Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, miałem okazję porównać H360 z H300 w systemie ATC SCM 40, OPPO 105d, wszystko połączone Albedo Monolith (zarówno głośnikowe jak i XLR).

Różnice są bardzo niewielkie, a wygląda to tak:

1. H360 trochę głębszy bas.

2. H360 bardziej miękki dźwięk. Nie mowię tu o muzykalności, która według mnie w H300 jest podobna.

3. H360 troszkę lepsze wokale.

4. Dynamika i szczegółowość na tym samym poziomie. W tym punkcie, w niektórych nagraniach, H300 wydawał mi się bardziej detaliczny, może przez to, iż jest trochę bardziej jasny.

Generalnie, jeżeli dla kogoś wymienione plusy są priorytetem, to H360 będzie lepszym wyborem, jednakże biorąc pod uwagę różnice w cenie w mojej opinii nie jest tego warte. Przy mniejszej różnicy warto się zastanowić.

Oczywiście, w innym systemie może to wyglądać inaczej, ale mam nadzieje, iż to co przynajmniej ja usłyszałem troszkę pomoże tym co się zastanawiają nad kupnem wzmaka lub przesiadka z H300 na H360.

Pozdrawiam,

Ponieważ sam używam Oppo 105 myślę, że zmiana źródła może uwydatnić różnice między H300 i H360. W opisanym powyżej zestawie źródło zdecydowanie odstaje od reszty. Może w takim razie warto nabyć H300 i lepsze źródło.

Ponieważ sam używam Oppo 105 myślę, że zmiana źródła może uwydatnić różnice między H300 i H360. W opisanym powyżej zestawie źródło zdecydowanie odstaje od reszty. Może w takim razie warto nabyć H300 i lepsze źródło.

Porównywałem Oppo z CD z przedziału cenowego 4-6 tys i nie było gorsze. Natomiast DAC w Oppo naprwadę jest klasowy, dużo lepszy od tych w Heglach. Oczywiście, zawsze można lepiej, kupując np. HD25 - tak mi się wydaje, bo nie miałem okazji porównać.

Wracam do klubu z h100 :D

ha, to chwila, przystanek na drodze do absolutu? :) czy powrót do dobrego sprawdzonego grania Heglem?.

Co tam u Ciebie grało w międzyczasie? Chyba LAR był?

Mi gdzieś tam pojawia się koncepcja zamiany H1 na H200, ale musiałbym się przekonać "nausznie" że naprawdę warto...

PS

HD25 zostaje na pewno

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Porównywałem Oppo z CD z przedziału cenowego 4-6 tys i nie było gorsze.

100% racji, tylko mi chodzi aby do H300 lub H360 podpiąć źródło z przedziału 10-15k bo to wzmacniacze, które warte są tego. Oppo 105 podpinałbym najwyżej do H160, który znam doskonale.

100% racji, tylko mi chodzi aby do H300 lub H360 podpiąć źródło z przedziału 10-15k bo to wzmacniacze, które warte są tego. Oppo 105 podpinałbym najwyżej do H160, który znam doskonale.

Ja niedawno nabylem H160 ... w tym momencie slucham glownie z plikow, jednak zastanawialem sie nad jakims CDkiem, polecilibyscie cos?

ha, to chwila, przystanek na drodze do absolutu? :) czy powrót do dobrego sprawdzonego grania Heglem?.

Co tam u Ciebie grało w międzyczasie? Chyba LAR był?

Mi gdzieś tam pojawia się koncepcja zamiany H1 na H200, ale musiałbym się przekonać "nausznie" że naprawdę warto...

PS

HD25 zostaje na pewno

W poszukiwaniu niezbadanych planow :)

Przerzucilem ostatnio sporo sprzetu w systemie. Najbardziej podobala mi sie Audia Flight Two. Niestety z moimi głośnikami jest za slaba w dole. Ale reszta cod miod malina. Z heglow ktore sa jeszcze sprzedawane w sklepie to najfajniejsza była h80. Nawet z jej pewnymi niedociagnieciami w barwie jest to fajna muzykalna integra.

