Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze wychodzę z założenia, że jeżeli coś jest lepsze lub gorsze pokaże to od razu. Tym bardziej w sekundowych odstepach gdy porównujemy oba urządzenia na różnych materiałach. Dłuższe słuchanie, zmiany w przeciągu kilku dni to nie dobry pomysł. Zmiany nastroju, pory dnia czy nawet pogody maja wpływ na to jak odbieramy dzwiek i łatwo się pogubić. Są też tacy co to przyzwyczajają swoje wzmacniacze na S... do reszty swoich gratów tj kolumn etc. Oswajają swoj wzmacniacz jak psa, albo inne zwierze, a potem on odpłaca się wysoką wiernością ... brzmienia oczywiście. :)

?👈

Rock gra rewelacyjnie , jeśli ktoś napisał że brak pazura hm może jakieś kable kompletnie zamulone albo kolumny to na pewno nie Hegel winien .

Ją odkryłem na 200 płyty rockowe na nowo .

Jako szukalem o nim nieco info trafilem na ten wątek:

http://www.audiostereo.pl/hegel-h200-czy-denon-pma2020ae_124224.html

Niby Denon ze 40% tańszy, ale jak napisałem wyzej ceny Hegla w PL są zawyzone jak dla mnie.

?👈

Sporo się zgadza Hegel to drut wzmacniający nie dodaje masz kolumny 3 drożne masz wszystko co trzeba masz jasno grający CD będzie jasno masz ciemno grające CS będzie ciemno jak chcesz tak poda dalej ale sam nie dodaje od siebie . jak ktoś chce mięcho w Rocku polecam Caspiana ale grając na Heglu rocka a potem żnów podpinając Caspiana bardzo boli na niekorzyść tego drugiego . Hegel gra równo więc to jak zagra całość zależy od reszty toru , na pewno jest to wybitny wzmak i uniwersalny nie ma najmniejszych problemów z graniem Rocka jest wykop , mięso i niesamowity wgląd w muzykę . Zresztą mój 6 letni syn powiedział słuchając Hegla Tata jak ten wzmacniacz pięknie gra a on nie ma zrytego łba jak my ;) mało tego słuchając na Caspianie nie raz prosił abym ścissył mimo że nie słucham głośno gdyż mu przeszkadzał.dźwięk na Heglu słucham o wiele głośniej i mu to nie przeszkadza ale dźwięk jest czysty , nie ma zamazanych instrumentów nie męczy uszu i jest przyjemnie naturalny a przy tym piekielnie szybki .

To nie jest wzmacniacz do słabych kolumn i sprzętu towarzyszącego bo obnaży tylko ich wady ale podpięty do udanych konstrukcji pokaże o wiele więcej niż budżetowe wzmacniacze .

Jeśli patrząc na klasę dźwięku jaką.wzmacniacze Hegla prezentują moim zdaniem kosztują sporo sporo za mało .

Edytowane przez jacm

Przykładowo 15500zł za H200 z dystrybucji PL, gdzie w wiadomym kraju sa o polowe tansze to raczej nie jest sporo, sporo za mało. Nie chce sie tu wypowiadac negatywnie nt. tych pieców, bo nawet nie miałem z nimi styczności i pomijajac same brzmienie można też zajrzeć do środka i jak za takie sumy oczekiwał bym nieco więcej. Druga rzecz to jak napisałem wczesniej sprzęt z drugiej reki, widac w jakich cenach schodzą. A nie które sporo tańsze trzymają się bardzo dobrze i za cholere nie chcą tanieć jak np Hegel. Dalej utrzymuje że dystrybutor na PL zawyża ich ceny i to za duzo.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Owszem w Pl dystrybucja zawyza ceny moim zdaniem że względu na wyższą klasę dźwięku gdyby Hegel kosztował.u nas tyle co w Skandynawii nie schodził by im.inny sprzęt z półek w sklepach . To jest Kiler dla.droższych klocków po 20 000.w.zwyż , ale jak pisałem do tego musi być już odpowiedni sprzęt towarzyszący dlatego Hegla zestawiają częściej z o wiele droższymi kolumnami a nie tańszymi . Do tańszych lepiej sprawczą się tańsze wzmaki które dodadzą , podbiją jakiś zakres których nie dają radę same z siebie wyciągnąć kolumny niby się coś poprawi ale ucierpią inne aspekty np wglad w nagranie analitycznosc coś kosztem czegoś . W heglu trudno znaleźć minusy na pewno nie jest nim dynamika i brak pazura to jest na wybitnym poziomie zresztą właśnie że względu na szybkość ataku i drapieżną moc kupiłem 200 .

