Skocz do zawartości
IGNORED

[pytanie laika] jakość radia - tuner czy internet?

ptr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako że bardzo dużo słucham radia, chciałbym zapewnić sobie jak najlepszą jakość dźwięku. póki co odbieram je przez internet (PC -> wzmacniacz).

czy zakup tunera radiowego podniesie jakość dźwięku?

zdaję sobie sprawę, że jakość radia internetowego bywa różna, więc możemy rozważania ograniczyć do konkretnego przykładu - Polskie Radio Program Trzeci:)

pozdrawiam

P.

320kbps stream :)

Ale co kto lubi, ja tam wolę wygodę i jestem leniuch :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Tuner , ale trzeba celować stare zachwalane . Szukaj w dziale stereo tematów o tunerach , jest tam kopalnia wiedzy .

Edytuję : tylko tuner ma być podłączony do wzmacniacza stereo .

Przykład to akurat moja ukochana stacja radiowa :)

moja też:) ale kubka jeszcze nie wygrałem:)

czy ktoś się orientuje w jakim oni standardzie nadają internetowo?

dzięki za odpowiedzi - właśnie się rozglądam za jakimiś używkami na alledrogo. na co zwracać uwagę podczas kupna?

polskie radio zapowiada cyfryzacje ...i co wtedy?

sam mam tuner analogowy i juz drze ze mi 'trojke' zabiora...Manna..Marka...Kube...i Helen

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Gość

(Konto usunięte)

moja też:) ale kubka jeszcze nie wygrałem:)

czy ktoś się orientuje w jakim oni standardzie nadają internetowo?

dzięki za odpowiedzi - właśnie się rozglądam za jakimiś używkami na alledrogo. na co zwracać uwagę podczas kupna?

Też jeszcze kubka nie wygrałem :(, ale mam koszulkę :) Super się w niej śpi, bo troszkę za dużą dali... Chyba Wojtek Mann dzilił ;)

U mnie na WMP Trójka jest 52 kb/s - tak jak kolega wyżej wspomniał - jakość tragicznej mp3...

Co do wyboru, to musisz zadecydować, czy chcesz analogowego tunera (brzmią rzeczywiście pięknie), czy już cyfrowego.

A propos analogowego to nawet jest "świeży" artykuł http://www.klub.audiostereo.pl/artykuly/oldie-goldie-tuner-yamaha-t-7-art272.html :)

A uwagę zwracaj na to, co ważne przy używanym sprzęcie: wygląd, pochodzenie (to nie jest o ludziach!), czy był serwisowany i oczywiście cena ;)

sam mam tuner analogowy i juz drze ze mi 'trojke' zabiora...Manna..Marka...Kube...i Helen

Rybko, nie oddamy!!!

Już szykuję maskę Anonymous...

Linn Radio nadaje 320kbps, wystarczy poszukać.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość

(Konto usunięte)

eeee nie rozumiem po irlandzku

Ja też nie, ale to tylko na początku... ;)

Dwie Irish coffee, potem trzy Irish whiskey i już rozumiem to szprechanie :)

A sporo tam muzyki w moich klimatach :)

Bardzo daleka Przyszłość . Nie ma parcia na cyfrywizację radia w Polsce .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomimo , że wszystko jest " trzymane na macierzy w rozgłośni w mp3 ( czasami mogą puszczać z płyty ) , to dobry tuner z anteną zewnętrzną jest wart uwagi !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie szukam tunera do współpracy ze wzmacniaczem Marantz PM-68. Na co zwracać uwagę? Tuner Marantza optycznie pasujący to wydatek ~500 PLN - subiektywnie to trochę dużo jak na radio.

Gość rydz

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/marantz-st-6000-jak-nowy-w-pudelku-i2189433913.html<<Bardzo dobry tuner Marantz-6000,pisałem kilka razy o nim,nie bywa często na alle,z kilku tunerów cyfrowych które miałem do 1500zł grał najlepiej,blisko CD?

Cena wynosiła coś koło 1100-1300zł.