Wiec wymyslilem sobie przystanek w postaci h100. Znalazlem w dobrej cenie z polskiej dystrybucji I dzisiaj przyszedl. Od kilku godzin przerzucam repertuar I jest bardzo fajnie. Barwa sporo lepsza niż w h80. Bas jest lepiej kontrolowany na h80. Góra w h80 też jest wedlug mnie lepsza, bardziej transparentna I talerze fajnie slychac. H100 jest ocieplony na górze ale nie wygasza jej calkowicie.

Także jest to przystanek, ale może sie okazac dlugi, chyba ze znajde Audie z mocnym dolem I reszta na poziomie integry Two.

Tez mam takie wrazenie z porownania h80 vs h100, ciekaw jestem o ile h200 jest lepszy od 100. H100 w obecnych cenach jest swietnym wyborem, nie jest wybitny ale i nic nie robi zle.Dodam ze bas schodzi nizej w 100 wzgledem 80.

Tez mam takie wrazenie z porownania h80 vs h100, ciekaw jestem o ile h200 jest lepszy od 100. H100 w obecnych cenach jest swietnym wyborem, nie jest wybitny ale i nic nie robi zle.Dodam ze bas schodzi nizej w 100 wzgledem 80.

Tak. Ale w h80 jest on szybszy I lepiej kontrolowany. Warunkiem sa odpowiednio latwe do napedzenia glosniki. Glownie uwydatnia sie to tylko przy muzyce elektronicznej.

H200 to natomiast inny zwierz. Potrafi zmeczyc sluchacza, takie efekciarskie granie.

A mozesz cos wiecej napisac o porownaniu h100 do h200? Wielkosc basu, wysokich, barwa, scena itd

Niestety nie jestem w stanie tak dokładnie opisac roznic bo h200 sprzedalem 2 lata temu I też gralem nia na innych glosnikach. Ale z tego co pamietam to h200 to tranzystor z krwi I kosci, osoby ktore w jakikolwiek sposob zostaly drapniete lampa taki dźwięk już odrzucaja, opisujac negatywnie w odbiorze. Po godzinie z h200 bylbym już zmeczony, to jest taki dźwięk typu siedz sztywno na kanapie I nie ruszaj sie bo dostaniesz w pysk :) z h100 moge spedzic caly dzien zrelaksowany.

Witam wszystkich.

Jestem posiadaczem Hegla-H80 i miło mi przyłączyć się do miłośników tej marki.

Jestem bardzo,bardzo zadowolony ze swojego H80 ,...ale pogoń za króliczkiem trwa.

Zaczeło mnie korcić żeby spróbować H300.Nigdy go nie słyszałem ale czytałem wiele dobrego.

Mam kolegę w Norwegi,który czasami kupuje i sprzedaje Hegle.

Kiedy z nim rozmawiałem powiedział mi że jeżeli chce kupić H300,musze sam go posłuchać i jeżeli nie będę zadowolony nie zrażać się i szukać dalej.

DLACZEGO? Ano dla tego że miał on do czynienia przynajmniej z odsłuchem 20szt. H300 i z tego co zaobserwoZwał,niekture z nich grały podobnie a niektóre całkiem inaczej.

Jedne były ciut cieplejsze,drugie miały lepszy bas,trzecie ...itd.itp.

Wszystkie odsłuchiwał z tymi samymi kolumnami i żródłami.Kiedy spytatałem dlaczego tak jest-odpowiedział że sądzi iż to przez produkcję w Chinach,ale sam nie jest pewien.

Do czego zmierzam-nie możemy generalizować ,jeden zagra tak,drugi trochę inaczej,jednemu się spodoba,drugiemu nie.

I nie chodzi tylko o H300,ale myślę że też i pozostałe.

