Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

kilkakrotnie próbowano mi sprzedać Dynki, różne i było dokładnie jak mówisz, w uproszczeniu czułem "koc", przygaszenie na skrajach pasma. Tam jest potencjał, ale trzeba baaardzo dużo prądu by go wydobyć. Dla mnie Dynaudio, VDH i Naim to najbardziej przereklamowane marki. Siedzę, słucham i usypiam. To już wolę Rotela z Paradigmem, boli, ale przynajmniej czuję jakąkolwiek energię muzyki

nie wiem jak inne modele dynaudio bo to jedyne jakie miałem i specjalnie poszedłem od razu górną troszkę półeczkę bo przeciez contour tanie nie są moim zdaniem jak za monitory i walczyłem z nimi dwa lata próbując podleczyć tą górę i przyspieszyć bass i z marnym skutkiem mi to wychodziło ,może i coś w tym jest że sa przereklamowane ,bo niby sa zalecane do hegli ale ja tak nie uważam ,przy tych pieniadzach można się spodziewać więceej , a R1sc kupiłem dużo taniej i jest lepiej , więc potwierdza się powiedzenie że w audio drogo wcale nie oznacza od razu lepiej :)

Jako, że było u mnie parę modeli dynaudio i obecnie jest (i zostanie) dynaudio muszę się zgodzić, że do ostrego łupania żadne dwudrożne dynie się nie sprawdzą, one błyszczą w innych gatunkach - tam gdzie liczy się wybrzmienie, nasycenie, barwa, gładkość itd.. Nie słuchałem 3-drożnych dynek, chociaż nie chce mi się wierzyć, żeby raptem zamieniły się w "paradigma", paradigm do paradigm, dynaudio to dynaudio i tak raczej już zostanie. Chyba nigdy nie będzie tak, że dostaniemy w jednej kolumnie plusy paradigma i plusy dynaudio, trzeba wybierać co bardziej nam pasuje lub złożyć dwa systemy, aaaaalbo się oszukiwać, że mamy kolumny do wszystkiego hah - co niektórym jak czytam, całkiem dobrze wychodzi...

ps. czasami i ja tęsknię za moimi byłymi paradigm monitor 7 v 7...

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Gość numik

(Konto usunięte)

za walnięciem swoich 9 v.7 również czasem tęsknię - potwierdzam - miały coś w sobie. Teraz pewnie po 2-3 miesiącach bym wymiękł. Na Xavianowskie kompromisy nie narzekam oj nie, jeśli chodzi o kolumny...bestia nakarmiona

za walnięciem swoich 9 v.7 również czasem tęsknię - potwierdzam - miały coś w sobie. Teraz pewnie po 2-3 miesiącach bym wymiękł. Na Xavianowskie kompromisy nie narzekam oj nie, jeśli chodzi o kolumny...bestia nakarmiona

Najbardziej jestem ciekawy tych Xavianów, nawet podstawkowych.

Chciałbym wydusić trochę dynamiki z mojego H360 bo na razie jest za spokojnie.

Najbardziej jestem ciekawy tych Xavianów, nawet podstawkowych.

Chciałbym wydusić trochę dynamiki z mojego H360 bo na razie jest za spokojnie.

A z 948 testowales, mysle ze maja duzy potencjal do pokazania.

-=SLAYER RUL3Z =-

Chcesz dynamiki i potęgi to posłuchaj ATC SCM40.

...no wyglądają bardzo konkretnie. Do mniejszego pomieszczenia 15m da rade je upchać?

A z 948 testowales, mysle ze maja duzy potencjal do pokazania.

926 odsłuchałem. Najpierw grało z jakimś Marantzem.

Po podłączeniu H360 była przepaść. Już do Marantaza bym nie wrócił :) jakbym był właścicielem tego japończyka.

