Skocz do zawartości
IGNORED

Co było lepsze w PRLu?

Less

Rekomendowane odpowiedzi

No to może coś w kwestii stosunku do pracy w PRL.Skąd się wzięło powiedzenie"czy sie stoi czy się leży..."?To właśnie komuna doprowadziła do sytuacji,że ludzie przestali cenić pracę i jej jakość.No bo wszyscy mieli pracę!

Zalezy jak przelicza i na jaką ścianę. Silikaty zawsze wychodziły najtaniej na metr ściany, ale teraz się nie interesowałem, bloczki siporexowe mozna murowac na cienką zaprawę ale nie wiem czy się nadają do murowania scian nośnych w budynkach wielopiętrowych, robiłem z nich ścianki działowe.

Za to kolega ma z nich dom i bardzo sobie chwali własnie z e wzgledu na bardzo dobra izolacyjność.

No i o izolacyjność też chodzi. Kolega mówi, że stawiają piętro w 4ry dni. Potem tylko tynk, żadnych ociepleń i gotowe. Kolejny plus, że nie ma bezwładności cieplnej takiego domu: rozgrzewasz grzejniki i masz ciepło, a nie najpierw kotłujesz w piecu, żeby nagrzać ściany.

No to może coś w kwestii stosunku do pracy w PRL.Skąd się wzięło powiedzenie"czy sie stoi czy się leży..."?To właśnie komuna doprowadziła do sytuacji,że ludzie przestali cenić pracę i jej jakość.No bo wszyscy mieli pracę!

A możesz powiedzić, dlaczego po 20 latach od upadku komuny "etos" pracy wśród lekarzy (całej słuzby zdrowia) jest na jeszcze niższym poziomie niż za prl? Czy możliwe, by w marcu danego roku za komuny kierujący jednostakami słuzby zdrowia odsyłali chorych na raka z powodu wyczerpania kontraktowych pieniędzy na leczenie?

A możesz powiedzić, dlaczego po 20 latach od upadku komuny "etos" pracy wśród lekarzy (całej słuzby zdrowia) jest na jeszcze niższym poziomie niż za prl?

Skieruj pytanie do NFZ i polityków którzy ten system stworzyli.

dobre, inteligentne takie - etosem też zawiaduje fundusz

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

"I to ma być dowód na "lepszość" PRL? Zasługa PRL? Że ludzie wykształceni wychowani w II RP potrafili odbudować warszawską starówkę?"

Do Stary M

To nie jest dowód na "lepszość " PRL-u bo i nie może nim być ! Chcę przez to powiedzieć , że dzisiejsza młodzież jest tak zdemoralizowana materialnie i mentalnie , iż nie zdobyłaby się na ten nadludzki wysiłek , jakim było odbudowanie Wa-wy po wojnie . Pierwsze o co by spytali , to ile dostaną za odbudowę stolicy nie zważając na to , że państwo , kraj nie stać na udźwignięcie takiej inwestycji .Dzisiejsza młodzież jest pozbawiona wszelkich idei , jedynie co się liczy , to kasa i epikurejski styl życia . I przestań mi imputować sympatię do poprzedniego reżimu . Dziś też żyjemy w totalitaryzmie , tyle że ekonomicznym a dawne hasła komunistyczne zastępuje telewizyjna reklama dla mas .

Wspominasz o dzisiejszej służbie zdrowia w superlatywach , szkoda tylko , że przemilczasz fakt , iż jak się nie da lekarzowi do kieszonki , to można czekać na operację do usranej śmierci .

Również wyższe szkolnictwo było dla każdego a dzisiaj jest dla zamożnych głąbów , których stać na studia .

Dla Twojej jasności , dopowiem z całą stanowczością : nie jestem i nigdy nie byłem zwolennikiem ani nawet sympatykiem PRL-u i nie jestem również ślepym wyznawcą obecnego systemu . Jak człowiek sam nie zapracuje , nie zakombinuję , nie odłoży , to żaden rząd , partia mu nic nie da .

