Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie trzeba w tym pomieszczeniu poprawić akustykę, dywan, trochę regałów z książkami, może trochę korka na ścianie. Podpatrzyłem u kolegi na odsłuchu, książki nierówno poukładane na regale (schodki), wspaniale działają i poprawiają akustykę.

Nie spodziewalem sie az takiego odezwu, dzieki!

A H160 z wewnetrznym dac'iem to jest jakis dramat, szczegolnie w polaczeniu z Dynaudio.

Dlaczego tak uwazasz? Ja wlasnie slucham teraz takiego polaczenia ... podoba mi sie muzyka z tych dwoch.

Wystaw kolumny rzed stolik.Odsun je troche od scian bocznych(wiem wyglada to troche wasko).

Ogolnie przydaloby sie polozyc jakis gruby dywan i cos powiesic na te puste sciany.

Wysunalem glosniki bardziej do przodu. Masz / macie racje ze prawa kolumna jest zbyt blisko bocznej sciany, ale nie bardzo moge cos z tym zrobic. Gdy przesune ja do srodka to obraz z rzutnika bedzie przysloniety. Co do scian i dywanu przed glosniki to bede pamietal i postaram sie to naprawic.

Jesli chodzi o scene to ona jakas tam jest (glos ktory spiewa jest umiejscowiony "wewnatrz glowy" a nie w glosniku), ale nie zawsze jest ona slyszalna na kazdym utowrze. W utworach gdzie wokalu jest duzo wiecej niz instrumentow scena jest zawsze bardzo wyrazna (Lemon, London Grammar). Natomiast przy utworach ciezszych typu Disturbed czy Katatonia ta scena jakby byla mniejsza.

Do czego porównujesz , tego ampli Pioneer-a ?

Tak.

A nie możesz porównać przy połączeniach kablowych? Sam standard Bluetooth nie jest tu ograniczeniem? Jak będziesz najczęściej słuchał?

Wzialem pod uwage Twoj komentarz i teraz strumieniuje za pomoca uPnP (DLNA). Faktycznie jest roznica w jakosci pomiedzy Bluetooth a strumieniem. Nie jest ona ogromnie duza, ale zauwazalna. Niektore fragmenty utworow sa duzo bardziej wyrazne i naturalne. Tak jakby ktos gral obok.

Generalnie planowalem wykorzystywac Bluetooth z aptx (Arcma rBlink) do transmisji utworow FLAC. Jednak aby moc korzystac z aptx musze zaopatrzyc sie w modul Bluetooth z aptx do laptopa.

no moglbys...

brak symetrii: gdyby ta szafke na lewej scianie odsunal do tylu, wowczas przesunalbys sie w lewo i odsunal od rogow/scian bocznych-scena powinna sie poprawic. No i jak juz ktos zauwazyl: pusto, pusto i na podlodze i na scianach.

Szafka jest juz maxymalnie przesunieta do tylu. Symetria miala byc zachowana wzgledem stolika ze sprzetem. Poprawilem troche rozstaw kolumn. Nad pusta sciana i dywanem musze popracowac jeszcze :).

matko i córko!! przecież ten prawy głośnik stoi na ścianie! jak może być "scena"? I płytki też nie pomagają. Posłuchaj kolegów i zrób coś z akustyką bo szkoda kasy na sprzęt. I dlaczego nie podłączysz tego kompa kablem do Hegla? on nie ma usb?

Pokombinuje jeszcze aby poprawic akustyke pomieszczenia jak sie da. Co do USB to na codzien planowalem korzystac z aptx i Bluetooth. Jako ze nie mam aptx w laptopie zaczalem wysylac strumien do Hegel korzystajac z uPnP (DLNA).

Sprzet mam do srody takze jeszcze chwile go poslucham. Dzieki za wszystkie podpowiedzi!

Edytowane przez _MD_
Gość mircysko

(Konto usunięte)

Witam

Ma sens wstawienie HD11 w tor między H100 a Cambridge stream magic 6 ?

