Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Test prawidłowo opisuje tak gra H 590 . Od siebie bym dodał że ten model to taki instrument który łączy mixer inżyniera dzwięku bo daje wgląd w nagranie jak podczas realizacji w studiu a przy tym gra każdy rodzaj muzyki wynosząc nawet zwykłe nagrania na wyżyny Hi-end . Ten model należy porównywać z topowymi dzielonkami .

Z jakimi dzielonkami można np.porownać ten wzmacniacz?

Edytowane przez malvern1

Zawsze jak wchodzi na rynek flagowa integra Hegla są takie laurki , takie słodzenie .

Dlaczego rynek to bardzo szybko później weryfikuje?

To co pisze jacm o Heglach jest prawdą - zwłaszcza jak grają , ale dla mnie ten dźwięk jest powiedzmy OK , nic poza tym .

Mnie tam na siłę nikt Hegla nie wciskał. Z czterech modeli jakie miałem, tylko jeden mi nie przypasował tak do końca mimo samych pochlebnych recenzji. Wymieniłem na inny i jestem zadowolony.

Generalnie taka filozofia stworzenia "kombajnu" mi się podoba. Ja nie mam cierpliwości. Na ryby też nie chodzę, tylko po ryby. Jak nie biorą przez 15 min to wracam wku.... ;D

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Przykładowo jakie zwykłe nagranie...?

Ed Sheeran - Perfect

Z jakimi dzielonkami można np.porownać ten wzmacniacz?

Dzwiękowo z H20 i H30 . Wydajnościowo z końcówkami ok 300 Watt .

Mnie zastanawia waga tego H590. Niby pudło coraz większe, moc na papierze rośnie w oszałamiającym tempie a w teście, zakładając że dane są wiarygodne, mamy 22kg. H 200 ważył 24 czy 25kg a smok H590 22kg.

Czyli ze smoka, robi się.., smoczek. W końcu ta moc musi się z czegoś generować, czyli; przerośnięte trafo, większa ilość kondensatorów oraz tranzystorów a to przecież waży. A tu waga w dół. Być może transformator jest nawijany aluminiowym drutem?

Tak tylko pytam...

Edytowane przez mariush74

Zawsze jak wchodzi na rynek flagowa integra Hegla są takie laurki , takie słodzenie .

Dlaczego rynek to bardzo szybko później weryfikuje?

To co pisze jacm o Heglach jest prawdą - zwłaszcza jak grają , ale dla mnie ten dźwięk jest powiedzmy OK , nic poza tym .

Zgadza się takie jest Audio dla jednego coś jest Hi-endem a dla drugiego jednym z wielu .

Sporo ludzi szuka od lat i dalej nie wie czego przerzuca sprzęty w oczekiwaniu na cud .

Najpierw trzeba wiedzieć czego się szuka a potem można do tego dążyć .

Po przeciwnej stronie będzie dla mnie np LINN nie jestem w stanie słuchać ich propozycji dzwięku dłużej niż 5 minut a dla innych jest to najlepszy sprzęt na świecie .

Na tym samym ostatnim AS były elektorstaty i kolega który słyszał je pierwszy raz w życiu zapytał dlaczego jak dzwięk zaczyna się kończy to ta kolumna szeleści jak reklamwówka tego nie da się słuchać :) zabawne bo dokładnie tak samo to odbieram a przecież są zagorzali fani elektorstatów .

Audio to indywidualna sprawa .

Mnie zastanawia waga tego H590. Niby pudło coraz większe, moc na papierze rośnie w oszałamiającym tempie a w teście, zakładając że dane są wiarygodne, mamy 22kg. H 200 ważył 24 czy 25kg a smok H590 22kg.

Czyli ze smoka, robi się.., smoczek. W końcu ta moc musi się z czegoś generować, czyli; przerośnięte trafo, większa ilość kondensatorów oraz tranzystorów a to przecież waży. A tu waga w dół. Być może transformator jest nawijany aluminiowym drutem?

Tak tylko pytam...

