Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem spietego hegla z atc audioqestem flx-slip 14/4 i bas był super ale brakowało mi góry, dynamiki dlatego teraz mam w systemie

qed ruby anniversary evolution i uważam że ten kabel dużo bardziej pasuje do hegla i atc.Myślę że jest on jaśniejszym kablem ale właśnie z atc sie to fajnie zgrywa.Nie próbowałem droższych kabli i na razie nie mam zamiaru tego robi.

za chwile się okaże że Hegel to będzie kolejna firma bez inżyniera na etacie ....

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

.

za chwile się okaże że Hegel to będzie kolejna firma bez inżyniera na etacie ....

...

Mam h300 i atc 40 oraz Albedo Monolith i jest naprawdę dobrze. Polecam

Pozdrawiam,

M

Przy jakim źródle jesli mozna wiedzieć ?

Edytowane przez Luk77

Przede wszystkim witam wszystkich w klubie Hegla i melduję się z h20 + h200 :)

W ostatnią sobotę miałem okazję odsłuchu w Q21 w Pabianicach (mieszkam w Łodzi, więc miałem blisko). Szukam kolumn - najlepiej monitorów, gdyż do pomieszczenia 22m w bloku nie ma co przeginać. Aktualnie posiadam Monitor Audio RX2 i uwierzcie mi - jest fajnie :) tylko..ta góra..troszkę dla mnie mało rozdzielcza. Ogólnie bardzo polecam te monitory, bo świetna para kolumn biorąc pod uwagę cenę.

..ale do rzeczy..

Ponieważ biorę pod uwagę raczej właśnie monitory, zapisałem się na odsłuch aby posłuchać:

1. Xavian Perla (cena: 6790 zł)

2. Kef LS50 (cena: 4900 zł)

3. Tannoy XT6 (cena: 4798 zł)

4. Audio Physic Step 25 (cena: 6760 zł)

5. Kef R300 (cena: 5300 zł

..na więcej nie starczyło czasu niestety.. :( Panowie nie mieli akurat na stanie Focus'ow 160, szkoda, trudno, bo chciałem również ich koniecznie posłuchać na swoim sprzęcie, żyyycie..

Na wstępie moich i nie tylko moich wrażeń, gdyż na odsłuch zaprosiłem dodatkowe dwie pary osłuchanych już bardzo uszu :) czyli znajomych, którzy siedzą w audio już kilka ładnych lat. H20 podpiąłem poprzez USB z komputerem (sterownik ASIO4ALL), kablem za..10 zł,. nie miałem innego, gdyż w domu korzystam z Oppo 103D + coaxial WireWorld Starlight. Interconnect Kimber PBJ (XLR), zasilające Tomanka. Głośnikowe - skorzystałem już z opcji Q21 (nie brałem swoich, osobiście korzystam z Kimber 4tc bi-wire), a większość kolumn posiada jedną parę terminali. Finalnie podłączaliśmy kable Tellurium Q (za podobną cenę ja moje Kimber'y).

Odsłuch:

Głośność ustawiamy na "60" - dla wszystkich kolumn, pliki muzyczne (oczywiście FLAC) specjalnie przygotowane pod testowanie, więc kilka pozycji na "detal", kilka jazzowych znakomitości, kilka pozycji na "dół" pasma itd. itd. i tutaj dodam jeszcze że ten mały pilocik Hegla (h20), zrobił furorę, bo mogłem zmieniać utwory w Foobarze, sterować głośnością, wszystko tą "kartą kredytową" - rewelacja :)

- Xavian Perla

Na pierwszy ogień "poszły" Xaviany. Monitorki doskonale wykonane, rewelacyjna jakość wykończenia. Słuchamy..

Dobra, czytelna góra pasma, w miarę rozdzielcza, nie męczy - lubią się z Heglem. Kapitalny bas - muszę to podkreślić, te małe bączki świetnie sobie radziły z dolnymi rejestrami - fajne, zaokrąglone, nic nie dudni, dużo informacji od dołu. Średnica też bardzo fajna, rozdzielcza - podobały mi się, ale..jak napisałem na początku, szukam detalu i szczegółowości, w stosunku do RX2 - Xaviany grały bardziej rasowo, nie było jakieś też olbrzymiej różnicy, tylko ta góra..

- Kef LS50

Przede wszystkim wbrew temu jak wyglądają są ciężkie :) Spokojnie ponad 10 kg. Podłączamy..

