Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

..że niby jak sobie Hegla sprawie to takie norweskie śnieżynki będą w systemie za pilota robić ? ;-)

Jak H300 do mnie dotrze to go bezpośrednio porównam z Naim Supernait 2 + Hicap Dr

Panowie może pokażcie foty swoich systemów z Heglem w tle ..

Wesołych Świąt.

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

..że niby jak sobie Hegla sprawie to takie norweskie śnieżynki będą w systemie za pilota robić ? ;-)

Jak H300 do mnie dotrze to go bezpośrednio porównam z Naim Supernait 2 + Hicap Dr

Wesołych Świąt.

Czekamy na porównanie

Witam

Panowie może ktos mial okazje posłuchać BENCHMARK DAC1 PRE z Heglem (h80). Zastanawiam sie czy warto zakupić tego staruszka bo wbudowany dac w heglu to prawdziwe nieszczęście (imo) szczególnie po ostatniej wymianie kef ls50 na pmc twenty 21. Nie da się tego dac-u słuchać :(. Cdp2a za to brzmi przepieknie. detale i scena sa wyśmienite.

Bede wdzięczny za sugestie pozdrawiam i wesołych świat !

Wesołych Świąt.

Z cyklu : Hegel w tle.post-60224-0-09003900-1482594625_thumb.jpeg

Witam Serdecznie forumowiczow.

Jako swierzy i zupelnie nie doswiadczony posiadacz mojego pierwszego w zyciu wzmacniacza jakim jest Hegel H360 dolaczam do klubu.

Wzmacniacz odziedziczylem zupelnie przypadkowo wiec nie mam pojecia jak z czym i co dokupic do niego.

Czytajac troche prasy zorientowalem sie o takich kolumnach jak Xavian. jednak moj budzet jest ograniczony. Jedynym modelem na jaki moge sobie pozwolic to model Perla. Chcialbym zeby ktos z Was wypowiedzial sie na ten temat. Czy kupujac takie kolumny do tego wzmacniacza nie bedzie to szkolnym bledem?

Pozdrawiam

Czy kupujac takie kolumny do tego wzmacniacza nie bedzie to szkolnym bledem?

Jeśli pytasz o to czy drogi wzmacniacz może grać z tańszymi od siebie kolumnami, to jak najbardziej jest to akceptowalne i często spotykane, zwłaszcza w przypadku małych monitorów które zwykle są sporo tańsze od pełnowymiarowych.

Jeśli pytasz o to czy Xavian Perla to dobre kolumny, to bez wątpienia tak. Są to kolumny o bardzo dobrej relacji jakości do ceny. Weź pod uwagę że musisz do nich też dokupić dobre podstawki (nie takie za 500 zł tylko raczej takie za 2000) i z czasem dobre kable.

Natomiast jeśli pytasz, czy to będzie granie które sprawdzi się dla Ciebie to musisz na pewno sporo więcej napisać, rozmiar pomieszczenia, rodzaj słuchanej muzyki itp. Ale wydaje się, że dobrze myślisz :)

Jeśli pytasz o to czy drogi wzmacniacz może grać z tańszymi od siebie kolumnami, to jak najbardziej jest to akceptowalne i często spotykane, zwłaszcza w przypadku małych monitorów które zwykle są sporo tańsze od pełnowymiarowych.

Jeśli pytasz o to czy Xavian Perla to dobre kolumny, to bez wątpienia tak. Są to kolumny o bardzo dobrej relacji jakości do ceny. Weź pod uwagę że musisz do nich też dokupić dobre podstawki (nie takie za 500 zł tylko raczej takie za 2000) i z czasem dobre kable.

Natomiast jeśli pytasz, czy to będzie granie które sprawdzi się dla Ciebie to musisz na pewno sporo więcej napisać, rozmiar pomieszczenia, rodzaj słuchanej muzyki itp. Ale wydaje się, że dobrze myślisz :)

Powierzchnia uzytkowa pokoju to 14m. Rodzaj muzyki - Rockowa, Funk, klasyka. Do chwili obecnej sluchalem muzyki na nie zaawansowanym sprzecie. Wymagajacy specjalnie tez nie jestem. Chcialbym po prostu zlozyc sobie jakis fajny zestaw jesli juz mam taki wzmacniacz.

Faktycznie nie wzialem pod uwage stojakow pod kolumny i kabli. Jestem zupelnie zielony w tym temacie.

Jeden Pan zasugerowal mi kolumny marki Revox. Cena nie jest w zasiegu moich mozliwosci.

Edytowane przez Gustaw W.

Tak właśnie myślę, co by tu kupić do H360 jako DAC. Trochę kusi HD30, ale cena jest mało atrakcyjna.

Co gorsze już widziałem, że ktoś sprzedawał używaną HD30 :|

Forumowicz nawet kiedyś sprzedawał. Jak sam pisał sprzęt idealny ale ciut przeinwestował i sprzedawał

Ja może trochę na przekór napisze, jako ze słuchasz rocka, rozważ jednak małe podłogówki, takie jak np Audio Physic Classic 10. To rowniez dobre kolumny, w pewnych aspektach jak zwrotnica mogą być niższej klasy niż drozsze Xaviany, ale wliczajac podstawki sporo zaoszczędzisz, a do energetycznej muzyki kolumny większe mogą Cię kupić większym dźwiękiem i ogólnie będziesz zadowolony.

