Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem H360, ale po paru godzinach słuchania, nie jestem do końca przekonany czy było warto. Nie wiem, może za bardzo przyzwyczaiłem się do grania H160? Pomimo hejtu na H160 uważam, że to doskonale wyceniony wzmacniacz i chyba nie warto przepłacać za wyższe modele. Gram z Dynaudio Focus 260. Powodem wymiany, było to, że dużo słucham wcześnie rano i wieczorem przy głośności 30 -35 i myślałem,że H360 ze swoją mocą zagra pełnym pasmem.Słaba wydajność prądowa to jednak jest przypadłość Hegla. Jest lepiej od H160, ale w stosunku do ceny to chyba nie adekwatne. Oczywiście DAC w H360 jest bardzo dobry. Wzmacniacz pięknie gra tak od 45 głośności, tak jak lubię analogowo i plastycznie. Może będę musiał popracować jeszcze nad kablami. W każdym bądź razie, H160 moim zdaniem ze swoją barwą i Dac-iem oraz właściwościami sieciowymi jest genialnym wzmacniaczem, szczególnie w cenie za jaki go można teraz kupić

Kupiłem H360, ale po paru godzinach słuchania, nie jestem do końca przekonany czy było warto. Nie wiem, może za bardzo przyzwyczaiłem się do grania H160? Pomimo hejtu na H160 uważam, że to doskonale wyceniony wzmacniacz i chyba nie warto przepłacać za wyższe modele. Gram z Dynaudio Focus 260. Powodem wymiany, było to, że dużo słucham wcześnie rano i wieczorem przy głośności 30 -35 i myślałem,że H360 ze swoją mocą zagra pełnym pasmem.Słaba wydajność prądowa to jednak jest przypadłość Hegla. Jest lepiej od H160, ale w stosunku do ceny to chyba nie adekwatne. Oczywiście DAC w H360 jest bardzo dobry. Wzmacniacz pięknie gra tak od 45 głośności, tak jak lubię analogowo i plastycznie. Może będę musiał popracować jeszcze nad kablami. W każdym bądź razie, H160 moim zdaniem ze swoją barwą i Dac-iem oraz właściwościami sieciowymi jest genialnym wzmacniaczem, szczególnie w cenie za jaki go można teraz kupić

Myślałem tak jak Ty lecz stwierdziłem, że po co mi h360 jak h160 że swoją mocą daje radę i napędza dobrze moje paczki a i z dac'a nie korzystam tylko mam zewnętrzny, także hegel u mnie tylko wzmacnia. Czasem słucham też przez streaming i jego brzmienie mi odpowiada. Znowu mnie mile zaskoczył po wymianie kabli na co jest czuły.

Mi najbardziej do H160 pasowały Tellurium Q Black I. XLR które mam od H160 są za krótkie do H360 i muszę kupić coś dłuższego. Myślę o TQ black XLR lub komplecie LS-25 głośnikowy plus XLR.

Może akurat 160ka ze swoim "charakterem" wpasowała się w Twój system i pomieszczenie. Mnie w moim pokoju odsłuchowym mączyła, ale jak ją przeniosłem do salonu, gdzie warunki nie są wymarzone, grała dużo przyjemniej, ale w tym pomieszczeniu dużo "smaczków" umyka. Nie wiem jakie masz warunki u siebie, ale skoro nie czujesz dużej różnicy między H160 a H360 to może pomieszczenie ponosi winę. Ja miałem tak z H80 i H300. Miałem je oba i jak słuchałem w salonie to nie mogłem wyłapać różnicy, albo była na granicy percepcji. Jak bym miał zasłonięte oczy to nie wiem czy był bym w stanie wskazać który gra, ale jak wstawiłem je do audio jaskini to już była ogromna różnica i nie wahałem się dłużej czy warto dopłacić tyle do H300. Sygnatura dźwięku była bardzo podobna, ale ukazały się te wszystkie drobne niuanse za które audiofile dali by się pokroić ;)

Nawet wczoraj rozmawiałem z nowo poznanym kolegą z audio forum i opowiedział mi historię jego kolegi, który miał już perfekcyjnie zestrojony system. Wszyscy mu tego dźwięku zazdrościli. Jakiś czas temu się przeprowadził. Kubatura pomieszczenia niby podobna, ale cały czar prysł, co dowodzi że pomieszczenie jest mega ważnym elementem tej układanki...

