Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

Wcześniej @sir.jax pisał o krótszych widłach Viborga. To o tych myślisz? Widełki przyjmują przewód 3mm, a szpilki 3,3mm.

Nie, ja miałem na myśli DH Labs BSP 😉

Viborgi też mogą być, ale Goldów nie ma, tylko na Alliexpress,  ale to nie leżało koło viborga niestety.

Też wolę przyciąć Furutecha, chociaż w jednym miejscu na końcu kabla mam Viborgi rodowane, a na początku Furutecha gold, wcześniej były na końcu też tak zwane Viborgi z alliexpress.

😁

2 godziny temu, rpm napisał:

Jeśli to faktycznie o Viborga chodzi to już wolę się męczyć z Furutechiem.

A wiesz, że Enerr w swojej topowej listwie zasilającej ma prawdopodobnie gniazda schuko Viborga, tylko nie są brandowane, bo wiadomo. Znam właścicieli tych listew za 12 tys. 😉

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

6 godzin temu, sir.jax napisał:
9 godzin temu, rpm napisał:

się męczyć z Furutechiem.

A wiesz, że Enerr w swojej topowej listwie zasilającej ma prawdopodobnie gniazda schuko Viborga, tylko nie są brandowane, bo wiadomo. Znam właścicieli tych listew za 12 tys. 😉

Nie wiedziałem. Dzięki za info. 

Idą święta, będzie trochę wolnego czasu 🙂 Żeby nie było nudy zaopatrzyłem się w klucz dynamometryczny Proxxona oraz zaciskarkę do widełek. Chcę na pierwszy ogień oprawić s55n z wtyczką f50 ncf iec w widły. Nie wiem tylko jakie tam wcisnąć, złocone czy rodowane. Mam zerowe doświadczenie z widełkami, pytanie jaki efekt da tu złoto, a jaki rod?

Jasne, że wkrętak 😉

https://www.morele.net/proxxon-wkretak-dynamometryczny-0-4-2-nm-proxxon-microclick-2-8198843/

W środku ma sprężynę do regulacji siły z jaką dokręcamy. Jak na moje potrzeby zdecydowanie wystarcza.

O, też dobrze. Jest skala, bo Wera ma też nastawne ze srubą pod zaślepką, ale trzeba je wtedy przyrządem mierzyć ustawiając moment siły. Oczywiście mają jeszcze takie ze skalą w rękojeści,  ale cena już inna.

19 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

Chcę na pierwszy ogień oprawić s55n z wtyczką f50 ncf iec w widły.

Masz tylko jedną wtyczkę 50tkę na tym kablu? Dobrze zrozumiałem?  Swoją drogą, ten kabel S55N, to tylko na tych wtykach, bądz na 48NCF.

Pamiętam, jak kolega miał ten kabel u siebie na odsłuchach, oprawiony w FI-50 NCF.. Spodobał mu się, ale już kupił go na wtykach 46NCF. Miało być taniej i równie dobrze, taniej było, ale dobrze niestety już nie..

Tak mi się teraz ten mój TCS-31 na tych FI-50 podoba, że chyba sprawię je sobie na kolejny kabel. Niby te moje FI-48 są bardzo dobre, ale jednak, to co usłyszałem na FI-50 sprawiło, że zachciało mi się więcej..

Człowiek pazerny jest..😉

W dniu 7.12.2024 o 09:32, adamek_68 napisał:

Może ktoś chętny na TCS31 odcinek 2m, w oplocie ViaBlue zakonfekcjonowany widełkami fp209r. 

To był ten, który miałeś na wtykach FI-50 NCF?

Edytowane przez mariush74
3 godziny temu, mariush74 napisał:

Masz tylko jedną wtyczkę 50tkę na tym kablu? Dobrze zrozumiałem?

Teraz ten kabel mam na wattgate audio grade mix złoto, rod i gra całkiem przyzwoicie. Jedna fi50 już czeka do instalacji, druga niebawem dotrze. Zastanawiam się tylko jakie widły tam wpakować złote czy rodowane. Obawiam się, że jak wrzucę rod to kabel straci na wypełnieniu a zyska na szczegółowości. Tego nie chcę.

