Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic 42-50 cali, jaki model wybrać?

Waldek1968

Rekomendowane odpowiedzi

Kabaret absurdu wg. Sławomira Mrożka.

A nie chciałbyś się zamienić - mój LG jest odpicowany. (wczoraj wytłumiałem wełną owczą bo ten plastyk zbyt mocni drży)

Waldek proponuję spróbuj moich ustawień i napisz jak Ci się podobają

Tak też zamierzałem uczynić.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Tak też zamierzałem uczynić.

Proponuję przy tej regulacji założyć okulary przeciwsłoneczne. (szczególnie wieczorem) :D:D:D

Rano gdy się wychodzi z domu - przymrozek.

To skąd Ty "nadajesz"? - myślałem że z Warszawy, ale chyba ze Spitsbergenu :D:D:D

Przecież wiesz że z Warszawy. I nie przesadzaj z tymi okularami przeciwsłonecznymi. W moim z kolei odczuciu tryby Profesjonalne powodują taki efekt, że oglądając scenę na słonecznej plaży raptem czujemy się jak gdyby nadciągnęły ciemne burzowe chmury i lada chwila zacznie walić grad. Natomiast moje ustawienia: dla mnie miodzio :)

Przecież wiesz że z Warszawy. I nie przesadzaj z tymi okularami przeciwsłonecznymi. W moim z kolei odczuciu tryby Profesjonalne powodują taki efekt, że oglądając scenę na słonecznej plaży raptem czujemy się jak gdyby nadciągnęły ciemne burzowe chmury i lada chwila zacznie walić grad. Natomiast moje ustawienia: dla mnie miodzio :)

To wszystko zależy od oświetlenia pokoju i od tego jaki się chce efekt uzyskać bo gdy w pokoju będzie ciemno jak u murzyna w d.... to wystarczy żeby panel słabo świecił i już będzie dobrze i analogicznie w drugą stronę.

Waldek proponuję spróbuj moich ustawień i napisz jak Ci się podobają.

Ustawiłem i nawet mi się podoba. Narazie zostawiam takie ustawienia. Mała korekta na analogu: ostrość ustawiona na 2.

To wszystko zależy od oświetlenia pokoju i od tego jaki się chce efekt uzyskać bo gdy w pokoju będzie ciemno jak u murzyna w d.... to wystarczy żeby panel słabo świecił i już będzie dobrze i analogicznie w drugą stronę.

Pokój mogę w każdej chwili całkowicie zaciemnić zasłonami. W nocy oglądam przy zgaszonym świetle, gdyż tak lubię. Bez telewizora jest więc ciemno jak u murzyna w d...... Nie wystarcza mi gdy panel ledwie się bździ i trzeba się domyślać co na nim pokazują. To właśnie tak ustawione plazmy były powodem, że przez długi czas byłem w obozie LCD. Dopiero możliwość własnego ustawienia plazmy otworzyła mi oczy na jej rzeczywiste możliwości. Resztę znasz.

Budzi się że mnie zwierzę. Obawiam się, że jest to leniwiec. Dlatego czasem w słoneczny dzień nie chce mi się zasłaniać okien. Wtedy podciągam Kontrast na 60 (czyli na maxa). Normalnie jednak, czy to w dzień czy w nocy, oglądam na ustawieniach takich, jak napisałem powyżej Waldkowi.

Ustawiłem i nawet mi się podoba. Narazie zostawiam takie ustawienia. Mała korekta na analogu: ostrość ustawiona na 2.

Czyli nie jestem jedyny. Analogu wogóle nie oglądam, nawet nie wprowadziłem do pamięci kanałów TV analogowej. Bo i po co.

Jeszcze jedno pytanie. Na niektórych kanałach pomimo ustawienia 16:9 overscan w pozycji: włączony i tka widać od ogóry i z dołu czarny pasek. Na czarnym pasku od góry zwykle jest logo wyświetlanego programu TV. Gdzieś wyczytałem, że czarne paski mogą zaszkodzić plaźmie. Czy w tym przypadku to prawda?

Gdybyś tak oglądał stale, po kilka godzin dziennie, to może i jakiś skutek by był. Ale przecież masz przesuwający się biały pas aby usuwać ewentualne powidoki. Alternatywnie możesz rozciągnąć sobie obraz na pełny ekran.

To jest dziwoląg nadawania niektórych stacji, zwłaszcza satelitarnych. Idzie film w formacie 21:9, więc z definicji z paskami, ale na czarny pasek wsadzają logo. Telewizor to odbiera jako 16:9 i tak wyświetla.

Na niektórych kanałach pomimo ustawienia 16:9 overscan w pozycji: włączony i tka widać od ogóry i z dołu czarny pasek. Na czarnym pasku od góry zwykle jest logo wyświetlanego programu TV.

