Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, mikel napisał:

Ja proponuję zostać jednak przy najlepszych wtykach świata buhahaha. U mnie kolejna sztuka. To jakieś uzależnienie 😁

IMG-20241017-WA0002.jpg

Fakt, uzależnienie to jest niczym narkotyk, ale jak to mówię trzeba spełniać swoje marzenia i zachcianki wydając swoje zapracowane pieniądze 🙂

Edytowane przez adamek_68
8 godzin temu, adamek_68 napisał:

He he, zaczęli robić rzeczy które potrafią jakością przewyższyć markowe produkty to i zaczynają się cenić. 

Jakie na przykład?

Może jakieś z niskich modeli, ale tak daleko bym nie szedł, że przewyzszaja markowe produkty. To cały czas ten sam poziom co viborgi i inne im podobne wtyki.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

13 godzin temu, sir.jax napisał:

Jakie na przykład?

Może jakieś z niskich modeli, ale tak daleko bym nie szedł, że przewyzszaja markowe produkty. To cały czas ten sam poziom co viborgi i inne im podobne wtyki.

To ciekawe Jacku, bo pisałeś mi na priv, że Viborga wtyków nie polecasz, a Monosaudio tak. Z resztą, te 109 kupiłem za Twoją namową, sam chwaliłeś jako bardzo dobre. Nie wiem w którym wątku, ale pisałeś też o 109 gold, że fajnie grają, są otwarte i nie mulą w przeciwieństwie do 28/38 Furu. Z tego co pamiętam o Oyaide 079 też pisałeś, że "mułki". Czy to nie są markowe wtyki? 😉

Dzień bez muzyki dniem straconym.

4 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

To ciekawe Jacku, bo pisałeś mi na priv, że Viborga wtyków nie polecasz, a Monosaudio tak. Z resztą, te 109 kupiłem za Twoją namową, sam chwaliłeś jako bardzo dobre. Nie wiem w którym wątku, ale pisałeś też o 109 gold, że fajnie grają, są otwarte i nie mulą w przeciwieństwie do 28/38 Furu. Z tego co pamiętam o Oyaide 079 też pisałeś, że "mułki". Czy to nie są markowe wtyki? 😉

Z własnego doświadczenia napiszę, że rzeczywiście w przypadku złoconych wtyków lepsze od Viborga są Monosaudio. Nie robią takiej buły na basie, są bardziej zwiewne. Jeżeli chodzi o rod to będą minimalnie mniej syczeć na sybilantach, talerzach perkusyjnych niż Viborg. Mają dodatkową warstwę palladu (niczym Oyaide), więc być może to jest powodem.

59 minut temu, Sober616 napisał:

Z własnego doświadczenia napiszę, że rzeczywiście w przypadku złoconych wtyków lepsze od Viborga są Monosaudio. Nie robią takiej buły na basie, są bardziej zwiewne. Jeżeli chodzi o rod to będą minimalnie mniej syczeć na sybilantach, talerzach perkusyjnych niż Viborg. Mają dodatkową warstwę palladu (niczym Oyaide), więc być może to jest powodem.

Miałem Viborgi rodowane i bardzo szybko się ich pozbyłem, Obecnie mam na kablu Monosaudio 107r i są zdecydowanie lepsze od Viborgów pod każdym względem. Dlatego wiem, że mogą konkurować z wtykami markowymi a nawet niektóre przewyższać. 

2 godziny temu, adamek_68 napisał:

Miałem Viborgi rodowane i bardzo szybko się ich pozbyłem, Obecnie mam na kablu Monosaudio 107r i są zdecydowanie lepsze od Viborgów pod każdym względem. Dlatego wiem, że mogą konkurować z wtykami markowymi a nawet niektóre przewyższać. 

Wiem, mam podobne zdanie. One są w tym budżecie bardzo dobre, ale nie porównywałbyn ich z Oyaide, czy wyższymi Wattgateami. To inna liga.

38 minut temu, Sober616 napisał:

Wiem, mam podobne zdanie. One są w tym budżecie bardzo dobre, ale nie porównywałbyn ich z Oyaide, czy wyższymi Wattgateami. To inna liga.

Porównywałeś je np. z Wattage? 1:1?

Viborgi sa swietnie wykonane, ale sonicznie nie sa juz swietne, ani dobre. Najwyzej dostateczne. Mialem wiekszosc z nich. Szybko sprzedalem i tego nie zaluje. 

