Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kupiłem w listopadzie 2017 za 18000

Poważnie aż tyle można zejść?

Widzę ceny detaliczne ok 25kpln.

Ja kupiłem w listopadzie 2017 za 18000 Edytowane przez tomwox

Bogato!

Teraz pytanie do posiadaczy H360. Przed dokonaniem zakupu z czym mieliście przyjemność porównać Hegla?

Do posiadaczy!

wybierałem między Accu370 Edytowane przez tomwox

To Accu o 10 lepszy ;)

**** Ooo kolego to ty chyba prasy nie czytałeś.

Podobno w Accu kondensatory są wadliwe bo przy piecu stały na magazynie, wina oczywiście magazyniera, AkuRomek na niego wołają i przez to dźwięk suchy dają, ale najgorsze jest to, że w fabryce nano-terminy szaleją i obudowa strasznie chrupie i mocowania przez to słabe. Trafo brumi bo weź siedź cicho jak luz na drążku, to tak jakbyś kierownicę od kół odpiął na przełęczy Stelvio i żadna puszka ekranująca tu nic nie wnosi. Artykuł do wglądu w sieci, za długo by gadać, ale chyba muszę do klubu Accu zawitać jaką reckę napisać, Hegla choć w teorii im przedłożę, ale pewnie to i tak nie pomoże, bo ich jest ichsza niż mojsza :)

Edytowane przez CEzAR21

Mnie przyciąga (wyglądem) Luxman L590AX. Znajomy gra na nim i twierdzi że cena nie idzie w parze razem z jakością dźwięku. Mnie sie podoba a cena rzeczywiście......

Szykują sie nowe zakupy i teraz mam problem bo Hegla sprzedałem nieprzemyślanie nie mając planu „B”.

Człowiek sie uczy na błędach. Moge powiedzieć tylko tyle że z przyjemnością bym wrócił teraz do Hegla.

Co do tych japońskich sprzętów słyszałem wiele o ich niedoskonałości. Accu i Leben słyszalny przydźwięk w jednym kanale itp. Trzeba jednak przyznać że sa mistrzami w napędach CD i w jakości wykonania.

To Accu o 10 lepszy ;)

Trudno rozpatrywać w kategoriach lepszy-gorszy.Wybrałem H360,ponieważ to jego brzmienie mnie przekonało,a właściwie moje uszy.Accu jest o wiele lepiej wykonany,absolutna perfekcja.Ale dół pasma ma specyficzny.To przesądziło o wyborze

**** Ooo kolego to ty chyba prasy nie czytałeś.

Podobno w Accu kondensatory są wadliwe bo przy piecu stały na magazynie, wina oczywiście magazyniera, AkuRomek na niego wołają i przez to dźwięk suchy dają, ale najgorsze jest to, że w fabryce nano-terminy szaleją i obudowa strasznie chrupie i mocowania przez to słabe. Trafo brumi bo weź siedź cicho jak luz na drążku, to tak jakbyś kierownicę od kół odpiął na przełęczy Stelvio i żadna puszka ekranująca tu nic nie wnosi. Artykuł do wglądu w sieci, za długo by gadać, ale chyba muszę do klubu Accu zawitać jaką reckę napisać, Hegla choć w teorii im przedłożę, ale pewnie to i tak nie pomoże, bo ich jest ichsza niż mojsza :)

hmmm w sumie, nie wiem, czy przypaliłeś coś w imię JAH, czy to jakieś szczątkowe, ale jednak oparte o "prawdziwe plotki" doniesienia.

inna sprawa, że mój wpis to czysty żart 370-360=10 więc accu wygrywa.

mam teraz prostego naima 5si i chciałbym aby coś mnie mocniej zachwyciło. może accu? może hegel - diabli wiedzą, co mi zagra fajnie z proacami moimi. tak sobie tylko rozmyślam. H360 to straszna kobyła - nie mam aż tyle miejsca chyba.

????

hmmm w sumie, nie wiem, czy przypaliłeś coś w imię JAH, czy to jakieś szczątkowe, ale jednak oparte o "prawdziwe plotki" doniesienia.

inna sprawa, że mój wpis to czysty żart 370-360=10 więc accu wygrywa.

mam teraz prostego naima 5si i chciałbym aby coś mnie mocniej zachwyciło. może accu? może hegel - diabli wiedzą, co mi zagra fajnie z proacami moimi. tak sobie tylko rozmyślam. H360 to straszna kobyła - nie mam aż tyle miejsca chyba.