Ludzie pracujący w telewizji jeszcze się uczą poprawnie nadawać sygnał ... stąd widać czasem takie kwiatki jak film 16:9 nadawany w formacie 4:3 z aktywnym wycinkiem 16:9 (czyli letterbox) ... i oczywiście logo stacji na tym czarnym obszarze.

Poprawnie powinno się materiały 16:9 nadawać w formacie 16:9 (bez czarnych pasów na górze i na dole).

Kolejna sprawa to formaty przeplatane - w erze wyświetlaczy cyfrowych, które są fizycznie progresywne (plazma, LCD, niebawem OLED) taki format to zło w czystej postaci (i tak musi być usuwany filtrem cyfrowym przeplot przed samym wyświetleniem, co powoduje spadek jakości). Dodatkowo raczej gorzej się to kompresuje, o obróbce nie wspominając.

To jest dziwoląg nadawania niektórych stacji, zwłaszcza satelitarnych. Idzie film w formacie 21:9, więc z definicji z paskami, ale na czarny pasek wsadzają logo. Telewizor to odbiera jako 16:9 i tak wyświetla.

By zmieścić cały kadr ~2,4:1 bez zniekształceń geometrycznych w wyświetlaczu który fizycznie jest 16:9 to trzeba tak nadawać. Inna sprawa że już wolę przycięcie 2,4 do 16:9 (szczególnie że klatka filmowa zwykle tyle ma ... jak ktoś chce to mogę wkleić kadr z gladiatora w wersji 2,4:1 blu-ray i 16:9 z jakiejś Chińskiej TV w wersji fullHD - wyobraźcie sobie że wycinają fragment filmu z góry i z dołu dla 2,4:1 blu-ray / DVD - głupota)

Bardzo rzadko, ale zdarzają się też boczne czarne pasy, np. na TV6, TVN Turbo.

Tyle że to jest zrozumiałe przy przekazie typowo 4:3 . Tak to musi być nadawane by nie było zniekształcenia geometrii i cały kadr 4:3 na TV 16:9. Czyli nadają 4:3 i telewizor robi czarne pasy po bokach.

Najbardziej wkurzające są "okienka" 16:9 nadawane jako 4:3 (o których pisałem wyżej) - ciekawe jak długo jeszcze będą takie buble robione przez nadawcę.

jak ktoś chce to mogę wkleić kadr z gladiatora w wersji 2,4:1 blu-ray i 16:9 z jakiejś Chińskiej TV w wersji fullHD - wyobraźcie sobie że wycinają fragment filmu z góry i z dołu dla 2,4:1 blu-ray / DVD - głupota)

wklej

Budzi się że mnie zwierzę. Obawiam się, że jest to leniwiec. Dlatego czasem w słoneczny dzień nie chce mi się zasłaniać okien. Wtedy podciągam Kontrast na 60 (czyli na maxa).

No to robisz błąd bo wszystkie nastawy się rozjeżdżają a szczególnie RGB, należałoby w takiej sytuacji raczej zwiększać "moc" świecenia całego panelu, ja tak mam w LG a nazywa się to oszczędzaniem energii - a jak jest w panasie?

W Panasie rozjaśnia się / przyciemnia panel właśnie kontrastem. Jasność służy do ustalania poziomu czerni.

Kontrast na 60 daję w wyjątkowych przypadkach (do tej pory zdarzyło mi się chyba tylko 2 razy). Tak naprawdę mam na stałe to, po powyżej napisałem Waldkowi. Lubię obraz żywy, dynamiczny, jasny, plastyczny, z pięknymi, intensywnymi, dobrze nasyconymi kolorami. Mając porównanie w domu stwierdzam, że plazma jest mi w stanie to zapewnić w doskonalszy sposób niż LCD. Powtarzam, że nie lubię gdy ekran się ledwie bździ. Ustawienie trybu Eco sprowadza się u mnie, zarówno w Panasie jaki i w LG (zresztą chyba w każdym telewizorze) właśnie do tego.

Swoją drogą coś tu jest postawione na głowie. Dają tryb oszczędzania energii który polega na tym, że ekran staje się tak ciemny, że aż z trudem czytelny. To nie włączaj pan wogóle telewizora, będziesz pan miał jeszcze bardziej oszczędnie.

Swoją drogą coś tu jest postawione na głowie. Dają tryb oszczędzania energii który polega na tym, że ekran staje się tak ciemny, że aż z trudem czytelny. To nie włączaj pan wogóle telewizora, będziesz pan miał jeszcze bardziej oszczędnie.

Wszystko zależy od czułości oka, jedni są tacy że oglądają "latarkę" a inni oglądają taki że ledwo się bździ.

Wszystko zależy od czułości oka, jedni są tacy że oglądają "latarkę" a inni oglądają taki że ledwo się bździ.