58 minut temu, adamek_68 napisał:

Ten był na Fi-48ncf

Miałem TCS-31 na tych wtykach, kabel na nich grał szczuplej.. Dlatego pozostałem przy FI-48 bez ncf (poprzednia wersja) one grały bardziej dociążonym dzwiękiem..

51 minut temu, Ministerolnictwa napisał:

Zastanawiam się tylko jakie widły tam wpakować złote czy rodowane.

Gdyby to ode mnie zależało, dałbym rodowane i bym nie mieszał. Ale to tylko widełki, tu nie będzie, aż nie wiadomo jakiś tam rewolucji, co byś nie zrobił,  będzie dobrze.. FI-50 zrobią robotę..

1 godzinę temu, mariush74 napisał:

Miałem TCS-31 na tych wtykach, kabel na nich grał szczuplej.. Dlatego pozostałem przy FI-48 bez ncf (poprzednia wersja) one grały bardziej dociążonym dzwiękiem..

Dokładnie to samo mówił mój kolega a wtyczkach fi 48. Bardziej podobała mu się wersja bez ncf.

2 godziny temu, mariush74 napisał:

dałbym rodowane i bym nie mieszał

FP-209(R) jużdo mnie jadą 🙂

W dniu 7.12.2024 o 17:04, adamek_68 napisał:
W dniu 7.12.2024 o 09:32, adamek_68 napisał:

Może ktoś chętny na TCS31 odcinek 2m, w oplocie ViaBlue zakonfekcjonowany widełkami fp209r. 

Bez wtyków. 

Do wglądu na OLX.  

Ponawiam propozycję 🙂

2 godziny temu, adamek_68 napisał:

Mam w ofercie też FP-S022N w olplocie na wtykach Monosaudio 107r

1,5m

Ale wiesz, że to jest klub Furutecha.

Z ofertami to raczej trzeba by do zakładki giełda, tam szybciej sprzedasz.

Edytowane przez sir.jax

2 godziny temu, sir.jax napisał:

Ale wiesz, że to jest klub Furutecha.

Z ofertami to raczej trzeba by do zakładki giełda, tam szybciej sprzedasz.

Tak wiem, ale przewód Furutecha 🙃

• 1 miesiąc później...

Witam klubowiczow, czy ktos ma u siebie moze pojedyncze carbonowe gniazdka: Furutech FT-SWS-NCF(R) (FTSWSNCF) lub mial z nimi do czynienia? Jakich zmian w dzwieku mozna sie spodziewac vs. zwykle gniazdka budowlane. 

Furutech_FT_SWS_NCF_R1 (2).jpg

19 godzin temu, GT napisał:

Witam klubowiczow, czy ktos ma u siebie moze pojedyncze carbonowe gniazdka: Furutech FT-SWS-NCF(R) (FTSWSNCF) lub mial z nimi do czynienia?

Mam takowe już chyba z 7 lat..  Jestem z niego bardzo zadowolony, zarówno jeżeli chodzi o wpływ na dzwięk, jak i aspekt wizualny.  Kupowałem to gniazdko ze względów praktycznych, aby nie wyciągać gniazdka ze ściany razem z wtyczką i żeby sam wtyk dobrze siedział. Natomiast co do wpływu na brzmienie, podchodziłem do tematu z rezerwą..

Ale jak się okazało, gniazdko miało bardzo pozytywny wpływ na dzwięk i to w każdym aspekcie. Jest to taki gadżet, który kupisz, zamontujesz w ścianie usłyszysz fajne dzwięki i zapomnisz stawiając kropkę nad i..

Co do jakości wykonania, jest genialna!!