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Ja mam podobnie. Po przejściu z h160 na h360 jakoś nie ma szału. H160 mnie męczył przy dłuższych odsłuchach. Teraz niby lepiej ale strasznie wyraźna się zrobiła góra, dla mnie za bardzo, każdy instrument słychać mocno z osobna i czasami się to nie zgrywa. Brakuje mi trochę ciepła i wygłuszenia góry. Gram na Amfionach Kryptonach. Może jakieś pomysły ?

Ja gram na xenonach to poprzednik .

Na tych kolumnach powinieneś czuć sporą różnicę jak jest niewielka to prawdopodobnie pomieszczenie masz tragiczne akustycznie , źle ustawione kolumny lub za małe pomieszczenie na te kolumny , albo coś ogranicza ci dźwięk w sprzęcie np kable albo źródło .

Jak Ci się dźwięk rozwarstwia to może za duży pogłos . Ktoś.wyżej wstawiał link.do ustawiania kolumn jak tego nie znasz to trzeba koniecznie to jest podstawą .

Najpierw akustyka spasowanie kolumn z pomieszczeniem ich ustawienie w powieszeniu a dopiero.potem reszta sprzętu .

Jeśli wszystko Ci pasuje a bolączką są wysokie to masz.przezroczyste kolumny więc można się bawić kablami , źródłem , wzmakiem i dowolnie kształtować dźwięk. Trzeba pamiętać że takie kolumny pokażą każdą zmianę w systemie , więc owszem łatwo można dźwięk kształtować ale można jednym niedopasowanym elementem zepsuć całość .Ja z żadnym Heglem nie miałem za dużo góry gram na kablach XLR transparenta a głośnikowe Vdh wind ale zawsze zaczynam od ustawienia prawidłowo kolumn w pokoju i pracuje nad akustyką .

Edytowane przez jacm

Ja mam podobnie. Po przejściu z h160 na h360 jakoś nie ma szału. H160 mnie męczył przy dłuższych odsłuchach. Teraz niby lepiej ale strasznie wyraźna się zrobiła góra, dla mnie za bardzo, każdy instrument słychać mocno z osobna i czasami się to nie zgrywa. Brakuje mi trochę ciepła i wygłuszenia góry. Gram na Amfionach Kryptonach. Może jakieś pomysły ?

No nie do końca mi o to chodziło, ze mniej szczegółów to lepiej :) Bardziej o to że pomieszczenie potrafi płatać figle i maskować albo eksponować pewne cechy sprzętu. Audio to bardzo indywidualna sprawa i to co jednego męczy, drugiemu się podoba.

Tak jak pisze Jacek, pokombinuj z kablami i źródłem. Na poczatek mozesz ustawić też kolumny rownolegle (a nie skierowane do Ciebie) może to troche złagodzić górę w miejscu odsłuchu...

Gość

(Konto usunięte)

Audio to bardzo indywidualna sprawa i to co jednego męczy, drugiemu się podoba.

Pięknie napisane...każdy powinien na ścianie przed sobą taki napis umieścić :-) Pozwolisz, że umieszczę ten cytat u siebie w profilu...

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

H360 i słaba wydajność prądowa ?

Po dopracowaniu zasilania nawet H200 gra prawidłowo na skali o której piszesz czyli 30-35. Jest bas, jest scena, są miko detale.

Wina nie leży po stronie H360.