Spokojnie mój wpis to także żarcik a Hegla polecam. Jak dobrze się z nim obejdziesz to zapomnisz o naimach itp.

Edytowane przez CEzAR21

A co trzeba zrobić innej marki wzmacniaczowi żeby też fajnie zagrał?

Jest wiele możliwości pytasz o konkretny wzmak ? Bo jeśli teoretycznie to kolega mógłby Ci kolejne 2 strony odpowiadać i nie wyczerpały by tematu .

no powiedzmy konkurentem (w każdym razie cenowym) dla naim xs-2 (a o takim myślę, supernait2 będzie raczej trudniej mi kupić) jest pewnie h90. Jest jeszcze rost. Mam te proac studio 148, auralica z mojo i cd5si naim za źródła. Plus jakiś tam gramofon.

????

Przesiadłem się z gorszego Hegla (H160) na lepszy Octave (V70SE). Nie wiem jakby wyszło gdybym przesiadł się na V40SE. Uważam, że to trochę inne granie ale H360 i V70SE to równi sobie partnerzy. Kwestia upodobań i reszty toru. Mnie zachwycił H30 ale to już inna bajka.

Melduję się w klubie z kolejnym urządzeniem Hegla, tym razem z H360. W związku z tym mam na zbyciu H80.

Ja swoje poszukiwania wydajnego piecyka zakończyłem, bynajmniej tak mi się wydaje :)

Dynaudio Contour S 1.4LE / Harbeth P3esr / UR Triode 25 / Denafrips Ares II / Linn Akurate DS

Wcześniej była rozmowa o wycenach .

Swego czasu trochę grzebaliśmy z kumplami w DIY . Zarówno wzmacniacze jak i kolumny . Z kolumnami jest tak że jak ktoś ma słuch i wie czego chce to dostroi sobie zwyczajnie kolumny pod swoje konkretne pomieszczenie jak jest stolarzem to nawet sam wykona sobie piękne obudowy . Ze wzmacniczami jest tak , zakup po parę sztuk potrzebnych do wzmaczniacza rezystorów , tranzystorów czy kondensatorów to cena jednostkowa a przy zakupie 1000 takich sztuk w niektórych przypadkach cena spada do 30 % ceny jednostkowej . W rezultacie budowanie samemu wzmacniacza grającego na poziomie 10 Kzł dość mocno zbliża się do ceny używki wzmacniaczy grających na tym poziomie . Owszem jest czasem dosłownie odrobinę taniej i kupę przy tym zabawy i doświadczenia . Jednak jak poszuka się wybitnie grających urządzeń w dobrych cenach jak pisano uczciwie wycenionych to ochota na DIY może odejść . Mi przeszło kompletnie właśnie przez Hegla .

Oczywiście jak będziemy chcieli zrobić klona kolumn czy wzmacniacza wycenionych od czapy na 300 000 zł to da się je wykonać za ułamek tej ceny . Problem może być jednak z zakupem identycznych głośników , użytej cyny itd itp .

Przypadkiem trafiłem na ten kawałek:

https://www.youtube.com/watch?v=yjKsxsw7U0o&list=RDJVsw-IOfghU&index=33

Dobry przykład jaki efekt potrafi zrobić w pokoju stereofonia mimo, że to tylko nagranie z YT.

Dźwięki pojawiają się dosłownie wszędzie z każdej strony, efekt braku ścian.

Edytowane przez CEzAR21

Wcześniej była rozmowa o wycenach .

