Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Ministerolnictwa napisał:

Przekladalem dziś wtyczki iec 28 na 50. One w środku są identyczne ! Różnią się tylko obudową. Wychodziłoby z tego że decydujący wpływ na to jak wtyczka gra ma korpus z którego jest zrobiona? Szok. 

Nie tylko, ale niech Ci będzie 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

3 godziny temu, Ministerolnictwa napisał:

Wychodziłoby z tego że decydujący wpływ na to jak wtyczka gra ma korpus z którego jest zrobiona? Szok. 

Tak samo jest z ich wtykami typu "jack" i RCA. Chciałoby się rzec "nie do wiary", jednak to słychać.

9 minut temu, slawsim napisał:

Tak samo jest z ich wtykami typu "jack" i RCA. Chciałoby się rzec "nie do wiary", jednak to słychać.

Jednak niedoceniane często, mam wystawione i RCA i Jack 6,3mm i zapytania są, ale ludziska by chcieli za pół darmo, albo mniej.

1 minutę temu, sir.jax napisał:

Jednak niedoceniane często, mam wystawione i RCA i Jack 6,3mm i zapytania są, ale ludziska by chcieli za pół darmo, albo mniej.

Widzę często, że wciąż masz wystawione. Masz rację co do kupujących. Możesz wystawić przewód wart 3500 za 2000 to ci napisze taki, że proponuje 1400 i płaci "od ręki". Podłość ludzka nie zna granic 🙂

6 godzin temu, slawsim napisał:

Widzę często, że wciąż masz wystawione. Masz rację co do kupujących. Możesz wystawić przewód wart 3500 za 2000 to ci napisze taki, że proponuje 1400 i płaci "od ręki". Podłość ludzka nie zna granic 🙂

Dlatego trzeba wystawiać za wyższa cecę niż chciałoby się dostać żeby było z czego zejść. 

20 minut temu, Ministerolnictwa napisał:

Dlatego trzeba wystawiać za wyższa cecę niż chciałoby się dostać żeby było z czego zejść. 

To wiem 😁 Podałem tylko nieco przerysowany przykład. 

4 godziny temu, Ministerolnictwa napisał:

Ja piszę w ogłoszeniu cena ostateczna i tyle. Nie pasuje to nie kupuj. Nienawidzę tych targowaczy, nie dość że pół ceny sklepowej to jeszcze spuść pan, za darmo najlepiej oddaj.

Najlepszy był ostatnio gość, który chciał się zamienić za kabel zasilający. Napisałem mu, że nie wymieniam się, a ten co jakiś czas pomimo tego pisał dalej czy się wymienię. 🤦

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

4 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Ja piszę w ogłoszeniu cena ostateczna i tyle.

Jak teraz zobaczę takie ogłoszenie to będę wiedzieć że od Ciebie 😄

Ja dla odmiany lubię się trochę potargować. Tak dla sportu żeby z wprawy nie wyjść. 

@sir.jax Jak Oyaide C-079 reaguje na gniazda rodowane? Zastanawiam się nad zamianą z Furutech "AC Inlet" na jakiś inny np. właśnie FI-06 NCF.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

22 minuty temu, mikel napisał:

@sir.jax Jak Oyaide C-079 reaguje na gniazda rodowane? Zastanawiam się nad zamianą z Furutech "AC Inlet" na jakiś inny np. właśnie FI-06 NCF.

Mam na końcu enerra C079, ale wchodzi do fabrycznego gniazda IEC w Moonie, więc nie wiem.

Edytowane przez sir.jax

11 minut temu, sir.jax napisał:

Mam na końcu enerra C079, ale wchodzi do fabrycznego gniazda IEC w Moonie, więc nie wiem.

Skrobniesz coś więcej o C-079? Kiedys go miałem razem z Tunami V2 ale wtedy akurat Tunami spodobał mi się bardziej z FI-28G. Tunami już dawno nie mam za to mam C-079 który jest zdecydowanie inny od furutecha np. większą gładkością i dynamiką. Zastanawiam się jakiego druta poszukać do niego do wzmacniacza... Wiem że temat rzeka ale może zaczniesz od tego enerra? Jaki to model? Mi się wydaje że do tych wtyczek trzeba czegoś z iskrą 🙂

Edytowane przez mikel

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

35 minut temu, mikel napisał:

Dobry ruch, tylko fi-06 jest większe, najlepszy ruch to fi-09 + widełki, tylko jeszcze większe. 

Edytowane przez adamek_68
1 minutę temu, adamek_68 napisał:

Dobry ruch, tylko fi-06 jest większe, najlepszy ruch to fi-09 + widełki.

Pooecasz bo masz? Może 09 ale zlote?

.

