Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, Yodzisław napisał:

Z tego co pisałeś wyżej dedukuję że te połączenie wolne jest od "surowizny" sonicznej rodu?

Tak.

Do tego przestrzeń jaką robią tylko Oyaide. Ale jak może być z innymi gratami, kablami nie wiem. Mam w miarę ogarnięte warunki akustyczne, sprzęt też i okablowanie.

A te moje wydumki, to tylko ocena tego co mi wpadnie w ręce do zaprawienia, co i tak odsyłam.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

16 minut temu, sir.jax napisał:

Monosaudio nie jest super hiper, ale w swojej cenie jestbdb j dorównuje znanym markom, ich złotko na 109 jest bardziej otwarta niż FI28/38. 

Ciekawe bo cicho o nich na forum a tu taka rewelacja. Ja już tylko z ciekawości poruszam temat bo kupiłem co miałem kupić (w kwestii wtyków).

Edytowane przez Yodzisław

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

3 minuty temu, Yodzisław napisał:

Ciekawe bo cicho o nich na forum a tu taka rewelacja

Tanie jeszcze są (chociaż droższe od Oyaide u kwiatka), to sobie zakup i sprawdź. 😁

Dzień bez muzyki dniem straconym.

25 minut temu, Yodzisław napisał:

Ciekawe bo cicho o nich na forum a tu taka rewelacja. Ja już tylko z ciekawości poruszam temat bo kupiłem co miałem kupić (w kwestii wtyków).

Mam jakieś odniesienie do innych illuminati  naprawdę zdrogimi wtykami.

Poza tym na alli ceny tych wtyków za komplet sięgają nawet ponad 800 zł skąd, trzeba szukać bo są też taniej.

Nie wiem skąd ten rozstrzał cenowy, warto sobie przewertować stronę monosaudio.com 

Z wtyków furutecha , to jak dla mnie od FI28/38 jest jakiś sens że wskazanim na wszelkie ich NCFy..

Wattgate też, ale tylko seriaAudio Grade, chociaż zaciski do kabli na imbusy to tak średnio.

W tygodniu zastąpię AC 004 na Enerze właśnie wtykiem Monosa 109 gold I będę wiedział co jest grane, wcześniej może Yarbo GY-912CF C z miedzi tellurowej.

Na pewno wyleci z tego kabla na zbity pysk wtyk jaki dal tam Enerr no i ocynowane druty do skrócenia.

Jak tak robią swoje topowe kable, to jprdl.

W ogóle muszę ten Oyaide AC 004 zapiąć na kabel Oyaide na którym mam 004 Aspirin White, jestem ciekawy. Bo ten nowy wtyk jest w pytę,  a oprawia się z przyjemnością.

Edytowane przez sir.jax

8 godzin temu, sir.jax napisał:

Poza tym na alli ceny tych wtyków za komplet sięgają nawet ponad 800 zł skąd, trzeba szukać bo są też taniej.

Najtaniej udało mi się kupić około 220zl za komplet, trzeba szukać, bo na Ali szukają jeleni i można się naciąć.

Bardzo dziwne jest też działanie wyszukiwarki, czasem mimo wpisania dokładnej nazwy wyskakuje coś zupełnie innego.

Edytowane przez staropolanka2000

19 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Być może, ale oczekiwałem poprawy po wymianie z Oyaide O46 i dostałem chyba nawet więcej. Dwóch moich kolegów również nabyło te wtyki i są bardzo zadowoleni. Miałeś do czynienia z modelem 109r ? Wattgate znam tylko 360/320 Evo złocone i są to zamulacze.

20231116_141136.jpg

Ale Wattgate 320 / 360 nie są złocone, to są ich podstawowe wtyki i jest to czysty mosiądz.  Co rozumiecie pod pojęciem "zamulacze".  320/360 opisywane są jako równe, neutralne i dynamiczne. 

Złoto pojawia się w serii Audio Grade (wersja AU)

a jak na to złoto Amerykany naniosą jeszcze rod to mamy topowy wtyk RH.