Tak wiemy i jest brzydki i ma obudowę od piekarnika .

Ile razy już to czytaliśmy :)

Jak Ci mało to kup sobie 1,5 Hegla powienien zagrać o połowę lepiej :)

A poważnie H200 waży z opakowaniem ponad 20 ale sam waży ok 19,5 kg . Dodanie podwójnej ilości końcówek i dac nie bedzie ważyć więcej niż 2 kg . Więc na moje się zgadza tyle że ja nie czytam co piszą tylko sam sprawdzam . Kupiłem ostatnio pół kilo podwawelskiej i 80 deko Hegla bo mi dźwięk przymulał :) Pan w salonie mi odciął siekierą :) i teraz mi gra dobrze .

Edytowane przez jacm

Być może, obydwu wzmacniaczy nie ważyłem, opieram się na materiałach prasowych. Jednak za taką cenę, to trochę 590 jest anorektyczny.

Jeszcze go nie słuchałem, więc ostatecznie co do brzmienia się wypowiadać nie będę. Jednak w tej cenie mamy już 32 kg integrę Marka Levinsona 585, a to już jest potwór, i gra...

Być może, obydwu wzmacniaczy nie ważyłem, opieram się na materiałach prasowych. Jednak za taką cenę, to trochę 590 jest anorektyczny.

Jeszcze go nie słuchałem, więc ostatecznie co do brzmienia się wypowiadać nie będę. Jednak w tej cenie mamy już 32 kg integrę Marka Levinsona 585, a to już jest potwór, i gra...

Każdy wybierze coś dla siebie przy tych pułapach decydują niuanse Levinson ma przesunięty odrobinę balans na bas żeby dobrze się słuchało cicho , Hegel stawia na liniowość wybór jest i bardzo dobrze bo nie każdy chce tego samego .

Edytowane przez jacm

Każdy wybierze coś dla siebie przy tych pułapach decydują niuanse Levinson ma przesunięty odrobinę balans na bas żeby dobrze się słuchało cicho , Hegel stawia na liniowość wybór jest i bardzo dobrze bo nie każdy chce tego samego .

Z recenzji wielu wzmacniaczy innych producentów wynika,że też stawiają oni na liniowość.Co druga recenzja jakiegoś wzmacniacza to "gra liniowo"

W czym ta liniowość objawia się w Heglu,to inny rodzaj liniowości niż u innych?

Ja słuchałem dziś w Bergen tego H590,ale nie będę komentował;)

Napiszę tylko,że porównywanie go do topowych dzielonek to "bluźnierstwo"

Chyba ,że na AS potrafią zaprezentować system oparty na tym wzmacniaczu w sposób wyjątkowy,lub mają jakąś wersję specjalnie przygotowaną pod taką prezentację.

Edytowane przez malvern1

Z recenzji wielu wzmacniaczy innych producentów wynika,że też stawiają oni na liniowość.Co druga recenzja jakiegoś wzmacniacza to "gra liniowo"

Całe szczęście od kilku lat nie muszę już czytać żadnych recenzji ale pamiętam że kiedyś były trochę abstrakcją a z czasem po wielu porównaniach bez problemu można było wyłapać co autor ma na myśli i wyczytać między wierszami jak to gra naprawdę .

Wielkie dzięki. Idę do garażu po imbusik :).

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Może komuś się przyda. Zworka w H80 dla HT.8f0b6f7583cf06fe2febd97887606782.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Chyba ,że na AS potrafią zaprezentować system oparty na tym wzmacniaczu w sposób wyjątkowy,lub mają jakąś wersję specjalnie przygotowaną pod taką prezentację.

jakie recki o czym wy gadacie chciało by ci się pisać za darmo recki no pomyślcie ja juz dawno takiego śmietnika nie czytam :) ma być na stole podpinam i gadamy :) nawet jak za ostro teraz poszedłem może ,, to uczciwie zastanówcie sie :) kto ci uczciwie zrobi recenzje za free ,tylko na neutralnych forach których nie ma :) Edytowane przez freju

Każdy jak widać ma inne doświadczenia, moje natomiast wiele razy pokazały, że recki dość dobrze pokrywają się z tym co słyszę u siebie.

