Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

Zmiana lamp z oryginalnych na NOSy dają duży przyrost jakości ,nawet 12au7 jak testowałem to różnice znaczne ,napewno większy niż zmiana przewodów .

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie do użytkowników Cayin A55 TP. Jak wzmacniacze sprawują się po kilku latach użytkowania. Oraz czy warto zamienić tranzystor (wzmacniacz) na tą lampę przy kwocie 7 tys. 

Przy kwocie 7 tyś. możesz już szukać Cayina A70 MKII(s/h). Stoi oczko wyżej od A55 TP, który też jest ciekawą opcją. Moim zdaniem warto zamienić trana na lampę. (W szczególności w takiej kasie).Oczywiście wszystko kwestią gustu i preferencji. 

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Obecnie mam Creek Evo 2, który napędza Usher V 602. Szukam wzmacniacza tak do 6 - 7 tys. który zagra z Usher lepiej niż Creek.

W dniu 19.12.2020 o 16:20, Bartik napisał:

Zmiana lamp z oryginalnych na NOSy dają duży przyrost jakości ,nawet 12au7 jak testowałem to różnice znaczne ,napewno większy niż zmiana przewodów .

Zmiana przewodów także da duże zmiany. Musi być to zmiana kabla np. Cu na Ag lub conajmniej zwykłego kabla Cu na monokryształ Cu. 

Edytowane przez LJ3
2 godziny temu, mdavis napisał:

Szukam wzmacniacza tak do 6 - 7 tys. który zagra z Usher lepiej niż Creek.

Nie znam Twoich kolumn, ale z tego co wiem przetworniki oparte na papierze i szmacie więc powinno być ok.

17 minut temu, cortes napisał:

Nie znam Twoich kolumn, ale z tego co wiem przetworniki oparte na papierze i szmacie więc powinno być ok.

Tak zgadza się.

Mam też pytanie, czy ten wzmacniacz Cayin 55 TP generuje dusze szumy i brumienie. Czy zachowuje się pod tym względem jak tranzystor.

Trafa w Cayinie są bardzo dobrej jakości. Jak wytężysz słuch i przyłożysz ucho do trafa to usłyszysz, że piec ,,pracuje", ale absolutnie nie jest to brumienie czy szumy przenoszone głośniki czy też słyszalne z miejsca odsłuchowego. Faktyczne brumienie przy niskiej głośności słyszałem we wzmacniaczu za dużo większą kasę. Teraz niejednokrotnie to faktyczne brumienie możesz usłyszeć z tranzystora niż z lampy. Więc o to możesz być spokojny.

4 minuty temu, cortes napisał:

Trafa w Cayinie są bardzo dobrej jakości. Jak wytężysz słuch i przyłożysz ucho do trafa to usłyszysz, że piec ,,pracuje", ale absolutnie nie jest to brumienie czy szumy przenoszone głośniki czy też słyszalne z miejsca odsłuchowego. Faktyczne brumienie przy niskiej głośności słyszałem we wzmacniaczu za dużo większą kasę. Teraz niejednokrotnie to faktyczne brumienie możesz usłyszeć z tranzystora niż z lampy. Więc o to możesz być spokojny.

Dziękuję za odpowiedź.

Na jakie lampy ECC82 i ECC83 wymieniłeś. Bo podobno oryginalne są bardzo słabe pod względem brzmienia. 

Jak chcesz kupić nowy wzmacniacz to warto najpierw pograć na fabrycznych lampach oswoić się z dźwiękiem i później ,,mieszać" lampami pod swoje ucho. Moim zdaniem bawiąc się lampami możesz modyfikować brzmienie w większym zakresie niż zmieniając kable.

8 minut temu, cortes napisał:

Jak chcesz kupić nowy wzmacniacz to warto najpierw pograć na fabrycznych lampach oswoić się z dźwiękiem i później ,,mieszać" lampami pod swoje ucho. Moim zdaniem bawiąc się lampami możesz modyfikować brzmienie w większym zakresie niż zmieniając kable.

OK Czyli na oryginalnych lampach też brzmienie jest dobre. 

Ja w każdym razie najpierw pograłbym na lampach fabrycznych. A następnie w zależności od oceny brzmienia albo szukałbym jakiś nosów lub z bieżącej produkcji. W sklepie na L kiedyś można było wypożyczyć kilka zestawów lamp do domowych testów.

32 minuty temu, cortes napisał:

Moim zdaniem bawiąc się lampami możesz modyfikować brzmienie w większym zakresie niż zmieniając kable.

Tu sprawa jest oczywista. Lampy dodają więcej zmian. Ale także dużo zależy od klasy lamp. Też stawiałbym na NOSy. 

14 godzin temu, LJ3 napisał:

Zmiana przewodów także da duże zmiany. Musi być to zmiana kabla np. Cu na Ag lub conajmniej zwykłego kabla Cu na monokryształ Cu. 