Gość

(Konto usunięte)
43 minuty temu, Krzysztof_56775 napisał:

Ale Wattgate 320 / 360 nie są złocone, to są ich podstawowe wtyki i jest to czysty mosiądz.  Co rozumiecie pod pojęciem "zamulacze".  320/360 opisywane są jako równe, neutralne i dynamiczne

Dokładnie, ich cechy to dosadność, dźwięczność, dynamika, kosztem finezji czy wyrafinowania, ale w połączeniu z cieplejszymi, barwnymi kablami jak znalazł.

Ale niestety jakość samych wtyków i mocowań przewodów, pozostawia wiele do życzenia, tak jak pisał wcześniej Jacek.

Godzinę temu, Krzysztof_56775 napisał:

jak na to złoto Amerykany naniosą jeszcze rod to mamy topowy wtyk RH.

Tylko, że po drodze jest nikiel.

Porównaj zawartość miedzi w fosforobrązach i w mosiądzu.

2 godziny temu, Krzysztof_56775 napisał:

Ale Wattgate 320 / 360 nie są złocone, to są ich podstawowe wtyki i jest to czysty mosiądz.  Co rozumiecie pod pojęciem "zamulacze".  320/360 opisywane są jako równe, neutralne i dynamiczne. 

Ok, kolor mnie zmylił , faktycznie w specyfikacji jest czysty mosiądz, myślałem że wierzchnia warstwa jest złota.

Zamulacze tzn niezbyt otwarte, misiowate, przyciemnione, ale wiadomo że dużo będzie od kabla zależało. U mnie tak je odebrałem, chociaż ja to zostałem fanem rodu i dla mnie wszystko pozostałe teraz jest zmulone. 😀

20231203_174919.jpg

Edytowane przez staropolanka2000

58 minut temu, sir.jax napisał:

To, że jest nikiel to widocznie jakaś ich kombinacja, tak w ogóle to skąd wiesz, że przewodnik jest z mosiądzu? Podają mosiądz, miedź, brąz. Może tylko śruby i gwinty są z mosiądzu by śruby były mocne, nie wiem, nie można znaleźć dokładnej informacji. 

7 minut temu, staropolanka2000 napisał:

chociaż ja to zostałem fanem rodu i dla mnie wszystko pozostałe teraz jest zmulone. 😀

U mnie wszystko na rodzie.

21 minut temu, adamek_68 napisał:

Podają mosiądz, miedź, brąz.

23 minuty temu, adamek_68 napisał:

brąz. Może tylko śruby i gwinty są z mosiądzu by śruby były mocne, nie wiem, nie można znaleźć dokładnej informacji. 

To prawda, ale to znaczy, że nadal są tam stopy miedzi , a nie czysta miedź. Taki kogel mogel.

”Elementy metalowe wykonane z niemagnetycznych materiałów (miedź, brąz, mosiądz).
- Wszystkie elementy kontaktowe pokryte warstwą miedzi, 24K złota, rodu.”

Czyli można się domyślać, że bazą i materiałem podstawowym to mosiądz i stopy miedzi-brąz, a czysta miedź jest tylko nanoszona cienką warstwą na którą dalej jest warstwa złota i na końcu rod.

Każda z tych warstw ma swój udział i nie jest to przypadkowe, bo wtyki są naprawdę bdb i to jedne z lepszych wtyków rodowanych.

😉

Gość

(Konto usunięte)
33 minuty temu, adamek_68 napisał:

U mnie wszystko na rodzie

Nie korci Cie srebro?

Przy "ogarniętym" zasilaniu, w myśl zasady Konrada (KonradR), czyste srebro najlepiej ujawni najdrobniejsze niuanse sygnału, bez rozjaśniania przekazu.

4 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Nie korci Cie srebro?

Przy "ogarniętym" zasilaniu, w myśl zasady Konrada (KonradR), czyste srebro najlepiej ujawni najdrobniejsze niuanse sygnału, bez rozjaśniania przekazu.

