Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Uli napisał:

.Wpięcie powerfluxa w listwę i w zasilacz to był strzał w 10.

A wpiąłeś już powerfluxa w ścianę i do listwy?

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

W dniu 14.10.2023 o 21:00, sir.jax napisał:

Ale przy tym rozdzielczy.

Powerflux to bdb i bardzo drogi kabel, ale ten zasilający listwę już jest taki sobie. 

Słabe ogniwo przed takimi perełkami jak Powerflux trochę dziwi.

Zasilacz do ASRa reaguje na kablel zasilający? bo jest na tym forum zatwardziały antykablarz, który ma ASR i śmieję się z kabli wszelkiej maści. 

Zasilacz ASR bardzo wyraźnie reaguje na różne kable. Łatwo spieprzyć, jak i zyskać coś cudownego.

Godzinę temu, hudykot napisał:

Zasilacz ASR bardzo wyraźnie reaguje na różne kable. Łatwo spieprzyć, jak i zyskać coś cudownego.

Tak jak w elektronice audio przypadkowo dobranym kablem.

W dniu 17.10.2023 o 21:11, hudykot napisał:

Cześć

Po kilku podpowiedziach i rekomendacjach z forum wpiąłem landrynę (dps 4.1) w gniazdko i do listwy za Power Evolution II. 

Nie nastąpił efekt przepaści i wow. Dźwięk się lekko bardziej otworzył, lekko wyostrzył i jest delikatnie jaśniej. Zmiana jest kosmetyczna i chyba nie warta dopłaty kilku tys. DODAJĘ WYRAŹNIE w tym układzie toru zasilającego.

Power evolution II spokojnie daje radę i nie jest to kierunek, w który ,,pójdę''. Teraz czekam na efekt wpięcia Powerfluxa w listwę i do gniazdka. Pokombinuję. Jednak już teraz dementuję, że w układzie Power evolution II gniazdko + listwa Furutech 609 jest to słabe ogniwo toru zasilającego (przynajmniej u mnie). Z tego co wiem jest to dedykowany kabel do listw i na stronach Furutecha można go zobaczyć wpiętego do 609 NCF i PP6.

Jestem też po testach landryny i powerfuxa w układzie: listwa 609 ncf + dac. Te dwa kable to bdb kable... jednak o innej charakterystyce w zależności kto czego szuka i jaki ma tor. U mnie lepiej wszedł Powerflux.

By uwierzytelnić test załączam foto.

F.thumb.jpg.3ae8939519d0709a45a96085e9822e2f.jpg

15 godzin temu, hudykot napisał:

Kolejna, dodatkowa zaleta tych wzmacniaczy.

Nadal nie mogę wyjść z zaskoczenia ,że tak można...(ASR I HD). W torze zasilającym, który zapodałem to inny poziom grania...hmmm nawet poziomy:))).

Edytowane przez Uli
30 minut temu, Uli napisał:

Power evolution II spokojnie daje radę i nie jest to kierunek, w który ,,pójdę''.

Ale, czy w jego miejsce wpinałeś PowerFluxa?

Edytowane przez sir.jax

To poproszę, bo mnie o to chodziło właśnie.

To jest mega dobra listwa, zatem warto ją zasilać też bdb kablem, a tu PowerFlux raczej lepszy niż Power Evolution.

Pytanie, czy się wpasuje z resztą. 

Generalnie po wpięciu nie ma sensu od razu testować, tylko dać sobie czas z osłuchaniem się w tej konfiguracji i potem powrotdo Evolution.

2 minuty temu, sir.jax napisał:

To jest mega dobra listwa, zatem warto ją zasilać też bdb kablem, a tu PowerFlux raczej lepszy niż Power Evolution.

Generalnie po wpięciu nie ma sensu od razu testować, tylko dać sobie czas z osłuchaniem się w tej konfiguracji i potem powrotdo Evolution.

Potwierdzam, ta listwa jest mega mega dobra i warta wydanej każdej złotówki. Ból portfela znika po wpięciu w tor:).

Z taką listwą i okablowaniem zasilającym to już nie ma żartów, napiszesz co tam masz w systemie, jaką elektroniką i kolumny?

😉

5 minut temu, sir.jax napisał:

Z taką listwą i okablowaniem zasilającym to już nie ma żartów, napiszesz co tam masz w systemie, jaką elektroniką i kolumny?

😉

ASR Emitter I HD, MBL 7008, Gustard R26, CD, JBL XPL 200, kondycjoner masy Bazodrut Protein x2, VDH Revelation, RCA VDH Mountain, XLR MIT Shotgun Magnum.

