Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje za inne propozycje glosnikow do Hegla , problem polega na tym ze niestety w wielu przypadkach nie ma mozliwosci przesluchania tych zestawow . Osobiscie wiem ze 360 fajnie gra z B&W 805 D2 , napewno z najnowszymi tez bedzie ciekawie , ale tez niby jest super z Sonus Olympica 1? , Zingali podlogowe tez niby wspaniale. No wlasnie wcale to nie takie proste , poprostu bardzo ostroznie podchodze do tego zeby pozniej nie bylo rozczarowania. Zawsze warto posluchac innych opini .

Witam Kolegow , w niedlugim czasie malzonka planuje sprawic mi prezent urodzinowy w postaci nowych glosnikow . Zapewne juz ma dosc sluchania co chwile o nowych systemach ;) , ja zreszta juz tez jestem zmeczony i postanowilem kupic wkoncu poprostu zwykle stereo ktore moze zostac na dlugo , dlugo . Jestem posiadaczem dac Hegel H20 i jest to obecnie jedyny element ktory pozostanie . Jestem juz w 95% zdecydowany ze pojde dalej w Hegla i planuje zakup ich wzmacniacza. Poczatkowo zainteresowany bylem modelem 160 , jednak istnieje pewna obawa ze znow zacznie mi czegos brakowac dlatego moze lepiej kupic od razu 360. Im wiecej czlowiek kombinuje tym bardziej szalone mysli go nachodza a moze by czemu nie tak Piekna Yamaha A-S3000 . W kazdym badz razie prosilbym o Wasza rade opinie z czym najlepiej polaczyc Hegla aby uzyskac wmiare myzykalny , cieply dzwiek . Jak narazie moje typy glosnikow to cos z Sonus Faber , B&W i Focal . Jest jeszcze moj cichy faworyt Zingali , niestety jest bardzo ciezko dostepny bynajmniej tu gdzie mieszkam . Dodam jeszcze ze glosniki maja byc typu monitor . Z gory dziekuje ze pomoc .

Najpierw to wytypowałbym sobie najbardziej odpowiednie kolumny do pomieszczenia odsłuchowego i własnych preferencji (słuchowych i wizualnych też) a potem wzmacniacz i resztę systemu. Nie każde kolumny można ustawić blisko ściany czy w danym metrażu. Z H20 być może wystarczy H80 przy przy małym metrażu i odpowiednim doborze reszty systemu (kolumny, kable rca/xlr, kable głośnikowe itp).

Z tego co czytam to hegle sa raczej neutralne, nie cieple. Kupiłem nie dawno Yamahe A-S2000 uzywam jej z HD10, ale dlugo ze mną nie pobedzie. To fajny dac jak i np HD11, ale jak dla mnie kładzie za mocny nacisk na srednice. Do tego moje pomieszczenie ma tendencję do lekkiego podbicia wyższej średnicy.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Z tego co czytam to hegle sa raczej neutralne, nie cieple. Kupiłem nie dawno Yamahe A-S2000 uzywam jej z HD10, ale dlugo ze mną nie pobedzie. To fajny dac jak i np HD11, ale jak dla mnie kładzie za mocny nacisk na srednice. Do tego moje pomieszczenie ma tendencję do lekkiego podbicia wyższej średnicy.

a skąd wiesz, że to wyższa średnica a nie niższe wysokie...? :)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Moim zdaniem Yamaha kładzie nacisk na średnicę.Yamahy dźwięk nie jest w moim goście poprostu przy głośniejszym słuchaniu daje po uszach.Trochę się zdziwiłem że ją kupiłeś biorąc pod uwagę preferencje muzyczne.Ja bym nie mógł słuchać na niej np.Prodigy

Yamaha moim zdaniem tyko do instrumentalnej muzyki.