Jako, że było u mnie parę modeli dynaudio i obecnie jest (i zostanie) dynaudio muszę się zgodzić, że do ostrego łupania żadne dwudrożne dynie się nie sprawdzą, one błyszczą w innych gatunkach - tam gdzie liczy się wybrzmienie, nasycenie, barwa, gładkość itd.. Nie słuchałem 3-drożnych dynek, chociaż nie chce mi się wierzyć, żeby raptem zamieniły się w "paradigma", paradigm do paradigm, dynaudio to dynaudio i tak raczej już zostanie. Chyba nigdy nie będzie tak, że dostaniemy w jednej kolumnie plusy paradigma i plusy dynaudio, trzeba wybierać co bardziej nam pasuje lub złożyć dwa systemy, aaaaalbo się oszukiwać, że mamy kolumny do wszystkiego hah - co niektórym jak czytam, całkiem dobrze wychodzi...

ps. czasami i ja tęsknię za moimi byłymi paradigm monitor 7 v 7...

ok ,, i tu masz troche racji ze to inna szkoła i każdy sobie wybiera własną , ale jakoś mi nie brakuje niczego do plumkania razem z proac R1sc , po za tym contoury bardzo szybko wpadały w przester i niestety nie lubiały dużego volumena ,a r1sc się nie wstydzą idą równo czysto prawie przy max ,po prostu się nie poddają , dynie niestety ich powab transparntność szybko znikały jak się chciało przypier,,,lić konkretnie a wiadomo że czasami lubimy :)

no chyba że h200 A był po prostu za cienki do nich w sensie mocowo , ale to też nic na plus dla dynaudio bo przeciez ile tych watów w końcu cza by im dac skoro na monitory im jest za mało 200W ? to co dopiero podłogówki własną stacje transormatorową cza mieć :)

Edytowane przez freju

...no wyglądają bardzo konkretnie. Do mniejszego pomieszczenia 15m da rade je upchać?

Purple, zdecydowanie nie, minimum 25 metrów, to wulkany energii i potrzebują przestrzeni aby grać swobodnie. Dużym plusem jest zamknięta konstrukcja obudowy, co praktycznie wyklucza problemy z dudniącym basem.

Edytowane przez artdm

Zauważyłem że 2 konstrukcje kolumn cieszą się ostatnio dobrą prasą .

Audiovector SR3 Signature oraz Xavian Stella sam jestem ciekaw jak zagrałyby w moich 16m2 z H200.

wybij sobie z głowy raczej wszystkie podłogówki , to taka dobra rada po co masz je sprzedawać za chwilę ,albo walczyć na siłę sobie wmawiać że jest dobrze :) nie będzie przerabiałem to na 15m2 nawet dynaudio s1.4 są za duże a to przecież tylko monitory , AE aelitte 2 wbrew pozorą głośnik 13cm a też te paczki głodne są przestrzeni choć już nie takiej moim zdaniem jak dynie , uderzaj w mini monitor jakiś, dadzą ci więcej radości mniejsze paczki uwierz mi ,a zaoszczędzisz czasu i pieniędzy

wybij sobie z głowy raczej wszystkie podłogówki , to taka dobra rada po co masz je sprzedawać za chwilę ,albo walczyć na siłę sobie wmawiać że jest dobrze :) nie będzie przerabiałem to na 15m2 nawet dynaudio s1.4 są za duże a to przecież tylko monitory , AE aelitte 2 wbrew pozorą głośnik 13cm a też te paczki głodne są przestrzeni choć już nie takiej moim zdaniem jak dynie , uderzaj w mini monitor jakiś, dadzą ci więcej radości mniejsze paczki uwierz mi ,a zaoszczędzisz czasu i pieniędzy

W takim razie ja też powinienem wykluczyć kolumny wolnostojące (15m*)

To zostają Xavian Ambra i ProAc DB1 (obawiam się ich nie wielkości). Czy nie będzie grzechem zestawienie tych małych PA z H360?

:)

Dziwna polityka marki ProAc. DB1 kosztują podobnie jak model wyższy D2.

Chcesz dynamiki i potęgi to posłuchaj ATC SCM40.

