Skocz do zawartości
IGNORED

ROKSAN KANDY K2 vs. HK 990

Hamer_Mayday

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam 2 pytania,a wiec do rzeczy.

1.Ktory z powyzszych wzmacniaczy oferuje lepsza jakosc dzwieku (brak mozliwosci odsluchu Roksana)??

2.Czy po przesiadce z HK 3490 na ktorys z powyzszych wzmacniaczy bedzie bardzo duza zauwazalna roznica w jakosci oferowanego Dzwieku ?

MA to grac z Monitor Audio RX 8..Muzyka Elektroniczna(nowoczesna typu trance , vocal trance(duzo vocali) , Techno , Hardcore itp. czyli duza dynamika,bas,przestrzen)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/92717-roksan-kandy-k2-vs-hk-990/

witam,majac w pamieci dzwiek roksana poprzedniej generacji stawiam stanowczo na niego.

nowy posiada k2,mysle ze jest jeszcze lepszy,

harman niby topowy model tyko ze moim zdaniem za duzo bajerow i wszelkiego rodzaju polepszaczy(niektorzy to lubia,ja nie)pozdrawiam.

Czy owe polepszacze nie maja czasem wplywu na cene jak i na dzwiek ??

Wlasnie chce wymienic swojego hk 3490 bo raczej do mich kolumn warto by bylo zakupic cos lepszego i tak sie waham pomiedzy hk 990 i roksanem m2 ,ktos mi polecal wczesniej roksan Caspiana mk2 ale to juz wyzszy wydatek wiec raczej odpada..

Czy owe polepszacze nie maja czasem wplywu na cene jak i na dzwiek ??

Wlasnie chce wymienic swojego hk 3490 bo raczej do mich kolumn warto by bylo zakupic cos lepszego i tak sie waham pomiedzy hk 990 i roksanem m2 ,ktos mi polecal wczesniej roksan Caspiana mk2 ale to juz wyzszy wydatek wiec raczej odpada..

polepszacze maja wplyw na dzwiek i cene moim zdaniem negatywny w obu przypadkach.

jesli chodzi o roksana to ja bym na twoim miejscu zapolowal na Caspiana M1 New Generation (mocnijszy od zwyklej M1) ,to juz jest powazny wzmacniacz :) w Hk nawet bym sie nie bawil chocby na jakosc wykonania ktora wg mnie nie jest na wysokim poziomie. ewentualmnie rozejrzec sie mozna jeszcze za Creek-em Destiny ktory jest wlasciwie tej samej klasy co caspian. obydwa te wzmacniacze bardzo dobrze sie zgraja z MA bo oferuja typowo angielskie dynamiczne brzmienie :)

Gość Gość

(Konto usunięte)

jesli chodzi o roksana to ja bym na twoim miejscu zapolowal na Caspiana M1 New Generation (mocnijszy od zwyklej M1) ,to juz jest powazny wzmacniacz :) w Hk nawet bym sie nie bawil chocby na jakosc wykonania ktora wg mnie nie jest na wysokim poziomie. ewentualmnie rozejrzec sie mozna jeszcze za Creek-em Destiny ktory jest wlasciwie tej samej klasy co caspian. obydwa te wzmacniacze bardzo dobrze sie zgraja z MA bo oferuja typowo angielskie dynamiczne brzmienie :)

Miałem HK990 i nie nalezy go utożsamiać z innymi produktami tej marki. To naprawdę bardzo dobry sprzęt. Niech się wypowiedza Ci co go mieli i słuchali. Sprzedałem bo kupiłem ASR Emittera I. Ale to całkiem inna klasa sprzętu. W cenie do 5tzł HK990 to bardzo dobra propozycja.

Czy HK 990 to ten wzmacniacz z układem DSP ?

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Ostatnio na Dublin Audio Meeting słuchałem Roksana K2. Do tej pory miałem tę serię za takie trochę zabaweczki w opozycji do caspiana. Myliłem się! To poważny sprzęt jak na tani wzmacniacz. Świetna budowa i jakość wykończenia, wygląda b. solidnie. Wada to pilot którym trudno wcelować w sensor. :)

Dźwięk? Największe zaskoczenie. To gra i to jak! Świetna barwa, naprawdę, duże zaangażowanie, Duża precyzja a mimo to brak ostrości i agresji tak charakterystycznej dla tanich tranzystorów. Mój Luxman mi się przypomniał. Ale Lux był nieco bardziej mułowaty i nie tak porecyzyjny. W tej cenie - dźwięk bez wad.

W porównaniu do mojego Single Ended British Pure Class A (porównanie niesprawiedliwe, bo A21a kosztuje ponad 1600 funtów jako nówka) - brak tego "kryształu" na wysokich. W Roksanie jest taka minimalna mgiełka, nie ma tego totalnego otwarcia. Średnica - o dziwo, bardzo podobna. Tutaj duże brawa. Największą różnicą były braki w autorytecie K2. Mimo 120W/kanał wciąż miałem wrażenie, że A21a ma więcej pary, a to tylko 25W/kanał wzmacniaczyk. A jednak Sugden zdaje się grać szybciej (w sensie radzenia sobie z impulsami).