Pozdrawiam

Edytowane przez Chopper

Najpierw to wytypowałbym sobie najbardziej odpowiednie kolumny do pomieszczenia odsłuchowego i własnych preferencji (słuchowych i wizualnych też) a potem wzmacniacz i resztę systemu. Nie każde kolumny można ustawić blisko ściany czy w danym metrażu. Z H20 być może wystarczy H80 przy przy małym metrażu i odpowiednim doborze reszty systemu (kolumny, kable rca/xlr, kable głośnikowe itp).

Dokladnie chce tak zrobic to znaczy chce wybrac max 4 rozne kolumny , ktore uda mi sie fizycznie uslyszec i porownac . Napewno maja to byc monitory , biorac pod uwage wielkosc mojego salonu to raczej nazwalbym go kameralnym 30m to niewiele ale przytulnie , niestety jest to pomieszczenie dosc ciezkie do aranzacji i zapewne bedzie to duze wyzwanie . Salon jest otwarty z kuchnia , i gdyby liczyc tak metraz to faktycznie bedzie sporo wiecej . Napewno Hegel H80 nie wchodzi w gre , ewentualnie 160 ale musialbym faktyczne na 100% byc pewny ze nie warto doplacic do 360 . Co do mojego starego HD 20 to absolutnie nie mam parcia na zmiane , wzupelnosci jestem z niego zadowolony i super sprawdza sie z MacBook , moze kiedys nowy hd30 , napewno nie teraz . Co do samego Hegla to troszke chce go oslodzic dobrym wyborem glosnikow , niestety Zingali chyba odpuszczam ze wzgledu ze nie mam szans zeby je przesluchac , takze na ich miejsce bedzie jednak cos z Dynaudio.

Kiedys tez chcialem Yamahe A-S2000 , jest naprawde piekna , zreszta jak ich cala nowa seia , gratulacje z super zakupu :)

Wszystkie Yamahy które dotąd słuchałem miały to coś w brzmieniu co mi nie odpowiadało i obojętnie czy to był wzmacniacz amplituner czy miniwieża.Innym może się podobać mi nie.Gdybym słuchał muzyki instrumentalnej,jezzu to bym na pewno wybrał yamahe.Ale do dance,techno,trance nie.

Nie znam dla mie egzotycznych marek typu nad,roksan,densen,rotel,arcam...

Znam za to tylko yamahe,denona,marantza,onkyo,kenwooda,sony.

A od jutra bende poznawał Hegla ffb39fd646c31fc4.jpg

Edytowane przez Chopper

Tak moja zona nie chce zebym jej zagracal miejsca glosnikami podlogowymi ;)

Przecież monitor zajmie ci tyle samo miejsca :) Nie rob jaj. Ja bym w te metry nie pchał monitorów.

Wszystkie Yamahy które dotąd słuchałem miały to coś w brzmieniu co mi nie odpowiadało i obojętnie czy to był wzmacniacz amplituner czy miniwieża.Innym może się podobać mi nie.Gdybym słuchał muzyki instrumentalnej,jezzu to bym na pewno wybrał yamahe.Ale do dance,techno,trance nie.

Nie znam dla mie egzotycznych marek typu nad,roksan,densen,rotel,arcam...

Znam za to tylko yamahe,denona,marantza,onkyo,kenwooda,sony.

A mi się zdaje że nie znasz nic z rzeczy które wymieniłeś. Opierając swoje zdanie o podstawową integre albo amplituner KD słuchany gdzieś w locie u znajomego, albo sklepie to żadna podstawa to sensownej rozmowy.

Kiedys tez chcialem Yamahe A-S2000 , jest naprawde piekna , zreszta jak ich cala nowa seia , gratulacje z super zakupu :)

Dobrze wygląda i dobrze brzmi. Kupiłem ją w ciemno i nie zawiodłem się. Myślałem że bedę musiał znów sprzedawać dalej i szukać czegoś innego, ale okazało się że to strzał w dyche.

?👈

Podczas przepinania wzmacniaczy z zamkniętymi oczami wskaże kiedy gra yamaha wśród marek które wymieniłem jako mi znane.