Przykładowo gdy szukałem kabla usb do transportu, to na podstawie recek wybrałem około 6 modeli różnych producentów.

Może to przypadek, ale wszystkie jak jeden grały praktycznie tak jak opisała je prasa.

Kiedyś przyznaję, że to co czytałem nie bardzo pokrywało się z odsłuchem, ale gdy zacząłem budowę nowego systemu który stroiłem od początku do końca pod kątem neutralności to karta się odwróciła i bardzo mnie to ucieszyło, ponieważ bardzo zawężało to moje pole poszukiwań.

....Jacek a z tą kiełbasą to aż łzy przecierałem :)

Edytowane przez CEzAR21

Kiedyś przyznaję, że to co czytałem nie bardzo pokrywało się z odsłuchem, ale gdy zacząłem budowę nowego systemu który stroiłem od początku do końca pod kątem neutralności

Dokładnie tak jest klucz to jak największa neutralność wtedy jest piękna barwa wykop drive niuanse itd . Miałem to samo przełamanie .

Najmniej recki pasują i nie zgadzają się ludziom nastawionym na ogrom barwy czyli lubiącym czar lamp i z zamulonym dźwiękiem . Przez ten muł żadna zmiana dzwięku nie może się przebić i kable im nie grają a ja musiałem wywalić z głośnikowych wtyki bo psuły mi wybrzmienia :) .

Edytowane przez jacm

jakie recki o czym wy gadacie chciało by ci się pisać za darmo recki no pomyślcie ja juz dawno takiego śmietnika nie czytam :) ma być na stole podpinam i gadamy :) nawet jak za ostro teraz poszedłem może ,, to uczciwie zastanówcie sie :) kto ci uczciwie zrobi recenzje za free ,tylko na neutralnych forach których nie ma :)

Nie no to wiadomo już od dawna ,że renezje nie są wiarygodne i pisane piórem opłaconym.

Generalnie większość recenzji wprowadza tylko w błąd i żeruje na naiwnych nie doświadczonych, początkujących,potencjalnych klientów ( nie chcę nikogo obrazić).

Wiarygodne recenzje to tzw odsłuchu własne lub w gronie przyjaciół,ale to już będą indywidualne upodobania i spostrzeżenia.

Ja pamiętam od zawsze,że pomijając pomieszczenie to kolumny są najważniejsze i byle jaki wzmacniacz na dobrych kolumnach wypadnie minimum poprawnie albo dobre kolumny obronią się na słabym (pojęcie względne)wzmacniaczu.

Edytowane przez malvern1

Każdy jak widać ma inne doświadczenia, moje natomiast wiele razy pokazały, że recki dość dobrze pokrywają się z tym co słyszę u siebie.

Przykładowo gdy szukałem kabla usb do transportu, to na podstawie recek wybrałem około 6 modeli różnych producentów.

Może to przypadek, ale wszystkie jak jeden grały praktycznie tak jak opisała je prasa.

Kiedyś przyznaję, że to co czytałem nie bardzo pokrywało się z odsłuchem, ale gdy zacząłem budowę nowego systemu który stroiłem od początku do końca pod kątem neutralności to karta się odwróciła i bardzo mnie to ucieszyło, ponieważ bardzo zawężało to moje pole poszukiwań.

....Jacek a z tą kiełbasą to aż łzy przecierałem :)

Nie wiem ja nie wierzę juz, musze to sam dotknąć posłuchać sprawdzić ale ok zostawmy to :)

Można zauważyć też pewną ciekawą rzecz w nawiązaniu do tego co pisze jacm czyli ukryte przesłania odnośnie danego sprzętu w danej recenzji.