Jeśli chodzi o czułość oka to wydaje mi się, że nie jest ze mną tak znowu źle. Mogę czytać gazetę gdy w pokoju jest tak ciemno, że pozostali domownicy już nie są w stanie. Więc chyba nie masz racji.

Źle się wyraziłem, chodziło mi bardziej o wrażliwość oka.

Ja nie lubię jak ktoś mi w oczy świeci, być może chodzi o czynnik psychologiczny bo ileż można wytrzymać jak inni świecili mi żarówą w oczy i pytali po wielokroć: co pan robił w poniedziałek o 22:00... itd. :D:D:D:D:D:D

wiem że pytałem już was kilka stron wcześniej jednak nurtuje mnie to dalej.....

czy plazma panasonic 46gt30 sprawdzi się w jasnym pomieszczeniu? okno wschodnie na przeciwko tv, dodatkowo z boku tv duże okno południowe....

warto przy moich warunkach brać plazme?

dajcie prosze propozycje-wskazówki... budżet do 5000zł

Ja nie lubię jak ktoś mi w oczy świeci, być może chodzi o czynnik psychologiczny bo ileż można wytrzymać jak inni świecili mi żarówą w oczy

Przykład mocno przesadzony. Jak byś nie mierzył - strumień świetlny żarówy używanej do przesłuchań jest kilkanaście (jeśli nie kilkadziesiąt) razy większy od tego, które emituje telewizor, nawet najbardziej dynamicznie nastawiony.

czy plazma panasonic 46gt30 sprawdzi się w jasnym pomieszczeniu?

Na podstawie doświadczenia z moim G30 uważam, że jaknajbardziej tak.

Na podstawie doświadczenia z moim G30 uważam, że jaknajbardziej tak.

naprawde uważasz że plazma sprawdza się w jasnym-słonecznym pomieszczeniu? a jak z odbiciami w ekranie? tzw lustro...

nie uważasz że inna technologia lepiej się sprawdzi?

naprawde uważasz że plazma sprawdza się w jasnym-słonecznym pomieszczeniu? a jak z odbiciami w ekranie? tzw lustro...

nie uważasz że inna technologia lepiej się sprawdzi?

U mnie się sprawdza. Nie wiem jak by było z lustrem na GT30, gdyż G30 ma półmat. W naprawdę bardzo jasnych, często nasłoneczninnych pomieszczeniach, szczególnie gdy telewizor pracuje na okrągło wiele godzin na dobę - bardziej przydatnym może okazać się LCD.

Zamiast snuć teoretyczne dywagacje proponuję przejść się do marketu sprzedającego telewizory. Tam z reguły jest bardzo jasno od dziesiątków stale świecących lamp. Poproś pilota i ustaw sobie po swojemu. Sam się przekonasz czy jest tak, jak oczekujesz i czy Ci to odpowiada.

Zamiast snuć teoretyczne dywagacje proponuję przejść się do marketu sprzedającego telewizory. Tam z reguły jest bardzo jasno od dziesiątków stale świecących lamp

robiłem to wielekrotnie, nawet w zeszłym tygodniu bawiłem się pilotem od gt30, jasnością i kontrastem bawiłem się również,

po testach stwierdziłem że w porównaniu do lcd plazma swiecii zdecydowanie mniej intensywnie, nawet na maxymalnych ustawieniach, także w ciągu dnia może być lipa, dodatkowo szyba plazmy...

jak wiesz w mediamarkt słońca nie uświadczysz dlatego pytam was o info

Owszem, LCD można ustawić tak, że będzie bardziej "dawał po oczach". Co bynajmniej nie oznacza, że plazma tego nie potrafi. Ją również można ustawić na tak jaskrawy mocny obraz, że będzie nie do oglądania na dłuższą metę. Nawet dla miłośnika trybu Dynamicznego, jak np. ja.

Pokój AV, w którym stoi plazma można w każdej chwili całkowicie zaciemnić zasłonami. Bez tego jest w dzień pomieszczeniem jasnym. A mimo to oglądając w dzień rzadko zasłaniam gdyż nie ma takiej potrzeby. G30 doskonale daje sobie radę i jest jeszcze zapas.

i nie pszeszkadza efekt lustra?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jak widać na filmikach jest lustro, i tego się własnie boje gdyz na przeciwko tv mam okno

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiem że pytałem już was kilka stron wcześniej jednak nurtuje mnie to dalej.....

czy plazma panasonic 46gt30 sprawdzi się w jasnym pomieszczeniu? okno wschodnie na przeciwko tv, dodatkowo z boku tv duże okno południowe....

warto przy moich warunkach brać plazme?

dajcie prosze propozycje-wskazówki... budżet do 5000zł

Nie sprawdzi się niestety w takich warunkach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.