Repertuar ten sam.. Utwór "Improvisation" (ten krótszy, bo są dwa z taką samą nazwą) z płyty "AYA - Authentic Audio Check" zabrzmiał dużo lepiej, mnóstwo detalu "na górze", średnica słabsza aniżeli w Xavianach, ale i tak dobra. Dźwięk dużo bliżej słuchacza, tylko jakby...w jednej linii, nie słyszałem tego 3D ja w RX2 (w domu mam je odsunięte od ścian o..ponad 160 cm) i oczywiście w Xavian'ach. Zwróćcie na to uwagę podczas odsłuchów tych kolumn. Bas już nie tak dobry jak w Xavian'ach, zaczęło się już kotłować, nie było czytelności, ale wciąż do zaakceptowania.

Po kilku utworach, wyszło szydło z worka...scena jest..jednowarstwowa, na jednym poziomie. Na pewno są warte swojej ceny, recenzje w necie nie kłamią, to naprawdę dobre paczki w tej półce cenowej.

- Tannoy XT6

Nigdy nie słuchałem - powiem szczerze żadnych kolumn Tannoy'a, ale umawiając się na odsłuch, zaproponowano mi, aby posłuchał tych monitorów z Heglem, oczywiście zgodziłem się.

Włączamy, słuchamy.. Słuchajcie, zatkało nas..serio, nie mówiłem chłopakom ile one kosztują, góra bardzo dobra, szczegółowa, lepsze aniżeli w KEF'ach i w Xavian'ach, średnica już duużo lepsza, bas, konturowością dorównuje Xavian'om, ale schodzi niżej :) miodzio. Średnica również rozdzielcza, klarowna, prawdziwa. Scena już 3D - taka jaką lubię i...ściana dźwięku, super.

Nie są to najpiękniejsze kolumny, ale dźwiękowo - dla mnie, 2 x droższe. Serio. Koniecznie polecam te monitory do odsłuchów. Super!

- Audio Physic Step 25

Najdroższe z całego towarzystwa, niepozorne, słuchamy...

Nie wiem to opisać, ale dla mnie miazga...w tym dobrym tego słowa znaczeniu! :) Góra po prostu śliczna, aksamitna, szczegółowa - klasa! (już w domu potem wyczytałem, że zastosowano tam tweeter z wyższych modeli - i to słychać!) Rasowo, byłem zachwycony, koledzy również baardzo chwalili - to inna liga..

Średnica także świetna, rozdzielcza, nie ma się do niczego przyczepić. No i ten bas...coś wspaniałego, konturowość, przejrzystość, nie bierzcie pod uwagę liczby w specyfikacji - trzeba słuchać! Dla mnie bomba. Cena przekracza mój budżet, ale kurcze...chyba byłoby warto :) Dodam tylko, że posiadają również świetnej klasy terminale WBT. Nie są duże gabarytowo, za to są świetnie wykonane, ale jak grają...

- Kef R300

Na koniec podłączyliśmy jeszcze powyższy model. Zdecydowanie najcięższe, również nieźle wykonane, słuchamy..

...i słuchaliśmy tylko jednego utworu (oczywiście "Improvisation"), i to wystarczyło.. Jak walnęło! Dla mnie...masakra..ale tym razem - w tym złego tego słowa znaczeniu.. Rzeczywiście, jeśli ktoś nie zwraca uwagi na szczegóły, detal itd., i ma salon 40m - sprawdzą się, ale dla mnie, to nie byłby dobry wybór.

Podsumowanie:

Wszystkie wymienione kolumny mają pewnie jakieś zalety i oczywiście wady. Mnie zauroczyły Audio Physic'i oraz..Tannoy'ie, biorą pod uwagę różnice cenową. Mam naprawdę duży dylemat.. Na pierwszym miejscu są dla mnie Audio Physic - dla nich jestem w stanie zwiększyć budżet, ale z drugiej strony, Tannoy'ie naprawdę pokazały klasę i są prawie 2k tańsze... jak tu żyć!? :)

Pozdrawiam

Maciej

Ps. To jest mój pierwszy post, więc proszę szanowne grono o wyrozumiałość :)

Zastanawiam się nad zakupem H1. Miałby grać w 28m2 z Dynaudio X36. Co myślicie o takim połączeniu?
Zawladnie nimi bez reszty. Ja miałem go pod dynaudio contour s1.4 i było to naprawdę udane połączenie.