Trafiałem nieraz na reckę wzmacniacza pisaną jako kolejną z danej półki cenowej i tam recenzent chcąc porównać wzmaka B czyli tego aktualnie testowanego do wzmaka A którego testował przed nim jakiś czas temu, pisze już wprost o pewnych cechach właśnie tego wcześniejszego. Jak cofniemy się do tej starszej recki (wzmak A) to faktycznie po ponownym jej przeczytaniu nagle zapala się lampka gdzie owe przesłanie było ukryte i w jakiej postaci.

Jestem pewien, że nie jedna osoba to zauważyła :)

Edytowane przez CEzAR21

Jak oceniasz definitywnie sprzęt po jednym odsłuchu bo Ci nie podszedł to polecam Ci darmowe nauki u Cezara facet ma wiedzę i cierpliwość i na pewno się z tobą podzieli .

Gdybym tak oceniał sprzęt to nigdy bym nic nie kupił w niektórych salonach . A połowa wystawców na AS to oszuści bo ich sprzęt gra beznadiejnie na AS ale jakoś dziwnym trafem w wielu domach już bajecznie .

Edytowane przez jacm

Nie wiem ja nie wierzę juz, musze to sam dotknąć posłuchać sprawdzić ale ok zostawmy to :)

freju tak jak mówisz najlepiej jest to sprawdzić u siebie, ale naprawdę te recki to taka mini ściąga i śmiało można traktować je jako wskazówki w poszukiwaniach.

Można zauważyć też pewną ciekawą rzecz w nawiązaniu do tego co pisze jacm czyli ukryte przesłania odnośnie danego sprzętu w danej recenzji.

Trafiałem nieraz na reckę wzmacniacza pisaną jako kolejną z danej półki cenowej i tam recenzent chcąc porównać wzmaka B czyli tego aktualnie testowanego do wzmaka A którego testował przed nim jakiś czas temu, pisze już wprost o pewnych cechach właśnie tego wcześniejszego. Jak cofniemy się do tej starszej recki (wzmak A) to faktycznie po ponownym jej przeczytaniu nagle zapala się lampka gdzie owe przesłanie było ukryte i w jakiej postaci.

Jestem pewien, że nie jedna osoba to zauważyła :)

O to to to dokładnie tak , Z ust mi to wyjąłeś :)

Nie no to wiadomo już od dawna ,że renezje nie są wiarygodne i pisane piórem opłaconym.

Generalnie większość recenzji wprowadza tylko w błąd i żeruje na naiwnych nie doświadczonych, początkujących,potencjalnych klientów ( nie chcę nikogo obrazić).

Wiarygodne recenzje to tzw odsłuchu własne lub w gronie przyjaciół,ale to już będą indywidualne upodobania i spostrzeżenia.

Ja pamiętam od zawsze,że pomijając pomieszczenie to kolumny są najważniejsze i byle jaki wzmacniacz na dobrych kolumnach wypadnie minimum poprawnie albo dobre kolumny obronią się na słabym (pojęcie względne)wzmacniaczu.

I to prawda jest moim zdaniem :))

Dokładnie tak jest klucz to jak największa neutralność wtedy jest piękna barwa wykop drive niuanse itd . Miałem to samo przełamanie .

Najmniej recki pasują i nie zgadzają się ludziom nastawionym na ogrom barwy czyli lubiącym czar lamp i z zamulonym dźwiękiem . Przez ten muł żadna zmiana dzwięku nie może się przebić i kable im nie grają a ja musiałem wywalić z głośnikowych wtyki bo psuły mi wybrzmienia :) .

Ja od niedawna przesiadłem się z krzemowca na lampę i już nie mogę słuchać tranzystora.

Ten kto twierdzi ,że lampa zamula lub spowalnia to albo nie słyszał dobrej ,poprawnej lampy ,albo nie lubi parzystych harmonicznych i tyle.