Co dwie pięćdziesiątki, to nie jedna.. Kolejny wtyk i kolejna duża poprawa dzwięku. Przy tych wtykach tak się zastanawiam, na ile wpływ ma sam kabel a na ile wtyki.. W przypadku Fi-50 NCF jest to chyba 50 procent na 50, bo wpływ na brzmienie kabla i to w jaki sposób te wtyki go windują w górę, jest zdumiewający..

P1050468.JPG

23 godziny temu, mariush74 napisał:

Kolejny wtyk i kolejna duża poprawa dzwięku. Przy tych wtykach tak się zastanawiam, na ile wpływ ma sam kabel a na ile wtyki.. W przypadku Fi-50 NCF jest to chyba 50 procent na 50, bo wpływ na brzmienie kabla i to w jaki sposób te wtyki go windują w górę, jest zdumiewający..

Masz tcs31…?  Tak sie przymierzam zeby do konca roku sporzadzic sobie kabelek zasilajacy wzmaka, tj. FP-S55N wlasnie na 50-tkach ncf. Ciekawie piszesz ze te wtyki az tyle robia. 

Wiem ze wtyk ma. wiekszy wplyw niz sie wydaje przecietnemu uzytkownikowi, ale tych topowych nie mialem jeszcze. 

Przy okazji co tam masz za listwe? Pytam bo ja ostatnio zrobilem maly upgrade mojej listwie Lector Edison 230.

I tak sobie mysle ze te 6, a moze nawet 8 tygodni moze sie to ukladac. 

Wymienilem z takich standardowych za kilka €. Teraz mam 4 ncfy i dwa goldy od furutecha. Na wszelki wypadek zostawilem dwa oryginalne, bo i tak sa nieuzywane 🤣🤣🤣

Screenshot_20250115_182339.jpg

Screenshot_20250115_182426.jpg

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

5 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Masz tcs31…?  Tak sie przymierzam zeby do konca roku sporzadzic sobie kabelek zasilajacy wzmaka, tj. FP-S55N wlasnie na 50-tkach ncf. Ciekawie piszesz ze te wtyki az tyle robia. 

Tak, TCS-31 w liczbie trzech sztuk, do każdego urządzenia. Listwa to Fadel Art Hotline, ale firma już nie istnieje.  Robiła także kable..

5 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Tak sie przymierzam zeby do konca roku sporzadzic sobie kabelek zasilajacy wzmaka, tj. FP-S55N wlasnie na 50-tkach ncf. Ciekawie piszesz ze te wtyki az tyle robia. 

Kolega miał ten kabel pożyczony na odsłuch, właśnie na wtykach FI-50 NCF. Podobało mu się.. Ale potem chciał zaoszczędzić i ostatecznie kupił ten kabel na wtykach 46 gold.. Tak wszystko siadło, że w końcu sprzedał kabel i porzucił temat..

W dniu 8.12.2024 o 20:09, Ministerolnictwa napisał:

Teraz ten kabel mam na wattgate audio grade mix złoto, rod i gra całkiem przyzwoicie. Jedna fi50 już czeka do instalacji, druga niebawem dotrze. Zastanawiam się tylko jakie widły tam wpakować złote czy rodowane. Obawiam się, że jak wrzucę rod to kabel straci na wypełnieniu a zyska na szczegółowości. Tego nie chcę.

Jak wtyki rodowane, to daj widły rodowane, tak najlepiej. Ale te furutecha. 

Ja mam miksy na jednym kablu, ale to ja. 😉

13 godzin temu, mariush74 napisał:

Kolega miał ten kabel pożyczony na odsłuch, właśnie na wtykach FI-50 NCF. Podobało mu się.. Ale potem chciał zaoszczędzić i ostatecznie kupił ten kabel na wtykach 46 gold.. Tak wszystko siadło, że w końcu sprzedał kabel i porzucił temat..

Ciekawe jak by było na wtykach FI 48 (R)NCF, bo 46 to Goldy jednak. A złotko furu jest jakie jest 😉

W dniu 17.01.2025 o 22:09, GT napisał:

Witam klubowiczow, czy ktos ma u siebie moze pojedyncze carbonowe gniazdka: Furutech FT-SWS-NCF(R) (FTSWSNCF) lub mial z nimi do czynienia? Jakich zmian w dzwieku mozna sie spodziewac vs. zwykle gniazdka budowlane. 