Pozdrawiam

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

To nie chodzi o to że są złe,bo produkowane w Chinach.Napisałem tego posta gdyż jak czytam na forach,jeden pisze że H...jest taki inny pisze że wręcz przeciwnie ,że H...jest siaki.Pomijając że każdy ma własną,inna wrażliwość na dźwięk (inaczej słyszy,co innego podoba) to każdy sprzęt może zagrać inaczej-ten sam model,firma a inny rok czy miesiąc produkcji i jakieś inne czynniki.Dlatego opinie o jednym modelu mogą się różnić-nawet bardzo.

PS-warto samemu odsłuchać sprzęt i dopiero podjąć decyzje-opinie mogą być diametralnie różne co do barwy,przejrzystości,głębi,stereofonii,basu,detaliczności,dynamiki itd...

Pozdrawiam.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Tak oczywiście każdy ma swoje preferencje słuchowe, jednak Hegel obiektywnie ( jeśli obiektywność istnieje w audio) jest uznawany za dobry i to ponad przeciętny w swojej cenie wzmacniacz. Opinie o których piszesz to zapewne konkurencja, która traci klientów:)

Wiem że jest bardzo dobry,swojego H80 kupiłem bez odsłuchu ,tylko po recenzjach i opiniach. I jestem naprawdę BARDZO zadowolony,

Chciałem po prostu iść dalej i kupić H300, ale nie zrobię tego bez odsłuchu.

Kolega (handlarz,nazwijmy po imieniu) powiedział mi ,tak jak pisałem wyżej,że po przesłuchaniu ponad 20szt. H300 radzi mi żebym sam posłuchał,bo poszczególne egzemplarze mogą różnić się dźwiękiem. Nie mam podstaw by mu nie wierzyć,tym bardziej że mógł mi sprzedać pierwszy lepszy-przecież to jego interes.

Pozdrawiam.

Tak. Ale w h80 jest on szybszy I lepiej kontrolowany. Warunkiem sa odpowiednio latwe do napedzenia glosniki. Glownie uwydatnia sie to tylko przy muzyce elektronicznej.

Jakich parametrów według Ciebie są łatwe do napędzenia kolumny??Robiłeś porównanie h80 z łatwiejszymi i trudnymi kolumnami?

Wiem że jest bardzo dobry,swojego H80 kupiłem bez odsłuchu ,tylko po recenzjach i opiniach. I jestem naprawdę BARDZO zadowolony,

Kolega (handlarz,nazwijmy po imieniu) powiedział mi ,tak jak pisałem wyżej,że po przesłuchaniu ponad 20szt. H300 radzi mi żebym sam posłuchał,bo poszczególne egzemplarze mogą różnić się dźwiękiem. Nie mam podstaw by mu nie wierzyć,tym bardziej że mógł mi sprzedać pierwszy lepszy-przecież to jego interes.

Pozdrawiam.

Słyszałem o H200, że w czasie produkcji zmienili nieco konstrukcję i jeden model może brzmieć na 2 różne sposoby w zależności od czasu produkcji. Nie wiem, czy nie dotyczy to wersji anniversary gdzie końcówka w H200 była z H300. Ale to może być też "urban legend". Pamiętajmy też proszę, że osoby handlujące czasem nie wiedzą, czym handlują, szczególnie jeśli mówimy o tzw. mróweczkach.

Proponuję podchodzić do takich informacji ostrożnie i z dystansem. Czasem kilka zdań na kilku forach rzucone przez jedną osobę potrafi namieszać w głowach zbyt mocno.

Swoją drogą ja oddałem H160, bo mi nie przypasował. A H300 zostanie na dłuuuuugo. Bo to świetna konstrukcja jest. O! :)

Lubię słuchać muzyki! :)

Pozdrawiam.

Przyjmijmy najgorszą opcję i jeżeli jest to prawda to można się trochę rozczarować.Bierzesz na odsłuch domowy model wygrzany z salonu,który porywa dźwiękiem więc decydujesz się,oddajesz testowy i prosisz o nowy.I co.........? po wygrzaniu w domu okazuje się że to nie to??Czy jest to w ogóle możliwe,czy mamy do czynienia ze spiskiem i zniesmaczoną konkurencją???