Miałem okazję spędzić godzinkę z H360 i RLS Nereida II w Audiopunkcie. Miałem je na swojej liście do zakupu do mojej 160 ale z 360 zabrzmiały lepiej. To są co prawda spore monitory ale 15 m może okazać się optymalnym. Oczywiście wbrew opinii jednego z testów nie mogą one konkurować z dwukrotnie droższymi zestawami, niemniej jednak w kwestii dynamiki wypadną nieźle, dając przy tym całkiem sporo basu.

To zostają Xavian Ambra i ProAc DB1 (obawiam się ich nie wielkości). Czy nie będzie grzechem zestawienie tych małych PA z H360?

dlaczego wyższy d2 ? nie wiem nie chce mi się zagłębiać w temat ale coś w tym musi być samo oznaczenie jest już inne tu masz db" a tu samo d " poczytaj więcej o nich ,albo to już nudne posłuchaj :) tak wiem pewnie nie ma gdzie :) xaviany to raczej inne zupełnie granie tak mi się wydaje że im bliżej do dynek kolega miał xavian xn125 albo 250 i z tego co gadał to raczej np rocka nie lubiły , ja bym uderzał w proaca

Lampa 30W nie pociągnie Stelli? Tzn. nie są takie łatwe do wysterowania?

Będę musiał się zwrócić do Panów z PremiumSound o poradę.

Xavian Stella uwielbia prąd i połączenie z H360 może być strzałem w dziesiątkę. Według nas to bardzo dobry zestaw. To samo z PMC Twenty 5.24. Oczywiście oba są z zupełnie innej bajki. Audiovector SRi3 również się dobrze zgrywa.

Jeśli mówimy o 15m, to raczej nie Audiovector, ani podłogowe PMC. Za to ich wersja podstawkowa Twenty5.22. Stella i Ambra od Xaviana też jest dobrą opcją. Tak samo XN250evo - mamy ostatnią parę...:) Xaviany z mocnym wzmakiem tranzystorowym dopiero się rozwijają. Jak wzmacniacz jest za słaby, to zaczynają mulić.Chyba, że ktoś lubi i słucha tylko na niedużej głośności Jazz, wokale, to lampa wystarczy.

Ciekawe jak ten Aurender wypada w porównaniu z transportami Auralica, np. Ariesem lub Altair albo Luminem D1, chociaż pewnie lepiej jeśli nie ma daca a i cena przewyższa te 3 urządzenia. Czy Panowie z Premium Sound mogliby napisać jakieś spostrzeżenia, w salonie jest i Lumin i Aries :)

U mnie w PC Dragon gra z USB ale nie jest to szczyt marzeń, zastanawiam się jakby to wypadło z kartą Jcat USB Femto z firmowym zasilaniem do karty, na pewno poprawa byłaby słyszalna ale pewnie o zbliżeniu się do

poziomu Aurendera nie ma mowy. Ciężko się na coś zdecydować bo to już spora suma a opinie na tym forum nt. różnych urządzeń i rozwiązań są tak skrajne, np. o Lumin D1, ponoć chiński player, kosztujący połowę D1,

przejeżdża się po nim, nie zostawiając suchej nitki :)

I jak tu coś wybrać? Dostępność sprzętu przeważnie na zamówienie a kupowanie i odsprzedawanie ze stratą i to nie małą to chyba większość tego doświadczyła :)

Ale przynajmniej pieniądz jest w obrocie :)

Lumin D1 nie wypuszcza sygnału DSD po coax, nie ma wyjścia USB. Aries Femto jest na razie najciekawszą ofertą w tym budżecie, przede wszystkim ze względu na funkcjonalność. Wykorzystujemy go do współpracy z Audiobyte Black Dragon. W takim zestawieniu można wybierać między tym zestawem, a Lumin T1. Aurender jest z tego towarzystwa transportów najlepszy, ale też najdroższy. Jest jeszcze Lumin U1, transport na bazie S1 za jakieś kosmiczne pieniądze ok.30tyś. Lumin ma najlepszą aplikację ze wszystkiego co testowaliśmy.