Połączenie SM6 - coaxial z HD11, HD11 - xlr do H100.

oczywiście chodzi mi o słyszalną różnice.

dzięki.

Dlaczego tak uwazasz? Ja wlasnie slucham teraz takiego polaczenia ... podoba mi sie muzyka z tych dwoch.

Bo sluchalem tego zestawienia z focusami 260 i Dream Theater "Awake" to krew z uszu.

Witam

Ma sens wstawienie HD11 w tor między H100 a Cambridge stream magic 6 ?

Połączenie SM6 - coaxial z HD11, HD11 - xlr do H100.

oczywiście chodzi mi o słyszalną różnice.

dzięki.

HD25 to może tak, ewentualnie HD20.

Kiedyś myslałem o HD12 ze wzgledu na wzm.słuchawkowy, ale się wyleczyłem chyba bardziej szedłbym w kierunku Audio GD NFB27.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Panowie sukces! W niedziele wieczorem w koncu wszystko zaczelo mi grac. Posluchalem Waszej rady poprzestawialem glosniki na tyle ile moglem. Mimo wszystko system gral podobnie.

Chyba moj problem tkwi w polozeniu miejsca odsluchowego (kanapy) ktore jest oddalona od glosnikow okolo 2 metry. Jak tylko usiadlem do stolu ktory jest na koncu pokoju (3-4 metry od glosnikow) to pojawila sie wyrazna scena w kazdym utworze (!!) ... i moze idiotycznie to zabrzmi, ale nagle w niektorych utworach gdzie na wstepie jest np. podmuch wiatru to ma sie wrazenie ze dzwiek otacza Cie calkowicie, pojawiajac sie nawet z tylu ... a to wszystko tylko przy frontowych glosnikach. Ogladajac film, efekty dzwiekowe tez sa duzo ciekawsze.

Myslicie ze mozna taki efekt "przeniesc" blizej glosnikow?

Bo sluchalem tego zestawienia z focusami 260 i Dream Theater "Awake" to krew z uszu.

Przesluchane i wg mnie gra dobrze :)

Edytowane przez _MD_
Gość mircysko

(Konto usunięte)

HD25 to może tak, ewentualnie HD20.

Kiedyś myslałem o HD12 ze wzgledu na wzm.słuchawkowy, ale się wyleczyłem chyba bardziej szedłbym w kierunku Audio GD NFB27.

Zaryzykowałem jednak zakup HD11. Dac zostaje u mnie. Poprawa jest słyszalna, :)

Warto było.

pozdr.

Zaryzykowałem jednak zakup HD11. Dac zostaje u mnie. Poprawa jest słyszalna, :)

Warto było.

pozdr.

Czyli 11ka lepsza niż CA SM6?

Zapytam, czy 11ka ma wbudowany preamp?

Przesluchane i wg mnie gra dobrze :)

"Dobrze" bo jedyne z czym masz porownanie to amplituner kina domowego. Dla mnie gra to mniej wiecej tak: brak glebii bebnow, wyostrzone zlane w jedno gitary, zamazana gitara basowa, brak odpowiedniej separacji instrumentow. Wolalbym kroic steropian tempym nozem niz sluchac H160 w repertuarze metalowym. Wez sobie jeszcze na dobicie Mastodon "Leviathan" utwor Megalodon , zycze powodzenia po spokojnym wstepie poczujesz dyskomfort i chec rozwalenia zestawu w drobny mak.

11ka wpięta w tor między SM6 a H100, daje o wiele lepszy efekt niż SM6 bezpośrednio do H100, (okablowanie Cardas).

No właśnie słyszałem, że CA SM6 kastruje trochę brzmienie nie mam jednak porównania, bo u mnie CA połączony jest z Atollem AM100 Albedo Monolith :)

Rozmawiałem z Fusic i potwierdzają teorię.