Furutech_FT_SWS_NCF_R1 (2).jpg

Wcześniej miałem w ścianie GigaWatt G-044. Zakupiłem Furu jak wyżej i prawdę mówiąc nie zauważyłem różnicy (zaraz po wpięciu) więc trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie czy warto wydawać sporo więcej. Ale to było zaraz po wpięciu więc być może z upływającymi godzinami to brzmienie może się poprawiać. U mnie Furu już został (tak dla świętego spokoju) i po prostu nie chce mi się zmieniać celem porównań. Ale śmiem twierdzić, że dedykowane do audio czy to GigaWatt, Furutech czy Oyaide na pewno odegrają swoją rolę (pozytywną) w porównaniu ze ściennym.

4 godziny temu, sir.jax napisał:

bo 46 to Goldy jednak. A złotko furu jest jakie jest 😉

Wiem ze nie lubisz zlotka od furu, ale z dobrego zrodla wiem ze te wtyki graja inaczej niz 28/38. Sa ciut jasniejsze i maja wiecej dynamiki. Tak slyszalem.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Wiem ze nie lubisz zlotka od furu, ale z dobrego zrodla wiem ze te wtyki graja inaczej niz 28/38. Sa ciut jasniejsze i maja wiecej dynamiki. Tak slyszalem.

Ja tam nie wiem 🤭  nie porównywałem bezpośrednio tych wtyków, chociaż zaprawialem jedne i drugie, ale na różnych kablach i w różnych odstępach czasu.

Coś jest na rzeczy, skoro FP S55N stracił na tych wtykach, czyli skasztaniły całkiem spoko kabel.

Wiesz, jak nie wiesz? 🤭

8 godzin temu, sir.jax napisał:

Jak wtyki rodowane, to daj widły rodowane, tak najlepiej. Ale te furutecha. 

Już parę tygodni temu zainstalowałem na s55n widły rod pod wtyczkę fi50, na razie tylko od strony sprzętu. Efekt bardzo pozytywny. Co ważne rod dał detal ale nie wyostrzył, wręcz przeciwnie. Dla małej oszczędności dałem widły Furu na żyły zimna i gorącą i widły Viborga na uziemiającą. 

39 minut temu, Ministerolnictwa napisał:

Dla małej oszczędności dałem widły Furu na żyły zimna i gorącą i widły Viborga na uziemiającą. 

Czyli na fazowy i neutralny, a PE viborg 😉

No i dobrze, rod furutecha jest bezpieczny, jak wszystkie jego produkty, chyba nie spotkałem kabaret,  wtyku furutecha nawet, gdy rodowany, żeby drażnił górą, albo osuszał brzmienie.

12 godzin temu, sir.jax napisał:

Ciekawe jak by było na wtykach FI 48 (R)NCF, bo 46 to Goldy jednak. A złotko furu jest jakie jest 😉

Znajomy miał ten kabel na 48R NCF, mówił, że fajnie grał..  Ja miałem na odsłuchu S55N, ale za cholerę nie pamiętam na jakich wtykach był.. Trochę czasu minęło, no i też tych kabli Furutecha przeszło przez moje ręce (system) w różnych konfiguracjach.. Już mam mętlik w głowie, co z czym..

3 godziny temu, Ministerolnictwa napisał:

Co ważne rod dał detal ale nie wyostrzył, wręcz przeciwnie.

Bo tak jest, rod niczego nie wyostrza i nie rozjaśnia..  Oczywiście, tak się może stać, gdy system gra jasno, (błędy w konfiguracji na lini wzmacniacz kolumny, kolumny pomieszczenie) Wtedy to złoto może przypudrować taki stan rzeczy i dać mylne wrażenie, że wypada korzystniej.

Ale to jest złote lekarstwo, które działa krótko..

Edytowane przez mariush74
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.