Ja może trochę na przekór napisze, jako ze słuchasz rocka, rozważ jednak małe podłogówki, takie jak np Audio Physic Classic 10. To rowniez dobre kolumny, w pewnych aspektach jak zwrotnica mogą być niższej klasy niż drozsze Xaviany, ale wliczajac podstawki sporo zaoszczędzisz, a do energetycznej muzyki kolumny większe mogą Cię kupić większym dźwiękiem i ogólnie będziesz zadowolony.

Dla mnie obojętne. Jeśli podłogowe będą lepsze mogą być. Wymagający nie jestem także marudził nie będe. Ma grać.

Sięgnąłem porady na forum bo nawet nie miałem pojęcia za czym się rozglądać.

Hegla teoretycznie mam w gratisie. Nawet nie wiedziałem co to za producent.

Dzień dobry.

Xavian Perla to bardzo dobre monitory, które tworzą optymalne połączenie ze wzmacniaczem Hegel, szczególnie modelem H360. Będzie to także dobrze dobrany system do kilkunastometrowego pomieszczenia. Natomiast na pewno namawiam na odsłuchy. Xavian oferuje gęsty, dobrze wypełniony, ciepły dźwięk z wyraźnym, lekko podkreślonym i bardzo głębokim basem. Jako alternatywa spójrz także na monitory ATC SCM11 (http://q21.pl/atc-scm11-new.html), które przy bardzo wydajnym wzmacniaczu (a taki posiadasz) potrafią oczerować słuchacza szybkością, dynamiką, wypełnieniem. To bardzo poważne kolumny, wymagające, natomiast w Twoim systemie mogą okazać się najlepszą opcją.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dla mnie obojętne. Jeśli podłogowe będą lepsze mogą być. Wymagający nie jestem także marudził nie będe. Ma grać.

Sięgnąłem porady na forum bo nawet nie miałem pojęcia za czym się rozglądać.

Hegla teoretycznie mam w gratisie. Nawet nie wiedziałem co to za producent.

Bierz Xaviany. Będziesz zadowolony. Ja jestem pod wrażeniem, że z takich małych paczek można aż tyle wydusić. Myślę nad wymianą Dynek f160 na Xavian. Stereofonia dużo lepsza a i basem nie ustępuje Dynaudio.

Poleciłbym Kef LS50 ale wiedząc, że dopiero się wdrażasz w tematy hifi tego nie zrobię.

Kefy mają olbrzymi potencjał i brew temu co się nieraz czyta np. o buczącym basie czy też metaliczności, warto z nimi powalczyć.

Żeby poznać te małe monitory o bardzo dużym dźwięku, potrzeba czasu na eksperymenty a to wszystko oczywiście z głową i chęcią analizy zachodzących zmian.

Ten który dobrnie do końca tej walki, co na pewno potrwa (wiem na swoim przykładzie) będzie zakochany w tych paczkach.

Obrazo mówiąc: to jest jak z dużym dzikim psem, trzeba czasu aby nauczyć się z nim postępować, a jak już go oswoisz to przestaniesz szukać innego :)

Edytowane przez CEzAR21

Nie jestem audiofilem ani melomanem. Nie będę szukał dalej. Kupię Xaviany po Nowym Roku, podłącze i niech gra. Nie mam też określonych wymagań brzmieniowych. Hegla jeszcze nie słyszałem bo nie mam nawet do czego podłączyć także w salonie będzie to mój pierwszy odsłuch w życiu.

No to masz ładny start :)

Powiedźcie, bo Xaviany mnie bardzo intrygują. Zamierzam zorganizować wyprawę do Premium Sound i czy któreś z podstawek Xaviana mają start do Dynek C1 ?

Dzień dobry wszystkim.

Niniejszym dopisuję się do klubu z H100. Póki co dla mnie to spory upgrade i jestem b. zadowolony choć nie ukrywam że zmusił mnie ten wzmacniacz do mocniejszego zweryfikowania mojego systemu, wymiany IC, rozważenia innych głośnikowych oraz na bank zmiany mojego wysłużonego CD Denona. Przy okazji jeśli któryś z klubowiczów pozbywa się jakiegoś CD dobrze zgrywającego się z H100 i Monitor Audio Silver 6 to chętnie się przyjrzę. No własnie... same monitory też jeszcze oswajam, ogólnie jest nieźle chociaż czasem ciut za dużo góry, szczególnie przy mocniejszym, szybszym rocku ale tragedii nie ma. Na razie będę kombinował z IC głośnikowym ale pewnie w dłuższej perspektywie zasadzę się na Audio Physics Classic 20 albo jakieś Dyńki.

Pozdrawiam noworocznie i życzę wszystkim przyjemnych odsłuchów i głębokich portfeli ;)

Dzień dobry wszystkim.