Tyle, że porównanie nie było sprawiedliwe bo Roksan musiał radzić sobie z piekielnie trudnymi monitorami ATC. W tym świetle granie K2 zasługuje na szacunek.

Ogólnie - doskonały wzmacniacz, gra uroczo i serdecznie go polecam. Naprawdę Very British - bardzo duża kultura grania.

HK nie znam. Nie wiem czemu, ale nie żałuję.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Stylistyka Roksanów jest koszmarna.

To ma grać a nie wyglądać.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Podpisuje sie pod tym co napisal ii Dottore

ALe mialem wczesniej K2 z monitorami Rx8 i robil co chcial z tymi glosnikami, gleboki bass z dobra kontrola ocieplilo troche srednice i co najawazniejsze uspokoilo gore ktora w Rx jest krzykliwa .

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Gość Gość

(Konto usunięte)

Czy HK 990 to ten wzmacniacz z układem DSP ?

Tak, dokładnie. Ma trzy poziomy korekcji akustycznej. Oczywiście można słuchać w pure direkt również. I ważne że ma również wejścia cyfrowe i wyjście na dwa suby jak ktoś lubi.

Zapomnialem napisac , pamietam jak kiedys kupowalem Nada wzmacniacz to sluchalem rowniez HK nie pamietam modelu ale byl drozszy od nada326 1k zl i ten pierwszy nie mial praktycznie bassu i srednica troche wycofana, gitary byly plaskie i odrazu podziekowalem panu sprzedajacemu.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Gość Gość

(Konto usunięte)

Zapomnialem napisac , pamietam jak kiedys kupowalem Nada wzmacniacz to sluchalem rowniez HK nie pamietam modelu ale byl drozszy od nada326 1k zl i ten pierwszy nie mial praktycznie bassu i srednica troche wycofana, gitary byly plaskie i odrazu podziekowalem panu sprzedajacemu.

No właśnie w sprawie krytyki HK990 wypowiadają się przeważnie osoby które ,, jakiegoś Harmana kiedyś'' słyszały. Ale nie był to HK990.

Ja również zastanawiałem się między h990a k2, tylko ja na odwrót miałem, możliwość posłuchania k2 a hk 990 nie, ale dalej ciekawi mnie hk990 bo robi wrażenie bardzo solidnego-kawał sprzętu.

HK 990 słuchał sprzedawca ze sklepu w którym kupiłem K2 . Chwalił go właśnie za układ DSP.

Mój K2 jest (moim zdaniem) niezły. gra dość analogowo, ciepło, w porównaniu z ostrym i dobitnym Exposure. W parze z Dac Magic Plus sprawuje się znakomicie (kolumny MA GS20). Dobrze gra klasyczną elektronikę. Co do tezy Doktorka ,że jest tani... to polemizowałbym. No u Was tam zagramanicą ;) ....Pilot jest fajny, przy odrobinie pracy można go zestroić z CD Playerem.

HK 990 niestety nie słyszałem. W sumie szkoda, może ta elektronika DSP coś daje. Warto by sprawdzić.

Aha - z tego co czytałem w teście Audio, wynika,że HK 990 zastepuje też przetwornik DAC, Dobrodziejstwa DSP mamy po wejściach cyfrowych.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Co do tezy Doktorka ,że jest tani... to polemizowałbym. No u Was tam zagramanicą ;) ...

K2 jest nie tylko ciepły (choć IMO nie klucha - ze wskazaniem na neutralność) ale i jednocześnie precyzyjny.

Rzeczywiście, nie powinienem nazywać go "tanim" szczególnie że mój wzmak kosztował... 450 funtów :)

Second hand, ma się rozumieć, bo ja rzadko kupuję nowe komponenty stereo.

Nowe to warto brać kolumny czy cedeki - generalnie tam, gdzie mamy części mechaniczne.

Kilkuletniej elektroniki kupować się nie boję.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

tiktak - a jak oceniasz mk2 ?

Czyli mam rozumiec ze mk2 z hk 990 jest to mniej wiecej ta sama klasa grania ?

Bo z tego co widze na allegro hk to duzoi ponad 4 tys. a mk2 ponizej 3 tys widywalem..

tiktak - a jak oceniasz mk2 ?

Czyli mam rozumiec ze mk2 z hk 990 jest to mniej wiecej ta sama klasa grania ?

Bo z tego co widze na allegro hk to duzoi ponad 4 tys. a mk2 ponizej 3 tys widywalem..

Jak wyżej pisałem nie miałem możliwości porównania hk990 z roksanem k2, hk 990 w ogóle nie słuchałem, więc nie mogę na temat różnic wypowiadać się (trzeba było by postawić dwa klocki kolo siebie i posłuchać), ja akurat miałem sytuację odwrotną od twojej, miałem możliwość posłuchania roksana, a hk nie, a dla czego wybrałem roksana?. Wiedziałem, że bardzo dobrze zgrywa się z Monitor Audio i w takiej konfiguracji mogłem posłuchać, jak posłuchałem to kupiłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.