Swego czasu trochę grzebaliśmy z kumplami w DIY . Zarówno wzmacniacze jak i kolumny . Z kolumnami jest tak że jak ktoś ma słuch i wie czego chce to dostroi sobie zwyczajnie kolumny pod swoje konkretne pomieszczenie jak jest stolarzem to nawet sam wykona sobie piękne obudowy . Ze wzmacniczami jest tak , zakup po parę sztuk potrzebnych do wzmaczniacza rezystorów , tranzystorów czy kondensatorów to cena jednostkowa a przy zakupie 1000 takich sztuk w niektórych przypadkach cena spada do 30 % ceny jednostkowej . W rezultacie budowanie samemu wzmacniacza grającego na poziomie 10 Kzł dość mocno zbliża się do ceny używki wzmacniaczy grających na tym poziomie . Owszem jest czasem dosłownie odrobinę taniej i kupę przy tym zabawy i doświadczenia . Jednak jak poszuka się wybitnie grających urządzeń w dobrych cenach jak pisano uczciwie wycenionych to ochota na DIY może odejść . Mi przeszło kompletnie właśnie przez Hegla .

Oczywiście jak będziemy chcieli zrobić klona kolumn czy wzmacniacza wycenionych od czapy na 300 000 zł to da się je wykonać za ułamek tej ceny . Problem może być jednak z zakupem identycznych głośników , użytej cyny itd itp .

No i obudowa do pieca a to wbrew pozorą nie jest łatwe do wykonania ,a juz tym bardziej dla jednej sztuki

Edytowane przez freju

No i obudowa do pieca a to wbrew pozorą nie jest łatwe do wykonania ,a juz tym bardziej dla jednej sztuki

Ja wykonałem takie monobloki . Potem zmieniłem górę i front na niższy i z pleksy wyglądało to o wiele lepiej niż lakierowane ale nie wiem już gdzie mam zdjęcia . No i niższy przód bardziej pasował . I taka obudowa plus radiatory to nie był mały koszt w tamtych czasach . Może obecnie coś z Chin gotowego by się ściągnęło ale jak pisałem z DIY się trochę wyleczyłem .

post-5152-0-78084300-1517169175_thumb.jpg

Edytowane przez jacm

Ja wykonałem takie monobloki . Potem zmieniłem górę i front na niższy i z pleksy wyglądało to o wiele lepiej niż lakierowane ale nie wiem już gdzie mam zdjęcia . No i niższy przód bardziej pasował . I taka obudowa plus radiatory to nie był mały koszt w tamtych czasach . Może obecnie coś z Chin gotowego by się ściągnęło ale jak pisałem z DIY się trochę wyleczyłem .

Nie no to profeska jest ,wyglada to solidnie , tylko komu sie chce w tych czasach taka rzeżbe robić :))

W magazynie AV jak nic te monosy trafilyby do HiEnd. Bardzo ciekawe doswiadczenie taka budowa piecyka samemu.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Jestem dość szczęśliwym użytkownikiem H90 - miałem wcześniej H80 i H100, wg mnie ten nowy bije je na głowę jakością i zróżnicowaniem barwy oraz przestrzennością (wreszcie wrażenie "obecności" wykonawców!). Niestety, wbudowany DAC, choć niezły, ogranicza możliwości wzmacniacza, rozwinął skrzydła dopiero z dość drogim Chordem 2Qute (nowy kosztuje prawie tyle co sam H90, ale udało się kupić secondhandowo :)

Drażni mnie w nim jednak głupia właściwość obecna też w innych sprzętach Hegla, mianowicie start z predefiniowaną głośnością (tu: 20) która wymaga każdorazowo podkręcania. Doceniam troskę o bezpieczeństwo moich uszu i kolumn, ale jakieś 95% wzmacniaczy nie ma takiej asekuranckiej cechy i świat jakoś przetrwał....

W instrukcji H360 przeczytałem, że można tę przykrą właściwość obejść z pomocą pilota RC8 - ma on tajemniczy guziczek "DAC+", który w kombinacji z "Volume-" pozwala samemu zdefiniować głośność na dzień dobry (i jeszcze parę innych spraw konfiguracyjnych).

Niestety, nie posiadam RC8 (jego ceny są jakieś absurdalne...). Udało mi się zaprogramować uniwersalny pilot Logitecha, ale on nie akceptuje chyba wymaganego jednoczesnego naciśnięcia DAC+ i Volume, więc nic się nie dzieje (za to objawiła się w nim cecha, której nie ma chyba żaden pilot Hegla, a na którą jak się okazuje są kody - czyli bezpośredni wybór konkretnego źródła jednym guzikiem, zamiast idiotycznego skakania po wszystkich w tę i nazad z klikaniem przekaźnikami - też funkcjonalny idiotyzm skądinąd...)