Sprawdzi się podczas nocnego plumkania czy raczej do "normalnego" słuchania? Aktualnie napędzam je Rotelem RA-980BX i generalnie nie jest najgorzej... Jaka cena będzie uczciwa za H1 (oczywiście używany, zadbany)?

http://www.highfidelity.pl/@main-2564&lang=

czytaliście ?

po raz kolejny wraca dylemat łaczenia komponentów HEGLA kablami RCA vs. XLR...

i znowu naszły mnie mieszane uczucia ... w zeszłym sezonie robiłem test mojego Audioquest Python RCA vs. ALBEDO Monilith XLR... i co - albo Audioquest jest taki dobry albo ALBEDO taki przeciętny.... albo HEGEL rzeczywiście nie radzi sobie z XLR ?

Jakie są Wasze doświadczenia ? czy ktoś robił podobne eksperymenty ?

Edytowane przez cruse

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

Witam. Zapisuje sie do klubu. Hegel 160 oppo 105d ca azur851n dynaudio new exite x38. Okablowanie chord chameleon vee3 wireworld. Hegel od lutego 2015.

Mam pytanie. Zastanawiam sie czy hegel gra lepiej po xlr niz po rca analog lub coaxial. Z moich odsluchow wynika ze analog rca poszerza baze stereo ociepla dzwiek ale spada glosnosc i ostrosc. Wygladzone. Tak powinno byc? Planuje zakup xlr. Czy to krok w dobrym kierunku? Pzdr.

Z cyklu porady:

oraz z Hi-Fi Choice UK

Hegel H160 posiada ukrytą funkcję wyświetlania rozdzielczości cyfrowej muzyki. Wystarczy przytrzymać przycisk DAC + na pilocie przez kilka sekund,a potem widzimy częstotliwość próbkowania na wyświetlaczu.

Jak znacie jakiś inne nawet mało przydatne ukryte funkcje w Heglach piszcie.

Tak z nieco innej beki wykopany z sieci norweski "test" H360

http://www.lydogbilde.no/test/hi-fi/hegel-h360

oraz z Hi-Fi Choice UK

http://www.hegel.com/images/reviews/H360hifichoiceuk.pdf

Dzieki. Dziala. Super rzecz

http://www.highfidelity.pl/@main-2564&lang=

czytaliście ?

po raz kolejny wraca dylemat łaczenia komponentów HEGLA kablami RCA vs. XLR...

i znowu naszły mnie mieszane uczucia ... w zeszłym sezonie robiłem test mojego Audioquest Python RCA vs. ALBEDO Monilith XLR... i co - albo Audioquest jest taki dobry albo ALBEDO taki przeciętny.... albo HEGEL rzeczywiście nie radzi sobie z XLR ?

Jakie są Wasze doświadczenia ? czy ktoś robił podobne eksperymenty ?

Wg mnie wszystko zależy od kabli, czasami lepiej jest poprzez połączenie RCA, a czasami po XLR. Ja miałem jeden przewód XLR do testowania (jakiego amerykańskiego producenta, ale tani) - nie podobało mi się, na moim Kimbrze PBJ RCA było lepiej, więcej informacji, potężniejszy dźwięk, bas schodził niżej ale z kontrolą etc. XLR grał bardziej miękko, do akustyki i jazzu w sam raz, ale przy innej muzyce nie za bardzo mi podchodził. Zrobiłem więc pewien myk, mianowicie przerobiłem Kimbera RCA na XLR (wtyki neutrika) i powiem szczerze teraz jestem zadowolony :)

RCA czy XLR?

Nie bez powodu Pan Wojciech Pacuła twierdzi, że RCA to pierwszy i najwłaściwszy format połączeniowy w audio.

XLR trafił do audio hi-fi z audio pro, z połączeń scenicznych na dużych odległościach. Niektórzy audiofile tego nie przyjmują do siebie i myślą/słyszą, że jeśli wtyk XLR jest większy i grubszy od RCA to jest lepszy :-) :-) :-)

Przede wszystkim witam wszystkich w klubie Hegla i melduję się z h20 + h200 :)

W ostatnią sobotę miałem okazję odsłuchu w Q21 w Pabianicach (mieszkam w Łodzi, więc miałem blisko). Szukam kolumn - najlepiej monitorów, gdyż do pomieszczenia 22m w bloku nie ma co przeginać. Aktualnie posiadam Monitor Audio RX2 i uwierzcie mi - jest fajnie :) tylko..ta góra..troszkę dla mnie mało rozdzielcza. Ogólnie bardzo polecam te monitory, bo świetna para kolumn biorąc pod uwagę cenę.

..ale do rzeczy..