Na tunami v2 mam rody od oyaide i to fajnie sie uzupelnia. Na neotechu hybrydowym mam zlote furu 28-38 i to tez sie swietnie bilansuje. Reszta kabli na mieszanych rodach i zlocie 28-38 od furu oraz wattgatach classic

Nie probowalem monosow bo nie mam takie potrzeby, a tez nie wierze w ich wyjatkowosc.

Cale szczescie zdolalem sie obkupic we wtyki furu jakies 3-4 lata temu.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Viborgi sa swietnie wykonane, ale sonicznie nie sa juz swietne, ani dobre. Najwyzej dostateczne. Mialem wiekszosc z nich. Szybko sprzedalem i tego nie zaluje. 

Na tunami v2 mam rody od oyaide i to fajnie sie uzupelnia. Na neotechu hybrydowym mam zlote furu 28-38 i to tez sie swietnie bilansuje. Reszta kabli na mieszanych rodach i zlocie 28-38 od furu oraz wattgatach classic

Nie probowalem monosow bo nie mam takie potrzeby, a tez nie wierze w ich wyjatkowosc.

Cale szczescie zdolalem sie obkupic we wtyki furu jakies 3-4 lata temu.

Monosy nie są wybitne, ale lepsze sonicznie od Viborgów, a tańsze - to ich wyjątkowość. W przypadku porównania ich do taniego Wattgate Evo już tak nie jest. Są systemy, gdzie jesen wybierze Monosaudio, drugi Wattgate Evo, choć wtyku schuko Wattgate EVO (360i) nie polecam. Co innego IEC z tej serii, czyli 320i - świetny wtyk za tę cenę.

Ja jak @Mikelas76 pomału zwiększam liczbę furu 28/38 (ja akurat tylko w złocie). Ostatni zakup to złoty 28. Niesamowite jest jak jest zamulony przez pierwszy miesiąc. Po wygrzaniu nie ma o tym mowy! Gra romantycznie fakt ale pokazuje wszystko jak trzeba. Za to je właśnie uwielbiam. Powiększanie kolekcji trwa 🙂

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

43 minuty temu, Ministerolnictwa napisał:

Czemu?

O ile IEC z tej serii bardzo dobrze układa scenę - najlepiej ze wszystkich tańszych wtyków - moim zdaniem. Schuko z serii EVO powoduje, że niższe rejestry stają się wolniejsze, trochę kartonowe, dźwięk przy szybszej muzyce traci wigor. Może byłoby to remedium na jakiś ekstremalnie ostry kabel, ale mimo wszystko uważam, że to wtyk na granie delikatne, repertuar spokojny - nie jest do każdego repertuaru i każdego przewodu.

9 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

109 owszem tak, złotko nie muli, a rod nie jazgocze.

Oyaide 079 nie są mułkami i wątpię bym tak napisał, może masz na myśli Furutecha Fi28/38 G, o nich tak pisałem.

Komplet Monosów miks rod z goldem mam daleko od systemu w zasilaniu zasilacza liniowego do routera i jeden wtyk w kablu do słuchawkowca, ale tam będę wsadzać IeGo.

W relacji jakość cena Monosy na pewno bdb, ale w zestawieniu z markowymi sonicznie bywa różnie,  za wiele zmiennych, by mówić pewnikami.

10 godzin temu, sir.jax napisał:

Oyaide 079 nie są mułkami i wątpię bym tak napisał,

Coś tam było, ale mniejsza o to, nie chce mi się szukać.

Czego Waszym zdaniem brakuje we wtykach Monosaudio względem tych markowych? Chodzi mi wyłącznie o walory soniczne, nie wykonanie.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

3 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Z naciskiem na "coś" 😁

Tak sie składa, że mam zapięty 079 na Enerrze i wcześniej był porównywany do Furu FI 28 G.

Monos 109 G też zdawał się szybszy i bardziej otwarty od FI 28 G, ale być może u kogoś jest inaczej.

Jedno widać u Monosa, że nie odpuszczają i wypuścili już wtyki E110/F110 Ag, Viborg ma już dawno srebrne wtyki.

27 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Czego Waszym zdaniem brakuje we wtykach Monosaudio względem tych markowych? Chodzi mi wyłącznie o walory soniczne, nie wykonanie.