9 minut temu, mikel napisał:

Zastanawiam się jakiego druta poszukać do niego do wzmacniacza... Wiem że temat rzeka ale może zaczniesz od tego enerra? Jaki to model? Mi się wydaje że do tych wtyczek trzeba czegoś z iskrą 🙂

To jest Enerr Holograph Hybrid, sprawdzał się z wieloma wzmacniaczami, chociaż nigdy nie zamienialem go na coś innego podczas testowania innych wzmacniaczy poza kilkoma wyjątkami, czyli kable które komuś robiłem czasem wpinałem. Ja tam nie ruszam kabli w systemie i tak już zostanie.

Enerr holograph, podobnie jak z Enerr Symbol jakoś miałem zawsze wrażenie, że niczego nie zmieniają specjalnie, więcej robią właśnie wtyki.

Hybrid mam zdjęcia rozbebeszonego kabla na końcach, nie chcecie tego widzieć 😁 poza tym końcówki byly tam lutowane, a ekran nawet nie wiem, czy jest miedziany bo wygląda jak cynowany i bardzo utleniony kolor ołowiu.

Dobry do wzmakow był też Enerr Black Deep, niestety wszystkie wymienione tu kable tylko rynek wtórny.

Gość

(Konto usunięte)

Wrócę jeszcze do Acrolinka 4020 leggenda. Świetny kabel, najlepszy jaki sam zarabiałem na IeGo 8075, brzmienie naturalne, uniwersalne, szczegółowe, wyrafinowane. Mega dynamika, szybkość, energia, bogata średnica, cudne wybrzmienia lśniącej góry, również dociążenie i masa, jak na taki stosunkowo niewielki przekrój. 

Imho, klasa wyżej od Tunami v2, lepsze jest wrogiem dobrego.. Mam Oyaide na końcówce mocy i chyba kwestią niedługiego czasu, będzie zamiana na Acrolinka 4030 Leggenda.

Uwielbiam zlote Furutechy 28/38 ale nigdy nie spróbowac i nie mieć u siebie gdzieś pod ręką Oyaide C-079 to grzech. Niesamowity klimat potrafi zrobić. Zresztą zlote furutechy również. Każdy na swój sposób. Zloty Furutech swój romantyzm rozsiewa bardziej swobodnie. Gęsta mgła obszernie rozlana z detalem w postaci iskier sypiących się wszędzie. Oyaide to większa kondensacja powietrza ale o dziwo dokladniej i dobitniej doswietla instrumenty na scenie. Magia Pany magia. U mnie oba w systemie (Furutech w zdecydowanej przewadze) i napewno nie jest to bez wpływu. Jak widzicie ostatnio myślałem o rodzie a jednak dorzuciłem kolejne złoto i to w podwójnej warstwie. Już chyba nie ma dla mnie ratunku 😝 

.

W dniu 17.11.2024 o 10:23, Cezary_58669 napisał:

Imho, klasa wyżej od Tunami v2,

Odważne stwierdzenie.

Miałem 4020 i 4030, nie widzę tego, żeby którymś z nich zamienić Oyaide Tunami V2 na 004, a na pewno nie V1 na wtykach 004.

Może gdybym Legendy zapiął tymi samymi wtykami co Tunami mógłbym coś siecej powiedzieć, ale one były na innych wtykach, więc....

Patrzcie AvCorp w ofercie ma Amadeusa, robiłem ten kabel, akurat jako głośnikowy, bo może być głośnikowym jak i zasilającym.

Całkiem spoko kabelek.

https://avcorp.pl/product-pol-5674-RAMM-Audio-Amadeus5-Mk2-na-metry.html

IMG20220602192013.jpg

Upierdliwy trochę,  bo każda żyła skład się z jeszcze kilku żył i każda z nich w teflonie. 🤦

7 godzin temu, sir.jax napisał:

Patrzcie AvCorp w ofercie ma Amadeusa, robiłem ten kabel, akurat jako głośnikowy, bo może być głośnikowym jak i zasilającym.

Całkiem spoko kabelek.

Miałem jako zasilający na wattgate audio grade mix złoto rod. Bardzo gietki, świetnie się  układa. Jednoznacznie ciepły w przekazie. W tej cenie bez zarzutu. Całkiem spoko kabelek 🙂

Ps. Ciekaw jestem ich interkonektu.

Edytowane przez Ministerolnictwa
3 godziny temu, Ministerolnictwa napisał:

Ciekaw jestem ich interkonektu.

Parę dni temu dostałem 3 kabelki DC zrobione w avcorp na bazie przewodu Ramm Audio Elite Xtra, polecony do tego celu przez Pana Tomasza. Oprawione we wtyki gx16 i 5.5/2.1 Viborga. Prawdę mówiąc zbyt wiele się po nich nie spodziewałem, ale progres jest wyraźny, byłem w lekkim szoku jak dźwięk się otworzył. Jeden poszedł do zasilacza od  Lumina, a dwa do zasilacza od switcha i routera. 