H360 i słaba wydajność prądowa ?

Po dopracowaniu zasilania nawet H200 gra prawidłowo na skali o której piszesz czyli 30-35. Jest bas, jest scena, są miko detale.

Wina nie leży po stronie H360.

Witam, co masz na myśli pisząc o dopracowaniu zasilania? Chodzi mi o H200.

Edytowane przez MarekP.

Dokładnie tak wieczorem słucha się poniżej 20 i jest wszystko co potrzeba jak przy głośnym słuchaniu w dzień . Kiedyś zjeżdżałem coraz niżej na skali żeby żony nie obudzić i okazało się że o 2 w nocy słuchałem już tylko na 9 i wydawało mi się że może jest za głośno

Edytowane przez jacm

Witam, co masz na myśli pisząc o dopracowaniu zasilania? Chodzi mi o H200.

W moim przypadku:

Dobry kabel zasilający do wzmaka, do daca, do źródła.

Dedykowana linia zasilająca na oddzielnym bezpieczniku, taka która idzie prosto ze skrzynki i nie łączy się z niczym po drodze tylko i wyłącznie z naszym systemem audio + dobre gniazdo ścienne.

W przypadku PC-audio:

Naprawdę warto zadbać o dobry transport. U mnie jest to konwerter "Audiobyte Hydra X" z własnym zegarem i zasilaniem bateryjnym, ładowany przez iFi iPower.

Ładowanie odbywa się tylko w nocy gdy sieć jest najmniej obciążona.

Na wyjściu z PC dodatkowo filtr z dodatkowym zasilaniem czyli kolejnym iFi iPowerem.

Okablowanie Transparent.

Edytowane przez CEzAR21

Używam H360 od roku.Gałka volume na 20 ,duży,pełny,szczegółowy,niczym nie ograniczony dźwięk.Znakomity wzmacniacz,w przeciwieństwie do H160 z nienaturalnie podbitym basem

tomwox a z jakimi kolumnami słuchasz, bo nie widzę w twoim opisie? Zgadzam się z tobą, że H360 jest bardzo dobrym wzmacniaczem, lecz H160 też jest bardzo dobrym wzmacniaczem a przede wszystkim bardzo dobrze wycenionym. Słuchałem go z paroma kolumnami i z żadnymi nie zauważyłem podbitego basu. H160 bardzo dobrze się zgrywa z Dynaudio Focus 260, jest to granie bardzo plastyczne, takie granie które może lecieć sobie cały dzień jako tło, nie atakuje i nie męczy. Dziwi mnie, że tutaj na forum hejtuje się H160, a przynajmniej mało osób zadowolonych z H160 wypowiada się na forum. Na forach zachodnich jest uważany za bardzo dobry wzmacniacz. Wracając do H360 dźwięk bardziej angażuje do słuchania i jest potężniejszy i ma na pewno lepszą separację instrumentów. Bardzo jestem zadowolony z zakupu, lecz wydając jeszcze raz tyle pieniędzy co kosztuje H160 człowiek oczekuje nie wiadomo czego :)

A no tak powyżej pewnego bardzo dobrego poziomu duża różnica to 5 % niektórzy goniąc królika walczą o zmiany na granicy słyszalności takie 0.5 %.

Edytowane przez jacm

Pięknie napisane...każdy powinien na ścianie przed sobą taki napis umieścić :-) Pozwolisz, że umieszczę ten cytat u siebie w profilu...

Pozdrawiam

Ależ proszszsz! To takie głębokie było, że aż sam sobie zaimponowałem ;D

Zdecydowanie zmienić wzmacniacz na lampy KT, wtedy będzie i moc i analityczność i to czego Ci brakuje.