W dniu 21.10.2023 o 15:07, sir.jax napisał:

Cześć

Wpiąłem PowerFluxa w gniazdko i do listwy zamiast Power Evolution II. Muzyka była bardziej dociążona, naturalna, urosła przestrzeń, holografia, scena w szerz i w głąb,  dźwięki były wręcz wyrafinowane, rewelacyjna góra, dźwięk się delikatnie przyciemnił (zaznaczam delikatnie).Ktoś tu miał nosa:). Po wpięciu do listwy Power Evolution II hmm...chciałem wrócić jak najszybciej do poprzedniego układu:). Podobne wrażenia miałem gdy w układzie: gniazdko - listwa gdy miałem wpięty DPS 4.1. Nie była to już taka spora różnica jak z PE II ale jednak na korzyść PowerFluxa. No cóż...to świetny kabel zasilający...a już myślałem, że mam spokój z zasilaniem...

Zaznaczam, powyższe efekty osiągnąłem w swoim torze sprzętowym. W innym mogą być inne efekty.

Edytowane przez Uli
18 godzin temu, Uli napisał:

Ktoś tu miał nosa:). Po wpięciu do listwy Power Evolution II hmm...chciałem wrócić jak najszybciej do poprzedniego układu:).

Warto czasem posłuchać kolegów 😉

Ja byłem o tym przekonany dlatego dziwił mnie układ w jakim miałeś wpięte kable.

U mnie z tą samą listwą sprawdził się Enerr Transcenda Ultimate. Od listwy do komponentów dalej mam Furutechy Nanoflux NCF. Tak u mnie akurat zagrało najlepiej. Mam też Boostery wszędzie, też robią fajną robotę. Gniazdko rodowany Fury NCF. A tak poza tym, potwierdzam, świetna listwa 🙂 

W dniu 14.10.2023 o 18:35, Uli napisał:

Witam Klubowiczów.

Na pokładzie listwa eTP609E NCF + kabel zasilający do listwy Evolution Power II, Piezo Powerlux 18 x 2 szt.

Zastanawiam się nad zakupem gniazdka zasilającego.Czy z NCF, czy rodowane, złocone, fosforbronz.. itp.

Lubię naturalny równy dzwięk.

Poproszę o Wasze rekomendacje.

Pozdrawiam

Kupiłeś to gniazdo w końcu? Jeżeli twoja listwa ma złote gniazda to brałbym rod NCF. Chyba że brakuje ci barw to wtedy Oyaide SWD-XXX-e. Posiadam oba te gniazda i one są jak ogień i woda. Dużo większego wyboru chyba nie ma na rynku.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

11 godzin temu, Yodzisław napisał:

Kupiłeś to gniazdo w końcu? Jeżeli twoja listwa ma złote gniazda to brałbym rod NCF. Chyba że brakuje ci barw to wtedy Oyaide SWD-XXX-e. Posiadam oba te gniazda i one są jak ogień i woda. Dużo większego wyboru chyba nie ma na rynku.

Mógłbyś naświetlić jakie są różnice między furu ncf a oyaide?

Furutech rod NCF - dźwięk szary, szkicowy, niesamowicie swobodny, ze świetnym powietrzem między instrumentami, bardzo rozdzielczy, kontrolowany żwawy bas - wszystko to muzykalne ale po chłodnej stronie mocy. Zalety wynikają z użycia NCF wg mnie. Ogólnie byłem pod dużym wrażeniem.

Oyaide - dźwięk czarujący barwami, "saksofonowo-fortepianowy" :), z pięknie wypełniony środkiem, ale też mniej rozdzielczy niż NCF, bardzej sklejony i mniej swobodny. Bas podobnie gra jak średnie tony. Ogólnie byłem pod dużym wrażeniem :)

Tak więc barwy po stronie Oyaide a swoboda i rozdzielczość po stronie Furutech. Jedno gniazdo zasila u mnie wzmacniacz a drugie DAC i one się idealnie uzupełniają. 2x rod NCF to byłoby dla mnie za dużo. 2x złoto-pallad też mogłoby w mojej konfiguracji być przegięciem.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

U każdego trochę inaczej.

Też mam Oyaide SWD XXX e, czyli fosforobrąz, platyna i pallad, takie mam też wtyki na przewodach oyaide 004 (Aspirin White).