Srebro we wtykach zasilających mnie nie leżał, kolega mi zawsze takie kable podsyłał, żeby montować wtyki Ag, łącznie z NCFami.

Srebro w sygnałowych o.k., ale we wtykach zasilających no nie.

Przestrzeń sztucznie rozdmuchana, nienaturalnie duża scena, instrumenty i lekki nalot matowości, nie z każdymi kablami, ale jednak tendencja do tych cech zawsze była, kolega zwolennik już też do tego doszedł.

Teraz królują u niego miksy i wtyki 004.

10 minut temu, staropolanka2000 napisał:

U mnie jeszcze nie wszystko, ale będę szedł w tym kierunku.

To nie jest dobry kierunek z czasem Ci to wyjdzie. 😉

10 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Nie korci Cie srebro?

Wszystkie bezpieczniki mam srebrne i to wystarczy🙂

3 minuty temu, sir.jax napisał:

Srebro we wtykach zasilających mnie nie leżał, kolega mi zawsze takie kable podsyłał, żeby montować wtyki Ag, łącznie z NCFami.

Srebro w sygnałowych o.k., ale we wtykach zasilających no nie.

Przestrzeń sztucznie rozdmuchana, nienaturalnie duża scena, instrumenty i lekki nalot matowości, nie z każdymi kablami, ale jednak tendencja do tych cech zawsze była, kolega zwolennik już też do tego doszedł.

Teraz królują u niego miksy i wtyki 004.

To nie jest dobry kierunek z czasem Ci to wyjdzie. 😉

Mi akurat wyszło na dobre🙂

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, sir.jax napisał:

Dlatego ważne jest to zasilanie główne w skrzynce, które otwiera drogę, dla pozytywnych i naturalnych cech srebra.

Ja w nowym mieszkaniu z "lepszym" zasilaniem, doceniam coraz bardziej sreberko😉

Edytowane przez Cezary_58669
3 minuty temu, adamek_68 napisał:

Mi akurat wyszło na dobre

Jakie Ag masz i na jakim kablu?

Jak dysponujesz dobrym złotkiem plus dobrym rodem, to zapnij taki miks i zobaczysz o co mi chodziło.

Ale myślę, że nawet Audio Grade RH pokażą.

1 minutę temu, sir.jax napisał:

Jakie Ag masz i na jakim kablu?

Jak dysponujesz dobrym złotkiem plus dobrym rodem, to zapnij taki miks i zobaczysz o co mi chodziło.

Ale myślę, że nawet Audio Grade RH pokażą.

Chodziło mi o rod, że wszystkie wtyki mam rodowane

2 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Dlatego ważne jest to zasilanie główne w skrzynce, które otwiera drogę, dla pozytywnych i naturalnych cech srebra.

Znam drogę jaką trzebaby obrać według zaleceń Konrada, jest cały wątek o tym na innym forum 😉

Jesli tam też jesteś, to wiesz o co chodzi, ma też wielu przeciwników no i takie rozwiązania to raczej dla takich bezkompromisowych audiofilów i z możliwościami również finansowymi.

Często w zastanej instalacji w blokach mieszkalnych nie bardzo da się tę drogę obrać.

2 minuty temu, adamek_68 napisał:

Chodziło mi o rod, że wszystkie wtyki mam rodowane

Aha, a myślałem, że o to wspomniane sreberko chodzi.

1 minutę temu, adamek_68 napisał:

Verictum w sprzęcie a w skrzynce od kolegi Konrada.

Verictuma miałem wszystkie, miałeś XC?

Teraz jeden x fuse x2 zamieniłem na SR Orange.

Podobno Wilmery niebieskie wymiatają, porównywane do Orange, czy nawet lepsze.

A jeśli tylko takie same i porównywalne do Orange, to za to cena 3x niższa.

20 minut temu, sir.jax napisał:

To nie jest dobry kierunek z czasem Ci to wyjdzie.