Też sceptycznie podchodziłem do baniek,ale po tym jak podpialem u siebie to nie ma powrotu u mnie do tranzystora,no any more:)

W Bergen porównywałem h590 między innymi z Mcintoschem lampowym i nie było czego zbierać po Heglu a Panowie sprzedawcy się tylko śmiali i ironicznie powtarzali "good hegel,good"

Każdy ma swoje brzmienie i tu nie ma co się przekonywać i na siłę jeden drugiemu wmawiać.

Edytowane przez malvern1

Jak oceniasz definitywnie sprzęt po jednym odsłuchu bo Ci nie podszedł to polecam Ci darmowe nauki u Cezara facet ma wiedzę i cierpliwość i na pewno się z tobą podzieli .

Człowiek uczy się cały czas, ale znam znacznie lepszych wyżeraczy w tym klubie ;)

Gdybym tak oceniał sprzęt to nigdy bym nic nie kupił w niektórych salonach . A połowa wystawców na AS to oszuści bo ich sprzęt gra beznadiejnie na AS ale jakoś dziwnym trafem w wielu domach już bajecznie .

Ty oceniłeś h590 po ilu odsłuchach?

Ja pamiętam od zawsze,że pomijając pomieszczenie to kolumny są najważniejsze

Uściślając najważniejsze jest spasowanie kolumn z pomieszczeniem . To jest najczęściej popełniany błąd i potem herezje wychodzą .

No i nie wytrzymałeś ;)

Jak weszły nowe serie NADa to też popędziłem galopem sprawdzić, bo sentyment mam do tej marki. Posłuchałem chwilę i myślę sobie bleeee, ale skiepścili i wyszedłem. Jak wpadłem tam miesiąc później przy innej okazji posłuchałem i ... e no spoko! Także tego ;)

Jedni próbują być neutralni, a innym to wychodzi...

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Ja od niedawna przesiadłem się z krzemowca na lampę i już nie mogę słuchać tranzystora.

Ten kto twierdzi ,że lampa zamula lub spowalnia to albo nie słyszał dobrej ,poprawnej lampy ,albo nie lubi parzystych harmonicznych i tyle.

Też sceptycznie podchodziłem do baniek,ale po tym jak podpialem u siebie to nie ma powrotu u mnie do tranzystora,no any more:)

W Bergen porównywałem h590 między innymi z Mcintoschem lampowym i nie było czego zbierać po Heglu a Panowie sprzedawcy się tylko śmiali i ironicznie powtarzali "good hegel,good"

Każdy ma swoje brzmienie i tu nie ma co się przekonywać i na siłę jeden drugiemu wmawiać.

Piszemy o tym od dawna tylko czemu nam o tym piszesz w klubie Hegla ? Czy Hegel robi wzmacniacze lampowe że go porównujesz z lampami ?

Każda technologia ma swoje cechy wady i zalety . Lampa nie jest po to aby udawać tranzystor i odwrotnie .

Ja szukałem zawsze wzmacniacza jak najbardziej nijakiego i jak na moje ucho znalazłem to w Heglu . Jeśli ty lubisz lampę to super Mcintosh fajny sprzęt nie będę go nawet porównywał do Hegla bo to inna filozofia grania i nie przyszło by mi do głowy ich porównywać .

Edytowane przez jacm

No i nie wytrzymałeś ;)

Jak weszły nowe serie NADa to też popędziłem galopem sprawdzić, bo sentyment mam do tej marki. Posłuchałem chwilę i myślę sobie bleeee, ale skiepścili i wyszedłem. Jak wpadłem tam miesiąc później przy innej okazji posłuchałem i ... e no spoko! Także tego ;)

Jedni próbują być neutralni, a innym to wychodzi...

Ja do Soundgarden często zaglądam:)

No musiałem posłuchać tego "potwora",znam pomysł Hegla na granie i chciałem zapoznać się z nowym ich dzieckiem.

Nie jest źle napiszę tak,ale nie jest to dźwięk który napewno powala na kolana.

Zresztą trudno opisać coś po 1godz.odsłuchu i to nie we własnym środowisku.

Można tylko ewentualnie porównać z czymś innym i na podstawie tego wyciągnąć jakies tam wnioski.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.