Wcześniej miałem Furutecha FT SWS (R)rodowane, ale nie NCF, brzmienie było gładsze, bardziej miękkie na dole, przyjemne i rozdzielcze, nie czułem chłodnych barw.

Ale z oyaide zdaje się bardziej rozdzielcze, więcej przestrzeni w głąb, czarne tło, rozdzielczość i bardziej naturalne nie podbarwione brzmienie.

Wszystko zależy od reszty zasilania, listwa, kondycjoner, okablowanie, elektronika, kolumny i akustyka.

P.S.

Trzeba tylko w cholerę czasu na wygrzanie, bo brzmienie zmienia się z tygodnia na tydzień, czasem nie do wytrzymania. 

Trochę narobiliscie smaka na to oyaide.🙂

Z tym że ja tu widzę w specyfikacji tego gniazda, że to jest brąz fosforowy pokryty złotem i palladem, a nie platyną i palladem. Czyli taka konfiguracja jak we wtykach 046 montowanych na kablu GPX (czerwone wtyki).

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Tak, platyna i pallad są we wtykach 004, no i jest tam miedź.

Może dlatego te wtyki z gniazdem SWD XXXe się dogadują, wtyki 046  z kolei na Tunami jakimkolwiek V1, czy V2 to porażka.

Z białymi Aspirin White (004) zupełnie co innego.

5 godzin temu, sir.jax napisał:

Ale z oyaide zdaje się bardziej rozdzielcze, więcej przestrzeni w głąb, czarne tło, rozdzielczość i bardziej naturalne nie podbarwione brzmienie.

No tak, ale ty porównywałeś do rodowanego bez NCF - bez sensu. Samego rodu patykiem bym nie tknął, nie moja bajka.

3 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Trochę narobiliscie smaka na to oyaide.🙂

Czary panie... :) Serio.

7 godzin temu, sir.jax napisał:

Tak, platyna i pallad są we wtykach 004, no i jest tam miedź

W 004 czyli w białych jest tak jak mówisz, ale w gniazdku nie ma platyny, jest złoto i pallad. Specjalne sprawdzałem jeszcze wczoraj specyfikację. 🙂

7 godzin temu, Yodzisław napisał:

No tak, ale ty porównywałeś do rodowanego bez NCF - bez sensu. Samego rodu patykiem bym nie tknął, nie moja bajka.

Panowie badzmy poważni. Gniazdka zasilajace, nawet te rodowane nie wnoszą zmian na zasadzie "nie moja bajka". Mam takie gniazdko podwojne rodowane ncf i sprawdzałem wielokrotnie czy ta różnica jest olbrzymia. No i nie jest. Mimo dedykowanej linii. Większą roznice slychac momentalnie na kablach zasilajacych. Samo gniazdko ncf wnosi jakby więcej precyzji i ciut ciemniejsze tlo. A czy rod sam w sobie dodaje suchosci itp? Absolutnie nie, jak wielu pisało, daje fajniejszy czystszy bas i w sumie całe pasmo jest czystsze. Fakt że ja mam wtyki na kablach pomieszane, tak dla zbalansowania, tylko furu alpha 3 dostal z obu stron wtyki rodowane i tam też nie ma nic złego 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

17 godzin temu, Yodzisław napisał:

Nieważne, jest rod i jest "rod", zależy od pod nim siedzi.

NCF to technologia zastosowana w tworzywie i korpusach gniazd, czy wtyków. Owszem ma przełożenie na brzmienie pewno ze względu na cechy wygaszania niepożądanych drgań. 

Ten rod od furutecha jest całkiem bezpieczny na tle innych zwlaszca tańszych, np. gniazdo IEC rodowane jakie chciałem założyć do zasilacza MuzgAudio wręcz zmuliło najnizszy bas, buła i bez jakichkolwiek faktur w basie, brak wykończenia i konturu. Wróciłem do stockowego Shurtera.

Nie w każdym miejscu systemu te samo gniazdo zachowa się tak samo, za wiele tego też przerobiłem na kablach zasilajacych dla ludu.

Rod Oyaide jest spoko, rod Wattgate w Audio Grade RH jest spoko, Viborgi i inne tańsze odstają "trochę" od tych pierwszych.

Nie wiem jak jest z rodowanymi IeGo, nie zaprawialem jeszcze takich wtyków.

11 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

W 004 czyli w białych jest tak jak mówisz, ale w gniazdku nie ma platyny, jest złoto i pallad. Specjalne sprawdzałem jeszcze wczoraj specyfikację. 🙂

Tak, siedziały mi w głowie 004, a pisałem o gniazdku 😉

Mój błąd. 

