Skocz do zawartości
IGNORED

Kable o klasę lepsze niż Procab LS25

patkos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zmienić moje kable głośnikowe Procab LS25 na coś lepszego.

Zalety Procaba LS25 w moim systemie to:

- nisko schodzący bass

- gładkie, niewyostrzone wysokie tony

Wady:

- trochę schowana średnica

Szukam kabla w przedziale cenowym 50-100zł za metr, który posiada wszystkie zalety dźwiękowe Procaba, a przy tym ma bardziej wyrazistą średnicę(szerszą scenę, lepsze, wyraźniejsze wokale).

Ogólnie nie stać mnie, żeby sprawdzać 5 par kabli, więc potrzebowałbym jakiegoś pewniaka, który będzie na pewno lepszy od Procaba LS25.

Jeśli będzie na prawdę warto, to mógłbym troszkę zwiększyć budżet np do 140zł/metr, lecz wolałbym zmieścić się w 50-100zł/metr.

Kup: DNM RESON a usłyszysz różnicę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O proszę, temat jak na zawołanie. Posiadam od dawna Procaby LS25 i Real Cable TDC300. Gdy jeszcze miałem RLS Elara grały własnie na Real Cable. Po zmianie kolumn na Dual CL730 nie sprawdziły się, a to za sprawą niezbyt rozdzielczej góry, co było słychać na Dualach, a na RLS niekoniecznie. Obrazowo to można porównać do fotografii, na której w tle jest drzewo iglaste, zrobionej za pomocą lustrzanki średniej klasy i aparatu kompaktowego. W pierwszym wypadku po powiekszeniu widzimy ostro poszczególne igły, a w drugim zieloną "pastelową" plamę.

Nie tak dawno zmieniłem mieszkanie, a ponieważ mi też (tylko trochę) doskwiera chłodna/sucha średnica w moim systemie, postanowiłem dziś (nie wiedząc o tym temacie) ponownie spróbować, licząc, że a nuż, pomieszczenie będzie miało na to wpływ, a i może z czasem mi sie słuch poprawił/pogorszył. No i niestety, na realach może i średnica troszkę się wybiła do przodu, jednak góra się uśredniła i spadła jej rozdzielczość i wybrzmiewanie, a i obraz basów (duale mają obudowę zamknietą), stracił trochę z rysunku.

Mam też kable Proel, nie pamiętam który model, ale 4 mm^2 i tam dzwięk w porównaniu do reali i procabów jest niezwykle potężny, szczególnie w dolnym paśmie, jednak w jego górnej części panuje dosyć spory bałagan, który nawet na "przyjaznych" RLS był słyszalny.

Porównywałem też kiedyś u kolegi procaby ls25 z ls40 i niestety tam góra pasma nie jest lepsza, za to więcej jest średniego dołu. Był to system inny niż mój, ale róznica na pewno nie pozwalająca mówić o kroku naprzód

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Real TDC300 to nie Real BM250, ten pierwszy wyraznie obcina góre nie jest tak dzwieczny, gra dobrze, jednak do 250 troszkę mu brakuje.

...z kolei BM 400 ma już troszkę przeładowany bas. Według mnie 250 jest nahjbardziej uniwersalna.

?

Real TDC300 to nie Real BM250, ten pierwszy wyraznie obcina góre nie jest tak dzwieczny, gra dobrze, jednak do 250 troszkę mu brakuje.

Zupełnie możliwe, więc dlatego sprawdziłem symbol, bo nie miałem okazji porównać.

A możesz dokładniej opisać różnice ?

Na pewno w cenie, procaby kiedyś kosztowały 5 zł za metr (za tyle kupiłem ze szpuli), a reale zawsze powyżej 30 ;)

HFM zestawił w tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) także kabelki, według cen. Ale czy jest to w jakikolwiek sposób miarodajne ciężko powiedzieć.

Ukryta Zawartość

chciałbym zmienić moje kable głośnikowe Procab LS25 na coś lepszego.

kup sobie bi-wire solid core z polinku lub płaską plecionkę 2,5mm2 i będzie super.

Do kolumn o tak "wyrafinowanych" jakościowo zwrotnicach nie warto kupować nic drogiego... Jak zrobisz porządek z elektrolitami w zwrotnicy to możesz się kabelkiem pobawić, bez tego to jakby zakładać opony wyścigowe do malucha:)

Witam, chciałbym zmienić moje kable głośnikowe Procab LS25 na coś lepszego.

Zalety Procaba LS25 w moim systemie to:

- nisko schodzący bass

- gładkie, niewyostrzone wysokie tony

Wady:

- trochę schowana średnica

Szukam kabla w przedziale cenowym 50-100zł za metr, który posiada wszystkie zalety dźwiękowe Procaba, a przy tym ma bardziej wyrazistą średnicę(szerszą scenę, lepsze, wyraźniejsze wokale).

Ogólnie nie stać mnie, żeby sprawdzać 5 par kabli, więc potrzebowałbym jakiegoś pewniaka, który będzie na pewno lepszy od Procaba LS25.

Jeśli będzie na prawdę warto, to mógłbym troszkę zwiększyć budżet np do 140zł/metr, lecz wolałbym zmieścić się w 50-100zł/metr.

ostatnim forumowym hitem jest monkey i melodika!!! proszę pamiętać o tym !!

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kiedyś już polecałem, tanio i dobrze.

Ukryta Zawartość

Chyba zdecyduje się na Real Cable BM-250. W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) HFM też świetnie wypadły. Do tego cena 30zł/metr jest bardzo przystępna.

Ukryta Zawartość

każdy miedziany byle nie ls 25

lekka przesada, co już opisałem porównując go do Real Cable, no ale moja opinia dotyczy mojego sprzętu, więc nie generalizuję.

Kable nie mają wpływu na brzmienie. Chwyt marketingowy, autosugestia i tyle.

Autosugestia ma wpływ na brzmienie kabli, kable mają wpływ na autosugestie, więc co w końcu zmienia brzmienie? (ha ha

)

Kup używane, będzie taniej przy zakupie i mniejsze straty lub żadne przy wymianie, no i wybór znacznie się zwiększy. To czy warto zwykle się okazuje przy podłączeniu do sprzętu, więc zakup w ciemno niewątpliwie sprawi niespodziankę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.