W grudniowym lub styczniowym wydaniu AV będzie test HD30 jakościowo lepszy od HD25, ale nie na tyle by płacić za niego prawie 19tys.

Dobre , widze juz kolejki pod salonami Hebla;)

To jest oczywiscie malo prawdopodobne, ale wydaje mi sie, ze teraz jest dobry czas zeby zaczaic sie na uzywanego HD20.

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Poniewaz wlasciciele HD20 rzuca sie tlumnie na HD30 ?

Nie.

Hd20 jest juz jakis czas na rynku i cena z uzywki spadla do poziomu rownowartosci 2000 PLN (przynajmniej w NO) i jest to moim zdaniem dobra cena za to urzadzenie.

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Witam

Mam pytanie czy ktoś z tego forum słuchał Hegla h160 z kolumnami dynaudio special 25. Jeśli tak to proszę o podzielenie się wrażeniami z tego odsłuchu.

Tak na marginesie przed momentem rozmawiałem z osobą niby kompetentną sprzedawcą w sklepie (nie chcę robić antyreklamy) czy H160 uciągnie s25. Jak powiedziałem ile mocy ma H160 na kanał usłyszałem pytanie o wagę wzmaka lekko zdziwiony strzeliłem 22 kg (tak naprawdę ma 18 doczytałem po rozmowie) po czym usłyszałem że skoro tyle waży to niemożliwe jest aby miał taką moc, bo moc ma niby związek z zasilaniem i wagą no cóż nie znam się to nie dyskutowałem. Posłuchałem jeszcze jaki to Hegel jest słaby a jaki niby dobry do wysterowania s25 był by accuphase, więc zapytałem jaki najniższy model accuphase juz jest w stanie sobie poradzić sobie z s25 i usłyszałem że spokojnie daje radę już accuphase E-260. Po skończonej rozmowie tak z ciekawości zobaczyłem ile waży E-260 i jest to 22 kg. Przepraszam Panie i Panowie ale nie ogarniam w chwili obecnej tematu, możecie mi napisać czy ja jestem tak niedoinformowany czy ktoś mówi jakieś bzdury - co ma waga wzmacniacza do mocy i zdolności wysterowania trudnych kolum?

Witam

Mam pytanie czy ktoś z tego forum słuchał Hegla h160 z kolumnami dynaudio special 25. Jeśli tak to proszę o podzielenie się wrażeniami z tego odsłuchu.

Tak na marginesie przed momentem rozmawiałem z osobą niby kompetentną sprzedawcą w sklepie (nie chcę robić antyreklamy) czy H160 uciągnie s25. Jak powiedziałem ile mocy ma H160 na kanał usłyszałem pytanie o wagę wzmaka lekko zdziwiony strzeliłem 22 kg (tak naprawdę ma 18 doczytałem po rozmowie) po czym usłyszałem że skoro tyle waży to niemożliwe jest aby miał taką moc, bo moc ma niby związek z zasilaniem i wagą no cóż nie znam się to nie dyskutowałem. Posłuchałem jeszcze jaki to Hegel jest słaby a jaki niby dobry do wysterowania s25 był by accuphase, więc zapytałem jaki najniższy model accuphase juz jest w stanie sobie poradzić sobie z s25 i usłyszałem że spokojnie daje radę już accuphase E-260. Po skończonej rozmowie tak z ciekawości zobaczyłem ile waży E-260 i jest to 22 kg. Przepraszam Panie i Panowie ale nie ogarniam w chwili obecnej tematu, możecie mi napisać czy ja jestem tak niedoinformowany czy ktoś mówi jakieś bzdury - co ma waga wzmacniacza do mocy i zdolności wysterowania trudnych kolum?

To napewno byl 'sprzedawca roku'- he,he.

- co ma waga wzmacniacza do mocy i zdolności wysterowania trudnych kolum?