Kto słucha, nie błądzi...

Gość numik

(Konto usunięte)

xavian xn125 albo 250 i z tego co gadał to raczej np rocka nie lubiły , ja bym uderzał w proaca

z czym on ich słuchał? Mam Xaviany, znam Dynaudio....trudno mi znaleźć jakieś ogromne podobieństwa. To jeszcze zależy jak kto lubi słuchać rocka, dla mnie jest bardzo dobrze

Edytowane przez numik

Miałem okazję spędzić godzinkę z H360 i RLS Nereida II w Audiopunkcie. Miałem je na swojej liście do zakupu do mojej 160 ale z 360 zabrzmiały lepiej. To są co prawda spore monitory ale 15 m może okazać się optymalnym.

Kiedyś myślałem o Nereidzie do moich 14m i właśnie w Audiopunkcie usłyszałem, że się u mnie uduszą. To kawał monitora. :)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Czym rozjaśnić brzmienie płynące z Hegla H100 tak by nie stracić na głębi brzmienia i barwie, z której ten wzmacniacz słynie.

Zależy mi również na wygładzeniu góry z nieprzyjemnych sybilantów.

Mój system to: DC Blocker DCB1 > sieciówka Artech Cosmo 2m > Hegel H100 (muzyka z laptopa do wbudowanego daca przez kabel usb Wireworld Ultraviolet 7) > głośnikowe DNM Reson LSC mk II > kolumny KEF Q5.

Na koniec dodam, że dawno temu miałem u siebie inną sztukę H100, ale grała zdecydowanie jaśniej i było słychać więcej nowych dźwięków i to na tych samych kablach, głośnikach i źródle, ale niestety go sprzedałem bo lubiłem eksperymentować ;(

Wcześniej nic nie oddzielało mnie od muzyków, a na dzisiejszym Heglu mam efekt kotary.

Czy da się to wyraźnie poprawić bez dużych nakładów finansowych ?

Edytowane przez marcin1987

Na ostatnich stronach w klubie Exposure kolega Legu opisywał identyczną sytuację i podobne wrażenia odsłuchowe , polecono mu czyszczenie styków RCA oraz terminali głośnikowych podano kilka preparatów do wyboru i pomogło .

.

Dla ułatwienia cytat KLUB EXPOSURE STR 20

Witam ponownie.

Problem rozwiązany !

Rozpiąłem cały zestaw i wyczyściłem wszystkie styki. Zakończenia kabli głośnikowych, IC oraz wszystkie gniazda. jakby sprzęt "kopa" dostał. Aż się wierzyć nie chce, że taka poprawa nastąpiła.

Wyświetl postUżytkownik Pygar dnia 16.11.2016 - 23:07 napisał

"Odświeżenie" końców da na jakiś czas efekt "wow".

Własnie tak się stało.

Do czyszczenia użyłem preparatu Mckenic do elektroniki. Został mi jeszcze ze starych zapasów. Nie wiem skąd się tyle brudu nazbierało na gniazdach wzmacniacza. Wszystkie urządzenia były cały czas w mieszkaniu. Zadbane i przykryte pokrowcem gdy nie były używane. Fakt, minęły prawie dwa lata od zakupu wzmacniacza. Możliwe, że "przyniosłem" coś na jakichś kablach głośnikowych, które dość często zmieniałem. Najważniejsze, że wszystko gra jak dawniej.

Wyświetl postUżytkownik Cezary_58669 dnia 18.11.2016 - 12:43 napisał

Polecam kontakt s oraz kontakt u - sprawdzone, działa!

Stosowałem kiedyś te dwa preparaty. Mam jednak pewną uwagę. Po czyszczeniu Kontaktem S trzeba bardzo dokładnie wymyć czyszczone powierzchnie Kontaktem U. Kontakt S zawiera jakieś substancje (chyba kwasowe), których jeśli się nie zmyje, mogą spowodować zaśniedzenie powierzchni. Kiedyś po zastosowaniu Kontaktu S nie wyczyściłem Kontaktem U kabla miedzianego i za jakiś czas zrobił się zielony.