Niestety przekombinowałem chyba trochę z wtykami xlr i rca. Były złocone Kacsa, teraz są rodowane Monosaudio. Sypnęło większym szczegółem, co na plus, ale dźwięk stracił sporo na barwie, zrobił się jakiś matowy. Wtyki są nowe, myślicie że dać im szansę parę tygodni, czy za wiele tu się nie poprawi? Może na RCA wrócić do złota? 

Interkonekty to Furutech Alpha S-22.

20241118_141121.jpg

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

20 godzin temu, sir.jax napisał:

Całkiem spoko kabelek.

Charakterystyka brzmieniowa jest taka jak opisana na ich stronie? Czy masz inne spostrzeżenia?

Edytowane przez cortes

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

1 godzinę temu, cortes napisał:

Charakterystyka brzmieniowa jest taka jak opisana na ich stronie? Czy masz inne spostrzeżenia?

Na AVcorp jest Amadeus 5, ja robiłem jak się okazuje Amadeus 7 z Audiophonics.

Cytat

No a u mnie,  na moim TCS-31 pojawiły się 50tki.. Na pięćdziesiątkę, sprawiłem sobie pięćdziesiątki..😉 Co by nie mówić, najlepsze wtyki z jakimi miałem doczynienia!!

P1050467.JPG

Nie wiedziałem, że jeszcze tyle można wyciągnąć z kabla za pomocą wtyków.. To znaczy, przypuszczałem, miałem do czynienia z wszystkimi wtykami Furutecha, ale to co wniosły FI-50R, to jest kosmos..

Przed FI-50 Furutecha, miałem jeszcze topowe wtyki Oyaide M1/F1 które to są jeszcze droższe od 50tek!  Ale byłem bardzo mocno rozczarowany tymi wtykami.

2 godziny temu, mariush74 napisał:

No a u mnie,  na moim TCS-31 pojawiły się 50tki.. Na pięćdziesiątkę, sprawiłem sobie pięćdziesiątki..😉 Co by nie mówić, najlepsze wtyki z jakimi miałem doczynienia!!

P1050467.JPG

Nie wiedziałem, że jeszcze tyle można wyciągnąć z kabla za pomocą wtyków.. To znaczy, przypuszczałem, miałem do czynienia z wszystkimi wtykami Furutecha, ale to co wniosły FI-50R, to jest kosmos..

Przed FI-50 Furutecha, miałem jeszcze topowe wtyki Oyaide M1/F1 które to są jeszcze droższe od 50tek!  Ale byłem bardzo mocno rozczarowany tymi wtykami.

Też mam TCS-31 uzbrojonego w te same wtyki, używam go do CD/DAC, tam najlepiej się sprawdził.

Zastosowałeś widełki?

@sir.jax Na 079 też stosujesz wydełki furutecha 209 skoro już o nich mowa? Jeśli tak to R czy G?

.

9 godzin temu, adamek_68 napisał:

Zastosowałeś widełki?

Nie, goły kabel. Widełki to w sumie znowu dodatkowy element a tego chciałem uniknąć. Wszystkie kable mam zarobione bez widełek.

Pewnie takie widełki też w wpływają na dzwięk, pytanie w jakim stopniu i czy to byłby pożądany kierunek..

3 godziny temu, mikel napisał:

@sir.jax Na 079 też stosujesz wydełki furutecha 209 skoro już o nich mowa? Jeśli tak to R czy G?

U siebie mam Viborga R, bo krótsze tuleje są.

Furutecha trzebaby skrócić tuleje wideł.

11 minut temu, mariush74 napisał:

Nie, goły kabel. Widełki to w sumie znowu dodatkowy element a tego chciałem uniknąć. Wszystkie kable mam zarobione bez widełek.

Pewnie takie widełki też w wpływają na dzwięk, pytanie w jakim stopniu i czy to byłby pożądany kierunek..

Zawsze wpływają i zawsze in plus, trzeba tylko odpowiednie wtyki i moment siły użyć.

Sprawdzane na drutach bez niczego vs z widełkami 😉

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Zawsze wpływają i zawsze in plus, trzeba tylko odpowiednie wtyki i moment siły użyć.

Sprawdzane na drutach bez niczego vs z widełkami 😉

Wiem, że było ale przypomnij z jaką to siłą powinno się dokręcać śruby?

10 minut temu, Ministerolnictwa napisał:

Wiem, że było ale przypomnij z jaką to siłą powinno się dokręcać śruby?

Kiedy masz zaciski platformowe we wtykach, a użyjesz widełek to spokojnie 1,2-1,3 Nm.

Z tulejkami inaczej z innymi zaciskami we wtykach też inaczej 😉

Podobnie z obejma, nie na każdym kablu ta sama wartość,  no i inna niż na zaciskach 😉

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.