Edytowane przez sir.jax

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Tak, siedziały mi w głowie 004, a pisałem o gniazdku 😉

Mój błąd. 

👍

Ja mam dwie sztuki Tunami GPX na wtykach O46 (italian red) no i kusi, żeby je wywalić i dać właśnie 004 lub 037.  Te drugie polecał do Tunami @Mikelas76.  Porównywałem parę miesięcy temu ten kabel do Tiglona MS-DF12A-HSE  i faktycznie jakby na GPX dźwięk mniej swobodny, mniej powietrza i gorsza rozdzielczość.

15 minut temu, staropolanka2000 napisał:

dać właśnie 004 lub 037

Z wtykami 004 robi się już nieprzyjemnie, 

nieprzyjemnie drogo 😉.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

Z wtykami 004 robi się już nieprzyjemnie, 

nieprzyjemnie drogo 😉.

Z tego co widzę, to nie są wiele droższe od 037.

Yyy zaraz, zaraz. IEC kosztuje 690 a schuko dwa razy tyle? 😀

To nawet bardzo nieprzyjemnie.

Edytowane przez staropolanka2000

40 minut temu, staropolanka2000 napisał:

👍

Ja mam dwie sztuki Tunami GPX na wtykach O46 (italian red) no i kusi, żeby je wywalić i dać właśnie 004 lub 037.  Te drugie polecał do Tunami @Mikelas76.  Porównywałem parę miesięcy temu ten kabel do Tiglona MS-DF12A-HSE  i faktycznie jakby na GPX dźwięk mniej swobodny, mniej powietrza i gorsza rozdzielczość.

A mikelasowi polecałem ja 😊

Z Tunami na czerwonych wtykach tak jest.

Czasem ludziska dla samych wtyków kupują V2 zbialymi 004, jak dobra cena to brać.

Zostawiasz wtyki, a na kabel może ktoś chętny się znajdzie.

Tak zrobiłem z jedną V2ką z której przełożyłem wtyki do V1 jeno, że konkretnie zrobiłem, bo na widłach na końcach przewodów.

Edytowane przez sir.jax

12 minut temu, sir.jax napisał:

A mikelasowi polecałem ja 😊

Z Tunami na czerwonych wtykach tak jest.

Czasem ludziska dla samych wtyków kupują V2 zbialymi 004, jak dobra cena to brać.

Zostawiasz wtyki, a na kabel może ktoś chętny się znajdzie.

Tak zrobiłem z jedną V2ką z której przełożyłem wtyki do V1 jeno, że konkretnie zrobiłem, bo na widłach na końcach przewodów.

Tak wiem , że Ty jesteś fachura. Ja się za zarabianie kabli nie biorę, to jakby kowal się brał za przeszczep serca. 😂

A że gpx-r dla wtyków kupują to wiem. Szybko te kable znikają jak się pojawiają w dobrej cenie.

Mówisz, że dla tych 046 nie ma ratunku? Czy w innej konfiguracji,na innym kablu mogą się sprawdzić? W końcu to też nie są tanie zabawki.

12 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Panowie badzmy poważni. Gniazdka zasilajace, nawet te rodowane nie wnoszą zmian na zasadzie "nie moja bajka".

Nie wyrywaj z kontekstu mojej wypowiedzi. Przecież napisałem że używam ten rod w mixie z Oyaide. Najpierw miałem go podłączonego na WW Elctra i dźwięk był imponujący po wymianie ze zwykłego gniazda na rod NCF ale dla mnie za zimny. Jako że wcześniej kupiłem FP-3TS20 na złocie 28/38, podłączyłem i zrobiło się spoko. Kabel zrobił robotę.

2 godziny temu, sir.jax napisał:

NCF to technologia zastosowana w tworzywie i korpusach gniazd, czy wtyków. Owszem ma przełożenie na brzmienie pewno ze względu na cechy wygaszania niepożądanych drgań.

Na mnie to zrobiło olbrzymie wrażenie. Zrozumiałem jak duże znaczenie ma niwelacja zakłóceń, nie tylko jakość przewodnika. Sam rod mi się nie podoba, ma zbyt "surowy" klimat. Ale z NCF i w miksie z goldem w odpowiednich proporcjach jest OK. Wymienię jeszcze gniazda iec we wzmaku i DAC-u i prawdopodobnie będzie to właśnie taki mix (NCF i gold od furu).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.