Poza tym jeśli kient mogący porównać dźwięk w.sklepie Hegla i innego wzmaka wybiera mimo to zawyzonego cenowo Hegla to świadczy tylko o jego klasie dźwięku a Hegel sprzedaje się u nas dobrze .

Edytowane przez jacm

Zazwyczaj kolumny są droższe od wzmacniacza :)

Połowa używek na rynku wtórnym jest spoza PL, więc może jak ceny były by niższe sprzedawały by się jeszcze lepiej. Słowo kiler pominę, bo dla mnie to nieco naciągane. Żeby używać takich śmiałych sformuowań trzeba przesłuchać cała konkurencję w tym przedziale, co jest nie możliwe. Szkoda tylko że są mega brzydkie.

Ciekaw jestem czemu dystrybutor nazywa H200 dual mono jak ma jedno trafo?

Edytowane przez rafal735r

?👈

Jeśli słuchacz każdego gatunku muzycznego od klasyki poprzez jazz rock pop metal to nie znajdziesz wntej cenie tak uniwersalnego wzmacniacza przerabiałem to przez lata ponad 90 % sprzętu się wykłada na jakimś gatunku i to wykład się tak że odwchciewa się słuchać muzy którą się lubi z Heglem mam tak że w każdym gatunku czaruje klasykę i metal gra o błędnie jazz pop resztę na bardzo wysokim poziomie realizmu muzycznego . Ja bynajmniej nie słyszałem bardziej uniwersalnego owszem powyżej 20 000 zdazają się już ciekawe propozycję ale nie lepsze . Jeśli słuchacz ograniczonego repertuaru owszem znajdziesz coś lepszego ale to nie będzie tak uniwersalny piec .

To co.oferuje hegel.potrafi dać dobra klasa A wydajne piece w tej klasie potrafiące wystęrować większość kolumn to droga zabawa . Hegel przy tym co prezentuje wydaje się być wciąż bardzo tani .

Edytowane przez jacm

dlatego Hegla zestawiają częściej z o wiele droższymi kolumnami a nie tańszymi

Dla mnie dobry wzmacniacz wyciska ze słabszych kolumn wszystko co się da. Tak mam w tej chwili. Póki co głośniki są ponad trzy razy tańsze od wzmacniacza. Nigdy te kolumny nie grały tak dobrze, choć może być lepiej.

Czyli masz prawidłowo zestawiony cały tor są tanie konstrukcje które są prawidłowo zaprojektowane i bronią się mimo pewnych ograniczeń . Osobiście jestem zwolennikiem konstrukcji 3 drożnych i w swoim życiu słyszałem zaledwie parę monitorów 2 drożnych które broniły się dźwiękiem pozostałe nigdy nie spełniały moich oczekiwań mianowicie oszukania mnie że nie słyszę kolumn lecz muzyków wszystkich a nie tylko czarujący wokal lub wysokie tony . Muszę mieć podany spektakl muzyczny w całości bas musi być niesamowicie czytelny wokal w pełni naturalny w gitarach muszę słyszeć na czym gra muzyk a wysokie mają być bez wyostrzeń , jak czegoś w przekazie brak to dyskwalifikuje u mnie kompletnie dany sprzęt .

Mało tego sprzęt ma zagrać każdy rodzaj muzyki bo słucham wszystkiego Minas Anor zachwycały mnie pare lat barwą ale w końcu stwierdziłem że nie ma sensu trzymać kolumn które nie pozwalają mi cieszyć się z każdego gatunku muzycznego świat nie kończy się na jazie blusie i spokojnym rocku.jak nie daje rady i wykłada się na jakimś gatunku to niestety część płytoteki się marnuje na półkach . Hegel na szczęście nie ogranicza moich horyzontów muzycznych .

A wręcz przeciwnie widzę że dzięki swej muzykalności bardzo poszerzy moje zainteresowania .