Słyszałem o H200, że w czasie produkcji zmienili nieco konstrukcję i jeden model może brzmieć na 2 różne sposoby w zależności od czasu produkcji. Nie wiem, czy nie dotyczy to wersji anniversary gdzie końcówka w H200 była z H300

W tym przypadku to chodziło o model h200 i h200 anniversary edition.Dwa całkiem inne modele gdzie h200A bliżej dźwiękowo do h300.

H200 to natomiast inny zwierz. Potrafi zmeczyc sluchacza, takie efekciarskie granie.

Dziwne.

Sądzę, że z ustawianiem systemu hifi jest podobnie jak w sztuce grania na instrumencie, "brzmienie" to przede wszystkim umiejętności muzyka.

Brzmienie sprzętu w domu to wspólny mianownik: gustu, "ucha" słuchającego, charakteru głośników, ustawienia głośników w pomieszczeniu, jakości instalacji elektrycznej i tego na czym się stawia elementy systemu. H200 można ustawić tak, że zadowoli niejednego amatora lamp lub klasy A.

Moc akurat przydaje się najbardziej do słuchania muzyki fortepianowej, instrumentów akustycznych solo itp.

Tak ogólniej: jak bym słuchał tylko rocka i popu (chyba ten klimat dominuje w klubie) kupiłbym starszą Yamahę albo Carvera ... W końcu nie nagrywa się rocka po to, żeby ludzie słyszeli jak ta muzyka brzmi w studio.

Edytowane przez macson

Hej

Jestem tu nowy, niedawno zakupiłem zestaw z drugiej ręki H200 plus CDP2MK2. Proszę o sugestię w sprawie interkonektu, obecnie używam Van Den Hull The Second i mam problem z basem, jest tak przeogromny, że przykrywa wszystko.

Hej

Jestem tu nowy, niedawno zakupiłem zestaw z drugiej ręki H200 plus CDP2MK2. Proszę o sugestię w sprawie interkonektu, obecnie używam Van Den Hull The Second i mam problem z basem, jest tak przeogromny, że przykrywa wszystko.

Moim zdaniem w twoim przypadku kable to nie główny problem. Kabel przecież nie podbija basu. Problem raczej leży w głośnikach lub ich błędnym ustawieniu. Jakie to głośniki?

Jako że mam zamiar dołożyć do systemu DACa proszę o podpowiedź - biorąc pod uwagę, że:

1. Raczej nie chcę nic więcej wymieniać - czyli dalej AA Phoebe III, pliki i dopiero na drugim miejscu CD,

2. Marzy mi się hd 25, ale czy to nie będzie przerost formy... i nie mógłbym go inaczej kupić jak na raty - czyli bez odsłuchu,

3. Biorąc pod uwagę ów przerost - może jakiś inny DAC - AGD, HD20, używka

Założyłem sobie kilka miesięcy na zrealizowanie celu więc zaczynam u źródeł prosząc o podpowiedź

pozdrawiam

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

3. Biorąc pod uwagę ów przerost - może jakiś inny DAC - AGD, HD20, używka

Świetny DAC dostępny poprzez Allegro lub Valuebasket w bardzo dobrej cenie: LKS AUDIO MH-DA003. Do tego wymiana OPA1612 na Burson Supreme V5 lub OPA301 czy Muses02. Płatność polecam dla bezpieczeństwa kartą kredytową.

Gdy miałem H80 to grał z NFB1 AudioGd, to też bardzo dobry sprzęt. Teraz jest wersja z Amanero, więc na pewno jest jeszcze lepszy od mojego w wersji v2015. NFB1 2016 będzie lepszym wyborem od HD20, choćby dlatego ,że odtwarza DSD i ma konwerter Amanero.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.