Piotr

nie jestem i nigdy nie byłem zwolennikiem ani nawet sympatykiem PRL

ale za peerelu było powszechnie wiadomo każdemu czym jest patriotyzm gdy odbudowywano Starówkę

dzisiejsza jewropejska poprawność dopuszcza jedynie świadomość gdzie jest ta Starówka

zamiast jednej bandy mammy "bandę czworga" - postęp kuźwa ewidentny!

za to Twoje myślenie poprawnie poprawnie - e nie, taki wpis to wiocha

- ja lubię czas swojej młodości, przynajmniej dane mi było poznać różne smaki

a dziś? - dosyć dawno już przestałem się identyfikować z jakimikolwiek trendami

A jaki ma być jak chłop większość życia przeżył w prlu:)

no no, nie większość -:)

ale mimo że młodość to wcale nie "lepszość", świadomość się liczy. only

Wybacz mamelu, wiesz przecież, że życzę Ci wielu, wielu lat życia w zdrowiu i powszechnej szczęśliwości :-)

Miało być oczywiście "większość dotychczasowego życia"

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

qubric nie rzez.Te domy to przemakajacy syf, przemarzajace sciany i dziurawe laczenia .krzywe sciany,krzywe podlogi,Robione na potege w fabrykach domow byle jak izolowane specjalnie dla panow robotnikow.

ale wtedy to luksus... teraz to slums.

zarzadzane przez panow prezesow ze stowarzyszenia spoldzielcow w w- wie

a toz to Qubrys tak myslalem sadząc po słowotoku i dosc charakterystycznych probach dyskretytowania przeciwnika

napisze jeszcze raz komunistyczne bloki z wielkiej plyty to slumsy do ktorych kazdy normalny ktory sie z tego wyrwał nie wróci

jak ktos w tym mieszka to bedzie mieszkal bo nie widzi roznicy, jak z lanniem zony po roku juz mysli ze wszystkie tak maja

ja moge zareczyc ze to co napisalem o zalewanych komorkach , przemarzajacych szczytach , nieocieplonych dachach , to prawda przynajmniej w łódzkiej jedynce najsłynniejszym z kombinatów produkujacych kolejne elementy mrowiska łodzkiego

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Czy możliwe, by w marcu danego roku za komuny kierujący jednostakami słuzby zdrowia odsyłali chorych na raka z powodu wyczerpania kontraktowych pieniędzy na leczenie?

Nie. Nie powiedziano by o braku pieniędzy. Odesłano by do domu, a w najlepszym wypadku pozwolono by umierać na szpitalnym korytarzu. Może i wykonano by bezsensowną operację rozcięcia i zszycia, żeby przyśpieszyć nieuchronne. Na raka to wtedy umierali prawie wszyscy. Trochę z powodu zacofania naszej medycyny, a trochę dlatego, że w ogóle poziom medycyny był dużo gorszy.

Chcę przez to powiedzieć , że dzisiejsza młodzież jest tak zdemoralizowana materialnie i mentalnie , iż nie zdobyłaby się na ten nadludzki wysiłek , jakim było odbudowanie Wa-wy po wojnie .

Każde pokolenie narzeka na młodzież. Owszem czasy się zmieniają. Występują zjawiska, których wtedy nie było, ale inne zniknęły. Ci dzisiejsi młodzi za 40 lat też będą narzekać na młodzież. A do czego byliby zdolni? Tyle wiemy o sobie, na ile nas sprawdzono.

Również wyższe szkolnictwo było dla każdego a dzisiaj jest dla zamożnych głąbów , których stać na studia .

Wprowadzono opłaty za studia? Nic o tym nie wiem.

Na samych państwowych uczelniach mamy dziś więcej studentów niż w latach 70'. Wmawiano nam, że mamy tak wykształcony PRL, ale to nieprawda. Dziś % studiujących jest wyższy, absolwentów też. A dotego są płatne studia na uczelniach prywatnych- nie przeczę - dla idiotów.

A i jeszcze coś...

Wspominasz o dzisiejszej służbie zdrowia w superlatywach , szkoda tylko , że przemilczasz fakt , iż jak się nie da lekarzowi do kieszonki , to można czekać na operację do usranej śmierci

W PRL łapówka dla lekarza to była norma.

Dziś jest to przestępstwo.

W PRL łapówka dla lekarza to była norma. Dziś jest to przestępstwo. - ALE MNIE I CHYBA NIE TYLKO MNIE ROZBAWIŁEŚ , TAK SAMO MÓWIĄ WSZYSCY LEKARZE . MOŻE JESTEŚ JEDNYM Z NICH ?

Piotr

W PRL łapówka dla lekarza to była norma.

Dziś jest to przestępstwo.

To prawo w prl dopuszczało łapówki? Pierwsze słyszę.

Zresztą i tak nie ma większego znaczenia, bo teraz biorą większe :).

Środowisko jest czystsze ale na ten argument miłośnicy PRL też maja odpowiedź.Teraz nic nie produkujemy a wtedy stocznie,huty,kopalnie,kombinaty,różne azoty produkowały na potęgę i podejmowały(spontanicznie) czyny produkcyjne aby Polska rosła w siłę a ludziom żyło się dostatniej.Tylko ten wredny Zachód....