Nie mam nic wspólnego z aukcją,czy sprzedającym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wynosiła coś koło 1100-1300zł.

Nie mam nic wspólnego z aukcją,czy sprzedającym.

Tuner bardzo dobry, mogę potwierdzić, ale ta cena... Ja za swój kilka miesięcy temu dałem 450zł z wysyłką (stan jak nowy). Warto kupić, ale trzeba się potargować, ewentualnie szukać na niemieckim ebayu sporo tego wystawiali z licytacja od 1Euro

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Wyświetl postUżytkownik ememka dnia 06.03.2012 - 02:38 napisał

Irish whiskey

...mniammmm (Tullamore) mam to samo a po whisky rozumiem celtycki....

:) Celtyckiego jeszcze nie zakumałem, jeszcze nie...

Ale po piątej kolejce biegnę ratować Uncasa i śpiewam w chórkach z Maire Brennan... W języku Czirokezów... ;)

Czym kierować się przy wyborze? Marka, kolor, RDS, cena? Jak szukałem wyrywkowo opinii o modelach, które wpadły mi w oko wizualnie, to każdy z nich miał poparcie ;-) Czy różnica między modelem za 500, a 1500 PLN jest słyszalna?

Ja trójki słucham na Cambridge Audio 640T v.2 za niecałe 5 stówek (nowy 2 tysie) i jestem zadowolony.

BTW żeby wątku nie zakładać.

Koledzy, jaką niedrogą i skuteczną antenę zewnetrzną polecacie ?

Mam wewnętrzną Telkom Tronie i nie jest źle, ale wiem, że można lepiej.

Miało być Telkom Telmor, ale to z komorki

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Bardzo dobry tuner Marantz-6000

....potwierdzam bo mam dalem £30

Ale po piątej kolejce biegnę ratować Uncasa i śpiewam w chórkach z Maire Brennan... W języku Czirokezów... ;)

...ja po szesciu zakladam rajtuzy...

Ukryta Zawartość

i biegne do sherwood bo akurat mam niedaleko....albo wspinam sie na 1400letni cis co rosnie mi kolo chaty gdzie robin i marian got married

Ukryta Zawartość

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Witam.

Ja z kolei po długi poszukiwaniach sprawiłem sobie świetny tuner Sony ST-S770ES, który podłączyłem do anteny Dipol. Po skonfigurowaniu wszystkiego III nadaje jak z CD i nikt mnie nie przekona do radia internetowego mimo, że przez widocznego WDTV Live Player mogę takowe odbierać.

Ukryta Zawartość

14sjlkw.jpg

Ukryta Zawartość

Tak tylko wspomnę dla "mobilnych", że Polskie Radio wydało świetną aplikację na androida, dzięki której można słuchać ulubionych programów "PR" oraz wiele więcej ciekawych możliwości

Słuchaj Polskiego Radia w swoim telefonie!

Możesz wybierać spośród prawie 100 stacji muzycznych i słownych. Dowiedz się więcej o tym co się dzieje w Jedynce, Dwójce, Trójce i Czwórce.

Skontaktuj się z osobami prowadzącymi Twoją ulubiona audycję, zagłosuj na listę przebojów.

Przeczytaj najnowsze wiadomości i interesujące materiały z serwisów: sport, gospodarka, muzyka, kultura, nauka, historia, dzieci i wielu innych.

Polecam !

Ukryta Zawartość

post-20069-0-26727000-1331675857_thumb.jpg

post-20069-0-42425600-1331675869_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łoooo ciup !

Ja też polecam tuner! I wcale temu nie będzie przeszkadzała przyszłościowa cyfryzacja sygnału (niedawno w pr1 polskiego radia był o tym obszerny felieton). A jeśli tuner to im lepszy model tym lepszy odbiór! Ja mam do anteny od Dipola podłączoną topową Yamahę TX-2000 i jest zarombiście, poprzednio miałem TX-1000 (którą mam na sprzedaż), i TX-680RDS ale ta ostatnia to wymiękała przy tych dwóch pierwszych! Pozdrowionka!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.