Edytowane przez jacm

Dzięki jacm, ale kolega z klubu Exposure spryskał wszystko płynem Mckenic, którym i ja oczyściłem wszystkie styki już dawno temu i efektu zero ;(

Kiedyś miałem wzmacniacz Blacknote DSA100 i zrobiłem ten sam zabieg na wszystkich połączeniach w całym systemie i bas wyraźnie się rozciągnął więc Mckenic działa, ale nie tym razem ...

Nie wiem już co robić ...

Bym zapomniał dodać... kupiłem H100 oczywiście używanego i w środku była dość wyraźna warstwa kurzu.

Płyta drukowana zamiast być czarna jest siwa...

Ten kurz może mieć tak zły wpływ ?

Kiedyś czytałem, że mogą pojawiać się mikro zwarcia, ale czy ma to wpływ na brzmienie ?

Edytowane przez marcin1987
Gość numik

(Konto usunięte)

muzyka z laptopa do wbudowanego daca przez kabel usb Wireworld Ultraviolet 7

no laptop przez dac w połaczeniu z kablami Wireworlda mogą się przyczyniać po części temu uczuciu sybilantów. Te kable potrafią świsnąć, porównywałem różne i w Wireworld u mnie to występowało.

z czym on ich słuchał? Mam Xaviany, znam Dynaudio....trudno mi znaleźć jakieś ogromne podobieństwa. To jeszcze zależy jak kto lubi słuchać rocka, dla mnie jest bardzo dobrze

hegle ,lampa angel nie pamiętam modeli ale tak mi je w skrócie opisywał , w sensie ich charakterystyke ogólną

Kupiłem alkohol izopropylowy w sprayu... oby to pomogło.

tzw IPA" czysty spiryt ,dobry środek też go często używam w elektronice niezbędny ,wystarczy spsikać i zostawić brud ulatnia się wraz z alkoholem

Alkohole, styki i kurz ...

Każda ingerencja da spektakularną zmianę na korzyść "kopa,"

:) odkurzenie o tyle "poprawi" dźwięk, że wzmacniacz będzie się odrobinkę mniej grzał (czyli zagra odrobinkę mniej "muzykalnie" i odrobinkę bardziej "szczegółowo" czyli metalicznie - nie wiadomo czy taki efekt zadowoli niektórych:))

Przeczyszczenie styków alkoholem albo środkami do czyszczenia sreber i brązów - to spektakularna różnica, ale po tygodniu (a na pewno po dwóch nie będzie po rzeczonym efekcie śladu.)

Audiofilowi (oj nie jest to hobby dla bezczynnych i spokojnych , oj nie :) pozostaje:

1. Regularnie czyścić styki najlepiej co tydzień jeśli chce się utrzymać wysoki poziom "kopodajnej" dynamiki.

2. Dobrać tak system i kable, żeby ostateczny efekt (który chcemy zachować) pojawił się po tak zwanym "wygrzaniu" okablowania. Wygrzanie raczej idzie w kierunku zamulenia - więc leniwi powinni dobierać tzw ostrzejsze kabelki. No ale muszą odczekać swoje :)

Ja postawiłem na granie średnicą i barwą; słucham orkiestr i instrumentów - sprzętu już raczej nie :).

Hegel mi w tym pomaga, nie przeszkadza.

Edytowane przez macson

Macson - cytuję:

Pop: Aretha Franklin, Frank Zappa, David Bowie, Joni Mitchel, Neil Young, King Crimson, Rush, David Byrne & Talking Heads, Prince, David Sylvian, Tom Waits, Lech Janerka ... etc.

Powiem Ci że zaliczyć King Crimson czy Franciszka do popu - konkret .... ale ogólnie fajnie się to czyta w całości i nie zmieniaj :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.