Do póki działała huta w Skawinie a działała jeszcze po upadku umiłowanego Ustroju:) to nawet grzyby w lasach powiatu dzisiejszego Kraków nie rosły. A dzisiaj mogę wraz z Połowicą oddawać się temu hobby mimo znacznej(ok 100m) odległości od lasu:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

oj produkowali ! zakłady chemiczne Boruta Zgierz obok Łodzi

jeden z dosłownie kliku europejskich zakladów produkujacych najwiekszy zakazany syf w chemii barwników plus pare tajemniczych substancji

chyba jedyna firma w Polsce gdzie oficjalnie rak pecherza był uznany za chorobe zawodowa

w przypadku awarii/ lub nalotu i skażenia bo tak mnie uczyli na wojsku w fabryce nie istniał nawet plan ewakuacji pobliskiego miasta :)

cir, ty chyba w wojsku nie byłeś...w razie wojny lub pożaru, etc. nie budzić, przenieść w bezpieczne miejsce :D

Środowisko jest czystsze ale na ten argument miłośnicy PRL też maja odpowiedź.Teraz nic nie produkujemy a wtedy stocznie,huty,kopalnie,kombinaty,różne azoty produkowały na potęgę i podejmowały(spontanicznie) czyny produkcyjne aby Polska rosła w siłę a ludziom żyło się dostatniej.Tylko ten wredny Zachód....

Teraz się znacznie mniej produkuje ale za konkretne pieniądze . W PRL-u pracowaliśmy na sowiecki sukces .

Kiedyś środowisko zatruwały zakłady przemysłowe , dziś samochody rodaków oraz odpady konsumpcyjne europy w szczególności z Niemiec . A jaki jest rzeczywisty bilans zanieczyszczenia ?

23031970:

Tak mówią lekarze? To chyba dobrze, znaczy coś do nich zaczyna docierać.

Nie jestem lekarzem.

W dobie dyktafonów wmontowanych w telefonach komórkowych opuszcza ich dobre samopoczucie bezkarności a nie względy moralne .

Piotr

Panowie odpieprzcie sie juz od tej mlodziezy.Od tysiecy lat stare dziadku pieprza na temat im wspolczesnej mlodziezy.Odbuduja,naprawia i pociagna ten woz ktory zasrali dziadkowie...tak jak to robia teraz.

cir, ty chyba w wojsku nie byłeś...w razie wojny lub pożaru, etc. nie budzić, przenieść w bezpieczne miejsce :D

jak nie byłem kiedy miałem kompanie przeciwchemiczną własnie :)

Skieruj pytanie do NFZ i polityków którzy ten system stworzyli.

"ten system" nazywa się kapitalizm i sami do niego podskakujemy dajac sie je... we wszystkie otwory przy kazdych wyborach.

PS własnie skazano niejakiego musialskiego za udział w tzw. mafii paliwowej na Ślasku... no i kur... mać znowu przyzwoitego biznesmena gnebią! Najpierw Grobleny, potem Kluska a teraz Musialski ... cholerne pisowskie sądy :D>>>trzymam kciuki za kara smierci.Kierowcy beda szczesliwi.

Mulsialski, daj adres tego ZK z którego bedziesz teraz pisał. Jakąś paczke ci przyslemy :)

Niestety te wynaturzenia nie są tylko wytworem naszego krajowego systemu ochrony zdrowia. Wystepują wszędzie gdzie do tej branzy państwo zaczyna mieszać urynkowienie usług pod hasłami czysto ideologicznymi - bo jakoby mechanizm rynkowy ma uzdrowić zdrowie... Gówno prawda - to własnie ten mechanizm rodzi patologie...

Te same problemyy z pazernościa lekarzy mają w Niemczech, tam się w zeszłym roku też prasa zaczeła dobierac do tyłków lekarzom ujawniając liczne lobbystyczne akcje w celu wyciągania z systemu ubezpieczeń społecznych coraz większych pieniędzy za realizacje zadań ochrony zdrowia.

Po prostu tam gdzie są pieniądze publiczne, sfera prywatna powinna zostac całkowicie oddzielona finansowo od ich żródełka. Bo rodza się w głowach pazernych lekarzy pomysły w rodzaju wykonywania niepotrzebnych zabiegów, przekraczania skali zabiegów uzasadnionej wzgledami medycznymi i dobrem pacjenta, - a powodem jest, że na każdym pacjencie zarabiają pieniądze... Wtedy już nie widza człowieka tylko kasę którą mozna zarobić na nim z "bogatego" NFZ.

To własnie system rynkowy tworzy im takie okazje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.