Jestem fanem i pasjonatem elektroniki Hegel.Oprócz H90,mam ,,osłuchane " wszystko.Cechą charakterystyczną Hegla jest neutralność,brzmienie wierne i naturalne.Nie dodaje nic od siebie.Z tej reguły wyłamuje się właśnie H160,bas jest podrasowany i podbity,próbuje dominować.Jest to niewątpliwie dobry wzmacniacz,jeśli komuś ta przypadłość nie przeszkadza,będzie zadowolony.Przy odsłuchu naprzemiennym H360 i H160, łatwo to wychwycić.Pytałeś o kolumny,też Dynaudio ,excite x38.Pozdrawiam.T

Zdecydowanie zmienić wzmacniacz na lampy KT, wtedy będzie i moc i analityczność i to czego Ci brakuje.

Masz jakiś konkretnie model na myśli?

Co by nie było do Hegla jestem przywiązany ...

Myślałem już że tylko ja tak mam

Myślałem już że tylko ja tak mam

U mnie są ale nie na każdej płycie .

Może czasami bywają i tyle :) w końcu jest humor :))) ale żeby na sucho nie było jutro nagłaśniam przyjecie weselne jesli to tak można nazwać bo 25 osób żeby rozjasnic nie robie tego zawodowo ale mialem do dyspozycji technicsa su-vx620 do tego altus 110 dac na amanero diy 3lite mój nowy rodzynek z ifi igalvanic 3.0 , wnioski przy technicsie plus altus nie mają żadnego wpływu kable itp czy to usb czy rca jest krew z uszu , po zapięciu hegla h200A dzwiek sie lekko wygładza ale to też nie jest jeszcze hegel którego ja znam bo w tej konfiguracji gra bardzo podobnie do tego technicsa choć wiem i wiem jak gra h200A , myślę że większy wpływ na dzwięk mają dac i oczywiście reszta toru ale bezwzględnie urządzenia nie kable choć bez tego absolutnie nie ma grania, najgorsza jest konfiguracja i poświęcony czas na nią bo np dzis był uwalony port usb i za nim do tego doszedłem hmm szkoda gadać ile walki było , bo przeciez wiadomo własciciel lapka zapomniał wspomnieć :(

I w sumie cieszę się że się dowiedziałem dzisiaj że mój hegel lata na lampach to buduje :)))

A może tak teraz byśmy pogadali o wadach hegla :)) np zaciski tanie chińskie wiejski wyświetlacz i kondy w pre , jestem skłonny poddać go modyfikacji bo czuje i wiem że ten piecyk ma potencjał i można z nim powariować dalej i dalej tylko w dobre ręce oddam bo mimo wszystko uważam dalej po odsłuchach róznych droższych klocków że cza z nim zostać bo owszem pewnie można jak by lepiej ,ale jest zawsze coś za coś i tu moim zdaniem można by go lekko podrasować bez większych ingerencji w charakterystykę dzwiękową , jeśli jest taki kozak na forum proszę o info na priv

Freju witamy ciebie cytując klasyka wiedziałem że wrócisz . Fajnie .

https://www.youtube.com/watch?v=SZdVWKM1ILs

Edytowane przez jacm

Przez to, że mnie tak wkręcaliście z tymi lampami w Heglu to nie mogłeś się powstrzymać i zajrzałem wczoraj do swojego H200

111.jpg

Nie rozumiem czemu wiele osób się dziwi, że to najbardziej transparentny wzmak z Hegla ;)

Przez to, że mnie tak wkręcaliście z tymi lampami w Heglu to nie mogłeś się powstrzymać i zajrzałem wczoraj do swojego H200

111.jpg

Nie rozumiem czemu wiele osób się dziwi, że to najbardziej transparentny wzmak z Hegla ;)

Ale kable do bani,nie audiofilskie,szczególnie te czerwone.

Reszta jest ok :)

111.jpg

Ale kable do bani,nie audiofilskie,szczególnie te czerwone.

Reszta jest ok,a najpiękniejsze są te lampy "czarne Samuraje"

Edytowane przez malvern1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.