Jak nie sprawdzę, to nie będę wiedział. Na razie w dacu, w pre i w końcówce wyłącznie rodowane wtyki i jest bardzo dobrze. 

5 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Panowie, ale temat odjechał w klubie Furu😉

Nie no  było coś tam trochę wczoraj o 28/38. 😄

5 godzin temu, sir.jax napisał:

W Wattgate RH też jest nikiel:

1. Miedź beztlenowa - poprawia przewodność

2. Niklowanie bezprądowe - konieczne, aby zapobiec przedostawaniu się miedzi przez warstwę czystego złota

3. Pokrycie 24-karatowym złotem - poprawia przewodność

4. Czyste rodowanie

Ale nie ważne jest.

Ważne jest to,

bardzo cenię  @sir.jax Twoje doświadczenie i wiedzę, pozwól, że zapytam:

- jaki  mix wtyków złoto-rod  polecasz, jaki może tworzyć symbiozę (kabel jakiś neutralny, np. Oyaide V2 🙂 ) ?

- wspominałeś kiedyś o mixie wtyków Oyaide, nie mogę tego znaleźć, 079 z 046 czy jakoś tak, pamiętasz ?

- jaka jest największa różnica V1 vs V2 ?

- zauważyłem, spotkałem się z opiniami, że jak V1 to na czerwonych a jak V2 to na białych, prawda ?

- dlaczego masz V1 od ściany do listwy, a od listwy do CD V2, a nie odwrotnie ?

(sorry, też mam szajbę na puncie Oyaide)

- dlaczego jesteś zwolennikiem tulejek i widełek, przecież to dodatkowy element na drodze prądu ?

- Lessloss znasz, szkoda czasu czy dobrze gają ?

- dlaczego zacna firma Tellurium Q w swoich najdroższych kablach (nawet Statement)

używa FurutechFI-11 R 🙂 ?

Przepraszam, ale tyle spraw mnie nurtuje, a nie mam kogo zapytać, jeszcze raz sorrki.

Silver-Power-Cable.webp

Edytowane przez Krzysztof_56775
4 godziny temu, Krzysztof_56775 napisał:

bardzo cenię  @sir.jax Twoje doświadczenie i wiedzę, pozwól, że zapytam:

Dziękuję 😉

jaki  mix wtyków złoto-rod  polecasz, jaki może tworzyć symbiozę (kabel jakiś neutralny, np. Oyaide V2 🙂 )

Moim zdaniem, najbezpieczniej jest rod na schuko, a gold lub Cu na IEC, Oyaide V2 na miedzi 102 SSC nie jest neutralny.

Oyaide dociąża brzmienie, nasyca barwy, średnicę i górę, wokale są wilghotne, szcegóły i przeszkadzajki wyłażą z czarnego tła i robi to tak specyficznie i wciągająco, że naprawdę inne kable tego nie mają.

wspominałeś kiedyś o mixie wtyków Oyaide, nie mogę tego znaleźć, 079 z 046 czy jakoś tak, pamiętasz ?

Raczej miks 037 i 079.

046 naprawdę mulą i jeszcze bardziej dociążają, słyszałem V1 na nich, a mam V1 na białych 004, stąd taki wniosek.

jaka jest największa różnica V1 vs V2 ?

V1 jest chyba bardziej otwarty, ale to może być efektem tego, że bas ma troszkę lepszy od V2 w sensie kontroli.

zauważyłem, spotkałem się z opiniami, że jak V1 to na czerwonych a jak V2 to na białych, prawda ?

Nieprawda.

Mam oba, ale na białych 004 i to jest to.

V1 na czerwonych (046) jak wyżej pisałem.

dlaczego masz V1 od ściany do listwy, a od listwy do CD V2, a nie odwrotnie ?

Mam odwrotnie 😉

Dlatego, że V2 mam 1,8m, a V1 kupiłem od kogoś, kto bawił się wtykami na tym kablu i co rusz go skracał, dlatego nie ma 1,80 i by nie sięgnął od ściany do kondycjonera.

Edytowane przez sir.jax

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.