Mówisz o zasilającym?

11 godzin temu, mdavis napisał:

OK Czyli na oryginalnych lampach też brzmienie jest dobre. 

Ja mam 12ax7 Raythoyon i 12ax7 Philips. Zmieniłem też kondensatory. Tung sol 6550 obowiązkowo. 

17 godzin temu, mdavis napisał:

Mam pytanie do użytkowników Cayin A55 TP. Jak wzmacniacze sprawują się po kilku latach użytkowania.

Mam już kilka lat tego A55TP i nie mam z nim problemów. Nie są to awaryjne wzmacniacze. Jakieś pierdoły pewnie się zdarzały, ale serwis to na pewno ogarniał. Nic nie brumi, obsługa ogranicza się do sprawdzenia biasu co 2-3 miesiące.  

22 minuty temu, Silver_85 napisał:

Mam już kilka lat tego A55TP i nie mam z nim problemów. Nie są to awaryjne wzmacniacze. Jakieś pierdoły pewnie się zdarzały, ale serwis to na pewno ogarniał. Nic nie brumi, obsługa ogranicza się do sprawdzenia biasu co 2-3 miesiące.  

Dzięki 

Mam też pytanie odnośnie ustawienia Bias. Wiem że ustawia się ręcznie przy pomocy miernika. A dokładnie w jaki sposób ustawia się bias. W Internecie nie mogłem dostać informacji. 

29 minut temu, mdavis napisał:

Dzięki 

Mam też pytanie odnośnie ustawienia Bias. Wiem że ustawia się ręcznie przy pomocy miernika. A dokładnie w jaki sposób ustawia się bias. W Internecie nie mogłem dostać informacji. 

Przyłączę się do pytania. Nie ustawiałem od 1,5 roku. Może ktoś nagra filmik z takiego ustawiania i wrzuci na YT.

Edytowane przez net

Potrzebujesz właśnie miernik (multimetr) i płaski śrubokręt nie za duży. Ustawisz multimert na pomiar napięcia stałego (jak coś pomyliłem to niech ktoś mnie poprawi). Masz po obu stronach punkty pomiarowe dla każdej lampy mocy (V1,V2,V3,V4) . W załączniku fotka punktów pomiarowych dla lamp V1 i V2. Dajesz plus z miernika do plusa we wzmacniaczu i analogicznie minus. Na zdjęciu widać też potencjometr do regulacji . Delikatnie śrubokrętem regulujesz. Analogicznie robisz to dla 4 lamp mocy. Generalnie jest to prosta sprawa i trwa 2-3 minuty. 

15949483651_94896a89a1_o.jpg

1 minutę temu, net napisał:

Jakie wartości powinny być na multimetrze ?

Jak ustawić, przygotować miernik do pomiaru bias. 

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Ustaw na 2V i bedzie ok.

Czyli napięcie stałe 2 Vm

A jeżeli chodzi o prąd - to która pozycja: duże prądy 10A, małe prądy mA , napięcie - rezystancja V/ohm 

6 minut temu, mdavis napisał:

Czyli napięcie stałe 2 Vm

A jeżeli chodzi o prąd - to która pozycja: duże prądy 10A, małe prądy mA , napięcie - rezystancja V/ohm 

miernik.jpg

Bias powinno się ustawiać na ustabilizowanym temperaturowo (rozgrzanym) wzmacniaczu, czyli po około 20-30 minutach od włączenia.

3 minuty temu, cortes napisał:

Bias powinno się ustawiać na ustabilizowanym temperaturowo (rozgrzanym) wzmacniaczu, czyli po około 20-30 minutach od włączenia.

OK

A jeżeli chodzi o ustawienia na mierniku to napięcie stałe 2Vm , czy napięcie zmienne 2V-

Oraz, która pozycja: duże prądy 10A, małe prądy mA , napięcie - rezystancja V/ohm 

22 minuty temu, mdavis napisał:

OK

A jeżeli chodzi o ustawienia na mierniku to napięcie stałe 2Vm , czy napięcie zmienne 2V-

Oraz, która pozycja: duże prądy 10A, małe prądy mA , napięcie - rezystancja V/ohm 

Jak wroce do domu to sprawdze na swoim mierniku bo nie pamietam.

Już wiem

Na mierniku ustawiamy: -  napięcie stałe 2Vm

- czerwona końcówka przewodu / napięcie - rezystancja V/ohm

- czarna końcówka przewodu / masa 

17 minut temu, mdavis napisał:

Już wiem

Na mierniku ustawiamy: -  napięcie stałe 2Vm

- czerwona końcówka przewodu / napięcie - rezystancja V/ohm

- czarna końcówka przewodu / masa 

Z jakimi kolumnami ma to być połączone?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.