Edytowane przez jacm

A propos bebechów, nie wiem jak to gra ale ASA-1600 firmy Abyssound wygląda zacnie

(jest test na HF). Biorąc pod uwagę że pod względem mocy jest to odpowiednik h160 to h160 wygląda przy nim... No cóż każdy może sobie porównać.

Dla mnie dobry wzmacniacz wyciska ze słabszych kolumn wszystko co się da.

Podpisuję się pod tym dwoma rękami. Może ja nie napiszę ile u mnie tańsze są kolumny do wzmaka bo część osób posądziła by mnie o mitomanie ale prawda jest taka że obecny wzmak wyciska z nich ostatnie soki,choć wcześniej myślałem ze zrobił to już H80 a później H160.

Gość

(Konto usunięte)

Dla mnie dobry wzmacniacz wyciska ze słabszych kolumn wszystko co się da. Tak mam w tej chwili. Póki co głośniki są ponad trzy razy tańsze od wzmacniacza. Nigdy te kolumny nie grały tak dobrze, choć może być lepiej.

Można się nieźle zdziwić...od dawna wyznaję i popieram tą zasadę...

Podpisuję się pod tym dwoma rękami. Może ja nie napiszę ile u mnie tańsze są kolumny do wzmaka bo część osób posądziła by mnie o mitomanie...

To mnie by spalili na stosie... ;-)

Pozdrawiam...

Edytowane przez Gość

Można się nieźle zdziwić...od dawna wyznaję i popieram tą zasadę...

To mnie by spalili na stosie... ;-)

Pozdrawiam...

A jeszcze więcej moim zdaniem od wzmacniacza może dodać źródło.

Z kiepskiego źródła wzmacniacz wzmocni kiepski sygnał.

Stety bądź niestety im wyżej tym wszystko powinno być już bardziej dopracowane źródło , zasilanie , samo nagranie , wzmak , kolumny . Gdy zaczynałem od Nada wszystko było mniej ważne kable wszystkie tłukły się podobnie zmiany były ale to było kręcenie się wokół własnego ogona , siecówki nigdy nie grały itd . Teraz niuans zmienia dużo .

Jest taka prawidłowość że mocny wzmak wysteruje prawidłowo większość kolumn dlatego często drogie mocne piece pozwalają wydobyć z niepozornych kolumn nadspodziewanie dobry dźwięk i chwała im za to wiadomo co wydobywa z droższych paczek .

Ocenianie wzmacniacza na podstawie zdjęć i autorytarne wypowiedzi na tej podstawie jaki to jest wzmacniacz, to jakaś paranoja jest normalnie. Wręcz trollowanie.

Miałem H80, H160, mam H300. Wcześniej miałem sporo różnych sprzętów, również wysokiej klasy, opisałem w profilu. Od cholery też słuchałem sprzętów po salonach i na wystawach.

Żadnemu Heglowi nie można zarzucić, że jest słabo zbudowany. Owszem, wybiórczo znajdzie się konstrukcje zbudowane lepiej, znaczy na zdjęciach lepiej, ale to nie znaczy, że one lepiej grają. Znajdę też mnóstwo, ale to mnóstwo konstrukcji dużo droższych zbudowanych dużo gorzej mechanicznie, inżyniersko, elektronicznie które potrafią zadziwić jak zagrają. I są też pięknie wykonane konstrukcje, które zagrają bardzo słabo. Pamiętam jakie miałem problemy z AVM i jak dzwiękowo był płaski, ale inżyniersko był wykonany perfekcyjnie. I pamiętam Jolidę krzywo poskręcaną, którą musiałem wypoziomowywać aby się nie chwiała, a grała przepięknie. Japońskie konstrukcje mają jeszcze więcej kabelków, płyteczek i dziwnych "ulepszaczy". Klasa konstrukcji to nie to co widać na zdjęciach, ale to co się bierze w ręce (pierwsze wrażenie) a potem słucha (a to się też zmienia w czasie).

Błagam, Panowie, jak nie mieliście styczności z czymś to nie wydawajcie ocen. Trochę więcej pokory i szacunku do twórców, inżynierów oraz zaufania do ocen osób, które słuchały urządzenia. A już do łez mnie doprowadził koleś, który oceniał wzmacniacz na podstawie śrubek od pokrywy, bo powinny być ładniejsze i torxy.