Ponieważ biorę pod uwagę raczej właśnie monitory, zapisałem się na odsłuch aby posłuchać:

1. Xavian Perla (cena: 6790 zł)

2. Kef LS50 (cena: 4900 zł)

3. Tannoy XT6 (cena: 4798 zł)

4. Audio Physic Step 25 (cena: 6760 zł)

5. Kef R300 (cena: 5300 zł

..na więcej nie starczyło czasu niestety.. :( Panowie nie mieli akurat na stanie Focus'ow 160, szkoda, trudno, bo chciałem również ich koniecznie posłuchać na swoim sprzęcie, żyyycie..

Na wstępie moich i nie tylko moich wrażeń, gdyż na odsłuch zaprosiłem dodatkowe dwie pary osłuchanych już bardzo uszu :) czyli znajomych, którzy siedzą w audio już kilka ładnych lat. H20 podpiąłem poprzez USB z komputerem (sterownik ASIO4ALL), kablem za..10 zł,. nie miałem innego, gdyż w domu korzystam z Oppo 103D + coaxial WireWorld Starlight. Interconnect Kimber PBJ (XLR), zasilające Tomanka. Głośnikowe - skorzystałem już z opcji Q21 (nie brałem swoich, osobiście korzystam z Kimber 4tc bi-wire), a większość kolumn posiada jedną parę terminali. Finalnie podłączaliśmy kable Tellurium Q (za podobną cenę ja moje Kimber'y).

Odsłuch:

Głośność ustawiamy na "60" - dla wszystkich kolumn, pliki muzyczne (oczywiście FLAC) specjalnie przygotowane pod testowanie, więc kilka pozycji na "detal", kilka jazzowych znakomitości, kilka pozycji na "dół" pasma itd. itd. i tutaj dodam jeszcze że ten mały pilocik Hegla (h20), zrobił furorę, bo mogłem zmieniać utwory w Foobarze, sterować głośnością, wszystko tą "kartą kredytową" - rewelacja :)

- Xavian Perla

Na pierwszy ogień "poszły" Xaviany. Monitorki doskonale wykonane, rewelacyjna jakość wykończenia. Słuchamy..

Dobra, czytelna góra pasma, w miarę rozdzielcza, nie męczy - lubią się z Heglem. Kapitalny bas - muszę to podkreślić, te małe bączki świetnie sobie radziły z dolnymi rejestrami - fajne, zaokrąglone, nic nie dudni, dużo informacji od dołu. Średnica też bardzo fajna, rozdzielcza - podobały mi się, ale..jak napisałem na początku, szukam detalu i szczegółowości, w stosunku do RX2 - Xaviany grały bardziej rasowo, nie było jakieś też olbrzymiej różnicy, tylko ta góra..

- Kef LS50

Przede wszystkim wbrew temu jak wyglądają są ciężkie :) Spokojnie ponad 10 kg. Podłączamy..

Repertuar ten sam.. Utwór "Improvisation" (ten krótszy, bo są dwa z taką samą nazwą) z płyty "AYA - Authentic Audio Check" zabrzmiał dużo lepiej, mnóstwo detalu "na górze", średnica słabsza aniżeli w Xavianach, ale i tak dobra. Dźwięk dużo bliżej słuchacza, tylko jakby...w jednej linii, nie słyszałem tego 3D ja w RX2 (w domu mam je odsunięte od ścian o..ponad 160 cm) i oczywiście w Xavian'ach. Zwróćcie na to uwagę podczas odsłuchów tych kolumn. Bas już nie tak dobry jak w Xavian'ach, zaczęło się już kotłować, nie było czytelności, ale wciąż do zaakceptowania.

Po kilku utworach, wyszło szydło z worka...scena jest..jednowarstwowa, na jednym poziomie. Na pewno są warte swojej ceny, recenzje w necie nie kłamią, to naprawdę dobre paczki w tej półce cenowej.

- Tannoy XT6

Nigdy nie słuchałem - powiem szczerze żadnych kolumn Tannoy'a, ale umawiając się na odsłuch, zaproponowano mi, aby posłuchał tych monitorów z Heglem, oczywiście zgodziłem się.

Włączamy, słuchamy.. Słuchajcie, zatkało nas..serio, nie mówiłem chłopakom ile one kosztują, góra bardzo dobra, szczegółowa, lepsze aniżeli w KEF'ach i w Xavian'ach, średnica już duużo lepsza, bas, konturowością dorównuje Xavian'om, ale schodzi niżej :) miodzio. Średnica również rozdzielcza, klarowna, prawdziwa. Scena już 3D - taka jaką lubię i...ściana dźwięku, super.