Do tych którzy szukają wzmacniacza.

Wyraziłem swoją opinie i z powodu znikomego stażu odsłuchowego proszę się nią nie kierować podczas poszukiwań.

Kończę dyskusje.

Pozdrawiam

Edytowane przez Chopper

Dokladnie chce tak zrobic to znaczy chce wybrac max 4 rozne kolumny , ktore uda mi sie fizycznie uslyszec i porownac . Napewno maja to byc monitory , biorac pod uwage wielkosc mojego salonu to raczej nazwalbym go kameralnym 30m to niewiele ale przytulnie , niestety jest to pomieszczenie dosc ciezkie do aranzacji i zapewne bedzie to duze wyzwanie . Salon jest otwarty z kuchnia , i gdyby liczyc tak metraz to faktycznie bedzie sporo wiecej . Napewno Hegel H80 nie wchodzi w gre , ewentualnie 160 ale musialbym faktyczne na 100% byc pewny ze nie warto doplacic do 360 . Co do mojego starego HD 20 to absolutnie nie mam parcia na zmiane , wzupelnosci jestem z niego zadowolony i super sprawdza sie z MacBook , moze kiedys nowy hd30 , napewno nie teraz . Co do samego Hegla to troszke chce go oslodzic dobrym wyborem glosnikow , niestety Zingali chyba odpuszczam ze wzgledu ze nie mam szans zeby je przesluchac , takze na ich miejsce bedzie jednak cos z Dynaudio.

Może i warto dopłacać do H360 zwłaszcza przy wymagających kolumnach pokroju ATC SCM40 lub wyższym modelu, swoją drogą niektórzy łączą je z Heglami. Gdzieś testowali np ESA Credo 1 Illuminator w 30m2 ale jest to już spory monitor.

Przecież monitor zajmie ci tyle samo miejsca :) Nie rob jaj. Ja bym w te metry nie pchał monitorów.

A mi się zdaje że nie znasz nic z rzeczy które wymieniłeś. Opierając swoje zdanie o podstawową integre albo amplituner KD słuchany gdzieś w locie u znajomego, albo sklepie to żadna podstawa to sensownej rozmowy.

Dobrze wygląda i dobrze brzmi. Kupiłem ją w ciemno i nie zawiodłem się. Myślałem że bedę musiał znów sprzedawać dalej i szukać czegoś innego, ale okazało się że to strzał w dyche.

Tylko pozazdroscic ;) , mi osobiscie sie wydaje ze im wiecej zaczynam szukac swojego "wymazonego"systemu to coraz bardziej glupieje od tego wszystkiego . Na Hegla jestem zdecydowany jednak caly czas gdzies jest niepewnosc 160 czy 360 czy warto placic wieciej czy nie. Jednak mysle ze i tak bedzie to 360 , choc nie ukrywam ze jak patrze na Yamahe A-S3000 to az ciarki przechodza , mimo ze nie mialem okazji jej widziec ani slyszec , jak dla mnie jest obledna . Jak juz kupie Hegla to go zamkne w szafce , tak jak to zrobilem z HD20 ;)))

Może i warto dopłacać do H360 zwłaszcza przy wymagających kolumnach pokroju ATC SCM40 lub wyższym modelu, swoją drogą niektórzy łączą je z Heglami. Gdzieś testowali np ESA Credo 1 Illuminator w 30m2 ale jest to już spory monitor.

O ATC tylko slyszalem zreguly faktycznie byly to pochlebne opinie , niekoniecznie laczone z Heglem . Niestety nie wszedzie mozna je posluchac .

Jakie kable głośnikowe i/lub sieciowe polecacie do Hegla H100 ?

Muszą to być kable o wręcz nieograniczonej transparentności i płynności.

Dobrze by były gładkie w górnych rejestrach nie podkreślając sybilantów.