Niniejszym dopisuję się do klubu z H100. Póki co dla mnie to spory upgrade i jestem b. zadowolony choć nie ukrywam że zmusił mnie ten wzmacniacz do mocniejszego zweryfikowania mojego systemu, wymiany IC, rozważenia innych głośnikowych oraz na bank zmiany mojego wysłużonego CD Denona. Przy okazji jeśli któryś z klubowiczów pozbywa się jakiegoś CD dobrze zgrywającego się z H100 i Monitor Audio Silver 6 to chętnie się przyjrzę. No własnie... same monitory też jeszcze oswajam, ogólnie jest nieźle chociaż czasem ciut za dużo góry, szczególnie przy mocniejszym, szybszym rocku ale tragedii nie ma. Na razie będę kombinował z IC głośnikowym ale pewnie w dłuższej perspektywie zasadzę się na Audio Physics Classic 20 albo jakieś Dyńki.

Pozdrawiam noworocznie i życzę wszystkim przyjemnych odsłuchów i głębokich portfeli ;)

Hegel CDP2A. Cena w jakiej oscyluja uzywki to 3000zl za mk2. Kolega jacm chyba sprzedaje tylko ze srebrny kolor i nie wiem jaka ma wersje.

Edytowane przez MarcinGD

Na razie będę kombinował z IC głośnikowym ale pewnie w dłuższej perspektywie zasadzę się na Audio Physics Classic 20 albo jakieś Dyńki.

Obawiam się, że setka "Dynek" może nie pociągnąć. Wzmacniacz nie jest prądowym siłaczem, poszukaj raczej łatwiejszych głośników, Audio Physics jak najbardziej.

Zależy też jakie dynki. Abstrahując od tego czy dynki mogą się podobać w takiej konfiguracji. Osoba która kupiła ode mnie H100 napędza monitory diapason karis. Bardzo sobie chwali to zestawienie.

Obawiam się, że setka "Dynek" może nie pociągnąć. Wzmacniacz nie jest prądowym siłaczem, poszukaj raczej łatwiejszych głośników, Audio Physics jak najbardziej.

Jasne, że nie pociągnie. 100 jak i 160tka dla mnie słabo dają radę z kolumnami lubiącymi prąd stąd moja decyzja na H360.

Potwierdzam Audio Physics, ProAc też może być.

Do H360 idealnie moim zdaniem pasuja XN250. Dobrze napedzone, a H360 juz na to pozwala, zagraja bardzo przyjemnie.

Perla ja dla mnie gra papierowo, sucho, basu w niej jak na lekarstwo - kompletnie mi się nie podobały (miałem na kilka dni wypożyczone)... a gram obecnie właśnie na xn250 - to zupełne ich przeciwieństwo - potęga, dynamika, nasycenie i to coś :) - polecam xn250 co prawda u mnie do tej pory grały z H160 ale od jutra już zagrają z H360 :) - pozdrawiam!

Perla ja dla mnie gra papierowo, sucho, basu w niej jak na lekarstwo - kompletnie mi się nie podobały (miałem na kilka dni wypożyczone)... a gram obecnie właśnie na xn250 - to zupełne ich przeciwieństwo - potęga, dynamika, nasycenie i to coś :) - polecam xn250 co prawda u mnie do tej pory grały z H160 ale od jutra już zagrają z H360 :) - pozdrawiam!

Gratulacje!

Ja im dłużej mam H360 tym bardziej dostrzegam jego możliwości brzmieniowe. Ten wzmacniacz za każdym razem zagra inaczej i każdy gatunek muzyczny.

T-rex az tak kiepskie sa perly od xaviana? Xavian gra sucho? I badz tu madry, jedni mowia, ze perly to bardzo geste, nasycone, barwne brzmienie z dobrym dociazeniem a Ty, ze sucho i ogolnie nie bardzo. A podobno xaviany strojone sa pod hegla, tak tutaj przynajmniej piszecie. Moze ten hegel "suszy" a nie perly?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

uuu.... tzn., że kupując Perle do H360 basu nie będzie?

Jutro miałem zamawiać.

Hegel CDP2A. Cena w jakiej oscyluja uzywki to 3000zl za mk2. Kolega jacm chyba sprzedaje tylko ze srebrny kolor i nie wiem jaka ma wersje.

Dzięki! Pisaliśmy już nawet z kolegą który sprzedaje, ale u mnie w grę wchodzi teraz tylko czarny... wiem że kolor nie gra ale wiem że jak kupię srebrny to mnie będzie drażnić do momentu wymiany na czarny :) a tego chciałbym jednak uniknąć, przetestuje swoją cierpliwość i poczekam na jakiś czarny ezgemplarz.

A tak BTW to czy jest sens szukać jakiś alternatyw do firmowego CD? Czytałem tutaj w klubie dużo nt różnych zestawień, ale poza Ayonem (no i Helgowskimi CD właśnie) nic się chyba szczególnie nie wyróżnia? Szukam czegoś z lekko ciepłym dzwiękiem ale też podkreślające dolne pasma. W obecnym zestawieniu z MA Silver6 basu jakby ciut za mało...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.