Nie są to najpiękniejsze kolumny, ale dźwiękowo - dla mnie, 2 x droższe. Serio. Koniecznie polecam te monitory do odsłuchów. Super!

- Audio Physic Step 25

Najdroższe z całego towarzystwa, niepozorne, słuchamy...

Nie wiem to opisać, ale dla mnie miazga...w tym dobrym tego słowa znaczeniu! :) Góra po prostu śliczna, aksamitna, szczegółowa - klasa! (już w domu potem wyczytałem, że zastosowano tam tweeter z wyższych modeli - i to słychać!) Rasowo, byłem zachwycony, koledzy również baardzo chwalili - to inna liga..

Średnica także świetna, rozdzielcza, nie ma się do niczego przyczepić. No i ten bas...coś wspaniałego, konturowość, przejrzystość, nie bierzcie pod uwagę liczby w specyfikacji - trzeba słuchać! Dla mnie bomba. Cena przekracza mój budżet, ale kurcze...chyba byłoby warto :) Dodam tylko, że posiadają również świetnej klasy terminale WBT. Nie są duże gabarytowo, za to są świetnie wykonane, ale jak grają...

- Kef R300

Na koniec podłączyliśmy jeszcze powyższy model. Zdecydowanie najcięższe, również nieźle wykonane, słuchamy..

...i słuchaliśmy tylko jednego utworu (oczywiście "Improvisation"), i to wystarczyło.. Jak walnęło! Dla mnie...masakra..ale tym razem - w tym złego tego słowa znaczeniu.. Rzeczywiście, jeśli ktoś nie zwraca uwagi na szczegóły, detal itd., i ma salon 40m - sprawdzą się, ale dla mnie, to nie byłby dobry wybór.

Podsumowanie:

Wszystkie wymienione kolumny mają pewnie jakieś zalety i oczywiście wady. Mnie zauroczyły Audio Physic'i oraz..Tannoy'ie, biorą pod uwagę różnice cenową. Mam naprawdę duży dylemat.. Na pierwszym miejscu są dla mnie Audio Physic - dla nich jestem w stanie zwiększyć budżet, ale z drugiej strony, Tannoy'ie naprawdę pokazały klasę i są prawie 2k tańsze... jak tu żyć!? :)

Pozdrawiam

Maciej

Ps. To jest mój pierwszy post, więc proszę szanowne grono o wyrozumiałość :)

Radze przetestowac jeszcze jakiegos "malego" Proaca - ta norweska maszyna zagra wysmienicie.pozdrawiam

Gość aqs

(Konto usunięte)

Podsumowanie:

posłuchaj jeszcze ATC SCM 11 i koniecznie Usher v-601

Podsumowanie:

Może po prostu warto Audio Physic kupić na Allegro http://allegro.pl/audio-physic-step-25-i5739111519.html

To jak połączyć aby nie było pogorszenia? ;-)

. To jest wlasnie problem - trzeba po prostu testowac rozne kable az trafi sie na takie ktore "nam" odpowiadaja.Jest jeszcze jeden mega problem- na przykladzie moich dwoch wzmacniaczy gitarowych - oba maja 12" Celestion - kompletnie rozne modele - i kiedy naszla mnie ochota podpiac glosniki z Marshlla do dwunastel Carlsbro ( tak na marginesie wybornych G 12 H 30 z 1973 roku - i co ? Tragedia !!! I pewnie podobnie jest z domoym stereo - niestety.

. To jest wlasnie problem - trzeba po prostu testowac rozne kable az trafi sie na takie ktore "nam" odpowiadaja.Jest jeszcze jeden mega problem- na przykladzie moich dwoch wzmacniaczy gitarowych - oba maja 12" Celestion - kompletnie rozne modele - i kiedy naszla mnie ochota podpiac glosniki z Marshlla do dwunastel Carlsbro ( tak na marginesie wybornych G 12 H 30 z 1973 roku - i co ? Tragedia !!! I pewnie podobnie jest z domoym stereo - niestety.

Zadałem pytanie ironicznie, bo jak można postawić tezę, że kabel pogarsza brzmienie?

Przecież wszystko mamy połączone kablami, więc jak stwierdzić, który nie pogarsza brzmienia?

Każdy kabel generuje określone brzmienie w połączeniu z urządzeniami, które łączy.

Żeby postawić tezę, że każdy kabel pogarsza brzmienie, to należałoby najpierw wykazać, że jest jakieś wzorcowe połączenie zamiast kabla, które nie powoduje pogorszenia brzmienia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.