I jeszcze jedno - jak ktoś zacznie coś robić własnymi rękoma i zrozumie ile to wysiłku kosztuje, ile zachodu aby zdobyć elementy, ile trzeba prototypów zrobić, aby mieć produkt, to nie dyskutuje o cenie. Cena jest jaka jest - nie ona stanowi o wartości produktu, ona tylko jest barierą dla NASZEJ kieszeni. Najłatwiej się krytykuje kanapowym nierobom, którzy wszystko wiedzą, wszystko zrobią lepiej, tylko im się nie chce.

Edytowane przez bagnet

Lubię słuchać muzyki! :)

Podpisuję się pod tym co napisał kolega bagnet-obydwoma rękami i nogami -najlepiej pisać że się nie słuchało ale kolega kolegi,siostry szwagra mówił że...

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Jak urat mając w domu H200 jego trafo 1kw z oddzielnymi uzwojeniami na każdy kanał oraz przedwzmacniacz i resztę prezentuje się okazałe szczególnie robi wrażenie gdy postawi się obok caspiana mk2 tam trafo wygląda przy heglu na zabawkowe nawet trafo od M2 jest wówczas dziwnie malutkie . Do zasilania w 200 nie można się przyczepić .

No zapewne można się przyczepić do rachunków za prąd .

A propos bebechów, nie wiem jak to gra ale ASA-1600 firmy Abyssound wygląda zacnie

(jest test na HF). Biorąc pod uwagę że pod względem mocy jest to odpowiednik h160 to h160 wygląda przy nim... No cóż każdy może sobie porównać.

Bardzo ciekawy piecyk... AbysSound : )

Niedużo brakowało, i ten piec stałby u mnie jako centrum dowodzenia... HC Room : )

Jednak pojawił się fajny piec, i poszedł w zapomnienie Hegel, i AbysSound : )

Przedni panel ASA 1600 fajny : ) tył również znakomity, jednak nie do końca...dalej to już tragedia : (

Górna obudowa to jakieś kur.. nieporozumienie w tym przedziale cenowym. Korytko dla świń

Przy tej kasie widzę grube panele aluminiowe, i góra ze szczotkowanego aluminium. Grubość minimum 4 mm.

Tył porządny, oprócz tych gównianych RCA...tragedia. Na co to komu potrzebne.

No dobra niech sobie będą gdyby ktoś chciał podpiąć starego kaseciaka : ) Jednak opcja jest : )

Nie powiem, piecyk jest przygotowany na dzisiejsze standardy audio... funkcjonalność.

Jednak za taką kasę życzyłbym sobie troszku lepiej wykonaną obudowę, już nawet nie wspominam

o tych" pożal się Boże " wejściach RCA

Widać księgowi nie próżnowali : )

Nie wiem czy mam jakieś zdjęcie w środku, musiałbym poszukać. Kumple czasami podsyłają mi różne zdjęcia.

Jak gra to nie wiem. Za taką kasę nie lubię być ruchany w dupę.

Piec ma nie tylko grać, ale i ma wyglądać.

Jeżeli nawet gra przepięknie, to na pewno nie postawiłbym tego pieca na widoku, tylko schowałbym go, żeby przy każdym patrzeniu na niego nie denerwował mnie, a szczególnie płeć piękną .

Jedynie panel by był na widoku, innej opcji nie ma

Gdyby dowiedziałaby się kobita : ) ile ten piec kosztuje... Jesień Średniowiecza : ) " Od teraz sam sobie gotujesz "

: )

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Chyba kogoś, coś tu ubodło :) Prawie jak fani marki na S...

Jak nie widzisz sensu i rozsądku w moich argumentach, to już nic nie poradzę. Nie twierdzę, że Hegel to samo dobro, u mnie H160 nie zagrał i to bardzo - szczerze opisałem. Ale ocenianie sprzętu na podstawie zdjęć i artykułów to pozerstwo i trolowanie pierwszej wody. Ja jak bym nie wiedział, to bym po prostu nic nie napisał. A jeszcze niektórzy sobie to do serca biorą i tracą.

Edytowane przez bagnet

Lubię słuchać muzyki! :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.