hegel-music-systems-hd30-digital-to-analog-converter

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Teraz z LKS'em wraz OPA 301 gra bardzo dobrze. Dźwięk jest lepszy od poprzedniego zestawu w każdym aspekcie.

Ja dopiero wczoraj zmieniłem na OPA301. A do testów mam pliki [DSD256]

Arne Domnerus - Jazz At The Pawnshop. Late Night - New, Unreleased Tapes (2015)

Im mniej doświadczenia w odsłuchach, tym większy radykalizm i skłonność do krytyki.

Gra cały system, a jak coś nie gra, to przeważnie, nie element systemu, a składający go, jest do wymiany...:)

Do tego dochodzi akustyka, którą wciąż wiele osób traktuje jak czarną magię a nie część fizyki.

Ostatnio złożyliśmy klientowi świetny według mnie i klienta(bo kupił) zestaw na H160+Xavian XN250 Evo+OPPO105D.

Gra to w pomieszczeniu ok 30m2, na dłuższej ścianie. W trójkącie równoramiennym 2m-3m-3m i jest naprawdę genialnie. Raczej po ciepłej stronie. Chciałbym tak poprawnie grający system mieć w domu.

Okablowanie, to mieszanka Albedo Blue głośnikowy i Cardas Quadlink XLR. Zasilanie na razie fabryczne.

Hegel H160 świetnie się zgrywa z kolorowymi kolumnami jak Xavian, mniej pasuje do tych z pogranicza studia. Ale na to nakłada się jeszcze akustyka, źródło, kable i preferencje słuchacza. Na pewno to jeden z lepszych wzmaków w swojej cenie ze względu na wydajność i zrównoważenie. Chociaż mam innego faworyta w tym przedziale cenowym. :) Ale to klub Hegla.

A H360 to naprawdę HIT! i spory krok Hegla w przód. W stosunku do wszystkich poprzedników, zrobili ogromny postęp(oczywiście cena...) i jest to świetne serce, wokół którego można budować przeróżne, wysokiej klasy systemy.

Kto słucha, nie błądzi...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.