Mase glownie stanowi zasilacz, kondensatory, transformator, im wieksze i mocniejsze tym waga wieksza

Wieksza wydajnosc to tez zwielokrotnienie par tranzystorow koncowych a to przeklada sie na emisje ciepla i koniecznosc zastosowania wiekszego radiatora

wieksza waga nie zawsze oznacza "lepsze" granie ale prawie ZAWSZE oznacza wieksza wydajnosc pradowa i moc

Galicja, będąca z nazwy krainą Galów jest miejscem gdzie słowiańska logika nie zawsze działa. Tak więc w tej cudnej krainie czasami zdarza się, że wzmacniacz czym cięższy tym lepszy. To samo prawa działa także w dziedzinie gramofonów, choć płyta winylowa sama z siebie jest lekka. Oczywiście to kraina dystrybutora Dynaudio i Accuphase. Pomijając nieco żartobliwy początek, ciężar wzmacniacza czasami mówi o jego zdolności do wykonywania pracy (nie mylić ze zdolnością właściciela do wykonywania pracy w trakcie jego przenoszenia). S25 to kolumny, które lubią wzmacniacze szybkie i wydajne prądowo. Accuphase taki nie jest, no chyba, że po zażyciu cudownego eliksiru, o którym mowa w opowieściach z cyklu Asterix. H160 dysponuje mocą 150 W/8 Ω i współczynnikiem tłumienia >1000. Accuphase E260 ma odpowiednio 90W i 200. Wygląda więc w zakresie porównań parametrów jak wróble przy jastrzębiu. Oba to ptaki ale nie do końca porównywalne. Oczywiście H160 nie jest najlepszym wzmacniaczem do S25, można je wysterować czym znacznie droższym ale jest to ciekawa propozycja, właściwa w zakresie wydajności prądowej i charakteru wzmacniacza.

Galicja, będąca z nazwy krainą Galów jest miejscem gdzie słowiańska logika nie zawsze działa. Tak więc w tej cudnej krainie czasami zdarza się, że wzmacniacz czym cięższy tym lepszy. To samo prawa działa także w dziedzinie gramofonów, choć płyta winylowa sama z siebie jest lekka. Oczywiście to kraina dystrybutora Dynaudio i Accuphase. Pomijając nieco żartobliwy początek, ciężar wzmacniacza czasami mówi o jego zdolności do wykonywania pracy (nie mylić ze zdolnością właściciela do wykonywania pracy w trakcie jego przenoszenia). S25 to kolumny, które lubią wzmacniacze szybkie i wydajne prądowo. Accuphase taki nie jest, no chyba, że po zażyciu cudownego eliksiru, o którym mowa w opowieściach z cyklu Asterix. H160 dysponuje mocą 150 W/8 Ω i współczynnikiem tłumienia >1000. Accuphase E260 ma odpowiednio 90W i 200. Wygląda więc w zakresie porównań parametrów jak wróble przy jastrzębiu. Oba to ptaki ale nie do końca porównywalne. Oczywiście H160 nie jest najlepszym wzmacniaczem do S25, można je wysterować czym znacznie droższym ale jest to ciekawa propozycja, właściwa w zakresie wydajności prądowej i charakteru wzmacniacza.

Pytnie tylko jak ów współczynnik tłumienia Hegel definiuje? Współczynnik tłumienia jako stosunek rezystancji obciążenia np 4 lub 8 om do impedancji wyjściowej wzmacniacza podawany jako wynik testów przez portale które to mierzą odpowiada mniej więcej podobnym wzmacniaczom klasy AB innych producentów i jest znacznie mniejszy od 1000.

Witam wszystkich Heglowiczów, mam pytanie, czy ktoś może w swoim systemie korzystał z przedwzmacniacza daca Hegla hd20 i sterował nim bezpośrednio końcówką mocy, wiem, że przedwzmacniacz w hd20 nie jest wysokich lotów, ale było by to rozwiązanie tymczasowe i jestem ciekaw czy przy niskich poziomach głośności bardzo degraduje dzwięk?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.