Od Markowych? Monosaudio to taka marka jak i Viborg. Dokładnie tak samo zaczyna. W każdym razie nie daja takiej jakości dźwięku jak wtyki - Oyaide, Wattgate czy lepsze Furu. W swojej cenie - świetne.

1 godzinę temu, Sober616 napisał:

Od Markowych? Monosaudio to taka marka jak i Viborg. Dokładnie tak samo zaczyna. W każdym razie nie daja takiej jakości dźwięku jak wtyki - Oyaide, Wattgate czy lepsze Furu. W swojej cenie - świetne.

Przeważnie tak mówią ludzie którzy nigdy ich nie mieli...

7 godzin temu, adamek_68 napisał:

Przeważnie tak mówią ludzie którzy nigdy ich nie mieli...

Myślisz, że nie miałem Monosów,  przecież sam je polecałem w kontekście jakość/cena w sumie chyba jako pierwszy w tym wątku.

Ale jak się oprócz tego Monosa posiada też inne Oyaide, Wattgate, IeGo, czy Furutecha, to ma się jednak punkt odniesienia.

To nie są złe wtyki, ale niestety nie wyprą tych naprawdę dobrych od konkurencji, tym bardziej, że ich cena robi się coraz mniej atrakcyjna.

Poza tym dla mnie ogromną zaletą np. Oyaide jest to, że wszystkie ich wtyki od najniższych modeli mają zaciski pod widełki.

Panowie kto ma lub miał wtyk IEC fi-06 rod ncf i może się odnieść do niego w kontekście do pozostałych z oferty furutecha?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

44 minuty temu, mikel napisał:

Panowie kto ma lub miał wtyk IEC fi-06 rod ncf i może się odnieść do niego w kontekście do pozostałych z oferty furutecha?

Bardzo dobry wtyk z czystej miedzi, lepszy fi-09 z tego powodu, że można zastosować widełki, czego w fi-06 niestety się nie da.

52 minuty temu, mikel napisał:

6 minut temu, adamek_68 napisał:

Bardzo dobry wtyk z czystej miedzi, lepszy fi-09 z tego powodu, że można zastosować widełki, czego w fi-06 niestety się nie da.

Chyba Wam chodzi o gniazdo montażowe IEC, a nie o wtyk 😏

Godzinę temu, mikel napisał:

miał wtyk IEC fi-06 rod ncf

Miał w streamerze CA SM6 podpięty litym drutem UP OCC.

Może być, gładkie rozdzielcze brzmienie, bez zgrzytów na górze. Bezpieczny zakup, ale bez wodotrysków i szalów,  u mnie na płytce dystansowej z teflonu, ważne by NCFy dość dobrze mocno dokręcać spokojnie na 1,2 Nm.

Streamer już nieaktualny poszedł razem z gniazdem w ludzi.

Edytowane przez sir.jax

2 godziny temu, rpm napisał:

Miał ktoś z Was Furutecha Fi-E 50 ncf (R) w swoim systemie ? Jak się  sprawuje brzmieniowo w porównaniu z innymi tej klasy lub tańszymi ?

Kultura dźwięku, trójwymiarowość, szlachetność, wyrównane pasmo.

Dla mnie osobiście najlepsze wtyki.

10 godzin temu, sir.jax napisał:

Poza tym dla mnie ogromną zaletą np. Oyaide jest to, że wszystkie ich wtyki od najniższych modeli mają zaciski pod widełki.

Niewątpliwe jest to duża zaleta,  szkoda, że we wszystkich wtykach tak nie robią. 

Posiadam listwe zasilającą wloskiej firmy Lector. Zacna listwa. Myslalem czy by nie zmienic gniazd montazowych na lepsze, np ktores rodowanw furu. 

Kolega Jacek @sir.jax zasugerowal ze wieksza zmiane uslysze wymieniajac bezpieczniki w sprzecie. 

Co wy o tym myslicie? 

Troche boje sie wymieniac bezpieczniki w sprzecie na gwarancji, tym bardziej ze jak czytam, osoby to robiace wybieraja troche mocniejsze bezpieczniki z wiekszym przekrojem druta. Co mnie zastanawia, czy w przypadku spiecia taki wiekszy przekroj drucika nie rozlaczy urzadzenia za pozno? 

Generalnie bezpieczniki dla mnie sa czyms nowym, niesprawdzonym.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.