Czy więc może ktoś mający i H90, i "cegiełkę" RC8 może zrobić taki eksperyment i sprawdzić czy w H90 także działa opisana kombinacja i da się przestawić głośność początkową?

Jeśli tak, to poszukam RC8 do pożyczenia i zmienię. Nowy pilocik jest b. wygodny mimo braku guziczków do źródeł.

Jestem dość szczęśliwym użytkownikiem H90 - miałem wcześniej H80 i H100, wg mnie ten nowy bije je na głowę jakością i zróżnicowaniem barwy oraz przestrzennością (wreszcie wrażenie "obecności" wykonawców!). Niestety, wbudowany DAC, choć niezły, ogranicza możliwości wzmacniacza, rozwinął skrzydła dopiero z dość drogim Chordem 2Qute (nowy kosztuje prawie tyle co sam H90, ale udało się kupić secondhandowo :)

Drażni mnie w nim jednak głupia właściwość obecna też w innych sprzętach Hegla, mianowicie start z predefiniowaną głośnością (tu: 20) która wymaga każdorazowo podkręcania. Doceniam troskę o bezpieczeństwo moich uszu i kolumn, ale jakieś 95% wzmacniaczy nie ma takiej asekuranckiej cechy i świat jakoś przetrwał....

W instrukcji H360 przeczytałem, że można tę przykrą właściwość obejść z pomocą pilota RC8 - ma on tajemniczy guziczek "DAC+", który w kombinacji z "Volume-" pozwala samemu zdefiniować głośność na dzień dobry (i jeszcze parę innych spraw konfiguracyjnych).

Niestety, nie posiadam RC8 (jego ceny są jakieś absurdalne...). Udało mi się zaprogramować uniwersalny pilot Logitecha, ale on nie akceptuje chyba wymaganego jednoczesnego naciśnięcia DAC+ i Volume, więc nic się nie dzieje (za to objawiła się w nim cecha, której nie ma chyba żaden pilot Hegla, a na którą jak się okazuje są kody - czyli bezpośredni wybór konkretnego źródła jednym guzikiem, zamiast idiotycznego skakania po wszystkich w tę i nazad z klikaniem przekaźnikami - też funkcjonalny idiotyzm skądinąd...)

Czy więc może ktoś mający i H90, i "cegiełkę" RC8 może zrobić taki eksperyment i sprawdzić czy w H90 także działa opisana kombinacja i da się przestawić głośność początkową?

Jeśli tak, to poszukam RC8 do pożyczenia i zmienię. Nowy pilocik jest b. wygodny mimo braku guziczków do źródeł.

W H360 działa,właśnie RC 8.Myślę,że kod jest uniwersalny także w innych modelach

W H80 i H160 można to zrobić, więc w H90 najprawdopodobniej też. Głośność początkowa nie może być jednak większa od pewnego, ustalonego przez producenta poziomu - w H80 było to 40.

Do sprzedania wzmacniacz dzielony H20/P20 w kolorze srebrnym. Na razie nie publikowałem ogłoszenia nigdzie indziej, może znajdzie się chętny na forum, proszę pisać na priv.

Dla tych, którzy nie mieli okazji go posłuchać, kila słów, aby wiedzieć czego się spodziewać. Dźwięk klasy H360, ale charakter już nieco inny. Najbliżej mu do tego co prezentuje H200, czyli dynamika, zjawiskowa przejrzystość i lokalizacja źródeł to cechy wiodące. Nie czuć tu tak wyraźnie tego uspokojenia i lekkiego ugrzecznienia charakterystycznego dla H300 i 360.

Jakie polecacie kable głośnikowe do systemu Hegel H360, CDP2, Dynaudio 1.4 LE ?

Obecnie mam wpięte Kimbery 4VS i na CD-ku jest całkiem OK ale słuchając plików czy TIDALa wkrada się "cyfrowość"

Chciałbym nieco uspokoić przekaz, minimalnie ocieplić ale nie kosztem rozmiękczenia basu czy ścięciem wysokich tonów. Jakiś pomysł od czego zacząć?

Dynaudio Contour S 1.4LE / Harbeth P3esr / UR Triode 25 / Denafrips Ares II / Linn Akurate DS

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.