Zasilający vein audio black tourmaline, głośnikowe acoustic zen hologram. Jeśli masz ostra górę i sybilanty to raczej popracuj nad źródłem. Chcesz posłuchać jak te kable grają z h100 w dopasowanym systemie to zapraszam do siebie.

Zasilający vein audio black tourmaline, głośnikowe acoustic zen hologram. Jeśli masz ostra górę i sybilanty to raczej popracuj nad źródłem. Chcesz posłuchać jak te kable grają z h100 w dopasowanym systemie to zapraszam do siebie.

Masz kable, droższe niż mój cały system ok 5000 ;)

Zobaczyłem cenę to myślalem, że mi się zera pomylily.

Ja zaproponował bym np.

-Qed Ruby Anniversary Evolution

-Real Cable bm250

-STELLA 2x2,5m M&B AUDIO KABLE miedz+srebro

Tego ostatniego nie znam, ale za taką cenę z konfekcją, może warto spróbować. A nóż okaże się świętym grallem ;)

Edytowane przez KarolDr

Jestem posiadaczem H160 i u mnie graja Kimber 8PR ... jestem z nich zadowolony. Audiofilskiej sieciowki nie mam.

Edytowane przez _MD_

Określ budżet w takim razie. Do ilu zasilający i głośnikowe.

Budżet na całe okablowanie to około 3kzł oczywiście w używce...

Chodzi mi o kable, które są tak transparentne, że "ściągają koc z głośników" pozwalając usłyszeć dźwięki, o których wcześniej nawet się nie wiedziało.

Czy to w ogóle jest możliwe na tej amplifikacji ?

Jeśli nie to na jakim wzmacniaczu będzie wszystko słychać jak na dłoni ?

Edytowane przez marcin1987

Jeśli różnica pod względem brzmienia pomiędzy H160 a H360 jest większą lub równa tej, jaka jest pomiędzy H160 (którego miałem) a H300 (którego posiadam), to polecam dopłacić do H360. To na pewno będzie lepsze brzmienie. Co ciekawe, H300 wymaga 1h pogrzania zanim napawdę świetnie zagra. Jak patrzyłem po zdjęciach w wysokiej rozdzielczości, to różnice w budowie pomiędzy H300 i H360 nie są zbyt duże (przynajmniej w zakresie końcówek mocy i zasilacza).

Lubię słuchać muzyki! :)

Budżet na całe okablowanie to około 3kzł oczywiście w używce...

Chodzi mi o kable, które są tak transparentne, że "ściągają koc z głośników" pozwalając usłyszeć dźwięki, o których wcześniej nawet się nie wiedziało.

Czy to w ogóle jest możliwe na tej amplifikacji ?

Jeśli nie to na jakim wzmacniaczu będzie wszystko słychać jak na dłoni ?

Jest to możliwe. Ja wyciskam z h100 ostatnie soki. Ale to co chcesz z niego uzyskać bez dobrego źródła nie osiągniesz. Będziesz w Gdańsku, a czasem wiem że wpadasz to daj znać na priv usłyszysz co ten kosztujacy śmieszne teraz pieniądze wzmacniacz wyprawia z głośnikami. Hologram używany czasem się trafia w okolicach 1,8 tys. Ten niższy model vein audio ma już ze tak powiem zaczatki tego co można mieć z black tourmaline i nie jest tak drogi.

Harmonix cs-120 improved.

Bo te pomruki to grało już pomieszczenie 11m nie bardzo nadaje się na pokój odsłuchowy, a robienie akustyki za pomocą "wygłuszaczy" to trochę nie tędy droga.

Przy takim pomieszczeniu "odsłuchowym" wolałbym przejść na słuchawki, niestety.

źle się wyraziłem - 11m2 to moja scena odsłuchowa :) - pokój ma trochę wiecej - ok 17m2. Wygłuszenie tylko w newralgicznych miejscach - akurat w moim przypadku bardzo skuteczne na nieporządany bas panoszący się po rogach :) - pozdrawiam!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.